Napisano 21.03.2012 - 13:02
Napisano 21.03.2012 - 13:15
Dlaczego pod postawę wartości i ogólnoludzkie podciąga się bycie chrześcijaninem ?
Dlaczego w ten sposób na siłę próbuje się dzielić społeczeństwo, czemu to ma służyć? a właściwie komu?
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 21.03.2012 - 13:18
Napisano 21.03.2012 - 13:16
Napisano 21.03.2012 - 13:24
Napisano 21.03.2012 - 13:27
Aidil, ja wychodzę z założenia, że cały system społeczeństwa, narodów, plemion, wszelkich religii, każdego sztucznego podziału dwóch ludzi, jest z gruntu zły. Gdybym mógł, świat stworzony zostałby inaczej, ale o tym opowiem Ci jeszcze kiedyś w innym wątku
Napisano 21.03.2012 - 13:28
Pracę, naukę, rozmarzanie trudno jest zastąpić tylko i wyłącznie modlitwą - nie prawdasz ?
Aidil, ja wychodzę z założenia, że cały system społeczeństwa, narodów, plemion, wszelkich religii, każdego sztucznego podziału dwóch ludzi, jest z gruntu zły. Gdybym mógł, świat stworzony zostałby inaczej, ale o tym opowiem Ci jeszcze kiedyś w innym wątku
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 21.03.2012 - 13:31
Napisano 21.03.2012 - 13:53
Pracę, naukę, rozmarzanie trudno jest zastąpić tylko i wyłącznie modlitwą - nie prawdasz ?
Ale tak na serio, zgadzam się, że ludzie nie powinni być podzieleni, lecz to niestety człowiek doprowadził do takiego stanu rzeczy. W gruncie rzeczy to wszystko mogłoby wyglądać inaczej, lecz mamy wolną wolę i Bóg nie chce nam jej odbierać.
Użytkownik Aidil edytował ten post 21.03.2012 - 13:56
Napisano 21.03.2012 - 13:56
Jasne można rozmnażać się z modlitwą na ustach podobnie jak pracować i uczyć ale wtedy mamy państwo wyznaniowe.
Mam nadzieję że nie twierdzisz że Bóg siedzi na chmurce i mam coś daje i odbiera
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 21.03.2012 - 14:07
Napisano 21.03.2012 - 14:04
Chodzi mi o to, że dla chociażby takich ludzi niektórych z Afryki Pismo Swięte to jest nic, więc dzięki temu nie zrozumieją dobroci Boga. Za słowami, muszą isć czyny, więc tacy ludzie zaczynają rozumieć, że "może to nie takie głupie", jesli misjonarz, który głosi miłosć do bliźniego zbuduje im szpital, szkołę, czy nakarmi. W sumie to dla Ciebie też nic, skoro w to nie wierzysz.
Napisano 21.03.2012 - 14:11
Co to jest dobroć Boga ?
Problem polega na tym że miesza się działania ludzi z działaniami Boga. Chyba nazywa się to pychą.
Napisano 21.03.2012 - 14:12
Jak już wspomniałem wczesniej, ofiarując tym ludziom nie tylko "wiedzę" o Bogu, ale także udowadniają misjonarze w czynach to, że nasza wiara nie jest bezpodstawna, mówienie o milosci do bliźniego to nie tylko puste słowa.
Co do pychy, nie wiem jaką tutaj pychę widzisz, zwłaszcza, że owi ludzie działają na polecenie Boga, w Jego imieniu.
Napisano 21.03.2012 - 14:16
Lecz 10 przykazań istnieje, odejściem od Boga jest złem, trzeba przejśc przez sakramenty, trzeba iść się wyspowiadać, trzeba... W "nieskończoność".lecz mamy wolną wolę i Bóg nie chce nam jej odbierać.
mówienie o milosci do bliźniego to nie tylko puste słowa.
Użytkownik Torek edytował ten post 21.03.2012 - 14:17
Napisano 21.03.2012 - 14:28
Lecz 10 przykazań istnieje, odejściem od Boga jest złem, trzeba przejśc przez sakramenty, trzeba iść się wyspowiadać, trzeba... W "nieskończoność".
Bóg dał wam wolną wolę jednocześnie ją odbierając.
W Polsce niestety to tylko puste słowa.
Napisano 21.03.2012 - 14:49
Skoro nikt nikomu nie każe, to po co dużo ludzi robi coś, co nie chce?No, ale czy Ci ktos każe? Nie rozumiem tego, człowiek robi to z własnej woli, więc w czym problem? Co do zła, skoro nie wierzysz w Boga, to nie wierzysz w wizję życia posmiertnego, według naszej wiary, więc tak naprawdę po co Ci to roztrząsać, skoro i według Ciebie po smierci nie będziesz żył wiecznie, miał swiadomosci i tak dalej?
Równie dobrze mogę napisać, że jak będziesz widział tylko dobro, to nie zauważysz zła.Jesli będziesz patrzył tak ogólnikowo na cały swiat, to faktycznie żadnego dobra nie zauważysz.
Właśnie, a czemu tak nawet drobne gesty są tak ważne?Najważniejsze jest to, którego doswiadczamy w swoim otoczeniu, te chociażby drobne gesty wobec innych.
A co to ma się do tego, co teraz piszę?więc tak naprawdę po co Ci to roztrząsać, skoro i według Ciebie po smierci nie będziesz żył wiecznie, miał swiadomosci i tak dalej?
Napisano 21.03.2012 - 15:19
Spowiedź powszechna była dużym błędem; nikt nie ma prawa znać naszych grzechów, jesli my sobie tego nie życzymy; Swiadectwem to by było, gdyby było z własnej woli; Poza tym nie wiemy czy wszyscy z owych ludzi doswiadczali Chrystusa mocno, czy byli po prostu szarymi katolikami.
Użytkownik Wszystko edytował ten post 21.03.2012 - 15:23
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych