Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rysy na Czarnej Madonnie

• Please log in to reply
16 replies to this topic

brbsmoking.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam. Usłyszałam dzisiaj od mojego nauczyciela historii ciekawą opowieść (zaznaczam, że człowiek poważny i nie w głowie mu takie "żarciki").
Jego kolega (co ważne niewierzący sceptyk) zdobył reprodukcję Czarnej Madonny i długopisem zaznaczył miejsca, gdzie kończyły się rysy na twarzy Matki Boskiej. Podobno tenże kolega usłyszał pewną "legendę" o Madonnie. Po miesiącu potwierdziła się. Kolega powiedział o swoim odkryciu: rysy były o 1,5 mm dłuższe.
Podobno te rysy się powiększają i gdy dotrą do serca Madonny nastąpi koniec świata.

Słyszał ktoś z Was o podobnej historii? Co o tym myślicie? W internecie jakoś na ten temat cisza.
  • -1

AdamJ.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Uważam że jeżeli zrobimy rysę na szybie to ona także może samoczynnie się poszerzać. Jestem wierzący i mam szacunek do wiary ale nie uważam żeby, nawet jeżeli to prawda, miało to jakiś związek z końcem świata.
  • 0

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jak jesteś wierzący i wziąłeś to na poważnie to już zgrzeszyłeś i pójdziesz do piekła bo przecież "nie znacie dnia ani godziny".
Tak na serio to głupota straszna. Nie ma żadnych dowodów na to, że koniec świata jest możliwy.
  • 0

Mischakel.

Ataman

• Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Większość osób mówiąc o końcu świata ma chyba na myśli koniec naszej planety, czy chociaż cywilizacji. A możliwości tego mamy już mnóstwo.

A co do historii - o oryginale obrazu krążą różne historie, w końcu to coś jakby narodowa relikwia. Ale reprodukcja? No proszę, tak to nigdy nie działa.
  • 0

Templariusz.
  • Tematów: 35
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Żyjemy w XXI wieku a ludzie nadal wierzą w takie rzeczy, już było tyle fałszywych alarmów że już chyba każdy powinien się ocknąć i przestać wierzyć w te brednie o końcu świata, jak nastąpi to pewnie w wyniku jakichś długotrwałych procesów lub na skutek jakiejś kosmicznej katastrofy (co jest mało prawdopodobne) i żadne obrazy czy zabobony nie przepowiedzą nam tego, jedyne co może nas ostrzec to nasz rozum.

Użytkownik Templariusz edytował ten post 22.03.2012 - 17:16

• 2

JakubJ152.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W 100% zgadzam się z Templariusz`em.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak śmiesz opowiadać takie nie stworzone rzeczy każdy polak - katolik wie ze koniec świata nastąpi jak spadnie kość dinozaura wisząca przy wejściu do katedry na Wawelu.

Użytkownik Aidil edytował ten post 22.03.2012 - 20:46

• -3

polonia66.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Koniec swiata?- było by pięknie zobaczyc te widowisko...

Czikita chyba założył posta, aby zebrac pare minusików.

Ale masz + ode mnie.
  • -1

666.
  • Tematów: 36
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak jesteś wierzący i wziąłeś to na poważnie to już zgrzeszyłeś i pójdziesz do piekła bo przecież "nie znacie dnia ani godziny".
Tak na serio to głupota straszna. Nie ma żadnych dowodów na to, że koniec świata jest możliwy.

Paradoskalnie, właśnie Z TWOJEJ wypowiedzi wynika, że koniec świata będzie, ale nie nam poznany - wg Nostradamusa obraz zniknie w przyszłości z klasztoru (albo raczej zaginie), nie będąc uszkodzonym i owe poszerzanie sie rys moze oznaczać tylko, ze "czas dalej płynie".
  • 0

Po_prostu.
Reputacja

Napisano

Przestańcie się rzucać O _ O przecież widać, że ten temat nie jest na poważnie, jeśli coś jest tutaj żałosne, to rzucanie się i argumentowanie, jaki to jest debilizm. Bo to jest chyba rzecz oczywista, tania prowokacja, którą można by zignorować i uznać, że nie jest warta waszego splunięcia. A jednak plujecie zajadle, jakby sprawa była tego warta. x|
  • -1

fux777.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jedno jest pewne,koniec świata nastąpi razem z końcem naszego słońca,chyba że wcześniej sami się zgładzimy lub jakaś asteroida nam pomoże.Pewne jest że to nastąpi ale czy to za 100 lat czy za 100000 tyś lat tego dokładnie nie wiemy i wiara czy zabobony nic z tym wspólnego nie mają więc nie sugerował bym się tym.A gdyby ta Czarna Madonna spłoneła przypadkowo w pożarze? to koniec nie nastąpił by nigdy? czy natychmiast?
  • 0

Visenna.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Boze ludzie, człowiek zakłada wątek o ciekawej historyjce którą usłyszał, a wy się ciskacie i nawet go o trolling oskarżacie? Przecież nigdzie nie twierdzi ze to swięta prawda i ze przeżył na własnej skórze, po prostu opisał coś co usłyszał paranormalnego - nie od tego jest to forum? Za co te minusy, przepraszam, za to że chciał Wam napisać coś o czym nie słyszeliście? Czy Wy się czujecie obrażeni tym że Wam to opowiedział i umożliwił napisanie własnego zdania na ten temat?

Czikita- mnie się obiła historia nt powstania tych szram na oryginale, ale dokladnie nie pamietam, chodziło o najazd na Jasną Górę wroga w dawnych czasach, podobnież jakiś rabuś ciął obraz szablą czy coś w ten deseń, i owe slady cięcia na policzku Madonny nie dają się nijak usunąć. Mozna poczytać o tym tu : http://www.brewiarz....ieci/08-26.php3 , to o niemozności usunięcia też jest wytłumaczone w tekscie, a to że narosły wokół owych cięc legendy inne, wcale mnie nie dziwi :) Wystarczy się przyjrzeć zdjęciu- faktycznie to wygląda jakby Matka Boska miała na twarzy prawdziwe blizny a nie jak cięcie płotna, nic dziwnego że to działa na wyobraźnię ludzi gorliwie wierzących.

Ode mnie masz plus, wkurza mnie już ta tendencja panująca tutaj, do minusowania i nazywania trolami kazdego, kto napisze temat o tym czego dany osobnik nie lubi, a już nie daj Boze! o katolicyzmie ( to akurat nie do wszystkich, niektorzy zareagowali calkiem ok, tylko pani "PO_prostu" chyba coś się pomyliło - "tania prowokacja"? Gdzie?? Chyba ze ja czegoś nie zrozumiałam i nie piszesz o założycielu watku?...)

Edit: literówki

Użytkownik Visenna edytował ten post 26.03.2012 - 10:17

• 1

Wendigo.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jestem ciekaw jednej rzeczy: dlaczego dotyczy to tylko reprodukcji? Jeśli dotyczyłoby to prawdziwego obrazu, przyjmując tempo 1,5 mm na miesiąc to po 10 miesiącach byłoby to już 1,5 cm, a po 100 miesiącach 15 cm.

Fajna historyjka, mimo logicznych dziur.

• 0

agusiaq.
  • Tematów: 11
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Hmmm moze na oryginale ta rysa zwieksza sie nieco wolniej np 0,015mm ;) 8)
  • 0

katabas.
  • Tematów: 24
Reputacja

Napisano

Zamiast dyskutować o końcu świata (jak jehowici, już im się ileś razy nie udało), skupmy się na rysach.

Jeśli materiał reprodukcji był bibulasty to tusz z długopisu mógł wnikać głęboko i dawać efekt wydłużenia, ale i pogrubienia kresek. Mam różne wycinki gazetowe (nt. mojego hobby), i tam gdzie jest normalna czcionka drukowana, to jest OK, a tam gdzie obraz w formie siatki (nie znam się na drukarstwie) to po 3 latach otworki w cyfrze 8 "zarastają" wskutek rozpływania się tuszu w bibulastym, zresztą kwaśnym papierze.
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych