Skocz do zawartości

Zdjęcie

Walka z Kościołem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
617 odpowiedzi w tym temacie

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@leviatan
1. Nie przypominaj mi parodii z Adamem i Ewą, proszę cię.
2. Chyba odprawiał egzorcyzmy.
3. Nie rozumiem.

Po za tym czekam, aż się odniesiesz do tego posta :
http://www.paranorma...post__p__489453

Nie moze sam załatwic, bo sakramentów sam sobie nie udzieli

Niecodzienny nie wspomniał o skaramentach, więc nie wziąłem ich pod uwagę.

Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 20:44

• 0

leviatan.
  • Tematów: 1
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@leviatan
1. Nie przypominaj mi parodii z Adamem i Ewą, proszę cię.
2. Chyba odprawiał egzorcyzmy.
3. Nie rozumiem.

Po za tym czekam, aż się odniesiesz do tego posta :
http://www.paranorma...post__p__489453

1.a dlaczego parodi?
2.tak, ale tez uzdrawial fizycznie, np. paralityka
3.napisałem jasno nie wiem co tu jest do rozumienie doprecyzuj.

4.co tu sie odnosci bronisz islamu ze byla rola dla kobiety i mezczyzny, w chrzeszcijanstwie bylo tak samo to jak sie mam do tego odniesc? czego oczekujesz?
jezeli chodzi ci o np. kamienowanie, to dzis w "oswieconym spoleczenstwie" jest tak samo, kobieta prowokuje, a potem to facet jest karany to dokladnie ten sam przypadek tyle tylko ze rola jest odwrócona. wiem ze ty bys pewnie chcial zeby zawsze to facet byl karany, ale tak naszescie nigdy nie bylo, nie jest, i nie bedzie.

Użytkownik leviatan edytował ten post 13.03.2012 - 20:45

• 0

#153 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Chodzi mi o rozmowę, w której obie strony brałyby czynny udział. Biblia została napisana przez człowieka, opisała Boga, stworzonego na podobieństwo człowieka, który niby jest miłosierny, ale nie tak do końca, bo siedzi za biurkiem i sprawdza w dokumentach czy ktoś przypadkiem nie miał zbyt wielkich odchyłów od normy w swoim grzeszeniu- jak tak to pozna gniew miłosiernego pana, oj pozna.
Takie sprowadzanie Boga do ludzkiego poziomu też jest karygodne i wymaga napominania. Bóg jako wszechbyt nie zna pojęcia grzechu, nie stworzył go- my go stworzyliśmy, żeby trzymać co bardziej ograniczonych ludzi w ryzach. Ot, cała filozofia. Ale to już chyba trudniejsze do pojęcia. Łatwiej jest przyjąć, że Bóg pisze piorunem na kamiennych tablicach co człowiek ma robić a czego nie, żeby się nie usmażyć
(to co napisałam o tablicach trąca takim tępionym przez kościół pogaństwem trochę, brzmi tak samo niedorzecznie)

edit:
@up: coś ci się pochrzaniło- kobieta prowokuje i kobieta jest karana ogólną opinią jako "pani bardzo lekkich obyczajów" mężczyźnie to trochę uchodzi. Ale też nie powinno. Obie płcie przeginają obecnie

Użytkownik coś_innego edytował ten post 13.03.2012 - 20:51

• 1

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@leviatan

4.co tu sie odnosci bronisz islamu ze byla rola dla kobiety i mezczyzny, w chrzeszcijanstwie bylo tak samo to jak sie mam do tego odniesc? czego oczekujesz?

niejasno napisałem, chodziło mi ogólnie o chrzescijanstwo, ze dzieki niemu kobiety zaczely miec jakas pozycje, ja osobiscie nie widze zeby chrzescijanstwo pietnowalo kobiety wrecz przeciwnie patrzac np. na islam.

Twoja wypowiedź, więc wkleiłem artykuł o islamie i o katolicyźmie, o którym nie raczyłeś skomentować ani jednym słówkiem.

jezeli chodzi ci o np. kamienowanie, to dzis w "oswieconym spoleczenstwie" jest tak samo, kobieta prowokuje, a potem to facet jest karany to dokladnie ten sam przypadek tyle tylko ze rola jest odwrócona. wiem ze ty bys pewnie chcial zeby zawsze to facet byl karany, ale tak naszescie nigdy nie bylo, ni jest, i nie bedzie.

Gdzie ja napisałem o kamieniowaniu? Gdzie ja napisałem o całej reszcie? Skąd wiesz co ja chce? Prorokiem jesteś?

1.a dlaczego parodi?
2.tak, ale tez uzdrawial fizycznie, np. paralityka
3.napisałem jasno nie wiem co tu jest do rozumienie doprecyzuj.

1. Dlaczego parodii? Przeczytaj sobie o Adamie i Ewie(o co ciebie wcześniej prosiłem), porównaj to z cechami twojego Boga i spróbuj coś wywnioskować.
2. Jestem co do tego sceptycznie nastawiony.
3. Nie rozumiem, znaczy nie rozumiem, nie wiem co mam doprecyzować.

@cos_innego

Biblia została napisana przez człowieka, opisała Boga, stworzonego na podobieństwo człowieka

Chyba na odwrót. Człowiek został stworzony na podobieństwo Boga

kobieta prowokuje i kobieta jest karana ogólną opinią jako "pani bardzo lekkich obyczajów" mężczyźnie to trochę uchodzi. Ale też nie powinno. Obie płcie przeginają obecnie

Muszę się zgodzić.

Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 20:54

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Chodzi mi o rozmowę, w której obie strony brałyby czynny udział. Biblia została napisana przez człowieka, opisała Boga, stworzonego na podobieństwo człowieka, który niby jest miłosierny, ale nie tak do końca, bo siedzi za biurkiem i sprawdza w dokumentach czy ktoś przypadkiem nie miał zbyt wielkich odchyłów od normy w swoim grzeszeniu- jak tak to pozna gniew miłosiernego pana, oj pozna.
Takie sprowadzanie Boga do ludzkiego poziomu też jest karygodne i wymaga napominania. Bóg jako wszechbyt nie zna pojęcia grzechu, nie stworzył go- my go stworzyliśmy, żeby trzymać co bardziej ograniczonych ludzi w ryzach. Ot, cała filozofia. Ale to już chyba trudniejsze do pojęcia. Łatwiej jest przyjąć, że Bóg pisze piorunem na kamiennych tablicach co człowiek ma robić a czego nie, żeby się nie usmażyć

w zwyczajnym swiecie tez tak masz jak odstepujesz od normy ( prawa) zostajesz ukarany ( wiezienie, brace przymusowe, kiedys lagry itp.) wiec co tu niesamowitego, a no niesamowite jest to ze Bóg przebacza jak sie załuje, a sąd niezawsze. I jeszcze jedno Bóg jako wszechbyt zna kazde pojecie, i gdzie masz cos o smazeniu chyba w ksiazce kucharskiej.

@leviatan

niejasno napisałem, chodziło mi ogólnie o chrzescijanstwo, ze dzieki niemu kobiety zaczely miec jakas pozycje, ja osobiscie nie widze zeby chrzescijanstwo pietnowalo kobiety wrecz przeciwnie patrzac np. na islam.

Twoja wypowiedź, więc wkleiłem artykuł o islamie i o katolicyźmie, o którym nie raczyłeś skomentować ani jednym słówkiem.

jezeli chodzi ci o np. kamienowanie, to dzis w "oswieconym spoleczenstwie" jest tak samo, kobieta prowokuje, a potem to facet jest karany to dokladnie ten sam przypadek tyle tylko ze rola jest odwrócona. wiem ze ty bys pewnie chcial zeby zawsze to facet byl karany, ale tak naszescie nigdy nie bylo, ni jest, i nie bedzie.

Gdzie ja napisałem o kamieniowaniu? Gdzie ja napisałem o całej reszcie? Skąd wiesz co ja chce? Prorokiem jesteś?

w Stosunek Kościoła do Kobiet,piszesz ze kosciół nie równo traktuje kobiety, a bronisz islam wiec dalem ci przyklad moze sie nie zrozumielismy. A skad wiem co chcesz? to wynika z tego co piszesz, cytujesz nie trzeba wiedziec to mozna sie domyslec

Użytkownik leviatan edytował ten post 13.03.2012 - 20:55

• 0

#156 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

Bóg jako wszechbyt jest poza materialnym, poza werbalnym pojmowaniem rzeczy, świata. Bóg to nie sąd, Bóg to nie jest nauczyciel, Bóg to nie jest człowiek przede wszystkim. Ale szkoda czasu na dyskusję. Niektórzy do tego dochodzą, a niektórzy nigdy

Torek

Nie, to Bóg opisany Biblii został stworzony na ludzkie podobieństwo

Użytkownik coś_innego edytował ten post 13.03.2012 - 20:55

• 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@leviatan

w Stosunek Kościoła do Kobiet,piszesz ze kosciół nie równo traktuje kobiety, a bronisz islam wiec dalem ci przyklad moze sie nie zrozumielismy. A skad wiem co chcesz? to wynika z tego co piszesz, cytujesz nie trzeba wiedziec to mozna sie domyslec

W takim razie napisz mi na podstawie czego to wywnioskowałeś. Bo ja się nie mogę domyśleć. Islamu nie bronię, sam stwierdziłeś, że gorzej traktuje on kobiety, więc stwierdziłem, że wkleje jeden taki artykuł.

Torek

Już wiem, o co ci chodzi.

Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 20:59

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Bóg jako wszechbyt jest poza materialnym, poza werbalnym pojmowaniem rzeczy, świata. Bóg to nie sąd, Bóg to nie jest nauczyciel, Bóg to nie jest człowiek przede wszystkim. Ale szkoda czasu na dyskusję. Niektórzy do tego dochodzą, a niektórzy nigdy

Torek

gosciu ty widzisz co pisze? najpierw ze Bóg jest wszechbytem , a potem ze zostal stworzony na podobienstwo czlowieka gdzie tu logika? i prosze o dowody ze to ON zostal stworzony na podobienstwo czlowieka, a nie na odwrót. Niestety niektórzy nigdy nie dorosna do bicia wierzacym bo sa odraniczeni i maja klapki na oczach, ale to ich problem, ciesz sie wiec zyciem i nie pisz na forum, ale korzystaj z zycie.
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

gosciu ty widzisz co pisze? najpierw ze Bóg jest wszechbytem , a potem ze zostal stworzony na podobienstwo czlowieka gdzie tu logika? i prosze o dowody ze to ON zostal stworzony na podobienstwo czlowieka, a nie na odwrót. Niestety niektórzy nigdy nie dorosna do bicia wierzacym bo sa odraniczeni i maja klapki na oczach, ale to ich problem, ciesz sie wiec zyciem i nie pisz na forum, ale korzystaj z zycie.

Sam chyba jestes ograniczony. Chodzi o to, że ludzie uważają Boga, jego postępowanie i tok myslenia, a nawet wygląd jako ludzkie. To ludzie Go takim stworzyli, bo nikt nie wie jaki jest naprawdę w jaki sposób ocenia człowieka itd. Ot cała filozofia. Zamiast wypominać innym brak logicznego myslenia, sam powinienes mysleć bardziej logicznie. A czemu każdy miałby wierzyć? W sumie to wierzą, w końcu i ateisci wierzą w to, że swiat powstał bez niczyjej ingerencji i tak dalej.

EDIT : @down :lol

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 13.03.2012 - 21:06

• 2

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@leviatan

Zgadza się, że niektórzy nigdy nie dorosną. Nie dorosną do zrozumienia tego, co ma na myśli druga osoba.
Wiesz, że tym postem prawdopodobnie łamiesz 2 punkty regulaminu?

EDIT:
WT 666 postów!!! SZATAN!

Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 21:04

• 1

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@leviatan

W takim razie napisz mi na podstawie czego to wywnioskowałeś. Bo ja się nie mogę domyśleć. Islamu nie bronię, sam stwierdziłeś, że gorzej traktuje on kobiety, więc stwierdziłem, że wkleje jeden taki artykuł.

Torek

Już wiem, o co ci chodzi.

no wlasnie na podstawie tych artykułów, ja je tak zinterpretowalem, jak źle to napisz po co jest cytowales. I jak odnosisz sie do tego co ja wczesniej napisalem, ze dawno kobiety wlasnie byly popychdlem, albo byly manipulowane, a dopiero od czasów, Maryji maja szacunek i jedna z nielicznych religi ( moze nawet jedyną ), gdzie maja szacun, jest wlasnie chrzescijanstwo.

Sam chyba jestes ograniczony. Chodzi o to, że ludzie uważają Boga, jego postępowanie i tok myslenia, a nawet wygląd jako ludzkie. To ludzie Go takim stworzyli, bo nikt nie wie jaki jest naprawdę w jaki sposób ocenia człowieka itd. Ot cała filozofia. Zamiast wypominać innym brak logicznego myslenia, sam powinienes mysleć bardziej logicznie.

myslisz sie i to grubo, po to dal przykaznia zeby wiedziec jak ocenia
2. nie wiem kto wyglad Boga okresla jako ludzki, raczej traktowal bym to jako metafore bo jakos brubowali go przedstawic, to tak jak np. nikt nie widzial minotaura ( przynajmniej od kilknastu wieków ) a artysci go rysowali, opisywali, czy nawet twórcy gier
3.ludize Boga nie stworzyli tylko próbowali interperetowac, ze tak to okresle

Użytkownik leviatan edytował ten post 13.03.2012 - 21:09

• 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

no wlasnie na podstawie tych artykułów, ja je tak zinterpretowalem, jak źle to napisz po co jest cytowales. I jak odnosisz sie do tego co ja wczesniej napisalem, ze dawno kobiety wlasnie byly popychdlem, albo byly manipulowane, a dopiero od czasów, Maryji maja szacunek i jedna z nielicznych religi ( moze nawet jedyną ), gdzie maja szacun, jest wlasnie chrzescijanstwo.

Ale co ma Maryja do tego, że kobiety zaczęto szanować? Ja nie widzę pomiędzy tym żadnego związku. Możesz mi powiedzieć, czemu tak sądzisz?

No dobra, trzyma się sztywno przykazań, odstępstwo od normy i do PIEKŁA! 10 przykazania to faktycznie zasady, których należy przestrzegać, ale pamiętajmy, że za każdym razem mamy do czynienia z innym człowiekiem, charakterem, jego życiem i mógł mieć jakies powody do czynienia grzechu i tak dalej. Tak jakby potępiać na wiecznosć człowieka, który przez całe życie cierpiał i popełnił samobójstwo, to nie ma sensu. Trzeba uwzględnić to co przeżywał, co go do tego skłoniło, a nie krótka piłka, wyrok od razu wydany.

2. nie wiem kto wyglad Boga okresla jako ludzki, raczej traktowal bym to jako metafore bo jakos brubowali go przedstawic, to tak jak np. nikt nie widzial minotaura ( przynajmniej od kilknastu wieków ) a artysci go rysowali, opisywali, czy nawet twórcy gier

Bóg jest podobnież tak piękny, cudowny, że człowiek nie może dostąpić tej chwały spojrzenia na Niego, gdyż spowodowałoby to, że oszalałby i się zabił. W sumie próba ukazania na płótnie tak wspaniałego piękna to swiętokradztwo.

Czy nie potrafisz zrozumieć tego, że z tym "stworzeniem" o to wlasnie chodzi? Stworzyli Jego obraz, mylny obraz, gdyż jest to obraz bardziej człowieka niż Absolutu, który jest nieskończenie piękny, wspaniały, sprawiedliwy, miłosierny i tak dalej.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 13.03.2012 - 21:14

• 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@leviatan

no wlasnie na podstawie tych artykułów, ja je tak zinterpretowalem, jak źle to napisz po co jest cytowales.

Aha, jak źle zintepretowałeś te artykuły, to znaczy, że one nie są potrzebne? Wkleiłem je, byś się zaznajomił trochę i wiedział o czym piszesz. Jak widzę, na darmo.

ze dawno kobiety wlasnie byly popychdlem, albo byly manipulowane,

Ba! Kobiety dalej są popychadłem, tylko w mniejszym stopniu. I twierdzisz, że kobiety były manipulowane? A meżczyźni "inteligenci" to już nie?

a dopiero od czasów, Maryji maja szacunek i jedna z nielicznych religi ( moze nawet jedyną ), gdzie maja szacun, jest wlasnie chrzescijanstwo.

Przeczytałeś artykuł traktujący o szacunku kobiet przez KK? Chyba jednak nie, bo dalej twierdzisz, że katolicyzm jest i był "dobry" dla kobiet, a patrzysz się przez pryzmat jednej czy dwóch kobiet. KK u podstaw ma to, że kobiety mają służyć meżczyźnie.

Ok nie zrozumiałeś co napisała cos_innego. Wg mojej interpretacji ona stwierdziła, że religia została wymyślona przez ludzi, przez co Bóg także został przez nich wymyślony. Nadano mu cechy ludzkie i przez to jest powód, do myślenia, że to Bóg został stworzony na podobieństwo człowieka. Jak się mylę, to popraw mnie cos_innego.

Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 21:12

• 0

#164 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

leviatan, ja już nie tylko dorosłam ale i wyrosłam z bycia wierzącą tak jak wierzącym jesteś ty. I tego ci życzę także

Użytkownik coś_innego edytował ten post 13.03.2012 - 21:11

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Ale co ma Maryja do tego, że kobiety zaczęto szanować? Ja nie widzę pomiędzy tym żadnego związku. Możesz mi powiedzieć, czemu tak sądzisz?

a ja widze bo jako matka Jezusa, zasługiwala na szcunek, jakos nie przypominam sobie aby tak traktowano kobiety dawniej

coś_innego- a moze ty poprostu nigdy nie byles wierzacy, tylko sie oszukiwales, a jezeli byles to skad pewnosc ze teraz jeste madrzejszy, a Bóg tylko wymysl?

Użytkownik leviatan edytował ten post 13.03.2012 - 21:13

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych