Skocz do zawartości

Zdjęcie

Walka z Kościołem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
617 odpowiedzi w tym temacie

leviatan.
  • Tematów: 1
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Torek

Ok nie zrozumiałeś co napisała cos_innego. Wg mojej interpretacji ona stwierdziła, że religia została wymyślona przez ludzi, przez co Bóg także został przez nich wymyślony. Nadano mu cechy ludzkie i przez to jest powód, do myślenia, że to Bóg został stworzony na podobieństwo człowieka. Jak się mylę, to popraw mnie cos_innego.

Trochę tak, ale nie do końca. Owszem- uważam, że religia została stworzona przez ludzi. Bóg jakiego wykreowały te religie i jakiego czczą też został faktycznie wymyślony przez ludzi. Nie uważam natomiast, że Bóg w sensie "Absolut" "wszechbyt" został przez nich wymyślony. Wszystko ma swoje źródło. Każdy albo przynajmniej większość ma świadomość, że tym światem coś rządzi, pewna reguła,moc. Ciężko jest to jednoznacznie określić, bo ciężko jest to tak naprawdę zrozumieć. Moja wiara opiera się na czuciu i dążeniu do zrozumienia co i tak w tej chwili wydaje mi się niemożliwe. Podsumowując: w Boga wierzę i nie uważam, że został wymyślony. Został jedynie wykreowany na coś, czym nie jest.

leviatan

coś_innego- a moze ty poprostu nigdy nie byles wierzacy, tylko sie oszukiwales, a jezeli byles to skad pewnosc ze teraz jeste madrzejszy, a Bóg tylko wymysl?

Był moment, że podchodziłam do wiary tak jak ty. W pewnym momencie zawiodłam się na tym i zaczęłam się zastanawiać. Zajęło mi to kilka lat. Uwalnianie się ze schematów było ciężkie, dochodzenie do swoich własnych wniosków także. Ale opłaciło się. Dlatego z tej perspektywy, na podstawie doświadczeń, mogę stwierdzić z czystym sumieniem, że wszystkie religie to bzdura.

absolut to wdlug wiki Bóg wiec najwidoczeniej nie wiesz o czym pisze, próbójąc zdyskredytowac za wszelką cene Boga.
no i najlepsze skąd ty wiesz "czym" jest Bóg? albo inaczej nie skad wiesz ( bo niewiesz), tylko jakim prawem uwazasz ze wiesz

to ciekawe religie to bzdura, ale w absolut wierzysz, a religie wlasnie pisza o Bogu, jak o czyms jak absolut jak ty to okreslasz,czy nie uwarzasz ze sam sie oszukujesz?
  • -1

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

szkoda slów pisze ze dla mnie kk i religia to nie to samo a gos do mnie:

-"Hmmmm, bo temat jest o kościele i ja piszę o kościele? A religia to trochę co innego niż kościół."

no rece opadaja.

co do kobiet w starozytnosci to widze ze jestes slabo wyksztalcony bo o tym ucza w podstawówce/ moze teraz juz w gimnazjum, nie znam az tak dokladnie obecnego programu nauczania, ale wystarczy wspomniec o poczatkach demokracji w grecji

cale media krzycza na kosciół i ty tez ,wiec gdzie? WSZĘDZIE

1. Niezrozumiały bełkot.
2. Zacytuje coś, co parę stron temu napisałem, a coś, czego nie zrozumiałeś:

A poza tym skąd wiesz, że w podstawówce na przyrodzie mówi sę o ewolucji? Bo podstawówkę miałem na tyle dawno aby zapomnieć, o czym tam uczono.

Stwierdziłem tutaj, że ty jesteś na poziomie pods.-gim. Dlatego tak dobrze jesteś obeznany. Jak już napisałem, nie pamiętam czego mnie uczono.
Zresztą wystarczy popatrzeć na twoje posty i stwierdzić kto jest słabo wykształcony. Na dodatek twierdzisz, że zdałeś gimazjum.
Czekam, aż dalej poprowadzisz temat, chyba, że ci się argumenty skończyły.

cale media krzycza na kosciół i ty tez ,wiec gdzie? WSZĘDZIE

Mógłbym ci przedstawić dlaczego mam "prawo" jeździć po KK, ale to nie jest temat do opowiadania historii mojego życia. Zresztą nie jeżdzę po nich tylko krytykuje.

@cos_innego

Trochę tak, ale nie do końca. Owszem- uważam, że religia została stworzona przez ludzi. Bóg jakiego wykreowały te religie i jakiego czczą też został faktycznie wymyślony przez ludzi. Nie uważam natomiast, że Bóg w sensie "Absolut" "wszechbyt" został przez nich wymyślony. Wszystko ma swoje źródło. Każdy albo przynajmniej większość ma świadomość, że tym światem coś rządzi, pewna reguła,moc. Ciężko jest to jednoznacznie określić, bo ciężko jest to tak naprawdę zrozumieć. Moja wiara opiera się na czuciu i dążeniu do zrozumienia co i tak w tej chwili wydaje mi się niemożliwe. Podsumowując: w Boga wierzę i nie uważam, że został wymyślony. Został jedynie wykreowany na coś, czym nie jest.

Dziękuję za wyjaśnienie.

Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 22:10

• 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jestes pyszny leviatan, strasznie pyszny. To, że ktos nie jest katolikiem, czy chrzescijaninem, czy w ogóle wierzącym w jakiejs konkretnej wspólnocie, nie oznacza, że jest pozbawiony duchowosci i wiedzy kim jest Bóg. Uważasz się za bardziej uduchowionego od cos_innego, tymczasem jest odwrotnie. Moim zdaniem ktos taki jak cos_innego jest milion razy "lepszy" niż przeciętny katolik, który nie chodzi na Msze, nie przestrzega zasad, nie wie na czym opiera się jego wiara i tak dalej. Taka osoba chociaż mysli, tymczasem tacy byle jacy wierni nie mają w moich oczach wartosci, pod względem duchowosci. Nie mówię, że i ja jestem aż taki swięty, jednakże już, że rozmawiamy na ten temat o czyms swiadczy.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 13.03.2012 - 22:15

• 0

#184 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Hahaha...nie no sorry, ale już wymiękam powoli 8)

Kierujesz się wiki w zrozumieniu tego co wierzysz. Niestety nic nie mogło cię bardziej zdyskredytować w moich oczach niż to.
Nie wiem czym jest Bóg. Napisałam, że jestem w trakcie prób zrozumienia. Wiem natomiast, że nie jest tworem przedstawianym przez ludzi. Uważam to za oczywiste. Nie będę ci tłumaczyć, wybacz.
Dlaczego nie uznaję religii a wierzę w Boga też już napisałam. Co z tobą?
  • 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

własnie sie zgadzasz, ale tego nie zauwazsz, to ze szanowano jedna, jest kontrargumentem , w stosunku do innych religi. co do homoseksualistów itp., tak jest tak napisane, ale jest tez ze
-"Nie pozwolisz żyć czarownicy"
-a homoseksualizm i inne takie wynaturzenia zostaly ukarane smiercia - sodoma i gomora

Nie zgadzam się i nie życzę sobie, abys mi wmawiał, że to robię.

Weź mi wytłumacz taką jedną rzecz, bo nie rozumiem - jak to jest, że Bóg nakazuje z jednej strony szanować innych, grzeszników nawet najgorszych, a z drugiej strony każe zabijać czarownice? Zgadasz się z tym? No to lataj po tych telewizjach ITV i morduj wróżki, wróżbitów, bo są to czarownice i czarno(księżnicy?). Chyba, że żaden z Ciebie katolik. A nie rozumiem też, czemu Bóg pozwala rodzić się homoseksualistą, później karząc go smiercią, czy raczej smiercią w sensie potępieniem. Bo nie wciskaj mi kitu, że piekła nie ma, dowodem jest chociażby s. Faustyna. Kolejne pytanie, czemu nie każesz się bardzo identyfikować z kosciolem skoro nazwa tematu brzmi "walka z kosciolem"?

jeszcze duzo nie rozumiesz a zabierasz glos, ale cóz tak na szybko :
-gdzie Bóg kazuje szanowac najwiekszych grzeszników?
-tu szkoda nawet słów, ale cóż, ja nie jestem od mordowania bo jest nie zabijaj, Bóg sam wymierzy sprawiedliwosc
-nikt sie homo nie rozdzi, kazdy ma wolna wole Bóg pozwala kazdemu podazac swoja droga i kazdy zobaczy dokad ko go to zaprowadzi ( to jest troche jak przepisy ruchu, ty rozumiesz ze jest znak zwolnij na przejsciu dla pieszych jako nakaz, a jest to znak informujacy ( ewentualnie ostrzegajacy ), jezeli rozumiesz ta metafore, ale nie zdiwie sie jezeli nie bo sam piszez ze nie rozumiesz tego czy tamtego
-to jak to jest wierzysz w Boga, w piekło, ale mimo to Go nie rozumiesz no to ciekaw, nawet bardzo
-i znow czegos nie rozumiesz, ja nic niekazuje ( zresztą nawet nie moge bo niby jak bym to wyegzekwowal), temat jest taki bo taki napisałem, bo mnie ciekawila to czego ludzie tak nie nawidza koscioła, czy religi, Boga, a jak koscioła to czemu ( uzyskalem odpowiedz o kosciele z która sie w wiekszosci zgadzam),ale to nie znaczy ze go musze opluwac, ale tu widze wielu atakuja nie kk, ale Boga i religie.
  • 0

Goosfraba.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

> leviatan

Oj, smutne to ale powtarzając jak mantrę - "jak bedziesz umierał to inaczej zaśpiewasz" - pokazujesz na czym opiera się ta wiara. To nic innego jak strach przed śmiercią. Gdyby nie te obietnice życia wiecznego biblia dawno stałaby na półce obok mitów greckich.
  • 0

spect.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cały ten temat to prowokacja. Leviatan nie potrafi złożyć jednego prostego zdania. Odwołując się do wikipedii ośmieszył się. Często miga się od odpowiedzi na poszczególne pytania. Chcesz bronić Kościoła? Nic już nie pisz bo to właśnie przez takich ludzi KK się pogrąża.
  • 1

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Szanować, należy każdego, bo jest stworzony na podobieństwo Boga, nie wiesz o tym? Czy może należymy do dwóch różnych wspólnot?

-tu szkoda nawet słów, ale cóż, ja nie jestem od mordowania bo jest nie zabijaj, Bóg sam wymierzy sprawiedliwosc

Jest jednoznacznie napisane "nie pozwolisz żyć czarownicy", więc? Poza tym, inkwizycja bardzo chętnie korzystała z tego prawa. Małe oskarżonko i już bezpodstawne wielogodzinne katusze, ogromnie bolesna smierć i te sprawy. To samo z homoseksualistami.

nikt sie homo nie rozdzi, kazdy ma wolna wole Bóg pozwala kazdemu podazac swoja droga i kazdy zobaczy dokad ko go to zaprowadzi ( to jest troche jak przepisy ruchu, ty rozumiesz ze jest znak zwolnij na przejsciu dla pieszych jako nakaz, a jest to znak informujacy ( ewentualnie ostrzegajacy ), jezeli rozumiesz ta metafore, ale nie zdiwie sie jezeli nie bo sam piszez ze nie rozumiesz tego czy tamtego

Tak, tak. Na pewno każdy z homoseksualistów już od dzieciństwa pragnął mieć inną orientację, na pewno ci ludzie mają wybór. Albo żyj w szczęsciu skazując się na potępienie, bądź cierp i nie bądź sobą, bo Bóg cię nie akceptuje takim jakim cię stworzył.

to jak to jest wierzysz w Boga, w piekło, ale mimo to Go nie rozumiesz no to ciekaw, nawet bardzo

Nie rozumiem? Pod jakim względem?

Wow. Dobrze mistrzu, nic nie rozumiem, bo nie zgadzam się z Tobą. Rozumiem. Powiedz mi tylko ile masz lat, i jak to możliwe, że jestes tak inteligentny i oswiecony, a za razem piszesz jak dziecko z podstawówki? Trochę estetyki, bo Twój styl pisania nie wskazuje na to, abys był zbyt dojrzały. Swoją drogą to zdanie, zacytowane przeze mnie to kolejny dowód Twej pychy chłopcze.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 13.03.2012 - 22:29

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Szanować, należy każdego, bo jest stworzony na podobieństwo Boga, nie wiesz o tym? Czy może należymy do dwóch różnych wspólnot?

Jest jednoznacznie napisane "nie pozwolisz żyć czarownicy", więc? Poza tym, inkwizycja bardzo chętnie korzystała z tego prawa. Małe oskarżonko i już bezpodstawne wielogodzinne katusze, ogromnie bolesna smierć i te sprawy. To samo z homoseksualistami.

nikt sie homo nie rozdzi, kazdy ma wolna wole Bóg pozwala kazdemu podazac swoja droga i kazdy zobaczy dokad ko go to zaprowadzi ( to jest troche jak przepisy ruchu, ty rozumiesz ze jest znak zwolnij na przejsciu dla pieszych jako nakaz, a jest to znak informujacy ( ewentualnie ostrzegajacy ), jezeli rozumiesz ta metafore, ale nie zdiwie sie jezeli nie bo sam piszez ze nie rozumiesz tego czy tamtego

Tak, tak. Na pewno każdy z homoseksualistów już od dzieciństwa pragnął mieć inną orientację, na pewno ci ludzie mają wybór. Albo żyj w szczęsciu skazując się na potępienie, bądź cierp i nie bądź sobą, bo Bóg cię nie akceptuje takim jakim cię stworzył.

to jak to jest wierzysz w Boga, w piekło, ale mimo to Go nie rozumiesz no to ciekaw, nawet bardzo

Nie rozumiem? Pod jakim względem?

Wow. Dobrze mistrzu, nic nie rozumiem, bo nie zgadzam się z Tobą. Rozumiem. Powiedz mi tylko ile masz lat, i jak to możliwe, że jestes tak inteligentny i oswiecony, a za razem piszesz jak dziecko z podstawówki? Trochę estetyki, bo Twój styl pisania nie wskazuje na to, abys był zbyt dojrzały. Swoją drogą to zdanie, zacytowane przeze mnie to kolejny dowód Twej pychy chłopcze.

1. jak patrze na to co piszesz to napewno należymy do dwóch różnych wspólnot
2.Bóg nikogo nie stworzył homo, to wymysł pseudonaukowców )za którymi podazasz jak mysz za serem )kazdy ma wolna wole,
3.nie rozmuniesz bo nie rozumiesz, a nie bo sie ze mna nie zgadzasz
4.i znów koronny argument ktory tak czesto widac w necie, czyli nasmiewanie sie z pisowni jak by to swiadczylo niewiadomo o czy, zauwaz za ja nie robie bledów ort. tylko pisze caly czas tak samo, bo nie chce mi sie robic duzych liter bo to nie zmienia sensu wypowiedzi

Cały ten temat to prowokacja. Leviatan nie potrafi złożyć jednego prostego zdania. Odwołując się do wikipedii ośmieszył się. Często miga się od odpowiedzi na poszczególne pytania. Chcesz bronić Kościoła? Nic już nie pisz bo to właśnie przez takich ludzi KK się pogrąża.

dzieki za twoja trafna interpretacje calego tematu, aha i ja sie osmieszam bo odwoluje sie do czegos co uwazane jest za pewnik przez wielu ludzi? ja chce bronic kosciol? to dobre
  • -1

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Z tego co się orientuję, to należę do Koscioła Rzymsko-Katolickiego, a Ty? :)

2.Bóg nikogo nie stworzył homo, to wymysł pseudonaukowców )za którymi podazasz jak mysz za serem )kazdy ma wolna wole,

Owszem wolną wolę, ale i też każdy jest indywidualny. Humanista nie mając zainteresowań biologicznych, idąc na medycynę działa wbrew sobie. Tak jest również w przypadku homoseksualizmu. Co do naukowców - cieszy mnie fakt, że jestes tak oswiecony, Twoja wiedza nie musi być niczym poparta, jestes tak oswiecony, że wiesz wszystko bez żadnych badań ani własnych doswiadczeń ;)
Swoją drogą, za nikim nie podążam, to jest moje zdanie w tym temacie.

A przepraszam bardzo, niby czego nie rozumiem - oswiecisz mnie?

4.i znów koronny argument ktory tak czesto widac w necie, czyli nasmiewanie sie z pisowni jak by to swiadczylo niewiadomo o czy, zauwaz za ja nie robie bledów ort. tylko pisze caly czas tak samo, bo nie chce mi sie robic duzych liter bo to nie zmienia sensu wypowiedzi

To, że jestes niechlujny i obrażasz język polski to jest chyba nie tylko Twoja sprawa, bo czytanie takiego tekstu jest niekomfortowe.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 13.03.2012 - 22:58

• 0

spect.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ech... Ty naprawdę nic nie rozumiesz. Pozwolę sobie zacytować coś_innego może zrozumiesz. ''Kierujesz się wiki w
zrozumieniu tego co
wierzysz.''. Jeśli nie potrafisz tego zrozumieć to żaden z Ciebie katolik.
  • 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Z tego co się orientuję, to należę do Koscioła Rzymsko-Katolickiego, a Ty? :)

Owszem wolną wolę, ale i też każdy jest indywidualny. Humanista nie mając zainteresowań biologicznych, idąc na medycynę działa wbrew sobie. Tak jest również w przypadku homoseksualizmu. Co do naukowców - cieszy mnie fakt, że jestes tak oswiecony, Twoja wiedza nie musi być niczym poparta, jestes tak oswiecony, że wiesz wszystko bez żadnych badań ani własnych doswiadczeń ;)
Swoją drogą, za nikim nie podążam, to jest moje zdanie w tym temacie.

A przepraszam bardzo, niby czego nie rozumiem - oswiecisz mnie?

To, że jestes niechlujny i obrażasz język polski to jest chyba nie tylko Twoja sprawa, bo czytanie takiego tekstu jest niekomfortowe.

1.ludzi poznaje sie po czynach nie po tym gdzie naleza
2.bo badania czesto sa falszowane, (wystarczy podac ostatni przyklad gazu lupkowego w polsce ) ja niewierze w kazda brednie co podaja naukowcy bo mam swój rozum, ale tez nie kwestionuje wszystkiego.
3.tego co wczesniej pisalem
4.to ze nalezysz do kosciola i go obrazasz to nie tylko twoja sprawa

spec- nie ty jestes od oceniania mnie

Użytkownik leviatan edytował ten post 13.03.2012 - 23:03

• 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@leviatan
Poprzedniego twojego post nawet nie skomentuje, bo nie ma czego.

1. Oczywiście, że do innych. My nie wiemy, do jakiej ty należysz.
2. Bóg nie stworzył homo? Stworzyli się sami? Zostali genetycznie zmodyfikowani przez pseudonaukowców? A może...porwani przez UFO!
Na jakiej podstawie twierdzisz, że to wymysł "pseudonaukowców"? Każdy ma wolną wolę? Oj, my chyba w innych światach żyjemy, skoro u ciebie istnieje coś takiego, jak wolna wola.
3.Hmmm, ja też nie rozumiem. Twojej wypowiedzi oczywiście.
4. Błędy ortograficzne robisz co chwila, mam ci pokazać? Po za tym:

3.13 Stosuj się do reguł ortografii i interpunkcji oraz innych zasad poprawności języka polskiego (na Forum nie ma obowiązku stosowania polskich znaków). Jeśli masz problemy z ortografią korzystaj ze słownika lub przeglądarki, która podkreśla błędnie napisane wyrazy.

Jakby nie patrzeć, łamiesz regularnie regulamin.

dzieki za twoja trafna interpretacje calego tematu, aha i ja sie osmieszam bo odwoluje sie do czegos co uwazane jest za pewnik przez wielu ludzi? ja chce bronic kosciol? to dobre

Co jest niby uważane za pewnik, Jaśnie Oświecony?
Nie chcesz bronić kościoła? To zastanów się, co chesz, bo mi się wydaje, że błądzimy przez to, że nie wyrażasz się jasno w swoich wypowiedziach.

1.ludzi poznaje sie po czynach nie po tym gdzie naleza
2.bo badania czesto sa falszowane, (wystarczy podac ostatni przyklad gazu lupkowego w polsce ) ja niewierze w kazda brednie co podaja naukowcy bo mam swój rozum, ale tez nie kwestionuje wszystkiego.
3.tego co wczesniej pisalem
4.to ze nalezysz do kosciola i go obrazasz to nie tylko twoja sprawa

1. Naprawdę? Szkoda, że duża część katolików nie patrzy w ten sposób.
2. Udowodnij mi, że badania są fałszowane. Co ma gaz łupkowy do tematu?
3. Oświeć nas Jaśnie Oświecony-błagam nie latarką po twarzy.
4. On obraża kościół? On stwierdza pewne fakty, ale ty wiesz lepiej.

Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 23:14

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@leviatan
Poprzedniego twojego post nawet nie skomentuje, bo nie ma czego.

1. Oczywiście, że do innych. My nie wiemy, do jakiej ty należysz.
2. Bóg nie stworzył homo? Stworzyli się sami? Zostali genetycznie zmodyfikowani przez pseudonaukowców? A może...porwani przez UFO!
Na jakiej podstawie twierdzisz, że to wymysł "pseudonaukowców"? Każdy ma wolną wolę? Oj, my chyba w innych światach żyjemy, skoro u ciebie istnieje coś takiego, jak wolna wola.
3.Hmmm, ja też nie rozumiem. Twojej wypowiedzi oczywiście.
4. Błędy ortograficzne robisz co chwila, mam ci pokazać. Po za tym:

3.13 Stosuj się do reguł ortografii i interpunkcji oraz innych zasad poprawności języka polskiego (na Forum nie ma obowiązku stosowania polskich znaków). Jeśli masz problemy z ortografią korzystaj ze słownika lub przeglądarki, która podkreśla błędnie napisane wyrazy.

Jakby nie patrzeć łamiesz regularnie regulamin.

Co jest niby uważane za pewnik, Jaśnie Oświecony?
Nie chcesz bronić kościoła? To zastanów się, co chesz, bo mi się wydaje, że błądzimy przez to, że nie wyrażasz się jasno w swoich wypowiedziach.

1.prosi cie ktos o komentarz? niechcesz to nie komentuj
2.sam dajesz sobie odpowiedz nie wierzysz w wolna wole to nie jestes chrescijaninem proste? Bóg stworzył człowieka o tym czy jest homo to sam decyduje
3.juz jasniej sie nie da jak ktos jest slepy to nawet jak mu zapala swieczke w ciemnosciach to tego nie zobaczy ( ja nie wysmiewam sie z niewidomych to tylko przyklad)
  • 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

1.prosi cie ktos o komentarz? niechcesz to nie komentuj
2.sam dajesz sobie odpowiedz nie wierzysz w wolna wole to nie jestes chrescijaninem proste? Bóg stworzył człowieka o tym czy jest homo to sam decyduje
3.juz jasniej sie nie da jak ktos jest slepy to nawet jak mu zapala swieczke w ciemnosciach to tego nie zobaczy ( ja nie wysmiewam sie z niewidomych to tylko przyklad)

1. Nie zabronisz mi tego, bo złamiesz koleny punkt w regulaminie.
2. Udowodnij mi, kiedy, gdzie i jak człowiek wybiera, że jest homo. No i naprawdę- nie jestem chrześcijaninem? Dzięki, nie wiedziałem o tym.
3. W takim razie źle zapalasz tą świeczkę, że nikt nie może nic zobaczyć.

nie wierzysz w wolna wole

Btw., gdzie ja tu wspomiałem o wierze?

Użytkownik Torek edytował ten post 13.03.2012 - 23:17

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych