Skocz do zawartości

Zdjęcie

Walka z Kościołem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
617 odpowiedzi w tym temacie

leviatan.
  • Tematów: 1
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Ja jak widzisz ciągle argumentuję swoje wypowiedzi, Ty nie. Sam się gubisz w swoich wypowiedziach.

nie wlasnie ty nie argumentujesz faktami tylko swoja opinia, i klamstwem bo wczesniej napisales ze Jezus dal dogmat nieomylnosci papiezowi.
wiec teraz prosze o odniesienie sie do tego co napisalem i po 2:
2a teoria ewolucji nie jest zadnym dowodem zreszta naukowcy sami sie osmieszaja twierdzac ze czywilizacje powstaly ok. 3500 pne, a istenija budowle majace ponad 10000 lat, ale je sie ignoruje

Ja jak widzisz ciągle argumentuję swoje wypowiedzi, Ty nie. Sam się gubisz w swoich wypowiedziach.

o jaka prawde ci chodzi o to co ustalono ponad 2oo lat temu przez ludzi zwiazanych z kosciolem ktory tak bardzo krytykujesz? to jest z twoej strony hipokryzja

LOL, o co Ci biega? To, że nie podoba mi się częsć rzeczy w Kosciele to znaczy, że cały jest bee? W takim wypadku przestałbym do niego uczęszczać. Widzę, że Ty lubisz mówić o wszystkim, tylko nie o rzeczach, które są sensowne, wiesz, że są sensowne, tylko nie chcesz się do nich odniesć, bo musiałbys przyznać mi rację, a nie zrobisz tego, bo jestes zbyt pyszny ;)

a ty wybierasz co tobie pasuje, skad wiesz ze sprzedawanie odspustow, wyprawy krzyzowe sa złe, a to co ustalono na soborze jest dobre? zreszta niewiem poco do niego chodzisz skoro jestes nie wierzacy co juz udowodnilem przytaczajac ze nie wierzysz/kwestionujesz czary o ktorych mowi PS.

Użytkownik leviatan edytował ten post 18.03.2012 - 02:35

• 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie wlasnie ty nie argumentujesz faktami tylko swoja opinia, i klamstwem bo wczesniej napisales ze Jezus dal dogmat nieomylnosci papiezowi

"Charyzmatu nieomylnosci udzielil Chrystus pasterzom, to znaczy biskupowi Rzymu - glowie Kolegium Biskupów, gdy oglasza definitywnym faktem naukę dotyczącą wiary i moralnosci. Nieomylnosc przysluguje także Kolegium Biskupów, gdy wraz z następcą Piotra sprawuje najwyższy Urząd Nauczycielski, przede wszystkim na soborze powszechnym (KKK 889-892; KKKK 185). Brane z "Katechizmu Siedleckiego" Nie będziesz mnie nazywał kłamcą, nie życzę sobie.

a ty wybierasz co tobie pasuje, skad wiesz ze sprzedawanie odspustow, wyprawy krzyzowe sa złe, a to co ustalono na soborze jest dobre?

Weź człowieczku się zastanów, to co piszesz jest po prostu już nie smieszne, a żałosne. Odkupienie grzechów za pieniądze, bez żadnej skruchy jest dobre? Mordowanie ludzi jest dobre? Ogar.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 18.03.2012 - 02:36

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

nie wlasnie ty nie argumentujesz faktami tylko swoja opinia, i klamstwem bo wczesniej napisales ze Jezus dal dogmat nieomylnosci papiezowi

"Charyzmatu nieomylnosci udzielil Chrystus pasterzom, to znaczy biskupowi Rzymu - glowie Kolegium Biskupów, gdy oglasza definitywnym faktem naukę dotyczącą wiary i moralnosci. Nieomylnosc przysluguje także Kolegium Biskupów, gdy wraz z następcą Piotra sprawuje najwyższy Urząd Nauczycielski, przede wszystkim na soborze powszechnym (KKK 889-892; KKKK 185). Brane z "Katechizmu Siedleckiego"

no i?? to nie jest w PS tylko w katechzmie jakiegos siedleckiego czy kogos tam. ksiadz na kazaniu mowi zeby dac na tace bo chce kupic sobie merca to twierdsz ze jest zle. czeka na odniesienie sie po posta z pogry tej strony

Weź człowieczku się zastanów, to co piszesz jest po prostu już nie smieszne, a żałosne. Odkupienie grzechów za pieniądze, bez żadnej skruchy jest dobre? Mordowanie ludzi jest dobre? Ogar.

jeju bo zaraz poplacze sie ze smiechu, gdzie ja tak pisze? to ty to krytykujesz a piszesz ze ustalenia soboru sa dobre
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A co ja mam się odnosić do posta, dotyczącego ewolucji? oO Przecież ja na ten temat z Tobą nie zacząłem dyskusji oO

no i?? to nie jest w PS tylko w katechzmie jakiegos siedleckiego czy kogos tam. ksiadz na kazaniu mowi zeby dac na tace bo chce kupic sobie merca to twierdsz ze jest zle. czeka na odniesienie sie po posta z pogry tej strony

I weź z takim ignorantem dyskutuj. Katolik, a nie wierzy w słowa biskupa.

jeju bo zaraz poplacze sie ze smiechu, gdzie ja tak pisze?

skad wiesz ze sprzedawanie odspustow, wyprawy krzyzowe sa złe

To na rozum weźmie każdy człowiek, nie musi być katolikiem.

juz udowodnilem przytaczajac ze nie wierzysz/kwestionujesz czary o ktorych mowi PS.

Nie wierzę w czary typu "zamienianie w żabę", wierzę natomiast, że wróżenie sobie i tak dalej to forma czarów, nie koniecznie działających, ale jednak od Boga odciągają.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 18.03.2012 - 02:42

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

A co ja mam się odnosić do posta, dotyczącego ewolucji? oO Przecież ja na ten temat z Tobą nie zacząłem dyskusji oO

I weź z takim ignorantem dyskutuj. Katolik, a nie wierzy w słowa biskupa.

1.a ty, do kosciola chodzisz , a czary kwestionujesz.
2. co mnie obchodzi biskup, tys pisla tu ze to Jezus dal mu nieomylnosc, to teraz nie sciemniaj
chodzi mi o pierwsza czesc, 1 posta na tej stronie ze napisales ze Jezus dal taki dogmat, przecierz to jest klamstwo

Użytkownik leviatan edytował ten post 18.03.2012 - 02:42

• 0

HidesHisFace.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

HidesHisFace
1 nie ma nawet 1 przykladu gdzie z jednego organizmu powstaje calkiem nowy inny

W ogóle przeczytałeś mojego posta? Tysiące, jeśli nie miliony skamielin, badania materiału genetycznego, czy wreszcie ewolucja pierścieniowa - przekształcanie się dokładnie JEDNEGO GATUNKU W INNY NA NASZYCH OCZACH to za przeproszeniem pies?

http://upload.wikime...ies_seagull.svg - pod tym linkiem masz ładny diagram pokazujący zasięg występowania pewnej grupy mew, które teoretycznie należą do tego samego gatunku.

Mewy z obszaru 1 mogą się krzyżować z mewami z obszaru 2 bez problemów, tak samo mewy z obszaru 2 z mewami z obszaru 3 i tak dalej aż do 7.
ALE mewy z obszaru 7 i mewy z obszaru 1 nie mogą się już krzyżować - różnice między populacjami są zbyt wielkie - między dwoma populacjami, w toku ewolucji wędrujących przez tysiące pokoleń mew wykształciła się, wspierana barierami naturalnymi, obszarowymi, bariera biologiczna, płciowa uznawana powszechnie za jeden z kluczowych elementów decydujących przy wyodrębnianiu nowego gatunku. Jeśli osobniki nie mogą się krzyżować ze sobą, nawet w wyniku sztucznego zapłodnienia (np. niektóre rasy psów nie byłyby się w stanie fizycznie parzyć choćby ze względu na różnice w rozmiarze, ale sztuczne zapłodnienie wciąż pozwala na wydanie potomstwa) to najpewniej mamy do czynienia z dwoma różnymi gatunkami. I tak jest dokładnie w wypadku tak zwanych gatunków pierścieniowych - grup populacji między innymi mew, południowoamerykańskich lisów, himalajskich wójcików czy salamander z Central Valley w Kaliforni.

Ale do kogo ja w ogóle piszę? Toż to już gadanie do ściany jest bardziej produktywne...

Użytkownik HidesHisFace edytował ten post 18.03.2012 - 02:45

• 1

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Oo, czyżby dla Ciebie słowa Jezus i Chrystus znaczyły co innego, czy nie potrafisz czytać? oO Więc powtórzę :

"Charyzmatu nieomylnosci udzielil Chrystus pasterzom, to znaczy biskupowi Rzymu - glowie Kolegium Biskupów, gdy oglasza definitywnym faktem naukę dotyczącą wiary i moralnosci. Nieomylnosc przysluguje także Kolegium Biskupów, gdy wraz z następcą Piotra sprawuje najwyższy Urząd Nauczycielski, przede wszystkim na soborze powszechnym (KKK 889-892; KKKK 185)

A no nie wiem czy wiesz, ale biskup Rzymu to inaczej papież ;)

Ale do kogo ja w ogóle piszę? Toż to już gadanie do ściany jest bardziej produktywne...

Racja.

W sumie niepotrzebnie pisałem, że to z Katechizmu Siedleckiego. Po prostu wklej sobie pierwsze zdanie w google, a zobaczysz, że to kanoniczna, uznana prawda.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 18.03.2012 - 02:46

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

HidesHisFace
1 nie ma nawet 1 przykladu gdzie z jednego organizmu powstaje calkiem nowy inny

W ogóle przeczytałeś mojego posta? Tysiące, jeśli nie miliony skamielin, badania materiału genetycznego, czy wreszcie ewolucja pierścieniowa - przekształcanie się dokładnie JEDNEGO GATUNKU W INNY NA NASZYCH OCZACH to za przeproszeniem pies?

http://upload.wikime...ies_seagull.svg - pod tym linkiem masz ładny diagram pokazujący zasięg występowania pewnej grupy mew, które teoretycznie należą do tego samego gatunku.

Mewy z obszaru 1 mogą się krzyżować z mewami z obszaru dwa bez problemów, tak samo mewy z obszaru 2 z mewami z obszaru 3 i tak dalej aż do 7.
ALE mewy z obszaru 7 i mewy z obszaru 1 nie mogą się już krzyżować - różnice między populacjami są zbyt wielkie - między dwoma populacjami, w toku ewolucji wędrujących przez tysiące pokoleń mew wykształciła się, wspierana barierami naturalnymi, obszarowymi, bariera biologiczna, płciowa uznawana powszechnie za jeden z kluczowych elementów decydujących przy wyodrębnianiu nowego gatunku. Jeśli osobniki nie mogą się krzyżować ze sobą, nawet w wyniku sztucznego zapłodnienia (np. niektóre rasy psów nie byłyby się w stanie fizycznie parzyć choćby ze względu na różnice w rozmiarze, ale sztuczne zapłodnienie wciąż pozwala na wydanie potomstwa) to najpewniej mamy do czynienia z dwoma różnymi gatunkami. I tak jest dokładnie w wypadku tak zwanych gatunków pierścieniowych - grup populacji między innymi mew, południowoamerykańskich lisów, himalajskich wójcików czy salamander z Central Valley w Kaliforni.

do ciebie jest jak do sciany! ponawiam pytanie gdzie masz dowod ze z jednej istoty powstaje INNA, nie podobna ale roznioca sie szeczgółąmi czy nawet bardzo, ale calkiem inna!??? ty nie wiesz nie tylko do kogo piszesz ale tez nie wiesz co piszesz

Oo, czyżby dla Ciebie słowa Jezus i Chrystus znaczyły co innego, czy nie potrafisz czytać? oO Więc powtórzę :

"Charyzmatu nieomylnosci udzielil Chrystus pasterzom, to znaczy biskupowi Rzymu - glowie Kolegium Biskupów, gdy oglasza definitywnym faktem naukę dotyczącą wiary i moralnosci. Nieomylnosc przysluguje także Kolegium Biskupów, gdy wraz z następcą Piotra sprawuje najwyższy Urząd Nauczycielski, przede wszystkim na soborze powszechnym (KKK 889-892; KKKK 185)

A no nie wiem czy wiesz, ale biskup Rzymu to inaczej papież ;)

Racja.

W sumie niepotrzebnie pisałem, że to z Katechizmu Siedleckiego. Po prostu wklej sobie pierwsze zdanie w google, a zobaczysz, że to kanoniczna, uznana prawda.

a skad tys to wyczasnal bo napewno nie z encyklopedi.
to nie pisz do mnie zmusz cie ktos?

kanoniczna, czyli wymyslona przez ludzi zwiazanym z kk przez wieki.
powtarzam twoje stanowisko to analogiczny przyklad faryzeuszy.

Użytkownik leviatan edytował ten post 18.03.2012 - 02:48

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Powtarzam, ręcznie przepisałem z Katechizmu Siedleckiego, z którego nota bene przygotowuje się do bierzmowania. I jest to uznana prawda, bez względu na wszystko, wystarczy wpisać w google.

Kolejny fragment odnosnie "faryzeuszy"

"przynależnosc do kosciola katolickiego przejawia sie w przyjmowaniu Objawienia Bożego oraz w przyjmowaniu w calosci nauczania kosciola i wszystkich ustanowionych w nim srodków zbawienia i w pozostawaniu w jego wiedzialnym organizmie w lącznosci z Chrystusem kierującym Kosciolem przez papieża i biskupów (KKK 837-838)"

W tym fragmencie są zawarte dwie prawdy (pogrubione)

- Katolik to osoba przyjmująca w calosci Objawienie Boże i naukę Kosciola (czysciec też tutaj sie rzecz jasna zalicza)

- Chrystus kieruje Kosciolem przez papieża i biskupów, tzn. oni są tylko narzędziami w Jego rękach. Tak samo jak spowiednik tylko łącznikiem między spowiadającym się a Bogiem.

Jeżeli Twa wiara opiera się na informacjach z encyklopedii to...

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 18.03.2012 - 02:55

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Powtarzam, ręcznie przepisałem z Katechizmu Siedleckiego, z którego nota bene przygotowuje się do bierzmowania. I jest to uznana prawda, bez względu na wszystko, wystarczy wpisać w google.

to niech sobie bedzie, ty nie uznajesz przykazan ze ST ( a do kosciola chodzi ), a ja tego co oglosili nasoborach.
dalej nie odniosles sie do swoich klamstw ze pisales ze to Jezus dal takie prawo, a wyraznie pisze ze ustanowiono to okolo 1800 roku.

a jeszcze co do tego co pislismy o czarowicy, to juz wiem jak ci to przystepniej wytlumaczyc, otóż: czarownice szkodza ludzia wiec lepiej ja zabic zeby nie wyrzadzaly szkody innym ( analogicznie jak wedlug prawa nie wolno nikogo wiezic, a przestepcy siedza w wieziemiu ).

Użytkownik leviatan edytował ten post 18.03.2012 - 02:55

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

dalej nie odniosles sie do swoich klamstw ze pisales ze to Jezus dal takie prawo, a wyraznie pisze ze ustanowiono to okolo 1800 roku.

Rozpowiadasz herezję, że Jezusa nie ma poza tym, że istniał kiedys na Ziemi. LOL. Czyli Jezusa nie ma w Niebie?

czarownice szkodza ludzia wiec lepiej ja zabic zeby nie wyrzadzaly szkody innym

A jest tam wzmianka o zabijaniu morderców, gwałcicieli, pedofilów, polityków? LOL. Równie można powiedzieć, że Ciebie należy zabić, abys nie rozpowiadał herezji o nie istnieniu Czyscca czy o tym, że Bóg nakazuje zabić ludzi. LOL

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 18.03.2012 - 02:59

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

- Chrystus kieruje Kosciolem przez papieża i biskupów, tzn. oni są tylko narzędziami w Jego rękach. Tak samo jak spowiednik tylko łącznikiem między spowiadającym się a Bogiem.

Jeżeli Twa wiara opiera się na informacjach z encyklopedii to...

nie wiara na encyklopedi tylko ty przeinaczasz fakty, klamiesz bezczelnie i jeszcze nie potrafisz sie do tego przyznac

co do tego ze kk jest sterowany przez papieza to dam ci przyklad czegos co ty krytykujesz krzyzakow:
krzyzacy to zakon- ich zwierzchnikiem byl wiec papiez- jego zwierzchnikiem jest Bog wiec krzyzacy postepowali slusznie wedlug analogi twoej wypowiedzi

Rozpowiadasz herezję, że Jezusa nie ma poza tym, że istniał kiedys na Ziemi. LOL. Czy Jezusa nie ma w Niebie?

ja tak nie powiedzialem, kolejne twoje klamstwo. Zalezy co rozumiesz pod pojeciem niebo jezeli to co widszisz nad soba chmurki i blekitna przestrzen to raczej nie.

A jest tam wzmianka o zabijaniu morderców, gwałcicieli, pedofilów, polityków? LOL. Równie można powiedzieć, że Ciebie należy zabić, abys nie rozpowiadał herezji o nie istnieniu Czyscca czy o tym, że Bóg nakazuje zabić ludzi. LOL

widocznie czarownica byla gorsza bo szkodzila duszy a nie cialu. herezja jest to co ty piszesz, Bóg wedlug bilbi wlasnie tak kazal postapic z czarownica koniec kropka.
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie wiara na encyklopedi tylko ty przeinaczasz fakty, klamiesz bezczelnie i jeszcze nie potrafisz sie do tego przyznac

LOL ja kłamię? Powtarzam po raz enty, google nie gryzie. Sam jestes bezczelny, brniesz dalej w to bagno, bo jestes zbyt pyszny, aby przyznać mi zasłużoną rację.

co do tego ze kk jest sterowany przez papieza to dam ci przyklad czegos co ty krytykujesz krzyzakow:
krzyzacy to zakon- ich zwierzchnikiem byl wiec papiez- jego zwierzchnikiem jest Bog wiec krzyzacy postepowali slusznie wedlug analogi twoej wypowiedzi

Tym własnie chciałem Ci kilka stron temu udowodnić, że Kosciół nie jest logiczny, ani spójny.

widocznie czarownica byla gorsza bo szkodzila duszy a nie cialu. herezja jest to co ty piszesz, Bóg wedlug bilbi wlasnie tak kazal postapic z czarownica koniec kropka.

Jasne, wiesz to, bo przeczytales BEZMYSLNIE ów fragment. A ja powiem, że Bóg stworzył swiat w 7 dni i co?

ja tak nie powiedzialem, kolejne twoje klamstwo. Zalezy co rozumiesz pod pojeciem niebo jezeli to co widszisz nad soba chmurki i blekitna przestrzen to raczej nie.

Skoro twierdzisz, że Jezus mógł nadać papieżowi takowy charyzmat tylko za życia, to logiczne jest, że nie wierzysz w to, że istnieje w Niebie. Co do kolejnego zdania od "Zależy" to nie skomentuje.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 18.03.2012 - 03:04

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

LOL ja kłamię? Powtarzam po raz enty, google nie gryzie. Sam jestes bezczelny, brniesz dalej w to bagno, bo jestes zbyt pyszny, aby przyznać mi zasłużoną rację.

Tym własnie chciałem Ci kilka stron temu udowodnić, że Kosciół nie jest logiczny, ani spójny.

ty wlasnie klamiesz bo najpierw powiedziales ze ten dogmat ustanowil JEZUS! a tak nie jest.
skoro jest nielogiczny po co tam chodzisz?

Użytkownik leviatan edytował ten post 18.03.2012 - 03:03

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ty wlasnie klamiesz bo najpierw powiedziales ze ten dogmat ustanowil JEZUS!

No jak nie jest, jak tak własnie jest oO Widać jak z Ciebie katolik. Nie akceptujesz tylu rzeczy ustanowionych przez Kosciół, mnie masz czelnosć zwać heretykiem, to Ty nie powiem kim jestes.

skoro jest nielogiczny po co tam chodzisz?

Wiesz ostatnio się własnie nad tym zastanawiam. Swoją drogą, to Cię mój drogi nie powinno wcale obchodzić, trzymaj się tematu. Jak widzę, głównie interesują Cię wycieczki osobiste, które odbywasz nie mając już argumentów.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 18.03.2012 - 03:08

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych