@mantoris
To po co wogole bylo to dokladnie budowac najpierw, jak moznabylo od razu gore z gruzu usypac.. 
Widocznie najpierw komuś zależało, żeby było zbudowane dobrze, a jak zaczęło się lata później sypać, nie było nikogo, komu by zależało, żeby to dobrze naprawić. Zapytajmy historyków najlepiej.
Tu nie ma cudów, tylko naprawa
byle było małym kosztem. Do dziś tak jest.
Zartujesz sobie?? to nie sa klocki z plasteliny o rozm. 20x30 cm abys mogl sobie na biezaca dopasowac!! W innym temacie sceptycy pisza ze te bloki skalne tworzyly grupy niewolnikow przez pol zycia drutem i slina.. to powiedz jak bez planu moga osobne grupy tworzyc cos tak skomplikowanego co trwa niby iles lat i od pierwszego dnia do ost. musi to byc rozplanowane aby sie nie rozjechac!!!!!!! tym akapitem dobiles mnie..
No jak od początku wszyscy wiedzą co mają zrobić i wiedzą jak oraz ktoś ich pilnuje czy dłubią dobrze, to efekty jak najbardziej mogą być
zbieżne.
I nie trzeba planów, wystarczy dobry nadzorca.
Toczyc to tutaj kule probujesz.. nie osmieszaj siebie i gatunu Homo Sapiens 
Umówmy się. Nie wiem jak przetransportowano tam tak duże kamienie, ale chociażby z fizyki i praktyki wiadomo, że nawet bardzo duże rzeczy relatywnie łatwo się toczą

A czy mogły się toczyć i czy w ogóle się toczyły, to inna kwestia.
@MrOsamaful
Można ale akurat tam się nie pomylono. Każdy z kilkudziesięciu "klocków" jest identyczny.
Do jakiego stopnia identyczny? Na zdjęciach to one może i wyglądają identycznie, ale pomiar to pomiar.
Tak, ciekawe jak toczysz 400 tonowy wielościan, który nie ma nawet 1 zaokrąglonej ściany.
Może pierwotnie był bardziej krągły, a ostateczny kształt nadano potem? Nie wiem, to była tylko spekulacja.
Można ale nie ma co liczyć na taką dokładność...
Gdzieś chyba czytałem na forum o tym jak to jest dokładne. Ktoś próbował podziałać na kamieniu drutem i piachem. Teraz tego nie znajdę raczej, ale nie wyglądało to wcale gorzej od oryginałów.
Użytkownik Ill edytował ten post 24.03.2012 - 16:43