Co to jest kurde zawodowy ateista?Zawodowy ateista Richard Dawkins
Napisano 15.03.2012 - 22:12
Co to jest kurde zawodowy ateista?Zawodowy ateista Richard Dawkins
Napisano 15.03.2012 - 22:32
Napisano 16.03.2012 - 08:14
mariuszm
Cytat powyżej tej wypowiedzi dotyczy mojej osoby. Dlaczego uważasz, że nie doszłam sama do swojego stanowiska?
Mącisz, kolego, mącisz. Jeszcze, nie daj Bóg, ktoś w to uwierzy. Nie obchodzą mnie za bardzo pobudki, jakimi kierowali się owi Żydzi i protestanci, ale dogmat dziewictwa i jedynactwa Jezusa jest według mnie wymyślony od tak, bo nigdzie w Biblii nie znalazłem kawałka, który by potwierdzał to, że Jezus był jedynakiem, a Maria - matka Jezusa - była przez całe życie dziewicą. Jest natomiast odwrotnie.
Powiedz mi, co ma hebrajski Stary Testament do greckiego Nowego w kwestii: "co znaczy 'brat'"?
Ty jakoś ufasz Biblii i Bogu...
Każdy człowiek ma inne zdanie i poglądy. Jak nie umiesz tego zrozumieć, to nie jest już mój problem.
Btw., a co nas obchodzi Dawkins?
Użytkownik mariuszm edytował ten post 16.03.2012 - 08:52
Napisano 16.03.2012 - 09:18
Mariuszm, załamujesz mnie. Dodałam w tym samym poście, że osobą, o której był wywód nie byłam ja. Czytaj, proszę cię czytaj ze zrozumieniem, bo masz straszny z tym problem.Bo literalnie tego nie napisałaś - wystarczyło napisać 'ja sama po wieloletnich rozważaniach ....'. Bo broniąc stabilności logicznej swojego wywodu powołałaś się moje zdolności wyobrażania czegoś co ty ponoć wiesz - a ja mam to sobie wyobrazić i przyjąć za fakt. Niestety, konstrukcje swojej wyobraźni traktuje podejrzliwie.
Użytkownik coś_innego edytował ten post 16.03.2012 - 09:30
Napisano 16.03.2012 - 10:00
Wolny ptak sam nie da się wsadzić do klatki.
Ptak urodzony w klatce sam nie opuści bezpiecznej klatki.
Napisano 16.03.2012 - 11:14
Napisano 16.03.2012 - 11:23
Typowe prowadzenie rozmowy - zagmatwać główny temat oraz wciągać rozmówców w obronę swojej osoby.
Kościół ma się tak do wiary i wierzeń wyznawców jak pieść do nosa.
Dla kościoła wyznawcy są zapłaconymi rachunkami, zgromadzonymi majątkami a przede wszystkim władzą nad pragnieniami tych którzy dali się wplątać w misternie utkaną sieć.
Napisano 16.03.2012 - 11:36
Typowe prowadzenie rozmowy - zagmatwać główny temat oraz wciągać rozmówców w obronę swojej osoby.
Kościół ma się tak do wiary i wierzeń wyznawców jak pieść do nosa.
Dla kościoła wyznawcy są zapłaconymi rachunkami, zgromadzonymi majątkami a przede wszystkim władzą nad pragnieniami tych którzy dali się wplątać w misternie utkaną sieć.
Jaką władzą - wielu odeszło od kościoła z różnych powodów ale dla jednego celu - poczucia wolności. Nikt ich nie trzymał.
Z Twoich słów emanuje troska o "zniewolonych/uwarunkowanych" przez kościół aż tak że nie potrafią sami od niego odejść.
Do czego są ci oni potrzebni? - w stanie wiary ich nie akceptujesz a jak porzucą swoją religię to staną się Ci potrzebni/użyteczni?
O jakim zniewoleniu mówisz? Masz na myśli odejście z kościoła a później żądanie pochówku na cmentarzu kościelnym?, życie niezgodne z nauką kościoła a później żądanie komunii?
Udowodnij mi, że gdyby nie było kościoła informacja o Jezusie dotarła by do naszego pokolenia w podobnej lub lepszej postaci.
Napisano 16.03.2012 - 11:39
Napisano 16.03.2012 - 11:53
Użytkownik Aidil edytował ten post 16.03.2012 - 11:54
Napisano 16.03.2012 - 11:57
Przepraszam.Nowoczesny ptak chętnie sam wejdzie do klatki(podatkowej, ACTA, budowlanej, koncesyjnej, medialnej, prawnej itp). Ważne aby była w niej wolnośc seksualna i możliwość bzykania na okrągło.
Stosujesz brzydkie erystyczne sztuczki. Te sprawy nie mają nic wspólnego z Kościołem.
Napisano 16.03.2012 - 12:03
"Ptak urodzony w klatce sam nie opuści bezpiecznej klatki." - a apostaci?
"Wolny ptak sam nie da się wsadzić do klatki." - a konwertyci?
Napisano 16.03.2012 - 12:08
Jaki związek z tym co napisałam ma Twoja wypowiedź ?
Napisano 16.03.2012 - 12:11
Jaki związek z tym co napisałam ma Twoja wypowiedź ?
Prościej. Gdzie byłaby wiara, którą tu omawiamy gdyby nie było kościoła - skoro mają się do siebie tak jak napisałeś.
Jeszcze prościej. Jaka byłaby to wiara i jak 'zdewersyfikowana' gdyby nie było, przyznaję miejscami ułomnego, kościoła?
0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych