Skocz do zawartości

Zdjęcie

Profesjonalista (RE: Starożytne budowle)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
190 odpowiedzi w tym temacie

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aha czyli dalej uważasz, że nie popełniasz błędu logicznego. No cóż, skoro sam nie potrafisz tego pojąć, to nie nakładę ci tego do głowy łopatą.

Każda piramida była grobowcem królewskim i nawet osoba odnosząca się do tego faktu sceptycznie nie może ignorować stuprocentowych dowodów. Po pierwsze, w niektórych piramidach znaleziono sarkofagi, których przeznaczeniem mogła być tylko ochrona mumii króla. Samych mumii trudno było się spodziewać, ponieważ piramidy były w ciągu swej historii wielokrotnie plądrowane, po raz pierwszy jeszcze w III tysiącleciu p.n.e. Mimo to w piramidzie Dżesera znaleziono jeszcze pozłacane resztki mumii należącej być może do króla. Po drugie, w obrębie zespołu piramidy Cheopsa odkryto w 1954 r. dwie łodzie pogrzebowe, stanowiące określoną rytualnie część wyposażenia grobowego władcy, co skłania do przypuszczeń, że Cheops został jednak pochowany w piramidzie. Wiadomo ponadto, że najbliższa rodzina króla była chowana w okresie budowy piramid w bezpośredniej okolicy grobu władcy. Tę zasadę, absolutnie niezmienną w czasach III i IV dynastii, obserwujemy przy wszystkich ówczesnych piramidach. Cheops dla swych żon i matki wybudował tuż przy swoim grobowcu małe piramidki. Matka Cheopsa, Hetepheres, która zmarła zapewne jeszcze przed ich zbudowaniem, została tymczasowo pochowana w grobie wykutym w skale przy Wielkiej Piramidzie, którą jeszcze budowano. Ten grób, zawierający część wyposażenia Hetepheres, m.in. wspaniałe meble, odkryto w 1925 r. Kolejnym dowodem na związek piramidy i grobowca jest fakt, że ściany komór w wielu piramidach były pokryte religijnymi tekstami, które wyraźnie mówią o śmierci i pogrzebie króla, a które stanowiły magiczną ochronę dla zmarłego przed wszelkimi domniemanymi niebezpieczeństwami tamtego świata - tzw. Tekstami Piramid.
fragment z "z powrotem na Ziemię"

W piramidach jest wiele hieroglifów mówiących o śmierci ,,O, Re-Atumie! Twój syn przybywa do ciebie, król przybywa do ciebie! Podnieś go, zamknij go w swych objęciach, bo to twój syn z twego ciała, na zawsze!"", ,,Położyłem dla siebie twoje światło słoneczne jako schody pod swoje stopy, po których wejdę ku mojej matce, żywemu ureuszowi, który będzie nad moim czołem, o Re!" "

Słyszałeś o czymś takim jak ,,teksty piramid"
http://pl.wikipedia..../Teksty_Piramid
Piramidy władców IV i V dynastii nie zawierają w swych wnętrzach żadnych ściennych inskrypcji i reliefów. Są nieme, nie zawierają żadnych przekazów. Wyjątkiem jest właśnie piramida króla Unisa – ostatniego władcy V dynastii, a także piramidy władców VI dynastii: Pepiego I, Tetiego i Pepiego II.
Tematem Tekstów Piramid jest podróż faraona po Zaświatach – Krainie Wiecznej Szczęśliwości, jego nieustanna wędrówka i ciągła przemiana jego duszy w Świetlaną Istotę.

Zatem, czym się tutaj chwalisz? Własną niewiedzą tylko. To że ty o czymś nie wiesz, to nie znaczy że tego nie ma.

Jeśli inni użytkownicy wypowiadający się w tym temacie chcą to niech napiszą kto tutaj popełnia błąd logiczny i myli się.
  • 0

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mantoris pisząc o obelisku watykańskim piszesz tylko o jego ustawianiu, a przecież jeszcze 1500 lat wcześniej go z Heliopolis do tego Rzymu trzeba było jakoś przewieźć i postawić w Cyrku Nerona na Wzgórzu Watykańskim (na temat tego jak wyglądało to wzgórze w tamtych czasach wolałbym jeśli można nie dyskutować, ponieważ nie mamy, a przynajmniej ja nie znam, żadnych źródeł mówiących o tym).
..

No wlasnie NIC nie wiadomo na ten temat w jaki sposob zostal tam przetransportowany.. ale mozemy sie domyslac ze podobna ilosc ludzi i zwierzat brala w tym udzial..
Poza tym my tu nie rozwazamy nad prawdziwoscia transportu tego obelisku, tylko byl on przykladem - JEDYNYM udokumentowanym jak wygladalo przenoszenie i ustawianie ciezkich blokow skalnych, w tym wypadku 327 ton, a to mialo zobrazowac rozmach budowli ktore zawieraly bloki ponad 3 krotnie ciezsze.. daje to niewyobrazalne srodki ludzkie i czasowe, a w niektorych przypadkach stwarza dodatkowe watpliwosci odnosnie mozliwosci operowania na danym terenie.

WOW! ZA CO DOSTALEM TU MINUSA!? Jakbym tu napisal: "Tak tak, to napewno przyniosly dwa slonie na plecach.. jak ja moglem myslec ze ludzkosc co ma ponad 150 tys lat histori, wyszla dopiero 15 tys lat temu z jaskin, a wczesniej przez 135 tys lat w nosie dlubali.. tak teraz to widze macie racje - nie ma na to dowodow, ale oczywiscie jak ktos tak uznal ze tak jest to mu wierzymy na slowo.. tak tak i jeszcze troszke wazelinki a dostane tuzin plusikow.. a i jeszcze mialem krzyczec o kosmitach! zeby temat wysmiac - tak psychologicznie sceptologicznie rozlozyc kazdy temat mozemy..myyy..sss..sceptycccyy.. mojjj..ssskarbie...." wtedy bylo by ok pewnie.. i na tym chyba skoncze aktywnosc na forum, jak kazdy temat ma wygladac na przekonywaniu do siebie Pana Wszystko i tym podobnych to mi to do niczego nie potrzebne.. a wierzcie sobie w co chceie i myslcie co chcecie - co to kogo obchodzi!

Użytkownik manitoris edytował ten post 29.03.2012 - 17:17

• 0

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Aha czyli dalej uważasz, że nie popełniasz błędu logicznego.

Serio? A gdzie tak napisałem xD? Zresztą to, że piramida była grobowcem nie oznacza, że nie wchodzili tam ludzie, lol.

Użytkownik MrOsamaful edytował ten post 29.03.2012 - 16:59

• 0

#169 Gość_Veckas

Gość_Veckas.
  • Tematów: 0

Napisano

Dzięki. Chciałbym jeszcze usłyszeć zdanie manitorisa, żeby mieć porównanie (Veckas też może dokończyć odpowiedź ;-)

Przesadzacie z tą wagą, jak już wspomniałem wczenieśniej, największy,unikalny, wręcz pożarający swą wielkością ważył aż ok 1000, nie zdołali go przenieść pod świątynie jaki miał być jego cel, zabrakło kilkaset metrów, te kamienie o których wspominacie miały maxymalną wagę do 150 ton.

Ile wstanie jest przenieść jeden słoń afrykański? Zdziwicie się, bloki użyte w największej piramidzie w gizie ważyły ok 2,5 tony, największe dochodziły do 15 ton, ale powrócmy do tego kamienia z Baalbek....

Słoń Afrykański na długich dystansach potrafi przenieść na sobie pół tony towaru. Z informacji jakie można znaleść w internecie wynika że słoń dzięki swojej masie, umięśnieniu i średnicą stopy (bardzo dobra przyczepność) w zaprzęgu potrafi pociągnąć 2x większy towar niż sam waży, dla porównania człowiek na dwóch nogach jest w stanie pociągnąć odpowiednik swojej masy. Biorąc pod uwagę to że słoń waży do 6 ton (samiec) przypadjające 10 ton jest 'lajtowe', każdy słoń mógłby sobie ciągnąć po jednym dowolnym bloku z piramidy cheopsa, a długiej trasy do przebycia nie mieli.

Jak już wspomniałem kamień z baalbek jest unikalny, nie ma większych, albo chociażby takich które mogłyby dorównać wielkością tego giganta. Te gadki że kamienie z puma punku czy z machu pichciu ważą po 1000ton to mit.
  • 0

manitoris.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Veckas, ja z tym pytaniem o Bielun to na powaznie - nie wiem czemu ktos usunal tego posta..
odpowiadam raz jeszcze tobie, tym samym co odpoweidzialem wczoraj tez tobie na takie samo zdanie.. Deja Vu, czy moze jednak Bielun :rotfl:
To pisalem ja wczoraj PRZECZYTAJ!

Trilithon - 3 ogromne kamienie w Baalbek tworzace podstawy scian - kazdy powyzej 1000 ton, a ten o ktorym piszesz to 4ty

wogole chyba powinienes caly temat przeczytac, bo mam nieodparte wrazenie ze nie czytales postow tutaj..

a teraz odnosnie kamieni, ze to tylko w Baalbek byl co mial 1000 ton a reszta to ma 150, co jest oczywiscie NIEPRAWDA, bo juz w samym balbek mamy cztery 1000 tonowe:

Zestawienie 50 najwiekszych kamieni
  • 1

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

327 tonowy obelisk postawiony przed Bazyliką Świętego Piotra w Rzymie
Jest to dobrze udokumentowane i tu nie ma miejsca na przypuszczenia czy niepewne analizy bazgrolow na scianie.. tylko rzetelny przyklad na rozmiar takiego przedsiewziecia.

O proszę, czyli nawet więcej niż 100-200 ton zaproponowane przez MrOsamafula. Na marginesie może warto wspomnieć, że obelisk ten był transportowany trzykrotnie: w I w. p. n. e. z Heliopolis do Aleksandrii, niespełna wiek później z Aleksandrii do Rzymu i w XVI w. w obrębie Watykanu. Mam rozumieć, że wszystkie te etapy odbyły się bez pomocy nieznanej zaawansowanej technologii? Wspominasz o długim czasie, jaki zajęło jego ustawienie na Placu Św. Piotra, ale trzeba zaznaczyć, że w tym celu trzeba było go unieść w powietrze, żeby sięgał przygotowanego wcześniej cokołu.

Swoją drogą 300 ton to całkiem sporo i tym bardziej interesujące jest, że doszukujesz się nieznanej pomocy przy konstrukcji budowli składających się z wielokrotnie lżejszych bloków, takich jak Pumapunku czy Wielka Piramida. A może to już nieaktualne?

Skoro wspomniałem już (znowu) o piramidach, to może dodam, że bloki użyte do budowy piramidy Cheopsa są lekkie w porównaniu z blokami w innych egipskich grobowcach. Jeśli byłeś w Gizie, to być może widziałeś niektóre z nich, o ile tylko nie ograniczyłeś swojej wizyty tylko do Wielkiej Piramidy.

Ale Egipt to nie tylko piramidy, prawda? W Tebach jest świątynia, którą archeolodzy datują na czasy dużo późniejsze niż piramidy, a w której stoją posągi ważące po 700 ton. Niedaleko jest inna świątynia z fragmentami posągu, który mógł ważyć nawet 1000 ton. Inkrypcje na nich nie pozostawiają wątpliwości, z czyjego rozkazu zostały wykonane.

Teren gorzysty a Trilithon (3 ponad 1000 tonowe bloki) znajduje sie na szczycie wzgorza..

Ale na tymże wzgórzu, ok. 200 metrów od świątyni i kilkanaście metrów nad jej poziomem, znajduje się kamieniołom, z którego prawdopodobnie pochądzą bloki. Budowniczy mogli więc mieć z górki.

To co widzicie to swiatynia postawiona przez Rzymian na ruinach (fundamencie) czegos co tam bylo przed tym i co zawieralo wlasnie te ogromne kamienie.

Nie do końca. Na tym zdjęciu widać wyłącznie dzieło Rzymian. Wcześniejsze ruiny kryją się pod posadzką po drugiej stronie świątyni. Tryliton jest fragmentem muru oporowego, zbudowanego podczas wyrównywania terenu pod budowę.

jak juz pisalem teoretycznie wszystko da sie zrobic, ale wezcie teraz to wszystko dodajcie w calosc i zobaczcie ile na to w takim razie trzeba bylo lat, pokolen!!

Budowa Baalbek zajęła ponad dwa wieki.

Lynx, a w czym mial ktos pomoc w XIXw n.e?

W transporcie 1200-tonowego głazu i 600-tonowej kolumny (obrobionej z dokładnością do tysięcznych części milimetra).

--- EDIT ---
Odnośnie 50 największych kamieni, to autorzy zestawienia nie wzięli pod uwagę trzech bloczków z Chin o szacowanej wadze od 6 tys. do 16 tys ton.

Użytkownik Lynx edytował ten post 29.03.2012 - 19:53

• 7

#172 Gość_Veckas

Gość_Veckas.
  • Tematów: 0

Napisano

Trilithon - 3 ogromne kamienie w Baalbek tworzace podstawy scian - kazdy powyzej 1000 ton, a ten o ktorym piszesz to 4ty

Sam sobie zaprzeczasz dodając tamten link, warty uwagi jest dopiero nr 5 o wadze ok 500 ton który został zrealizowany, obelisk wyżej nie został nigdy podniesiony, nie wiem kolego co Ty usiłujesz udowodnić, wszystko da się zrobić, nawet nie masz pojęcia do czego zdolni są ludzie, bo ja śmiało stwierdzam że do wszystkiego, jak bedzie trzeba to i wysadzimy własną planete, a mamy odpowiednie środki by tak zrobić ;)

Ale Egipt to nie tylko piramidy, prawda? W Tebach są świątynia, którą archeolodzy datują na czasy dużo późniejsze niż piramidy, a w której stoją posągi ważące po 700 ton.

Są posągi które waża po kilka tysięcy ton, tyle że one są wykuwane na miejscu w dużej skale, bez transportu

Użytkownik Veckas edytował ten post 29.03.2012 - 19:49

• 0

manitoris.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To ze wszystko da sie zrobic to pisalem w jednym z postow ostatnich, ale nie mozna sie tu zaslaniac tym ze jeden blok skalny o wadze 327 ton byl przeniesiony tradycyjnie, wiec wszystko sie tak odbylo, bo jak juz pisalem, w innych byly zlozone prace, ktore stawialy w niejsanym swietle mozliwosc podobnie zorganizowanej pracy.. i wlasnie przyklad (moj) obeliksu byl aby dac wyobrazenie potrzebnego nakladu pracy.
Jak w Baalbek gdzie kamienie prawie 3 krotnie ciezsze, czyli poslugujac sie danymi z "obeliska", potrzebnych by bylo analogicznie okolo 2000 ludzi oraz okolo 500 koni.. do jednego z tych trzech najwiekszych elementow, a jakie dodatkowe trudnosci to sprawia to juz pisalem wczesniej, poza tym tam 3 takie kamienie stanely kolo siebie, co przy kazdym nastepnym stwarzalo nastepnych dodatkowych problemow.. poza tym kwestia:

- miejsca potrzebnego do pracy takiej gigantycznej ilosci ludzi: 2000 przy jednym kamieniu + 500 koni /lub ~150 sloni
(dlatego pewnie czesciej "tlumaczy sie" piramidy na zasadzie jak nie w 1000 to 5000 to ciagneli, no bo tam plaska pustynia i mozna to sobie jakos wyobrazic, a Baalbek np. sie pomija, albo co gorsza pisze bzdury i naucza w szkole ze to wszystko dzielo Rzymian, co jest nie prawda)

- jak wiadomo tam te kamienie byly jeszcze najpierw wykuwane i szlifowane, co tez trzeba bylo zrobic i co wg. was metoda "na piasek" mozna bylo - znowu na to potrzeba bylo duzo czasu przeciez ta metoda.. Transportujac obelisk ta faze miano za soba..

- wykarmienie tych pracownikow i zwierzat

- obrona kraju w czasie pracy duzej ilosci populacji przy budowie

- oplacenie pracownikow (przeciez podobno piramidy doprowadzily Egipt na skraj bankrutcwa, to jak tutaj niewielki i biedny w porownaniu do takich poteg jak Egipt i Rzym, lud mogl to sfinansowac)

- kwestia ich zakwaterowania, skoro mieli cale zycie tam pracowac to w drzungli chyba nie spali? w egipcie bylo miasto robotnikow przy katakumbach..

Baalbek budowano 2 wieki - masz na mysli kompleks swiatyni rzymskich na gruzach czegos co tam juz bylo i nie wiadomo kto to zrobil i jak dlugo mu to zajelo, a wlasnie w tych gruzach byly te bloki 1000 tonowe, bo Rzymianie jak juz wspominalem nie uzyli do budowy swojej najwiekszej swiatyni takich monstrualnych glazow - wytknalem nawet ze filary robili z 3 czesci, a przeciez ladniej i trwalej byloby z jednego kawalka, jak to byly te obeliski zrobione.. wiec gdyby to nie stwarzalo problemow to by byly filary z jednego kawalka.

W Puma Punku nie jest glownym problemem waga blokow, ale m.in. ich forma i dokladnosc oraz fakt uzycia tam metalowych skowek, ktorych to oni nie powinni moc uzywac wtedy.. byl caly temat, szkoda sie do tego wracac, w kazdym temacie tlumaczenie jest to samo:
tysiace ludzi, drut, piasek, a ze to byly setki elementow i dopasowanych i byla potrzebna cala infrastruktura, ktorej brak sladow, to kto by sie przejmowal takim szczegolami..
Po ilosci +,- widac kto czyta to forum, wiec wypadaloby chyba zmienic jego nazwe i poszukac sobie innego.. co zaraz bedzie widac, ze zaraz ktos napisze "Nie to nie bylo takie trudne, ciagneli 300 to pociagna 1000.." zapominajac o reszcie rzeczy ktore tam ktos tez musial w miedzyczasie robic, a i tak za takiego jednozdanioweg posta dotasnie 5 plusow.. po czym inny ktos jemu podobny pomijajac kwestie transportu i budowy "Nie te inne rzeczy to nie bylo trudne, bralo sie 5000 niewolnikow, dawalo drut i piasek i szlifowali calymi latami.." tym razem zapominajac juz o kwesti transportu i budowy.. za co nastepny ktos 5 plusikow dostanie i tak wkolo, bo nawet zagorzali sceptycy w podswiadomosci wiedza, ze zestwienie razem wszystkich elementow, da obraz dosc niewyobrazalny.. dlatego tak beda rozkladac problem na czesci i odpowiadac na kawalek pomijajac inne.. a co 2 strony beda powtarzac pytania i odpowiedzi..
Ja w kilku postach poza tymi w ktorych cisnienie mi podskoczylo.. to staralem sie podejsc do problemju rzeczowo i CALOSCIOWO, a odpowiedzi byly czesciowe i w wiekszosci jako efekt czyjegos tam domyslu.. wiec jak mamy bazowac na czyjys domyslach, to ja wole na swoich :P

Użytkownik manitoris edytował ten post 30.03.2012 - 11:57

• 3

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja w kilku postach poza tymi w ktorych cisnienie mi podskoczylo.. to staralem sie podejsc do problemju rzeczowo i CALOSCIOWO, a odpowiedzi byly czesciowe i w wiekszosci jako efekt czyjegos tam domyslu.. wiec jak mamy bazowac na czyjys domyslach, to ja wole na swoich

Jeśli chcesz przez to powiedzieć, że twoje domysły zawsze będą twojsze niż jakiekolwiek inne, to nie będę z tą tezą polemizował. Zauważ jednak, że cały tytułowy post opiera się na domysłach jednego człowieka i jakoś nie zauważyłem, by to ci przeszkadzało. Ale nie o domysłach chciałem, tylko o konkretach, szczególnie w odniesieniu do Baalbek.

Uparcie twierdzisz, że Tryliton jest częścią starszych ruin, ale w twoich wypowiedziach brakuje racjonalnego uzasadnienia tego pomysłu. Tymczasem archeolodzy, jednoznacznie wykazali, m. in. na podstawie badań georadarowych, iż te wielkie głazy zostały ułożone wraz z resztą świątyni w I w. n. e. i nie mają wiele wspólnego z wcześniejszymi pozostałościami.

Naturalnie w tej sytuacji możesz nadal biadolić, że w okolicy było mało miejsca, inwestorzy byli biedni, a robotnicy nie mieli czasu, lecz dalsze podważanie pochodzenia świątyni Jowisza będzie zalatywało ślepą ignorancją.
  • 1

manitoris.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wkleiles dwa linki do jednej pracy, Dipl. Ing. Daniela Lohmanna z Aachen. Tysiace archeologow, niewiedzialo, a on sam ich zawstydzil - wspaniale!

Jak bede mial wiecej czasu to poszukam cos wiecej na ten temat i jestem pewien ze nie jedna prace innego inzyniera mowiaca cos innego.

Użytkownik manitoris edytował ten post 30.03.2012 - 17:06

• -2

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak bede mial wiecej czasu to poszukam cos wiecej na ten temat i jestem pewien ze nie jedna prace innego inzyniera mowiaca cos innego.

Nie musisz daleko szukać, w pierwszym poście też wystąpił inżynier.
  • 0

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przed chwilą oglądałem demoty i napotkałem takie coś:
Dołączona grafika

Mam nadzieję, że się do czegoś przyda.
  • 3

ViRuS.
  • Tematów: 2
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Teotihuacan - mógłby ktoś zaznajomiony przybliżyć mniej więcej jak zostało zbudowane, w jakim celu i tego typu informacje?
  • 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Teotihuacan, według oficjalnej nauki zostało zbudowane ok. 2000 lat temu. Przez kogo ? Tego do tej pory archeolodzy nie potrafią ustalić. Aztecy, którzy przybyli do Meksyku dużo później, twierdzą, że miasto zostało wybudowane przez olbrzymów.

Jeżeli jesteś zainteresowany tematem polecam 2 linki, które ten temat omawiają szczegółowo :

http://alehistoria.b...CZE-MIASTO.html

http://forumzn.katal...u...-t7052.html
  • 2

manitoris.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie musisz daleko szukać, w pierwszym poście też wystąpił inżynier.

Swietnie, nie musze szukac - widze, ze chyba sam zrozumiales co mialem na mysli (a akurat mam malo czasu..)

#kpiarz - arcyciekawe linki, dzieki takim osobom chce sie zagladac na forum ;]

Pewnie beda tacy co nawet nie przeczytaja tego z tych linkow, wiec pozwole sobie wkleic akapit, ktory poprostu musze skomentowac:
(zrodlo: http://alehistoria.b...CZE-MIASTO.html)

Na końcu Drogi Umarłych wzniesiono jedną z największych budowli świata – Piramidę Słońca. Sześciostopniowa piramida ma wysokość 63 metrów, a jej masa jest większa od piramidy Cheopsa w Gizie. We wnętrzu Piramidy Słońca w 1971 roku odkryto jaskinię, w której znaleziono różnego rodzaju przedmioty użytkowe oraz system rur odwadniających. Do dziś nie wiadomo, jakie było przeznaczenie groty. 300 metrów od piramidy natrafiono na komnatę wykonaną z miki (rzadki minerał występujący w przyrodzie). Podziemne pomieszczenie miało sufit i podłogę izolowane muskowitem (wodorokrzemian potasowo-glinowy). Mika jest elastyczna i wytrzymuje temperaturę do 800 stopni Celsjusza, nie szkodzą jej rozpuszczalniki organiczne i większość kwasów, jest doskonałym materiałem izolacyjnym i świetną osłoną przed tzw. „szybkimi neutronami”. Dziś mikę wykorzystuje się m.in. w komputerach i radarach. Czy budowniczowie tej komnaty zdawali sobie sprawę z właściwości materiału, którego użyli przy budowie? Mika, której użyto, pochodziła ze złóż brazylijskich odległych od Teotihuacanu o ponad 3 tysiące kilometrów.

Komnata w piramidzie i nie wiadomo do czego sluzyla? a co z teoria Piramida=Grobowiec?

Mika pochodzila ze zloz odleglych o ponad 3.000 km! Dluga droga na osiolku :roll:

Użytkownik manitoris edytował ten post 02.04.2012 - 11:15

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych