Z tego co wiem to powstanie Puma Punku datuje się na VI wiek p.n.e, więc posągi nie mogą być 10.000 lat młodsze.
A z tego co ja wiem to datuje się na 14tyś lat.
To nie mogli go najnormalniej w świecie wyciąć i przetransportować tam gdzie było potrzebne? Są zapewne dziesiątki sposobów, na które mogli zdobyć drewno.
Nie nie mogli bo w promieniu kilkuset mil nie ma ani jednego drzewa.
I uwierz mi, że transportowanie rzeczy ważącej 130 ton to nie jest wcale taki ewenement, bowiem znane są przypadki gdzie przetransportowano obeliski prawie 3 razy cięższe (o dziwo, bez pomocy kosmitów).
Na prawdę? To pokaż te przypadki gdzie transportowano 390 ton bez użycia drewna i żadnych maszyn.
Kpisz sobie? szczelina to szczelina, co za różnica z jakiej strony jest pokazana? Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda w środku to leć do Egiptu i wejdź do piramidy cheopsa.
Chyba sam kpisz. To tak jak byś chciał żebym powiedział ci co jest wewnątrz jakiegoś budynku oglądając zdjęcie jego zdjęcie z zewnątrz... Ewidentnie twierdzisz, że coś takiego potrafisz. Pokazujesz zdjęcie bloków w piramidzie na których widać od boku szpary i mówisz, że wewnątrz tych bloków te szpary są nadal takich samych rozmiarów, jak tego dokonałeś? Cały czas nalegam, żebyście pokazali zdjęcie szpary od przodu, tak żeby było widać miejsce styku bloków.
Twoje prośby są coraz bardziej absurdalne. Sam już gubisz się w tym co piszesz. Bo jakoś wcześniej pisałeś że nie ma tam szczelin a bloki są dopasowane do siebie idealnie.
To twoje odpowiedzi są coraz bardziej absurdalne. Przekręcasz wszystko co napisałem. Nigdy nie pisałem, że nie ma żadnych szczelin. Pisałem, że zewnętrzna część bloku jest zwietrzona natomiast szczeliny wewnątrz bloku schodzą się i nie ma wolnego miejsca.
Skąd mieli drewno?
Egipskie malowidła grobowe często ukazują liczne, gęsto rosnące drzewa . Pomimo braku dużych lasów drewno miało w Egipcie bardzo szerokie zastosowanie, a korzystny klimat sprawił, że do naszych czasów przetrwało w doskonałym stanie bardzo wiele zabytków drewnianych. Wyrabiano więc w Egipcie drewniane meble, posągi, sarkofagi, drzwi i bramy świątyń, rydwany i łodzie, a nawet statki przeznaczone do podróży morskich. Nie powinno więc nikogo dziwić zastosowanie drewna także do konstrukcji sań transportowych.
Oczywiście, własne zasoby i gatunki drewna nie wystarczały do pokrycia dużego zapotrzebowania, stosowano więc na szeroką skalę import, głównie z obfitującego w cedry Libanu, z miasta Byblos. Już za czasów ojca Cheopsa, faraona Snofru (XXVI stulecie p.n.e.) podczas jednej tylko wyprawy transportowano drewno cedrowe czterdziestoma statkami jednocześnie.
fragment z książki "z powrotem na ziemię"
Chcesz dyskutować a nie zauważyłeś, że kilka stron temu zmieniliśmy temat na Puma Punku. Nie czytasz tematu, wybierasz jakieś wycinki z moich i innych postów potem zlepiasz to w kupę i przekręcasz pierwotne znaczenie a wytykasz mi brak wiedzy z tego zakresu? Człowieku, może mi brak wiedzy z zakresu egiptu ale co z tego, skoro nie o tym teraz rozmawiamy, tobie natomiast brak podstawowej wiedzy z zakresu prowadzenia dyskusji. Przeczytaj ten temat jeszcze raz, tym razem od początku do końca, nie pomijając żadnych postów to może w końcu zrozumiesz o czym dyskutujemy.
Cięcie bloków kamiennych nie wydaje się wybitnie niewykonalnym zadaniem, zważywszy na to, że Egipcjanie mieli pod dostatkiem materiału twardszego od chyba każdej skały, jakiej użyto do budowy piramid -- piasku.
Zauważ, że nie rozmawiamy już o piramidach w Egipcie. Temat zszedł na Puma Punku. Masz rację co do pisaku, pisakiem kwarcowym można przeciąć granit ale na tym się kończy, kwarc ma tylko 7 w skali twardości Mohsa. Budowle w Puma Punku są z diorytu, skały o twardości 9 co oznacza, że do przecięcia jej potrzeba diamentu.
@Up
Czyli jeździli kilkaset kilometrów po to, żeby ściąć kilka drzew? Nie zapominaj, że nie każde drzewo się nadaje, musi być w miarę proste bo inaczej albo się złamie albo uniemożliwi transport z powodu za dużego oporu. Ty twierdzisz, posługując się tamtym tekstem, że do transportu używali tego drzewa.

Sprawdziłem podane drzewa i to jest jedno z największych. Niestety rośnie 1000m niżej niż było zbudowane Puma Punku a na dodatek z powodu swoje kształtu nie nadaje się do użycia w transporcie.
Użytkownik MrOsamaful edytował ten post 25.03.2012 - 13:19