A USA?

Aha, zapomniałem, że to nie jest kraj cywilizowany Xp
@Hourdeau. Oczywiście nie zamierzam się z Tobą kłócić, bo dobrze wiem co chcesz powiedzieć, po prostu stajesz w obronie wojska, jako zawodu. Jednego z najstarszych. I chyba już wiecznych. Ja po prostu piszę, że nie popieram czegoś takiego jak wojsko, co nie zmienia faktu, że wojsko będzie zawsze. Nie popieram również religii i też religia będzie zawsze.
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu"
Tak, to trochę straszne, że niektórzy ludzie znajdują to, czego oczekują od życia w walce. Ja mam inną osobowość, dlatego nigdy nie potrafiłem tego zrozumieć.
Banda idiotów - niezrównoważeni ludzie którzy jakimś cudem załapali się do legii, to właśnie ta grupa głównie dopuszcza się zbrodni wojennych - zabijanie cywilów itp.
Rozumiem. Z drugiej strony jak ta banda idiotów przeszła testy psychologiczne? Wojsko powinno to kontrolować, tymczasem czasami odnoszę wrażenie, że idioci też są w jakiś sposób potrzebni podczas wojny. Np można ich posłać na pierwszy front
Fakt, brzmi to dziwnie ale to właśnie poprzez eksperyment socjologiczny (chyba tak to się nazywa
) ludzie którzy go przeprowadzali doszli do tego że w wojsku łatwiej nawiązuje się bliską przyjaźń między człowiekiem, "W jednostkach są tylko obce twarze.
Jasne, że to rozumiem. Tylko, o ile taka przyjaźń jest godna pochwały to wynika ona z wcześniejszych decyzji człowieka aby iść do wojska. Wiem, że trochę pokrętnie to tłumaczę, ale chyba wiesz o co mi chodzi. Coś jak wstąpienie do gangu by zyskać przyjaciół. Przyjaciele są w porządku, ale jakim kosztem...
Co do pakowania się na wojnę, to chyba w Call of Duty padł cytat w stylu "Jeśli chcesz pokoju, szykuj się na wojnę" co chyba po części wyjaśnia to że człowiek zawsze będzie żył wojnami, a pokój będzie raczej przerwami między konfliktami, na to nie ma siły.
Nigdy nie lubiłem tego powiedzenia, ponieważ przeczy zasadom logiki. W oryginale powinno brzmieć: 'jeśli chcesz wojny, szykuj się na wojnę'
Wystarczy spojrzeć w historię świata, wojny toczą się po dziś dzień tylko w inny sposób, a to z powodu religii, z "sprawiedliwości" z nienawiści itp.
Prawda jest taka, że wojny toczą się z powodu... Wojen. Z powodu pamięci i nienawiści. 21 wiek jest chyba jedyną od wieków szansą na pokój. Szansą, którą zaprzepaścimy. Dlatego nie popieram wojskowości, w żadnym wypadku.
Eee chyba zaden cywilizowany kraj nie glosi ze wojna to DOBRA RZECZ. Bardziej jako zlo konieczne ewentualnie...A wojsko jest potrzebne bo niestety nie wszyscy na swiecie maja dobre zamiary (na duza skale) i kogos do obrony przed tymi ludzmi trzeba miec. Tak samo jak Policja (w mniejszej skali).
Żaden cywilizowany kraj? A USA to co?

A kraje arabskie to niby są dzikusy?
Co do policji, może i jest potrzebna, ale sposób w jaki funkcjonuje jest beznadziejny. Policjantami powinni zostawać ludzie powszechnie szanowani i stanowczy a nie nabór pierwszych lepszych idiotów, jak teraz.
Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 19.02.2012 - 13:10