Napisano 29.03.2012 - 16:50
Napisano 29.03.2012 - 16:54
Mantoris pisząc o obelisku watykańskim piszesz tylko o jego ustawianiu, a przecież jeszcze 1500 lat wcześniej go z Heliopolis do tego Rzymu trzeba było jakoś przewieźć i postawić w Cyrku Nerona na Wzgórzu Watykańskim (na temat tego jak wyglądało to wzgórze w tamtych czasach wolałbym jeśli można nie dyskutować, ponieważ nie mamy, a przynajmniej ja nie znam, żadnych źródeł mówiących o tym).
..
Użytkownik manitoris edytował ten post 29.03.2012 - 17:17
Napisano 29.03.2012 - 16:58
Serio? A gdzie tak napisałemAha czyli dalej uważasz, że nie popełniasz błędu logicznego.
Użytkownik MrOsamaful edytował ten post 29.03.2012 - 16:59
Napisano 29.03.2012 - 17:20
Dzięki. Chciałbym jeszcze usłyszeć zdanie manitorisa, żeby mieć porównanie (Veckas też może dokończyć odpowiedź ;-)
Napisano 29.03.2012 - 18:14
wogole chyba powinienes caly temat przeczytac, bo mam nieodparte wrazenie ze nie czytales postow tutaj..Trilithon - 3 ogromne kamienie w Baalbek tworzace podstawy scian - kazdy powyzej 1000 ton, a ten o ktorym piszesz to 4ty
Napisano 29.03.2012 - 18:59
Popularny
O proszę, czyli nawet więcej niż 100-200 ton zaproponowane przez MrOsamafula. Na marginesie może warto wspomnieć, że obelisk ten był transportowany trzykrotnie: w I w. p. n. e. z Heliopolis do Aleksandrii, niespełna wiek później z Aleksandrii do Rzymu i w XVI w. w obrębie Watykanu. Mam rozumieć, że wszystkie te etapy odbyły się bez pomocy nieznanej zaawansowanej technologii? Wspominasz o długim czasie, jaki zajęło jego ustawienie na Placu Św. Piotra, ale trzeba zaznaczyć, że w tym celu trzeba było go unieść w powietrze, żeby sięgał przygotowanego wcześniej cokołu.327 tonowy obelisk postawiony przed Bazyliką Świętego Piotra w Rzymie
Jest to dobrze udokumentowane i tu nie ma miejsca na przypuszczenia czy niepewne analizy bazgrolow na scianie.. tylko rzetelny przyklad na rozmiar takiego przedsiewziecia.
Ale na tymże wzgórzu, ok. 200 metrów od świątyni i kilkanaście metrów nad jej poziomem, znajduje się kamieniołom, z którego prawdopodobnie pochądzą bloki. Budowniczy mogli więc mieć z górki.Teren gorzysty a Trilithon (3 ponad 1000 tonowe bloki) znajduje sie na szczycie wzgorza..
Nie do końca. Na tym zdjęciu widać wyłącznie dzieło Rzymian. Wcześniejsze ruiny kryją się pod posadzką po drugiej stronie świątyni. Tryliton jest fragmentem muru oporowego, zbudowanego podczas wyrównywania terenu pod budowę.To co widzicie to swiatynia postawiona przez Rzymian na ruinach (fundamencie) czegos co tam bylo przed tym i co zawieralo wlasnie te ogromne kamienie.
Budowa Baalbek zajęła ponad dwa wieki.jak juz pisalem teoretycznie wszystko da sie zrobic, ale wezcie teraz to wszystko dodajcie w calosc i zobaczcie ile na to w takim razie trzeba bylo lat, pokolen!!
W transporcie 1200-tonowego głazu i 600-tonowej kolumny (obrobionej z dokładnością do tysięcznych części milimetra).Lynx, a w czym mial ktos pomoc w XIXw n.e?
Użytkownik Lynx edytował ten post 29.03.2012 - 19:53
Napisano 29.03.2012 - 19:46
Trilithon - 3 ogromne kamienie w Baalbek tworzace podstawy scian - kazdy powyzej 1000 ton, a ten o ktorym piszesz to 4ty
Ale Egipt to nie tylko piramidy, prawda? W Tebach są świątynia, którą archeolodzy datują na czasy dużo późniejsze niż piramidy, a w której stoją posągi ważące po 700 ton.
Użytkownik Veckas edytował ten post 29.03.2012 - 19:49
Napisano 30.03.2012 - 11:13
Użytkownik manitoris edytował ten post 30.03.2012 - 11:57
Napisano 30.03.2012 - 16:03
Jeśli chcesz przez to powiedzieć, że twoje domysły zawsze będą twojsze niż jakiekolwiek inne, to nie będę z tą tezą polemizował. Zauważ jednak, że cały tytułowy post opiera się na domysłach jednego człowieka i jakoś nie zauważyłem, by to ci przeszkadzało. Ale nie o domysłach chciałem, tylko o konkretach, szczególnie w odniesieniu do Baalbek.Ja w kilku postach poza tymi w ktorych cisnienie mi podskoczylo.. to staralem sie podejsc do problemju rzeczowo i CALOSCIOWO, a odpowiedzi byly czesciowe i w wiekszosci jako efekt czyjegos tam domyslu.. wiec jak mamy bazowac na czyjys domyslach, to ja wole na swoich
Napisano 30.03.2012 - 17:05
Użytkownik manitoris edytował ten post 30.03.2012 - 17:06
Napisano 01.04.2012 - 22:12
Napisano 01.04.2012 - 22:24
Napisano 02.04.2012 - 08:44
Napisano 02.04.2012 - 10:59
Nie musisz daleko szukać, w pierwszym poście też wystąpił inżynier.Jak bede mial wiecej czasu to poszukam cos wiecej na ten temat i jestem pewien ze nie jedna prace innego inzyniera mowiaca cos innego.
Na końcu Drogi Umarłych wzniesiono jedną z największych budowli świata – Piramidę Słońca. Sześciostopniowa piramida ma wysokość 63 metrów, a jej masa jest większa od piramidy Cheopsa w Gizie. We wnętrzu Piramidy Słońca w 1971 roku odkryto jaskinię, w której znaleziono różnego rodzaju przedmioty użytkowe oraz system rur odwadniających. Do dziś nie wiadomo, jakie było przeznaczenie groty. 300 metrów od piramidy natrafiono na komnatę wykonaną z miki (rzadki minerał występujący w przyrodzie). Podziemne pomieszczenie miało sufit i podłogę izolowane muskowitem (wodorokrzemian potasowo-glinowy). Mika jest elastyczna i wytrzymuje temperaturę do 800 stopni Celsjusza, nie szkodzą jej rozpuszczalniki organiczne i większość kwasów, jest doskonałym materiałem izolacyjnym i świetną osłoną przed tzw. „szybkimi neutronami”. Dziś mikę wykorzystuje się m.in. w komputerach i radarach. Czy budowniczowie tej komnaty zdawali sobie sprawę z właściwości materiału, którego użyli przy budowie? Mika, której użyto, pochodziła ze złóż brazylijskich odległych od Teotihuacanu o ponad 3 tysiące kilometrów.
Użytkownik manitoris edytował ten post 02.04.2012 - 11:15
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych