Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niedzielna msza święta. Obowiązek czy przymus?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
123 odpowiedzi w tym temacie

TikTak.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dokładnie to samo sformułowanie przyszło mi do głowy - cyrk .

Hmm...Ja jestem nie wierzącym. Jestem jeszcze młody i możecie mówić że nie rozumiem całej tej tezy, przemyśleń itp. Bym uwierzył gdybym zobaczył...niestety nie przytrafiło mi się żadne objawienie...

@Jooe moim zdaniem to nie jest normalne. Chociaż są takie rodziny co "zmuszają do wiary" i to nie mało. Jednakże powinieneś w tym temacie mieć swoje zdanie. Postaw na swoim . Jesteś już swojego wieku i to raczej ty decydujesz o tym czy chcesz chodzić na te mszy czy nie. :)

Użytkownik TikTak edytował ten post 25.03.2012 - 18:18

• 0

leviatan.
  • Tematów: 1
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

TikTak gdybys zobaczyl to bys nie uwierzył, bo wtedy juz bys wiedział a to nie jest to samo co wiara. Co do zmuszanie do wiary, skoro jest juz dorosly zeby odrzucic wiare, moze tez powinien odrzucic rząd i zaprzestac placic podatki bo juz jest na to "za stary" i rodzice go nie moga zmusic, w takim razie jakim prawem zmusz, go do tego panstwo, dlaczego tego nie negujecie i nie obużacie sie a na kosciół tak? bo kosciół głosi nauki które budzą sumienie, które chcecie zagłuszyc?
  • 0

TikTak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ile jest kościołów "fałszywych" . W moim mieście ksiądz za zarobione pieniądze z mszy, wydawał na gry karciane, samochody. Ja sobie nie wyobrażam jak tak można ludzi oszukiwać. Kościół głosi naukę wszystkim. Tylko tym co nie wierzą/nie chcą to nie odpowiada. Nie zwraca na to uwagi.
  • 0

Anka.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Często się o tym rozmawia. Przeważnie rodzice każą chodzić do kościoła tylko do bierzmowania, później mają to głęboko. Aczkolwiek i tak nie powinni tego robić. U mnie rozkaz chodzenia do kościoła był do... 1 gimnazjum. Później wytłumaczyłam rodzicom, co mi da samo chodzenie do kościoła, jeśli ja nie wierzę w Boga? Dziś mam 19 lat i nie mam bierzmowania. Czy żałuję? Nie, nie żałuję, wręcz jestem z siebie dumna. Nie chcę niczego na siłę, wbrew własnej woli. Wszyscy mówią, że te brak wiary jest do czasu, ale czy ja wiem? Gdyby tak było, to dawno zmieniłabym nastawienie do tego wszystkiego, ale tak nie jest. Bóg jest dodatkiem w życiu. Ludzie wmawiają sobie, że to ich przywódca, ale chyba zupełnie zapominają o tym, że on nie decyduje za nich, że tak naprawdę to my podejmujemy wszystkie decyzje, że to od nas zależy wszystko, nie od boga. Starsi ludzie, nasi rodzice w to wierzą, bo tak zostali wychowani i tę wiarę próbują przekazać nam, ale cywilizacja się zmienia, to co było x lat temu nie jest tym, co jest teraz.
  • 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

ponawiam pytanie bo znowu widze atak na kosciół a nie umiecie odpowiedzic na pytanie :wiary, skoro jest juz dorosly zeby odrzucic wiare, moze tez powinien odrzucic rząd i zaprzestac placic podatki bo juz jest na to "za stary" i rodzice go nie moga zmusic, w takim razie jakim prawem zmusz, go do tego panstwo, dlaczego tego nie negujecie i nie obużacie sie a na kosciół tak? bo kosciół głosi nauki które budzą sumienie, które chcecie zagłuszyc?
Kosciół łatwo oplówać i atakowac bo to modne prawda? Co do marnowania kasy przez księży zobaczcie ile wydaje Tusk na podróze samolotem itp. to sa o wile wieksze sumy, tylko ze on ta kasy wymusza a na kosciół kto chce ten placi wiec co was to obchodzi.

Użytkownik leviatan edytował ten post 25.03.2012 - 18:37

• -2

TikTak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Często się o tym rozmawia. Przeważnie rodzice każą chodzić do kościoła tylko do bierzmowania, później mają to głęboko. Aczkolwiek i tak nie powinni tego robić. U mnie rozkaz chodzenia do kościoła był do... 1 gimnazjum. Później wytłumaczyłam rodzicom, co mi da samo chodzenie do kościoła, jeśli ja nie wierzę w Boga? Dziś mam 19 lat i nie mam bierzmowania. Czy żałuję? Nie, nie żałuję, wręcz jestem z siebie dumna. Nie chcę niczego na siłę, wbrew własnej woli. Wszyscy mówią, że te brak wiary jest do czasu, ale czy ja wiem? Gdyby tak było, to dawno zmieniłabym nastawienie do tego wszystkiego, ale tak nie jest. Bóg jest dodatkiem w życiu. Ludzie wmawiają sobie, że to ich przywódca, ale chyba zupełnie zapominają o tym, że on nie decyduje za nich, że tak naprawdę to my podejmujemy wszystkie decyzje, że to od nas zależy wszystko, nie od boga. Starsi ludzie, nasi rodzice w to wierzą, bo tak zostali wychowani i tę wiarę próbują przekazać nam, ale cywilizacja się zmienia, to co było x lat temu nie jest tym, co jest teraz.

Dokładnie. Ja nie nie miałem jeszcze bierzmowania, nawet nie rozmawiałem z rodzicami czy chcę przez to przejść czy nie. Zapewne nie żałowałbym wyboru. Tylko że te dążenie do przekazania wiary czasem zachodzi za daleko. Co z tego że babcia powie dla swojego małego wnuczka jak najlepiej o Bogu, skoro w przyszłości i tak te dziecko zmieni podejście do wszystkiego. Ostatnią przeprowadziłem rozmowę z tak zwanym 'moherem' ;

-Wypadałoby raz na jakiś czas pójść do tego kościoła
-Co mi to da ?
-Bóg Ci pomoże jak będziesz potrzebował pomocy.
-Ja nie chcę od niego pomocy...
-Będziesz żałował!
-Będę!

To jest dziwne.Nawet obca osoba potrafi wmówić mi takie bzdury.Brakowało w tej rozmowie sformułowania "Osz to, dzisiejsza młodzież" ...

@up. Proszę Cię, nie rozmawiamy tutaj o premierze. Modne? Może i jest, ale ja w takiej sytuacji nie zwracam uwagi na modę.

Użytkownik TikTak edytował ten post 25.03.2012 - 18:46

• 0

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Hurrraa, leviatan powrócił!
@leviatan

TikTak gdybys zobaczyl to bys nie uwierzył, bo wtedy juz bys wiedział a to nie jest to samo co wiara. Co do zmuszanie do wiary, skoro jest juz dorosly zeby odrzucic wiare, moze tez powinien odrzucic rząd i zaprzestac placic podatki bo juz jest na to "za stary" i rodzice go nie moga zmusic, w takim razie jakim prawem zmusz, go do tego panstwo, dlaczego tego nie negujecie i nie obużacie sie a na kosciół tak? bo kosciół głosi nauki które budzą sumienie, które chcecie zagłuszyc?

Nie? Skoro chłopak widzi, że pewne rzeczy naukowe(np. teoria ewolucji) wg niego nie zgadzają się z religią, widzi, że ST nie dotyczy religii katolickiej i na dodatek jest do tego cały czas zmuszany przez (przepraszam w razie czego) twardogłowych rodziców, to czemu ma nie odejść? To jest więzenie w tym przypadku. Chciałbyś, aby ktoś był więziony?
Natomiast ty chyba nie znasz systemu podatków. Jak myślisz, z czego państwo ma dochody(nie wszystkie oczywiście)? Z podatków. Aby nie mógł płacić podatków, nie może nic kupować, płacić państwu. Inaczej pisząc nie mógłby istnieć, więc twoje założenie jest bezsensowne. Państwo go nie zmusza, robi to system.

Kosciół łatwo oplówać i atakowac bo to modne prawda? Co do marnowania kasy przez księży zobaczcie ile wydaje Tusk na podróze samolotem itp. to sa o wile wieksze sumy, tylko ze on ta kasy wymusza a na kosciół kto chce ten placi wiec co was to obchodzi.

Tak, standardowe "podróże samolotem". Masz coś innego? Po za tym to nie jest temat Walka z kościołem, ani temat o dyskutowania o Tusku, więc z łaski swojej nie wywołuj tu znowu jak to WT określił "wojny religijnej". Jak chcesz jeszcze podyskutować to napisz post w swoim temacie i nie śmieć tutaj.

@down
Już ci napisałem dlaczego. W tym systemie państwo bez podatków byłoby bankrutem. Oczywiście system podatkowy.
Po za tym nie znasz się nawet powierzchownie na psychologii. Oczywiście, że taki delkwent jest zmuszany(w temacie zresztą masz jeden taki przykład). Nie rozumiesz jak na nas działają przyzwyczajenia i utarte "teorie". Jeśli coś robisz przez paręnaście lat to jesteś do tego przyzwyczajony, nie ważne czy to kościół czy to praca, hobby. Oczywiście można się tym zmęczyć, dojśc do własnych przemyśleń, albo być w wieku dojrzewania. Jeśli te "czynniki" nie zadziałają to nie delikwent nie odejdzie. Po za tym gdzie my tu mamy wolną wolę?
I napisz mi, kto najwięcej daje na kościół?
I to nie jest do tego temat.

Użytkownik Torek edytował ten post 25.03.2012 - 19:52

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

no i dobra niech sobie odrzuca kościół jego sprawa, mi chodzi tylko o to czemu nie odrzuci podatków skoro tez jest do nich zmuszany. panstwo musi miec dochód z podatków, ale nie musi miec az 23%. I chciałbym o twoja definicje słowa system ( czyli konkretnie kto go zmusz ).
zreszta i tak prawda jest taka ze nikt nikogo do chodzenia do koscioła nie zmusz, mało tego ludzie jeszcze daja na tą organizacje pieniadze z własnej woli, tez bo chca nie z przymusu.

Użytkownik leviatan edytował ten post 25.03.2012 - 19:43

• 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja nie podzielam entuzjazmu Torka, z chwalebnego powrotu leviatana, ale cóż - może być ciekawie.

Prawda jest taka, że Kościół niewierzącemu nic nie daje, tymczasem płacenie podatków tak - służba zdrowia i inne sprawy. Tak, wiadomo, że mamy i złodziei i ludzi, którzy kompletnie nie potrafią gospodarować nie swoimi pieniędzmi nie przynosząc naszemu państwu nic dobrego, wręcz przeważnie tylko straty.

Ja Torku nie uważam, że ktoś jest do czegoś zmuszany; jeżeli ktoś jest inteligentnym człowiekiem przyjdzie czas, że i on zacznie zastanawiać się nad sensem wiary; ja również przechodziłem i w sumie jeszcze do końca nie wyszedłem z tak zwanego kryzysu wiary i wiem, że każdy z nas ma wybór; gdybym chciał, mógłbym bezproblemowo opuścić Kościół. Co do Twojej rozprawy o wolnej woli - w pełni zgadzam się, że różne czynniki mogą mieć na nas wpływ, jednak każdy z nas sam potrafi decydować o sobie. Jeśli byłoby inaczej, nie byłoby licznych nawróceń, czy apostazji; ludzie po prostu działaliby pod wpływem instynktów, panowałby maluśki rozgardiasz w tym naszym świecie. Czy każdy z nas facetów nie rzucałby się na piękną kobietę - w końcu od samego początku mówi się nam, że dziewczyna z którą powinniśmy być powinna być ładna, tymczasem przynajmniej garść z nas patrzy na charakter, urok osobisty, a wygląd jest tylko miłym dodatkiem. Inny przykład, gdybyśmy się kierowali także presją środowiska, byłbym już dawno po "inicjacji alkoholowej". W tamtym roku, gdy byliśmy na wycieczce klasowej (na szczęście już debilny rozdział gimnazjum skończył się dla mnie w tym roku) w sumie zdecydowana większość chłopaków piła. Byłem nakłaniany również, jednak odmówiłem. Podjąłem decyzję, która była wbrew presji środowiska. Cóż, czy to nie był przykład wolnej woli?

zreszta i tak prawda jest taka ze nikt nikogo do chodzenia do koscioła nie zmusz, mało tego ludzie jeszcze daja na tą organizacje pieniadze z własnej woli, tez bo chca nie z przymusu.

Prawda, aczkolwiek podstawowe sakramenty powinny być "bezpłatne". Bez względu na to, czy jesteśmy biedni, czy nam się "przelewa" powinniśmy bezpłatnie otrzymywać sakramenty typu ślub czy być godnie pogrzebani; ofiara powinna być "co łaska", nie ustalone, wygórowane kwoty, jakby z takich okazji nie było innych wydatków. Czemu, aby zamówić Mszę za zmarłych trzeba płacić? Czy nie należy się nam po śmierci, wręcz czy nie powinno być to obowiązkiem, aby nasi "bracia" modlili się za nas po śmierci? Czy będzie gorsza modlitwa wiernych w Kościele, gdyby pomodlono się nie tylko za tych, na których zamówiona jest Msza, ale za cały Czyściec, aby jak najwięcej dusz mogło jak najszybciej dostać się do Domu Ojca?

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 25.03.2012 - 20:22

• 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@WT
Zapomniałeś o tym, że tych "inteligentnych" ludzi jest mniej, niż tych co inteligentni nie są.
Jedynie co katolik może w tym momencie zrobić, to przestać wierzyć w Boga, zaprzestać chodzić do kościoła i nie brać udziału w żadnych świętach, obrządkach. Bo wypisanie się z KK z tego co słyszałem i czytałem jest niemal niemożliwe. Oczywiście jak zostałeś ochrzcony to z ksiąg parafialnych już się nie wypiszesz(choć w sumie i one czasami mogę być przydatne).

Jeśli byłoby inaczej, nie byłoby licznych nawróceń, czy apostazji; ludzie po prostu działaliby pod wpływem instynktów, panowałby maluśki rozgardiasz w tym naszym świecie.

Wolna wola czy bunt? Bunt, czyli działanie pod wpływem emocji. A czym zawsze bunt jest wywołany? Często brakiem wolnej woli.

Cóż, czy to nie był przykład wolnej woli?

To był przykład silnej woli.

Użytkownik Torek edytował ten post 25.03.2012 - 20:26

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

1.jak ktos nie choruje to tez mu nic nie daje płacenie podatków na zdrowotnych, czy rentowych wiec kosciół jest na tym samym poziomie wiec krytykujcie tez ZUS itp.
2.nie powinny byc bezplatne bo skoro komus na czyms zalezy to musi za to zapłacic ( to tak jak bys powiedział rolnikowi ze powinien dac komus jedzenie w afryce bo on umiera z głodu ciekawe ilu takich znajdziesz ), zreszta co cie to obchodzi, jak ktoś chce to zapłaci
3.nie powinno byc obowizkiem modlenie sie za nikogo
4.zadne modlitwy nie daja zbawnienia, na zycie wieczne trzeba sobie zasłuzyc zycie na ziemi ( tak wynika z PŚ ), Jezus mówi wyraźnie: "Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym", nie ma nic o modlitwie za zmarłych.
5.skoro niektórych tak mierzi kosciół to zastanawiajcy jest fakt ze tyle ludzi korzysta z sakramentów. moze ci "niewierzacy" istnieja w wiekszosci tylko w swiecie wirtualnym.
  • 0

restek.
  • Tematów: 52
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

tytuł tematu jest mega :>
wiara chrzescijanska jest dosyc prymitywna, do sie to zauważyć po wielu niescisloscach w dogmatach nie mowiac juz o ksiezach i całej szarej masie.
Religia sama w sobie jest dobrą koncepcią moralnego życia, jednak katolicyzm jest jak podstawowka, prostacka i nie wymagajaca wiele, abys chodzil do kosciolka dawal na tace i wyspowiadal sie, wtedy ludzie beda to widziec i jestes czysty.
To, że zadajesz pytania i nie pasuje Ci ogolna zasada takiej wiary to brawa. Jednak aby być szczęsliwym powinno sie dozyc do zrozumienia jaka jest prawda i jak wyglada faktyczna sprawa z Bogiem. Aby to zrobic musisz sam tego chciec i szukac informacji samemu, w necie jest sporo śmietnika wiec to nie powinno być jedynym źrodłem informacji, powodzenia :)
  • 0

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie czytałem każdego postu dokładnie, zbyt wiele zebrało się tu tego więc czytałem je tak "rzucając okiem".
Po pierwsze do autora tematu

nawet czasem dostało mi sie pasem

... jak na ten wiek powinnieneś się takiemu średniowiecznemu zachowaniu postawić.
Zmuszanie ludzi do wyznawania czegoś jest bezsensu. Jestem wierzącym lecz nie potępiam nie wierzących ani tez innych wyznań, to kwestia wyboru i jeśli nawet zmieniłbym w danym momencie wyznanie, nie zmieniłbym Boga tylko że w momencie zmiany wyznania to ludzie narzucają już jakieś reguły w czym leży istotny problem. I nawiązując do ostatnich postów, tak macie racje księża zobowiązani są do życia w ubóstwie, a na pewno nie w takim dostatku w jakim się czasami widuje, dlatego wierzę w Boga, nie w kościół.
  • 0

Torek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@leviatan

1.jak ktos nie choruje to tez mu nic nie daje płacenie podatków na zdrowotnych, czy rentowych wiec kosciół jest na tym samym poziomie wiec krytykujcie tez ZUS itp.
2.nie powinny byc bezplatne bo skoro komus na czyms zalezy to musi za to zapłacic ( to tak jak bys powiedział rolnikowi ze powinien dac komus jedzenie w afryce bo on umiera z głodu ciekawe ilu takich znajdziesz ), zreszta co cie to obchodzi, jak ktoś chce to zapłaci
3.nie powinno byc obowizkiem modlenie sie za nikogo
4.zadne modlitwy nie daja zbawnienia, na zycie wieczne trzeba sobie zasłuzyc zycie na ziemi ( tak wynika z PŚ ), Jezus mówi wyraźnie: "Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym", nie ma nic o modlitwie za zmarłych.
5. moze ci "niewierzacy" istnieja w wiekszosci tylko w swiecie wirtualnym.

1. Nie na temat
2. Głodującym w Afryce? Nic oczywiście bym nie dał. Rolncy nie dają? Też dobrze robią.
Czemu nie powinny być bezpłatne? To jest obowiązkiem księdza. I nie co mnie to obchodzi, bo to jest po prostu ździerstwo i pośrednio łapówka. I to legalnie. Nie ma związku z tematem.
3. Nie ma związku z tematem.
4. Nie na temat.
5. A ja twierdzę, że jesteś złośliwym tworem mojego umyśłu. Czemu tak twierdzę? Odsyłam:
http://www.paranorma...legle-istnieja/
Poczytaj nie tylko 1 post, ale parę stron.
Nie ma związku z tematem.

skoro niektórych tak mierzi kosciół to zastanawiajcy jest fakt ze tyle ludzi korzysta z sakramentów.

"Mierzi" kościół nie religia.

Już pisałem, jak chcesz się kłócić to napisz posta w swoim temacie.

Użytkownik Torek edytował ten post 25.03.2012 - 20:35

• 0

Jooe.
  • Tematów: 32
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co za porównanie... Zmuszanie do wiary i zmuszanie do płacenia podatków... Nie no bardzo trafne...

Chce być chrześcijaninem ale nie chce być katolikiem... Chodzić do kościoła, niestosować się do tych wszystkich przykazań kościelnych które ludzie sobie powymyślali... Chrześcijaństwo to piękna wiara, miłość do drugiej osoby, wolna wola... A w kościele Katolickim właśnie chyba tej wolnej woli nie ma... Człowiek zostaje zastraszany, Boi sie że Bóg ześle go na wieczność do piekła a tymczasem człowiek nie powinien w taki sposób bać się Boga, powinien mieć do niego szacunek, uznanie, zaufanie... Niektórzy właśnie wierzą bo się boją, boją się co będzie pośmierci... Tego naucza kościół K. Nie mogę tego ogarnąć, niestety...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych