Skocz do zawartości

Zdjęcie

Walka z Kościołem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
617 odpowiedzi w tym temacie

#526 Gość_Captain Jack

Gość_Captain Jack.
  • Tematów: 0

Napisano

Aidil, a może chodzi o coś innego - to chrześcijaństwo z jego wartościami, miłością i poszanowaniem drugiego człowieka jest tak skrajne, że automatycznie chcemy je przyporządkować naturze ludzkiej. Chcemy być tacy, jak to jest napisane Biblii, bo to jest piękne, prawdziwe i dobre. Jednak więzi społeczne potrafią być na tyle silne, a presja tak duża, że nie udaje się zrealizować najprostszych założeń. Zobacz, jakie mamy teraz trendy - bogać się, pracuj, kupuj, zrób dzieci, naucz je kupowania, umrzyj. Pałeczka przejęta. Tak wygląda mainstream, choć wiele rzeczy uprościłem chyba nawet za bardzo. Życie duchowe jako takie jest spychane na bok, hedonizm jest ważniejszy niż zastanowienie się nad własnym Ja. Mamy w społeczeństwie jeden wielki miszmasz poglądów, spojrzeń na życie, religii, wyznawców, wartości, dróg. Nie jest łatwo się w tym połapać i ludzie się nie łapią.
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dlaczego pod postawę wartości i ogólnoludzkie podciąga się bycie chrześcijaninem ?

Ja się nie wyraziłem chyba tutaj tak, że są to typowo i wyłącznie dla chrzescijan poswięcone wartosci, bo byłaby to kompletna bzdura. Każdy z nas, gdy już troszkę podrosnie potrafi dostrzec podstawową zasadę, która powinna być przestrzegana "Czyń dobro, a unikaj zła". Aczkolwiek my patrzymy trochę z innej perspektywy na to, bo mimo wszystko my uważamy, że to Bóg stworzył swiat, on wszczepił w każdego człowieka sumienie, możliwosć poznania dobra i zła, i dokonania własnego wyboru, lecz nie koniecznie musi być Jego wyznawcą.

Dlaczego w ten sposób na siłę próbuje się dzielić społeczeństwo, czemu to ma służyć? a właściwie komu?

Kto dzieli społeczeństwo? oO Wiesz, to już zależy od człowieka, ja nie miałbym żadnych oporów "obcować" z ludźmi innych wyznań, czy ich braku. Sądzę, że nie powinnismy nic zwalać na religię, bo każdy z nas ma swój rozum, poza tym nie słyszałem o tym, aby chrzescijaństwo zabraniało kontaktów z ludźmi innych wyznań oO Idąc takim tokiem myslenia, praktycznie powinienem się zamknąć na wszystkich moich znajomych, bo może jedna, dwie osoby lubią WT oO nie licząc rzecz jasna fanów, z którymi czasem gadam przez internet ;)

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 21.03.2012 - 13:18

• 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Captain Jack

No dobrze:

co jest natura ludzką,
co takiego pisze w Biblii na co chcesz się powalać czego na przykład nie ma w zachowaniu harcerza?

Pracę, naukę, rozmarzanie trudno jest zastąpić tylko i wyłącznie modlitwą - nie prawdasz ?
  • 0

#529 Gość_Captain Jack

Gość_Captain Jack.
  • Tematów: 0

Napisano

Aidil, ja wychodzę z założenia, że cały system społeczeństwa, narodów, plemion, wszelkich religii, każdego sztucznego podziału dwóch ludzi, jest z gruntu zły. Gdybym mógł, świat stworzony zostałby inaczej, ale o tym opowiem Ci jeszcze kiedyś w innym wątku :)
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aidil, ja wychodzę z założenia, że cały system społeczeństwa, narodów, plemion, wszelkich religii, każdego sztucznego podziału dwóch ludzi, jest z gruntu zły. Gdybym mógł, świat stworzony zostałby inaczej, ale o tym opowiem Ci jeszcze kiedyś w innym wątku :)

Mamy nowego Boga - stwórcę.
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pracę, naukę, rozmarzanie trudno jest zastąpić tylko i wyłącznie modlitwą - nie prawdasz ?

Nie wiem czy dobrze rozumiem, chcesz przez to powiedzieć, że nie da się żyć wyłącznie modlitwą? Hm, tutaj mamy dwie opcje, pierwsza, że można, a przykładem są tego siostry żyjące ciągle w zamknięciu, które są tam z własnej woli, ale jednak podoba im się takie życie, ciągle z Bogiem - szczerze nigdy czegos takiego nie zrozumiem i jestem pełen podziwu. Z drugiej zas strony, ja nie wyobrażam sobie takiego czegos, w gruncie rzeczy takie cos nie jest dla całej ludzkosci możliwe. Powiem tak, że każdy z nas ma na tym swiecie jakis cel, każdy robi co innego - co prawda nie koniecznie z zamysłem Boga, ale to jest inna sprawa. Ludzkosc by upadła, gdyby ludzie zajmowali się tylko modlitwą bez przerwy.

Aidil, ja wychodzę z założenia, że cały system społeczeństwa, narodów, plemion, wszelkich religii, każdego sztucznego podziału dwóch ludzi, jest z gruntu zły. Gdybym mógł, świat stworzony zostałby inaczej, ale o tym opowiem Ci jeszcze kiedyś w innym wątku

Za parę lat ujrzymy na złotym tronie Captain Jacka, jako Antychrysta, w cudownych czasach NWO ;) Ale tak na serio, zgadzam się, że ludzie nie powinni być podzieleni, lecz to niestety człowiek doprowadził do takiego stanu rzeczy. W gruncie rzeczy to wszystko mogłoby wyglądać inaczej, lecz mamy wolną wolę i Bóg nie chce nam jej odbierać.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 21.03.2012 - 13:31

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

WithinTemptation

"Nie wiem czy dobrze rozumiem, chcesz przez to powiedzieć, że nie da się żyć wyłącznie modlitwą? Hm, tutaj mamy dwie opcje, pierwsza, że można, a przykładem są tego siostry żyjące ciągle w zamknięciu, które są tam z własnej woli, ale jednak podoba im się takie życie, ciągle z Bogiem - szczerze nigdy czegos takiego nie zrozumiem i jestem pełen podziwu. Z drugiej zas strony, ja nie wyobrażam sobie takiego czegos, w gruncie rzeczy takie cos nie jest dla całej ludzkosci możliwe. Powiem tak, że każdy z nas ma na tym swiecie jakis cel, każdy robi co innego - co prawda nie koniecznie z zamysłem Boga, ale to jest inna sprawa. Ludzkosc by upadła, gdyby ludzie zajmowali się tylko modlitwą bez przerwy."

Jasne można rozmnażać się z modlitwą na ustach podobnie jak pracować i uczyć ale wtedy mamy państwo wyznaniowe.

Ale tak na serio, zgadzam się, że ludzie nie powinni być podzieleni, lecz to niestety człowiek doprowadził do takiego stanu rzeczy. W gruncie rzeczy to wszystko mogłoby wyglądać inaczej, lecz mamy wolną wolę i Bóg nie chce nam jej odbierać.

Mam nadzieję że nie twierdzisz że Bóg siedzi na chmurce i mam coś daje i odbiera @@

ps
WithinTemptation mam prośbę przywołuj nick osoby którą cytujesz ;-)

Użytkownik Aidil edytował ten post 21.03.2012 - 13:56

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jasne można rozmnażać się z modlitwą na ustach podobnie jak pracować i uczyć ale wtedy mamy państwo wyznaniowe.

Wiesz, nie bardzo rozumiem co chciałes przez to powiedzieć. Czy ktos Cię zmusza do modlitwy? Do życia w wierze?

Mam nadzieję że nie twierdzisz że Bóg siedzi na chmurce i mam coś daje i odbiera

Nie, przyjmuję wersję, że siedzi w Himalajach i stamtąd wszystkim kieruje oO Nie wiem, co chcesz przez takie wypowiedzi osiągnąć.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 21.03.2012 - 14:07

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chodzi mi o to, że dla chociażby takich ludzi niektórych z Afryki Pismo Swięte to jest nic, więc dzięki temu nie zrozumieją dobroci Boga. Za słowami, muszą isć czyny, więc tacy ludzie zaczynają rozumieć, że "może to nie takie głupie", jesli misjonarz, który głosi miłosć do bliźniego zbuduje im szpital, szkołę, czy nakarmi. W sumie to dla Ciebie też nic, skoro w to nie wierzysz.

Co to jest dobroć Boga ?
Problem polega na tym że miesza się działania ludzi z działaniami Boga. Chyba nazywa się to pychą.
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co to jest dobroć Boga ?
Problem polega na tym że miesza się działania ludzi z działaniami Boga. Chyba nazywa się to pychą.

Jak już wspomniałem wczesniej, ofiarując tym ludziom nie tylko "wiedzę" o Bogu, ale także udowadniają misjonarze w czynach to, że nasza wiara nie jest bezpodstawna, mówienie o milosci do bliźniego to nie tylko puste słowa.

Co do pychy, nie wiem jaką tutaj pychę widzisz, zwłaszcza, że owi ludzie działają na polecenie Boga, w Jego imieniu. Pychą jest prędzej fakt, niedopuszczania do mysli, że może być ktos lepszy od nas.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak już wspomniałem wczesniej, ofiarując tym ludziom nie tylko "wiedzę" o Bogu, ale także udowadniają misjonarze w czynach to, że nasza wiara nie jest bezpodstawna, mówienie o milosci do bliźniego to nie tylko puste słowa.

Co do pychy, nie wiem jaką tutaj pychę widzisz, zwłaszcza, że owi ludzie działają na polecenie Boga, w Jego imieniu.

Jasne ... jak mogłam ^^,
  • 0

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@WT

lecz mamy wolną wolę i Bóg nie chce nam jej odbierać.

Lecz 10 przykazań istnieje, odejściem od Boga jest złem, trzeba przejśc przez sakramenty, trzeba iść się wyspowiadać, trzeba... W "nieskończoność".
Bóg dał wam wolną wolę jednocześnie ją odbierając.

mówienie o milosci do bliźniego to nie tylko puste słowa.

W Polsce niestety to tylko puste słowa.

Nie chcę wchodzić teraz w dyskusję, bo tym razem mogę zranić czyjeś uczucia religijne.

Użytkownik Torek edytował ten post 21.03.2012 - 14:17

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Lecz 10 przykazań istnieje, odejściem od Boga jest złem, trzeba przejśc przez sakramenty, trzeba iść się wyspowiadać, trzeba... W "nieskończoność".
Bóg dał wam wolną wolę jednocześnie ją odbierając.

No, ale czy Ci ktos każe? Nie rozumiem tego, człowiek robi to z własnej woli, więc w czym problem? Co do zła, skoro nie wierzysz w Boga, to nie wierzysz w wizję życia posmiertnego, według naszej wiary, więc tak naprawdę po co Ci to roztrząsać, skoro i według Ciebie po smierci nie będziesz żył wiecznie, miał swiadomosci i tak dalej?

W Polsce niestety to tylko puste słowa.

Jesli będziesz patrzył tak ogólnikowo na cały swiat, to faktycznie żadnego dobra nie zauważysz. Najważniejsze jest to, którego doswiadczamy w swoim otoczeniu, te chociażby drobne gesty wobec innych.
  • 0

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@WT

No, ale czy Ci ktos każe? Nie rozumiem tego, człowiek robi to z własnej woli, więc w czym problem? Co do zła, skoro nie wierzysz w Boga, to nie wierzysz w wizję życia posmiertnego, według naszej wiary, więc tak naprawdę po co Ci to roztrząsać, skoro i według Ciebie po smierci nie będziesz żył wiecznie, miał swiadomosci i tak dalej?

Skoro nikt nikomu nie każe, to po co dużo ludzi robi coś, co nie chce?

Jesli będziesz patrzył tak ogólnikowo na cały swiat, to faktycznie żadnego dobra nie zauważysz.

Równie dobrze mogę napisać, że jak będziesz widział tylko dobro, to nie zauważysz zła.

Najważniejsze jest to, którego doswiadczamy w swoim otoczeniu, te chociażby drobne gesty wobec innych.

Właśnie, a czemu tak nawet drobne gesty są tak ważne?

więc tak naprawdę po co Ci to roztrząsać, skoro i według Ciebie po smierci nie będziesz żył wiecznie, miał swiadomosci i tak dalej?

A co to ma się do tego, co teraz piszę?

Zresztą nie wytknę ci jednego błędu, który napisałeś, bo bym się zdardził w pewnej rzeczy. Zresztą napisanie tego to już trochę za dużo.
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Spowiedź powszechna była dużym błędem; nikt nie ma prawa znać naszych grzechów, jesli my sobie tego nie życzymy; Swiadectwem to by było, gdyby było z własnej woli; Poza tym nie wiemy czy wszyscy z owych ludzi doswiadczali Chrystusa mocno, czy byli po prostu szarymi katolikami.

Jak to ma się do tego że ksiądz podczas spowiedzi poznaje czyjeś grzechy? Wielu katolików nie chce żeby ktos obcy czyli ksiądz znał ich grzechy ale są do tego przymuszani przykazaniami kościelnymi.
Chyba pomyliłeś spowiedź powszechną z spowiedzią w konfesjonale http://pl.wikipedia....edĹş_powszechna
Czyli jako katolik uważasz że spowiedzi na ucho tez nie powinno być?

Użytkownik Wszystko edytował ten post 21.03.2012 - 15:23

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych