Skocz do zawartości

Zdjęcie

Walka z Kościołem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
617 odpowiedzi w tym temacie

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

to nie jest moje twierdzenie, tak pisze w Bibli, to jak moze byc bluznierstwem?

Jak wyżej edytowalem, nie przyszlo Ci do glowy, że może być to przenosnia?

A z drugim to sie wogóle nie zgadzam, wlasnie prawo Boga obejmuje cala ziemi we wszystkich okresach czasu, a prawo ludzikie zmienialo sie na przestrzeni wieków, zreszta nawet teraz jest różne zaleznie od regionu.

No szkoda tylko, że malo kto je przestrzega.

a i jesze jezeli nie tobie jest mieszać się w prawo np. niektórych stanów USA, to jakim prawem osadzasz co ja powinienem zrobic?

Chociażby dlatego, że rzekomo jestes katolikiem i powinienes przestrzegać przykazania "Nie zabijaj". Oraz mieszkasz w Polsce, gdzie morderstwo jest karane. Jeden, szary Polak nie zbawi calego swiata, niestety.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 17.03.2012 - 22:23

• 0

leviatan.
  • Tematów: 1
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Jak wyżej edytowalem, nie przyszlo Ci do glowy, że może być to przenosnia?

A z drugim to sie wogóle nie zgadzam, wlasnie prawo Boga obejmuje cala ziemi we wszystkich okresach czasu, a prawo ludzikie zmienialo sie na przestrzeni wieków, zreszta nawet teraz jest różne zaleznie od regionu.

No szkoda tylko, że malo kto je przestrzega.

prawo stanowione przez ludzi tez malo kto przestrzega. i nie przyszlo mi do glowy ze to przenosnia, wiec rozwin o co ci chodzilo

Użytkownik leviatan edytował ten post 17.03.2012 - 22:24

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Chodzilo mi o to, jak już wczesniej napisalem, że "zabijać" niekoniecznie musi oznaczać "pozbawiać życia" Można też "zabić" w sobie różne nawyki, grzechy. Czyli być może Naszą misją jest pouczać, próbować przekonać do zaniechania danego zachowania, a nie mordować, wbrew Przykazaniom Bożym. "Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie a nie będziecie potępieni".
  • 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

no wiec wlasnie, dlatego tez nie zabijam wrozek, chociaz prawdziwy powod jest chyba oczywisty.
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

no wiec wlasnie, dlatego tez nie zabijam wrozek, chociaz prawdziwy powod jest chyba oczywisty.

No czekaj, to w końcu jakie jest Twoje zdanie - uważasz tak jak wczesniej, że wedlug Biblii trzeba mordować "czarownice", czy nie?
  • 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

zalezy od rodzaju "czarów", ja to tak rozumiem, zreszta zauwaz ze prawo ludzkie tez co takiego rozruznia
  • 0

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Księga Wyjścia:

Prawo moralne
17 Nie pozwolisz żyć czarownicy.

To, co napisałeś nic mi nie mówi. Napisz to tak, jak powinno być napisane.

to co ty uwazasz za wiarygodne to twoja sprawa po co mi to piszesz, to jest twoja sprawa mnie to wogole nie interesuje. ostatniego pytania nie rozumiem, abrakadabra to jest slowo to jak mam w nie wierzyc?

Skoro to moja sprawa, to czemu wciskasz mi na siłę "bluźnierstwo" oraz to, że nie mamy przeszkadzać Bogu?
Abrakadabra- ośmieszasz się człowieku. Tym sposobem chciałem się zapytać, czy wierzysz w czary. Ale zresztą głupie pytanie. Musisz wierzyć, skoro chcesz palić czarownice...ale zaraz...teraz się nie pali za abrakadabra...A może teraz pouczymy się historii? Napisz mi kiedy wszedł termin "czarownica" i kiedy zaczęto je palić. Potem skojarz sobie, kiedy powstał ST. Może trochę zrozumiesz.

a co do bluznierstwa to wlasnie to jest bluznierstwem co pisze WithinTemptation:

to jest obraza tego co napisane w PŚ, wiec zgadza sie to z cytatem z wiki.

PŚ jest mi obce, więc obce jest mi to, co teraz piszesz.

no niewiem? Bóg dał takie przykazanie mojzeszowi zeby zabic czarownice wiec?
czemu sa/byly kary smierci np. dla zabójcy, on tez powinien byc uszanowany wedlug tego co piszesz.
i gdzie ja pisze bluznierstwa?

Wg Boga powinien.

Może być bluźnierstwem.

prawo stanowione przez ludzi tez malo kto przestrzega. i nie przyszlo mi do glowy ze to przenosnia, wiec rozwin o co ci chodzilo

Nie przyszło ci do głowy? Biedne dziecko. Skoro nie masz pojęcia o czym piszesz, to po co piszesz, skoro to co piszesz jest dla ciebie niezrozumiałe?

Wyobrażam już sobie ciebie, jako zabójcę.

zalezy od rodzaju "czarów", ja to tak rozumiem, zreszta zauwaz ze prawo ludzkie tez co takiego rozruznia

Rodzaju czarów? Czy wg ciebie ziołolecznictwo było i jest czarowaniem?

Użytkownik Torek edytował ten post 17.03.2012 - 22:42

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

zalezy od rodzaju "czarów", ja to tak rozumiem

Czary to czary; czy to niewinne wróżby czy czarna magia, to są czary a przy okazji dzialanie przeciw przykazaniu "Nie będziesz bral bogów cudzych przede mną". Obydwie wymienione opcje przynoszą czlowiekowi bardzo duże negatywy, w tym możliwosć zaproszenia niechcianego goscia - opętanie.

zreszta zauwaz ze prawo ludzkie tez co takiego rozruznia

Jakie prawo? Że gdzies tam w Afryce mordują kobiety oskarżane rzekomo o czary? Rozwiń, bo nie rozumiem.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 17.03.2012 - 22:48

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

do torek:
1.nie pierwsza rzecz ktorej nie rozumiesz
2.trzeba pisac po ludzku, a nie na około. czary istnieja i ty tego nie zmienisz chociazbys nie wiem co napisal
3.dlatego nie rozumiesz tego co napisałem o ksiedze wyjscia , patrz pkt 1
4.nie moze byc bluźnierstwem
5.biedny to jestes ty, i skoncz z tym osmieszniem sie bo raz dziwisz sie ze ja czegos nie rozumiem, a potem zadajesz pytania typu
-"To, co napisałeś nic mi nie mówi", jak ktos jest inteligentny to wie co jest tam napisane, widac ty nie jestes

WithinTemptation nie wogóle chodzi mi o co innego, nie o kobiety w afryce. chodzi mi o co innego. otóż widlug prawa nie kazde morderstwo to morderstwo w takim samym stopniu wiec czary tez nie np. jak wyjdziesz na ulice i zaszczelisz z karabinu 20 osób to masz dozywosci, a jak jest szarpanina popchniesz kogos i on spadnie ze schodów i umrze to mozesz dostac nawet uniewinnienie.
zreszta skad ty mozesz wiedziec czy te kobiety sa winne czy nie, to ze w europie by nie byly winne, a kaze sie za to ze ktos zdepta trawe, albo trzyma psa na lancuchu to swiadczy o ogłupieniu ludzi, co najlepiej widac wlasnie w europie a konkretnie w UE i w usa

Użytkownik leviatan edytował ten post 17.03.2012 - 22:53

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

zreszta skad ty mozesz wiedziec czy te kobiety sa winne czy nie, to ze w europie by nie byly winne, a kaze sie za to ze ktos zdepta trawe, albo trzyma psa na lancuchu to swiadczy o ogłupieniu ludzi, co najlepiej widac wlasnie w europie a konkretnie w UE i w usa

W sumie tam nie oskarża się za prawdziwe czyny, są to po prostu chore oszczerstwa, przyklad: http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html W tym przypadku widać jakie konsekwencje niosą takie samosądy. No tak jak ja bym zabil swoją siostrę np. za to, że mam biegunkę i, że niby to jej wina, a nie mojego "mieszania jedzenia" -.- Moim zdaniem, jesli już tak strasznie kogos podejrzewa się o "kontakty z diablem", skontaktować się z księdzem i on niech spróbuje zbadać sprawę jesli jest takowa możliwosć :P

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 17.03.2012 - 23:03

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem, jesli już tak strasznie kogos podejrzewa się o "kontakty z diablem", skontaktować się z księdzem i on niech spróbuje zbadać sprawę jesli jest takowa możliwosć :P

a moim zdaniem nie powinno karac sie ludzi za to co napisalem posta wyzej, wiec co ci do tego co robia a afryce? zreszta czemu ksiedza skoro ksieza sa tacy feee, a krzyzacy mordowali ludzi, skad perwnosc ze ksiadz jej nie zamorduje ? aha sorry to nie bylo w afryce, ale w wb czyli tym oswieconym, demokratycznym kraju.

Użytkownik leviatan edytował ten post 17.03.2012 - 23:07

• 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

do torek:
1.nie pierwsza rzecz ktorej nie rozumiesz
2.trzeba pisac po ludzku, a nie na około. czary istnieja i ty tego nie zmienisz chociazbys nie wiem co napisal
3.dlatego nie rozumiesz tego co napisałem o ksiedze wyjscia , patrz pkt 1
4.nie moze byc bluźnierstwem
5.biedny to jestes ty, i skoncz z tym osmieszniem sie bo raz dziwisz sie ze ja czegos nie rozumiem, a potem zadajesz pytania typu
-"To, co napisałeś nic mi nie mówi", jak ktos jest inteligentny to wie co jest tam napisane, widac ty nie jestes

1. Jesteś poniżej średniej szkoły. W średnich szkołach uczą, jak poprawnie zapisywać "źródło" cytatów z Biblii. Dziękuję, że po raz kolejny dowiodłeś, kim naprawdę jesteś.
2. Trzeba pisać po ludzku? Może trzeba rozumieć pewne metafory.
Czary istnieją? Wyjaśnij. Pokaż mi rzetelne dowody podparte źródłami z internetu, że czary się zdarzały oraz swoją interpretację.
3. Dlatego też nie chcesz pojąc, że mam w głębokim przekonaniu to, co uznajesz za powinność.
4. Jest bluźnierstwem. Zabijanie kogoś za jego naturą, jest złym czynem. "I ty tego nie zmienisz chociażbyś nie wiem co napisał".
5. Podzielę na dwa podpunkty:
a)
Ja jestem biedny? Może...
Po za tym ja się nie dziwię. Logiczne jest pomyśleć, że za każdym razem czegoś nie zrozumiesz, gdyż wcześniej patrzyło się na twoje posty. Dlatego też nie zdziwisz mnie tym.
b)
No to inteligencie popatrz na punkt 1

WithinTemptation nie wogóle chodzi mi o co innego, nie o kobiety w afryce. chodzi mi o co innego. otóż widlug prawa nie kazde morderstwo to morderstwo w takim samym stopniu wiec czary tez nie np. jak wyjdziesz na ulice i zaszczelisz z karabinu 20 osób to masz dozywosci, a jak jest szarpanina popchniesz kogos i on spadnie ze schodów i umrze to mozesz dostac nawet uniewinnienie.

Hę? Kolejny bełkot z wielu. Wyjaśnij mi pojęcie czary.

Co to ma do tematu? Co to ma do twoich poprzednich postów?

A teraz zacytuje coś z mojego postu:

.A może teraz pouczymy się historii? Napisz mi kiedy wszedł termin "czarownica" i kiedy zaczęto je palić. Potem skojarz sobie, kiedy powstał ST. Może trochę zrozumiesz.

Zrobiłeś to leviatan?

Odpowiesz mi na pytanie?
  • 1

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a moim zdaniem nie powinno karac sie ludzi za to co napisalem posta wyzej, wiec co ci do tego co robia a afryce?

Takie male sprostowanie, to wydarzylo się w Wielkiej Brytanii, poza tym nic; to byl tylko przyklad.

zreszta czemu ksiedza skoro ksieza sa tacy feee, a krzyzacy mordowali ludzi, skad perwnosc ze ksiadz jej nie zamorduje ?

Bo nie każdy ksiądz to taki fee. Poza tym nie pamiętam, abym w ogóle cos zlego pisal na księży w tym temacie o__O A odniesienia do krzyżaków to żal komentować.

W moim uznaniu, jasne, że nie. W końcu, gdy nie bylo medycyny jaką obecnie mamy, trzeba bylo jakos się leczyć. A nawet jesli niektóre ziola nie dzialaly same z siebie, to mogly dzialać na zasadzie placebo.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 17.03.2012 - 23:16

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

torek twoj poziom jest ponizej poziomu. guzi cie interesuje co ja pisze do WithinTemptation, wiec sie nie wcinaj, guzik rozumiesz a chcesz mnie pouczac jak ja czegos nie rozumim to mnie obrazasz, a jak sam nie rozumiesz to tez mnie obrazasz ze zle pisze z toba nie ma dyskusji bo sa poprostu ludzie i parapety, tyle w temacie.

Bo nie każdy ksiądz to taki fee. Poza tym nie pamiętam, abym w ogóle cos zlego pisal na księży w tym temacie o__O A odniesienia do krzyżaków to żal komentować.

ze zacytuje tylko jeden przykad

Na pewno "zabujali" ich z własnej inicjatywy ;) Któż inny jak papież organizował wyprawy krzyżowe, czemu panowała taka dyskryminacja? Przez Kosciół oczywiscie. Burz się, ale historii nie zmienisz.

tylko prosze cie nie pisz mi tu takich rzeczy ze to bylo o kosciele, a teraz piszesz o ksiezach bo to jedno i to samo.
  • 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@leviatan

torek twoj poziom jest ponizej poziomu.

A masło jest maślane. Wskaż mi gdzie mój "poziom jest poniżej poziomu". Nie umiesz dyskutować z innymi to licz się z konsekwencjami, a nie zwalasz winę na kogoś nawet jeśli siedzi ona w tobie.

guzi cie interesuje co ja pisze do WithinTemptation, wiec sie nie wcinaj,

Akurat dużo mnie interesuje, co ty do niego piszesz i nie zabronisz mi komentowania, bo wtedy złamałbyś regulamin, jak nagannie i nagminnie robisz to każdym postem.

guzik rozumiesz a chcesz mnie pouczac jak ja czegos nie rozumim to mnie obrazasz,

Moje słowa nie pasują do twojego (przepraszam za wyrażenie) chorego poglądu, więc wg ciebie nic nie rozumiem.

a jak sam nie rozumiesz to tez mnie obrazasz

Gdzie ciebie obrażam?

z toba nie ma dyskusji bo sa poprostu ludzie i parapety, tyle w temacie.

Ze mną nie ma dyskusji? No to w takim razie popatrz ile z tobą zrezygnowało, bo widzą, że nie ma z kim.

Po za tym czekam, aż odpowiesz mi na pytania zadane w poprzednim poście, oraz na skomentowanie reszty.

@WT

W moim uznaniu, jasne, że nie. W końcu, gdy nie bylo medycyny jaką obecnie mamy, trzeba bylo jakos się leczyć. A nawet jesli niektóre ziola nie dzialaly same z siebie, to mogly dzialać na zasadzie placebo.

Nie było to do ciebie ale pozwolę coś dopisać. Ziołolecznictwo jest lepsze, niż leczenie się tymi całymi "lekami", a w szczególności antybiotykami. Zioła w pewnych przypadkach działają lepiej, niż obecna medycyna.

Użytkownik Torek edytował ten post 17.03.2012 - 23:22

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych