Skocz do zawartości

Zdjęcie

Walka z Kościołem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
617 odpowiedzi w tym temacie

#556 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

@Torek

To zdanie z pewnością mnie nie dotyczy.

Nie dajesz tego po sobie poznać niestety.

Ateiści nie wierzą. Ale to szczegół.

To nie jest szczegół, to jest bardzo ważne. Ateiście wierzą w to, że Boga nie ma. Tzn. oni twierdzą, że to wiedzą, ale oczywistym jest, że takich rzeczy na naszym poziomie postrzegania nie można w 100% wiedzieć. Tak więc- wierzą, jednak w coś odwrotnego niż teiści.

Chodzi mi mianowicie, że poziom wypowiedzi zależy od rozmówcy, a nie od jego przekonań. A ci "pseudokatolicy" to równie dobrze mogą agnostycy, o ile o to ci chodzi.

Nie wiem, gdzie "ci chodzi", bo nie odnosiłam się do żądnej twojej wypowiedzi. Poziom wypowiedzi bardzo zależy od przekonań, bo najczęściej przekonania świadczą o poziomie ;)
Mówiąc o pseudokatolikach miałam na myśli tych, którzy uparcie nazywają siebie katolikami, ale odrzucają religię katolicką. Z takiej mieszanki powstaje nonsens. Wtedy nie są już katolikami, ale chyba boją się przed sobą to przyznać

Użytkownik coś_innego edytował ten post 21.03.2012 - 16:50

• 0

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@coś_innego

Nie dajesz tego po sobie poznać niestety.

Naprawdę moje posty wyglądają, jakby pisał je frustrat?

To nie jest szczegół, to jest bardzo ważne.

Szczegół, jeśli chodzi o tamto zdanie oczywiście.

Nie wiem, gdzie "ci chodzi", bo nie odnosiłam się do żądnej twojej wypowiedzi.

No raczej, że się nie odniosłaś. Ja się odniosłem do mojej(to nie jest ironia).

Poziom wypowiedzi bardzo zależy od jego przekonań, bo najczęściej przekonania świadcząc o poziomie

Poziom wypowiedzi zależy od cech charakteru autora, jak np. arogancja.

Mówiąc o pseudokatolikach miałam na myśli tych, którzy uparcie nazywają siebie katolikami, ale odrzucają religię katolicką. Z takiej mieszanki powstaje nonsens. Wtedy nie są już katolikami, ale chyba boją się przed samym sobą to przyznać

Czyli można napisać, że są agnostykami.
  • 0

Xenno.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@ coś_innego
Celem takiej dyskusji jest poszerzenie horyzontów i poznanie racji tej drugiej strony. Tak to oczywiste że pod jej wpływem ateista się nie nawróci ani katolik nie porzuci Boga ale znając przekonania innych nie będziemy ich traktować góry jako wierzących w ,, żydowskie zombie z kosmosu, które jest swoim własnym ojcem i które może ci dać życie wieczne jeśli czasem symbolicznie pożywisz się jego mięsem i telepatycznie zaakceptujesz go jako swojego mistrza, dzięki czemu będzie mógł usunąć złą siłę z twojej duszy, któa tam jest, bo kobieta zrodzona z żebra została namówiona przez gadającego węża do zjedzenia owocu magicznego drzewa" albo w ,,że nie było niczego,a później nicość bez powodu magicznie eksplodowała
tworząc wszystko i wtedy kawał wszystkiego bez powodu magicznie przemienił się w samo-replikujące cząstki, które następnie przemieniły się w dinozaury". Bo takie stereotypy pokutują w dzisiejszym świecie, rozmowa w tym temacie poza pewnymi wyjątkami odbywa się całkiem kulturalnie więc moim skromnym zdaniem taki dialog ma spory sens.
  • 0

#559 Gość_Kniaź

Gość_Kniaź.

Napisano

Nie to, że się czepiam, ale temat powinien być już skończony dobre trzydzieści-kilka stron temu :roll:
  • 0

#560 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

Naprawdę moje posty wyglądają, jakby pisał je frustrat?

Niekoniecznie frustrat, ale po tym, że usilnie starasz się bronic swojego zdania i do niego namawiać innych świadczy o czasowej frustracji ;)

Poziom wypowiedzi zależy od cech charakteru autora, jak np. arogancja.

Wszystko łączy się w całość

Czyli można napisać, że są agnostykami.

Nie można. Przeczytaj sobie kim jest agnostyk.

Xenno, myślę, że już na tym polu zostało stoczonych tyle bojów, że wierzący w Boga i niewierzący w Boga, osoby za religią i przeciwne religii, nieraz miały okazję zrozumieć i poznać nawzajem. Bez skutku. tu mamy przykład.

Użytkownik coś_innego edytował ten post 21.03.2012 - 17:01

• 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@coś_innego

Niekoniecznie frustrat, ale po tym, że usilnie starasz się bronic swojego zdania i do niego namawiać innych świadczy o czasowej frustracji ;)

Heh, mój "styl" pisania.

Nie można. Przeczytaj sobie kim jest agnostyk.

Teizm agnostyczny (również agnostycyzm religijny) – nie wiadomo czy bogowie istnieją, a mimo to nadal w nich wierzy. Agnostycyzm religijny odrzuca jednak wszystkie treści religijne, zawarte w tradycji i świętych księgach uważając, że ich wartość poznawcza jest zbliżona do legend. Według niego, aby coś zbadać, trzeba mieć ścisłą definicję tego, co się bada – dopiero wtedy możliwe jest stworzenie odpowiedniej metody i przyrządu badawczego.

Źródło:
https://pl.wikipedia...iki/Agnostycyzm

Jeśli to jedno i to samo, to może być. Ale katolikami nie są.

Xenno, myślę, że już na tym polu zostało stoczonych tyle bojów, że wierzący w Boga i niewierzący w Boga, osoby za religią i przeciwne religii, nieraz miały okazję zrozumieć i poznać nawzajem. Bez skutku. tu mamy przykład.

Przez 30 stron "rozmawialiśmy" z leviatanem, więc raczej nie było takiej szansy.

Użytkownik Torek edytował ten post 21.03.2012 - 17:08

• 0

#562 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

Nie może :) Piszę o ludziach odrzucający religię katolicką a nie targających się na kwestię wiary w Boga

Przez 30 stron "rozmawialiśmy" z leviatanem, więc raczej nie było takiej szansy.

nie mówię o tym akurat temacie. religia to chyba najchętniej poruszany temat w internecie. Na tym forum też było wiele tego typu dyskusji już

Użytkownik coś_innego edytował ten post 21.03.2012 - 17:11

• 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

WT

Nie Ciebie nazwałem ciemnym chłopem, tylko lud z okresu wczesnego chrześcijaństwa, bo wtedy właśnie
obrazowały się te pojęcia.
A że to tak właśnie wyglądało, to powie Ci każdy - rzetelny i oświecony - ksiądz obecnie.
A jak "tam" jest? Nie mam pojęcia i szczerze mówiąc jest mi to całkowicie obojętne. I jeśli w ogóle cokolwiek jest "po", to i tak wiedza na temat będzie się opierać tylko i wyłącznie na wyobrażeniach i wierze.

Użytkownik kapuchy edytował ten post 21.03.2012 - 17:14

• 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@coś_innego

Nie może :) Piszę o ludziach odrzucający religię katolicką a nie targających się na kwestię wiary w Boga

Agnostycyzm przybiera różne formy, i tak agnostyk może być ateistą jak i teistą, jak i żadnym z nich.

Źródło:
https://pl.wikipedia...iki/Agnostycyzm
Czyli jest pierdyliard form agnostycyzmu, a to, o czym ty piszesz, może się do niego zaliczać.
  • 0

#565 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

Torek, dlaczego w tej chwili starasz mi się wmówić że miałam na myśli coś innego niż ja uważam :D
Mówiąc o pseudokatolikach mówię o ludziach odrzucających religię katolicką, tzn. cały obrządek, jednak cały czas trzymający się filozofii katolickiej. To że w wikipedii znalazło się zdanie, że agnostyk może być teista i ateistą, nie świadczy o tym, że tak naprawdę każdy jest agnostykiem.
Znalazło się też „Wiem, że nic nie wiem”, osoby natomiast popierające filozofię katolicką twierdzą, że wiedzą, że Bóg istnieje.

Użytkownik coś_innego edytował ten post 21.03.2012 - 17:24

• 0

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

jednak cały czas trzymający się filozofii katolickiej

Co masz na myśli?
  • 0

#567 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

filozofia katolicka=wiara katolicka, czyli wszystko co zostanie po odrzuceniu obrzędów i zwyczajów
  • 0

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja pytam konkretnie - co masz na myśli. Bo podejrzewam, że etyczne normy ogólnoludzkie. Zaanektowane przez Kościół. A jeśli tak, to nie mówmy o filozofii katolickiej, tylko o filozofii humanistycznej.
  • 0

tworzywo2.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Spokojnie.
Kościół katolicki w Polsce radził sobie skutecznie przez ponad 1000 lat z większymi problemami niż Ruch Palikota, lewactwo i media.

Przyjacielu !!!

Ja wiem że sobie poradzi, tylko martwi mnie to że sobie sam nie pomaga. Mówienie w kólko "My jesteśmy z Boga a, co z Boga trwa wiecznie" nie wystarcza.Za tym muszą iść konkretne czyny. Czyż nie jest napisane że "po owocach ich poznacie".
Dla mnie nie jest problemem pan Palikot, Lewica, lub inne , dla mnie problemem są Katolicy tacy jak ja i inni , którzy przestali dawać świadectwo o Chrystusie i Jego nauce.

moze to problem tylko z twojej strony?? zastanow sie ;)

Zawsze patrzę najpierw na siebie i na swoje błędy i staram się nie oceniać innych. Na całe szczęście cytując tekst pewnej piosenki zespołu Illusion

"Tylko jeden listek to nie las
Parę kłosów to nie cały łan
Jedna nuta to nie cała pieśń, nie cała pieśń
Płomień świecy to nie słońce, nie
Zwyczajnie nie..."

Kościół to nie tylko ja.
  • 0

#570 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

Ja pytam konkretnie - co masz na myśli. Bo podejrzewam, że etyczne normy ogólnoludzkie. Zaanektowane przez Kościół. A jeśli tak, to nie mówmy o filozofii katolickiej, tylko o filozofii humanistycznej.

Odpowiedziałam konkretnie? Czy wiara to etyczne normy ogólnoludzkie? Nie, to oczywiste, że to nie to. mam na myśli wiarę w to w co wierzą katolicy wykluczając obrządek: wiarę w Boga, w Biblię jako dzieło natchnione boską mocą etc. to jest filozofia katolicka, a nie humanistyczna. Powtarzam to już któryś raz, bo nie potrafię prościej. Strasznie pokrętne rozumowanie prowadzicie tutaj (mam wrażenie, że tylko po to, żeby komuś coś wytknąć).

Użytkownik coś_innego edytował ten post 21.03.2012 - 18:56

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych