Część I
"Do dzisiaj Teoria zaawansowanych starożytnych cywilizacji (dop. Ancient Aliens, A.A.) była niezaprzeczalna. Uważałem, że jest wiarygodna. Nie jestem zwolennikiem teorii A.A. Ten temat ma przedstawić moją ulubioną teorię w najlepszy sposób jaki potrafię, będę próbować zaprzeczyć założeniom teorii A.A. Próbując to zrobić na początek będę opierać się na zawodzie który wykonuje."

Powyżej widzicie moje narzędzia. Jestem precyzyjnym mechanikiem. Obrabiam różne rodzaje stali, żelazo oraz aluminium, moimi klientami są branże motoryzacyjne, lotnicze, przemysłowcy, górnicy, przedsiębiorstwa zajmujące się alternatywną energią, rząd U.S. , i to tylko kilka przykładów. Przygotowuje części wielkości od cukierków aż do wielkości samochodu.
Precyzja pomiaru:
Kartka papieru ma grubość 0,1016 mm, ludzki włos 0.0762 mm. Przeważnie używając moich maszyn posługuje się precyzją liczoną w 0.0256 mm wykonując prace według planu i ustalonych wymiarów. W rzadkich przypadkach mogę obrabiać metal z dokładnością co do 0.00254 mm.
Narzędzia:

Narzędzia którymi posługuje się do obróbki metalu są całkiem masywne. Do obróbki potrzebujesz materiału twardszego i mocniejszego od tego który tniesz, wiercisz czy mielisz. Niektóre z nich wykonane jest z węgliku wolframu, niektóre nawet są pokryte ultra twardą powłoką z azotku tytanu. Narzędzia są tak twarde, że potrzebny jest diament żeby je naostrzyć. Nawet to wszystko nie jest niezniszczalne, zdarzają się przetarcia, złamania czy obkruszenia.

Maszyny:
Narzędzia same z siebie nie będą działać. Potrzebna jest maszyneria która wprawi je w ruch. Maszyny te wprawią w ruch który pozwoli na cięcie albo spowoduje obracanie się końcówki lub przedmiotu obrabianego. Ruchy te niezbędne są do otrzymywanie niemal perfekcyjnie płaskich powierzchni, wykończenia, bruzdy, kącików, łuków, promieni, kuli, grawerowania.

Bloczek metalu który widać na zdjęciu jest wielkości pudełka od butów. Nic szerszego niż stół nie może być włożonego do maszyny. Popatrzcie na wielkość maszyny i na przedmiot który został w niej wykonany.

Matematyka:

Aby opanować tak skomplikowany zawód musisz posiąść wiedzę trygonometrii, kalkulacji, geometrii, algebry, przeliczeń i programowania komputerowego. Do kalkulacji używamy także zwykłych "odręcznych" metod w stylu papier i ołówek, używając do tego kalkulatorów i regułek matematycznych lub używając do tego specjalnych programów komputerowych.

...

Baalbek Fundacja Stones - Liban
Kamieniołom Yangshan - Chiny
Stonehenge - Anglia
Wielka Piramida - Giza Plateau Egipt
Diquis Kule - Kostaryka
Teotihuacan - Meksyk
Chichen Itza - Jukatan
Machu Picchu - Peru
Tiahuanacu (Tiwanaku) - Boliwia
Puma Punku - Boliwia
Kamienie z Wapieniu, granitu, andezytu, każde z nich ważące setki, tysiące czy nawet dziesiątki i setki tysięcy ton... wycięte, wydobyte, przetransportowane i zamontowane.
Monumenty zbudowane dzięki zaawansowanej matematyce. Struktury zbudowane ponad dzisiejsze standardy precyzji.
Niewolnicy nic nie budowali:

Nie jestem kamieniarzem, ale gdyby dano mi za zadanie wybudowanie jakiejkolwiek z tych niesamowitych budowli, musiałbym pokornie odmówić. Nawet jeśli przeszkolono by mnie do tego, dalej odmówiłbym współpracy. Jestem całkowicie poważny mówiąc to.
Wiele razy podczas pracy rozważałem jak te wspaniałe antyczne budowle zostały stworzone. Z moją wiedzą matematyczną, doświadczeniem zawodowym oraz umiejętnościami obrabiania metali... dalej nie mogę pojąć jak to wszystko zostało stworzone.
Powiedziałem wam już na początku... Te antyczne budowle zostały stworzone z większą precyzją niż ja mógłbym to wykonać. Zostało to wykonane z takim rozmachem.
Czasami trudno jest uzyskać część wykonaną perfekcyjnie. Czasami mechanik musi uporać się z godzinami frustracji aby uzyskać pożądane efekty. Bardzo trudno jest wykonać oddzielne części które mają idelanie do siebie pasować.
Wykonywanie (niemal) perfekcyjnie płaskich powierzchni czy perfekcyjnie kwadratowych czy okrągłych nie raz przyprawia o bóle głowy. Czasami coś zchrzanimy i udaje się nam uratować część poprzez spawanie i ponowne wycinanie danej części. Kamienia nie zespawasz. Jeśli niechcący upuścimy część możemy ją wypolerować i naprawić, z kamieniem tego nie zrobisz, popęka i pokruszy się nieodwracalnie.
Pracowanie w takiej skali w której wykonuje pracę, jest ogromnie trudne aby wykonać oddzielne części które po złączeniu będą pasować do siebie idealnie tak żeby nie było między nimi żadnych szczelin czy ostrych wystających krawędzi pomiędzy częściami. Nie mówie, że to jest niemożliwe ale potrzeba do tego ogromnego doświadczenia i jest to ekstremalnie trudne do wykonania.
Nie każdy może zostać precyzyjnym mechanikiem. Doświadczyłem wielu ludzi którzy próbowali swych sił ale odpadli, poddali się. Jedni miel problemy w nauczeniu się posługiwania maszyn, inni mieli problemy z matematyką, jeszcze inni w odczytywaniu planów, kolejni po prostu nie byli do tego stworzeni. Nie ma takiej możliwości aby antyczne budowle były stworzone przez niewolników ! Potrzeba by było do tego zaawansowanej edukacji, treningu, doświadczenia i najważniejsze... pracownicy musieliby całkowicie oddać się tej pracy. Jeśli nie mają fachu w ręku zabraknie im precyzji. Zaufajcie mi, potrzebna włożyć całe swoje serce aby osiągnąć współczesną precyzje 0.00254 mm... a te monumenty są stworzone z większą precyzją i są ogromne.
Część II znajdziecie w tym poście
Część III znajdziecie w tym poście
Użytkownik BrainCollector edytował ten post 23.03.2012 - 21:49