Napisano 05.08.2006 - 16:04
Napisano 05.08.2006 - 17:27
Napisano 07.08.2006 - 13:34
Co do artykułu.
Autor trochę przesadził z kryteriami oceny jestem, czy nie jestem chrześcijaninem.
Jezus przecież powiedział, że zbawieni będą nie tylko ci którzy w Niego wierzą, ale również ci, którzy Boga nie znają, ale żyją według Jego przykazań. Czyli autor zagalopował się, i przedstawił swój własny punkt widzenia
Napisano 07.08.2006 - 15:26
Napisano 07.08.2006 - 16:11
Napisano 08.08.2006 - 13:27
W tym cały problem...Większość "wierzy" w Boga,ale nie wie kim jest.Po prostu jest i tyle.Jak już ktoś wspomniał w tym temacie,w każdy z nas jest pierwiastek Boży a Stary Testament zaczerpnięto ze starszych ksiąg.(choćby Sumer-zainteresowanych odsyłam do tego działu na forum.)Czytając te tematy oraz znająć "Projekt Cheops" pasuje tu zdanie Ingi (raczej Chrystusa,przytoczone tylko przez Nią ;-)Wierzysz w Boga?
- O, tak - padła odpowiedź.
- A kim Bóg jest dla Ciebie? - pytał dalej.
- Nie wiem.
Obca rasa stworzyła ludzi do pracy dla nich.Potem doszło między nimi do sprzeczki o losy ludzi.Chciano ich dobra-to co mówił Chrystus - o nowym przykazaniu,o przeminięciu starego i początku nowego.To tyle w tym temacie."Nowe przykazanie daję wam, abyście sie wzajemnie miłowali", powiedział Jezus do uczniów.
"Stare przeminęło, zaczęło się nowe" - kolejny cytat. Nowy Testament - nauka pozostawiona przez Jezusa, poprawia, a nawet obala starotestamentową zasadę:"Oko za oko, ząb za ząb"
"Jeżeli ktoś chce zabrać ci płaszcz, oddaj mu i sandały" mówi Chrystus. No i najwazniejsze, Sam wprowadza wszystko w życie, zgadzając się na męczeńską śmierć na krzyżu.
Napisano 08.08.2006 - 14:57
Może nie rozumiesz w pełni, jak to możliwe, aby Bóg włożył karę za twoje grzechy na swego Syna. Ale nie musisz wszystkiego rozumieć od razu. Musisz tylko uwierzyć, że to jest prawdą.
Napisano 08.08.2006 - 16:42
Z drugiej strony nie można sprowadzac wiary katolickiej do takich przykładów,jednak sądzę,że ten odłam religi chrześcijańskiej postępuje nieco "ulgowo" ze swoimi wiernymi...
Napisano 08.08.2006 - 16:47
Napisano 08.08.2006 - 19:42
A mnie ostatnio dziwnie niepokoji wiara chrzescijańska... czemu czcimy ludzi zamiast Boga?Chodzi mi tu zwłaszcza o Świętych... czemu np: takie moheretowe babcie modlą sie Do Maryji, Świętych zamiast tylko do Boga?... przecież do przeczy 1 przykazaniu... co o tym sądzicie ? Zauważyliście to ?
Napisano 08.08.2006 - 20:21
Cóż ale w KK czcimy Świętych Nie Boga... tzn. niektóre osoby... oczywiscie ja wierze jak uczy Biblia Stary i Nowy Testament... i do niego kieruje swoje problemy [niedługo bede lektorem ... musze sie proba spytać...]Tylko napisane jest "Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie" nie wiem czy to się nie gryzie... No ale jak wiadomo wszystko wjaśni się po śmierci
Napisano 08.08.2006 - 21:46
Właśnie.A po drugie,skąd wiadomo,że te osoby są "święte" i są u Boga?Bo tak powiedział Papież po iluś tam obserwacjach i badaniach?Mi się wydaje,że tylko Bóg wie,kto zostanie świętym...W całej Biblii nie ma wzmianki o modlitwie do śwętych,modlitwa ma być do Boga bezpośrednio,albo za pośrednictwem Chrystusa-jak sam powiedział.A mnie ostatnio dziwnie niepokoji wiara chrzescijańska... czemu czcimy ludzi zamiast Boga?
Napisano 08.08.2006 - 22:43
Napisano 08.08.2006 - 22:49
Czyli tak jak ja uważam i jak napisałem ;-)Jak dla mnie ludzi nie powinni osądzać kto jest święty a kto nie. O tym jak widać wie jedynie Bóg.
O te słowa Chrystusa mi chodziło ;-)Jeśli o co prosić będziecie w imieniu moim, spełnię to
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych