Torek
Ok nie zrozumiałeś co napisała cos_innego. Wg mojej interpretacji ona stwierdziła, że religia została wymyślona przez ludzi, przez co Bóg także został przez nich wymyślony. Nadano mu cechy ludzkie i przez to jest powód, do myślenia, że to Bóg został stworzony na podobieństwo człowieka. Jak się mylę, to popraw mnie cos_innego.
Trochę tak, ale nie do końca. Owszem- uważam, że religia została stworzona przez ludzi. Bóg jakiego wykreowały te religie i jakiego czczą też został faktycznie wymyślony przez ludzi. Nie uważam natomiast, że Bóg w sensie "Absolut" "wszechbyt" został przez nich wymyślony. Wszystko ma swoje źródło. Każdy albo przynajmniej większość ma świadomość, że tym światem coś rządzi, pewna reguła,moc. Ciężko jest to jednoznacznie określić, bo ciężko jest to tak naprawdę zrozumieć. Moja wiara opiera się na czuciu i dążeniu do zrozumienia co i tak w tej chwili wydaje mi się niemożliwe. Podsumowując: w Boga wierzę i nie uważam, że został wymyślony. Został jedynie wykreowany na coś, czym nie jest.
leviatanBył moment, że podchodziłam do wiary tak jak ty. W pewnym momencie zawiodłam się na tym i zaczęłam się zastanawiać. Zajęło mi to kilka lat. Uwalnianie się ze schematów było ciężkie, dochodzenie do swoich własnych wniosków także. Ale opłaciło się. Dlatego z tej perspektywy, na podstawie doświadczeń, mogę stwierdzić z czystym sumieniem, że wszystkie religie to bzdura.coś_innego- a moze ty poprostu nigdy nie byles wierzacy, tylko sie oszukiwales, a jezeli byles to skad pewnosc ze teraz jeste madrzejszy, a Bóg tylko wymysl?
absolut to wdlug wiki Bóg wiec najwidoczeniej nie wiesz o czym pisze, próbójąc zdyskredytowac za wszelką cene Boga.
no i najlepsze skąd ty wiesz "czym" jest Bóg? albo inaczej nie skad wiesz ( bo niewiesz), tylko jakim prawem uwazasz ze wiesz
to ciekawe religie to bzdura, ale w absolut wierzysz, a religie wlasnie pisza o Bogu, jak o czyms jak absolut jak ty to okreslasz,czy nie uwarzasz ze sam sie oszukujesz?