Napisano 13.03.2012 - 18:58
Napisano 13.03.2012 - 19:04
Napisano 13.03.2012 - 19:37
Użytkownik HidesHisFace edytował ten post 13.03.2012 - 19:39
Napisano 13.03.2012 - 19:49
Napisano 13.03.2012 - 19:55
Napisano 13.03.2012 - 20:03
To jest wina pedofilii a nie celibatu.@Niecodzienny
O czym ty pleciesz? To jest wina celibatu i ich samych. Co do tego ma Jezus Chrystus i Chrześcijaństwo?
Napisano 13.03.2012 - 20:06
Leviatan po pierwsze nie pisz swojego komentarza w cytatach, bo go nie widać.w pierwszym chodzi mi o ludzką zawisc, deugie to prawda nie manipulacja, przeczytaj caly mój post to bedziesz wiedział o co mi chodzi.
Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 20:07
Napisano 13.03.2012 - 20:09
Od tego by ksiądz zajmował się sprawami duchownymi przez całe życie a nie musiał przeznaczać też dużo czasu na rodzinę.W takim razie wyjaśnij mi od czego jest celibat?
Napisano 13.03.2012 - 20:11
2.pogan zabujali z tego co mi wiadomo nie ksieza lecz np. krzyzacy, czyli wojownicy, rycerze
Na pewno "zabujali" ich z własnej inicjatywy Któż inny jak papież organizował wyprawy krzyżowe, czemu panowała taka dyskryminacja? Przez Kosciół oczywiscie. Burz się, ale historii nie zmienisz /quote]
ponawiam pytanienie ktore juz zadawalem, jak cie tak kosciół razie po jakiego .... (czorta) idziesz do bierzmowania?3.dlaczego piszesz wasz, ale piszesz z duzej litery? jezeli jestes ateista czy nie powinien byc z malej, jako istota abstrakcyjna?
Być może z szacunku? Niektórzy o takim czyms nie wiedzą chyba... Ty, Twój, Wasz, itd. piszemy zawsze z dużej litery.
ta jasne...4.nigdzie w pismie nie widze nic o peikle dla niewierzacyh, tylko o braku zycia wiecznego. a czemu ma dawac zycie dla ludzi nie wierzacych? przecierz w nie nie wierza, czyz nie?
To co się z nimi stanie? Zresztą, chyba słaby z Ciebie katolik, skoro nie wierzysz w dogmat o piekle. "ci, którzy popełnili dobre czyny pójdą na zmartwychwstanie życia, a ci, którzy popełnili złe czyny - na zmartwychwstanie do potępienia" (J 5,28-29) Z książeczki do bierzmowania, na cos się chyba jednak przydaje
to nie temat w co ja wierze,. twoja wypowiedz nie udowadnia nic o piekle, zreszta pismo swieta nie jest przemlumowczone idealnie wiele w orginalel jest metafor, co chyba oczywiste wiec nie widze tu w dalszym ciagu o PIEKELE.1.a skad pewnosc ze nie nadaja sie do kopalni?
Bo są słabsze fizycznie? Tak natura postanowiła. Choć w sumie trafiają się i takie egzemplarze, silniejsze od kilku facetów
aha czyli nie nadaja sie do roboty fizycznej a do rzadzenia to juz tak ciekawe. to tak jakbys powiedział ze ktos nie zna sie na lekach i nie moze byc lekarzem ale juz ministrem zdrowia tak?szkoda słów na takie brednie2.to sie zdecyduj to jest wyraz buntu czy braku czasu?
W sumie dlatego, że nie mam takiej potrzeby, i nie mam ochoty obcowania z takimi ludźmi - wystarczy mi na samych spotkaniach do bierzmowania, aby tylko jakos przeżyć z nimi kilkudniowe rekolekcje..4.co ma palenie picie, marihuaha, narkotyki do wiary
Raz, przysięgasz przed Bogiem w Kosciele o nie dopuszczanie się tych czynów do pewnego wieku. Dwa, już nie pamiętam w którym przykazaniu o tym mowa, w każdym bądź razie niszczysz tym swoje cialo, to jest poważny grzech.a ludzie uwazajacy sie za wierzacyhc, kradna, zabijaja, cudziołożą to o czym tu mowa?
Uważać to ja mogę, że będę mial piątkę z fizyki, a jeżeli nie 1 to będzie 2 Jest dużo obludników niestety, zaryzykuję stwierdzeniem, że to większosć wierzących, którzy nie rozumieją swojej wiary i wybierają sobie zasady, które im odpowiadają. Aczkolwiek nikogo nie ma swiętego w tym gronie, wlasnie naszym celem powinno być ciągle doskonalenie się i polepszanie relacji z Bogiem.
Użytkownik leviatan edytował ten post 13.03.2012 - 20:28
Napisano 13.03.2012 - 20:15
To wyjaśnij mi jak w innych krajach i religiach, gdzie celibatu nie ma, "przewodnicy duchowi" umieją to połączyć?Od tego by ksiądz zajmował się sprawami duchownymi przez całe życie a nie musiał przeznaczać też dużo czasu na rodzinę.W takim razie wyjaśnij mi od czego jest celibat?
Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 20:20
Napisano 13.03.2012 - 20:28
Czytanie i interpretacja Biblii, kazania, modlitwy, rekolekcje.Btw., o jakich ty sprawach duchowych ty piszesz?
Użytkownik Niecodzienny edytował ten post 13.03.2012 - 20:28
Napisano 13.03.2012 - 20:28
widzę, że masz niezłe kontakty z Bogiem. nawet znasz jego plany. Rozmawiasz z nim, hę?więc grzechy wybacza ( nie wszystkie za niektóre nie)
Napisano 13.03.2012 - 20:30
Czyli ciągłe gadanie o tym samym. Przecież takie sprawy to każdy może sam za siebie "załatwić"(oprócz rekolekcji i trochę kazania).Czytanie i interpretacja Biblii, kazania, modlitwy, rekolekcje.
Btw., o jakich ty sprawach duchowych ty piszesz?
Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 20:31
Napisano 13.03.2012 - 20:31
widzę, że masz niezłe kontakty z Bogiem. nawet znasz jego plany. Rozmawiasz z nim, hę?więc grzechy wybacza ( nie wszystkie za niektóre nie)
Czyli ciągłe gadanie o tym samym. Przecież takie sprawy to każdy może sam za siebie "załatwić"(oprócz rekolekcji i trochę kazania).
Czytanie i interpretacja Biblii, kazania, modlitwy, rekolekcje.
Btw., o jakich ty sprawach duchowych ty piszesz?
Użytkownik leviatan edytował ten post 13.03.2012 - 20:40
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych