Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niedzielna msza święta. Obowiązek czy przymus?

• Please log in to reply
123 replies to this topic

leviatan.
  • Tematów: 1
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

prosze cie Torek, abys skonczyl z tym pisanie do mnie czy cos ma zwiazek z tematem, czy nie poniewaz ja odpisałem na to co napisała wyzej WithinTemptation wiec skoro ona mogla napisac nie na temat to ja tez moge, a ciekawe ze tylko u mnie wydzisz ze pisze nie na temat takze najlepiej bedzie jezeli nie bedziesz wypowiadał sie odnoscie moich postów.

2.Rolncy nie dają? Też dobrze robią. Ksiądz nie udziela za darmo sakramentów też bardzo dobrze.
5.zmieniasz temat jak nie umiesz odpowiedziec, prawda jest taka ze jak ktos nie chce uczestniczyc w mszy to nie chodzi do koscioła i basta, a skoro tylu ludzi przystepuje do sakramentów to widzać nie maja takich problemów, jak autor tematu.

Użytkownik leviatan edytował ten post 25.03.2012 - 20:37

• 0

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jooe w końcu znalazł się ktos taki jak Ty i pojmuje to jakoś normalnie.
Mnie też rozwalają te wszystkie przykazania i obowiązki narzucone przez kościół które nie mają nic wspólnego z wiarą wspólnego.
Wszystko zaczęło się sypać gdy wiarę tą przyjęto w rzymie, w końcu jakieś zyski z tego musiały być i tak doszło do płatnych odpustów i tak dalej...
  • 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Co za porównanie... Zmuszanie do wiary i zmuszanie do płacenia podatków... Nie no bardzo trafne...

Chce być chrześcijaninem ale nie chce być katolikiem... Chodzić do kościoła, niestosować się do tych wszystkich przykazań kościelnych które ludzie sobie powymyślali... Chrześcijaństwo to piękna wiara, miłość do drugiej osoby, wolna wola... A w kościele Katolickim właśnie chyba tej wolnej woli nie ma... Człowiek zostaje zastraszany, Boi sie że Bóg ześle go na wieczność do piekła a tymczasem człowiek nie powinien w taki sposób bać się Boga, powinien mieć do niego szacunek, uznanie, zaufanie... Niektórzy właśnie wierzą bo się boją, boją się co będzie pośmierci... Tego naucza kościół K. Nie mogę tego ogarnąć, niestety...

Do wiary nikt nie zmusz, natomiast dziekuje za pochwałe mojego porównania bo rzeczywiscie jest bardzo trafne, ale tylko gdy potrafi sie to dostrzec. ( wiem ze akurat ty nie dostrzegasz ale jest to ironia z twojej strony ).
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

1.jak ktos nie choruje to tez mu nic nie daje płacenie podatków na zdrowotnych, czy rentowych wiec kosciół jest na tym samym poziomie wiec krytykujcie tez ZUS itp.
2.nie powinny byc bezplatne bo skoro komus na czyms zalezy to musi za to zapłacic ( to tak jak bys powiedział rolnikowi ze powinien dac komus jedzenie w afryce bo on umiera z głodu ciekawe ilu takich znajdziesz ), zreszta co cie to obchodzi, jak ktoś chce to zapłaci
3.nie powinno byc obowizkiem modlenie sie za nikogo
4.zadne modlitwy nie daja zbawnienia, na zycie wieczne trzeba sobie zasłuzyc zycie na ziemi ( tak wynika z PŚ ), Jezus mówi wyraźnie: "Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym", nie ma nic o modlitwie za zmarłych.
5.skoro niektórych tak mierzi kosciół to zastanawiajcy jest fakt ze tyle ludzi korzysta z sakramentów. moze ci "niewierzacy" istnieja w wiekszosci tylko w swiecie wirtualnym.

1. Ta jasne, kto nigdy nie był u lekarza niech rzuci we mnie kamieniem.
2. Bóg wymaga od Ciebie "srebrników" czy wiary? Bogu nie są potrzebne Twe "srebrniki" tylko Twoje oddanie duchowe.
3. Jeżeli nie zależy Ci na zmarłych to nie.
4. Kolejny przykład na Twą hipokryzję - z jednej strony broni KK, a z drugiej obala tak ważny dogmat. Zdecyduj się, jestes katolikiem, czy nie? Bo z tego co ja wiem, według KK istnieje cos takiego jak Czysciec i w sumie jest to bardzo logiczne. Ludzie przed życiem z Bogiem, powinni być oczyszczeni całkowicie ze swych win i z czystym sercem wejsc do Królestwa Bożego.
5. Nie wiem jaki jest sens bycia wierzącym, a w internecie podawania się za niewierzących. To nie ma sensu, nie rozumiem Twego toku myslenia. Rozumiem, że ktos może krytykować, ale być w rzeczywistosci po "drugiej stronie barykady"?

WithinTemptation wiec skoro ona mogla napisac

Może czasem warto spojrzeć na płeć rozmówcy?

2

.Rolncy nie dają? Też dobrze robią. Ksiądz nie udziela za darmo sakramentów też bardzo dobrze.

Bardzo źle. Księża nie powinni działać z pobudek ludzkich, lecz być sługami Boga; Każdy powinien mieć dostęp do Niego, do sakramentów bez względu na wszystko, a tym bardziej przez rzecz tak ludzką, brudną jak pieniądze. Czy Bogu zależy na naszych pieniądzach? W tej kwestii moim zdaniem nie ma miejsca na żadną polemikę.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 25.03.2012 - 20:45

• 0

spect.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cały ten wątek sprowadza się do jednego - strach przed smiercią, a czym są religie? Lekarstwem na ten strach, boisz się, że po śmierci pozostanie po tobie proch. Msza swięta jest często obowiązkiem narzucanych przez społeczeństwo, bo co sobie o tobie ludzie pomyślą? Jedyne co akceptuję w chrzescijaństwie to dekalog.
  • 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

1. Ta jasne, kto nigdy nie był u lekarza niech rzuci we mnie kamieniem.
2. Bóg wymaga od Ciebie "srebrników" czy wiary? Bogu nie są potrzebne Twe "srebrniki" tylko Twoje oddanie duchowe.
3. Jeżeli nie zależy Ci na zmarłych to nie.
4. Kolejny przykład na Twą hipokryzję - z jednej strony broni KK, a z drugiej obala tak ważny dogmat. Zdecyduj się, jestes katolikiem, czy nie? Bo z tego co ja wiem, według KK istnieje cos takiego jak Czysciec i w sumie jest to bardzo logiczne. Ludzie przed życiem z Bogiem, powinni być oczyszczeni całkowicie ze swych win i z czystym sercem wejsc do Królestwa Bożego.
5. Nie wiem jaki jest sens bycia wierzącym, a w internecie podawania się za niewierzących. To nie ma sensu, nie rozumiem Twego toku myslenia. Rozumiem, że ktos może krytykować, ale być w rzeczywistosci po "drugiej stronie barykady"?

WithinTemptation wiec skoro ona mogla napisac

Może czasem warto spojrzeć na płeć rozmówcy?

2

.Rolncy nie dają? Też dobrze robią. Ksiądz nie udziela za darmo sakramentów też bardzo dobrze.

Bardzo źle. Księża nie powinni działać z pobudek ludzkich, lecz być sługami Boga; Każdy powinien mieć dostęp do Niego, do sakramentów bez względu na wszystko, a tym bardziej przez rzecz tak ludzką, brudną jak pieniądze. Czy Bogu zależy na naszych pieniądzach? W tej kwestii moim zdaniem nie ma miejsca na żadną polemikę.

1.kto nie byl u sakramentów niech rzuci tez kamieniem, a wierz mi ze sa tacy co nie byli u lekarza, może nie nigdy bo wiadomo kazdy musiał byc do szczepienia bo takie prawo, albo na badania potrzebne do pracy, ale chodzi mi o to ze wiele ludzi przez lata nie chodzi do lekarza bo albo nie choruja, albo sami sie lecza w inny sposób.
2.Ale ksiedzu sa potrzebne, zreszta w czym problem jak ktos nie chce sakramentów, pogrzebów nie musi płacić, wiec odpowiedź znów jednoznaczna nikt nie zmusz ludzi do tego, a jak ktos sie boi opini społecznej to jego problem nie księdza.
3.juz ci napisałem co ja o tym sądze
4.tak, ale nie kazdemu nalezy sie zycie wieczne bo gdyby tak było to nie było by przykazan, bo kazdy miałby to zycie wieczne, zreszta kosciół troche sam sobie zaprzecza bo niby kazuje przestrzegac przykazac, a potem odprawia msze za różnych bezbożników byc moze wiec to jest nie logiczne akurat.
5.osoby opłacane przez pewne grupy którym zalezy na zniszczeniu kk, zreszta nie chodziło mi o to tylko, o to ilu tak naprawde jest tych niewierzacych bo np. na tym forum juz paru takich widziałem i stanowią znaczniejszy ( i to bardzo ) odłamek, niz w rzeczywistosci gdy bierze sie pod uwage całe społeczenstwo.

sorry za tą płeć, ale jakos tak mi sie kojarzysz :-) bez obrazy oczywiscie
moim zadnie jest miejsce na polemike bo raz ze nie sa to pieniadze dla Boga, ale dla ksiedza, dwa ze np. lekarz nie leczy za darmo, trzy jak ktos nie chce sakramentu to nie płaci, w sklepie nie dostaniesz bułki dlatego ze jestes głodny. zresztą kim ty jesteś zeby oceniac co ksiadz powinien a co nie? i zdecydujcie sie bo torek i autor tematu twierdzi ze ludzie sa zmuszni do chodzenia do koscioła i sakramentów, a ty piszesz ze kazdy powinien miec do nich dostep, ale po co skoro widac niektórzy załuja ze do nich przystapili, wiec nie widze powodu aby byly one darmowe. zreszta skoro pieniadze według ciebie sa takie brudne, to co za problem je wydac?

Użytkownik leviatan edytował ten post 25.03.2012 - 20:54

• 0

Aequitas.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dobra nikt nie odpisuje to ja odpiszę. Dlaczego religie Twoim zdanie są lekarstwem na strach przed śmiercią? Dzisiaj ludzie są tak zagonieni materializmem że nawet nie myślą o śmierci i o tym że pewnego dnia mogą zniknąć. Ja na temat życiu po śmierci też mam swoje zdanie ale za długo by pisać.

Msza swięta jest często obowiązkiem narzucanych przez społeczeństwo, bo co sobie o tobie ludzie pomyślą?

Nikt mnie nie zmusza do tego by chodzić, chodzę z własnej woli, jak już wposminałem jestem lektorem i te msze są dla mnie swoistym poznawaniem historii tego wyznania lecz gdy lektor czyta nikt nawet nie skupia się nad tymi słowami.

Jedyne co akceptuję w chrzescijaństwie to dekalog.

Ja tego nie akceptuję, Jezus jako jedyne przykazania podaje przykazania miłości które odnoszą się do moralności oraz do szacunku do innych. Nic więcej, nawet nie odnosci się do dekalogu w żadnym momencie.

PS. Co do tej opinii społecznej, nie przejmuję się nią za bardzo.

Użytkownik Aequitas edytował ten post 25.03.2012 - 20:55

• 0

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@leviatan

2.Rolncy nie dają? Też dobrze robią. Ksiądz nie udziela za darmo sakramentów też bardzo dobrze.

Dobrze, że nie rozumiesz, o co mi chodzi, pokazujesz mi swoją ignorancję.

5.zmieniasz temat jak nie umiesz odpowiedziec,

Ja zmieniam temat? Gdzie?

prawda jest taka ze jak ktos nie chce uczestniczyc w mszy to nie chodzi do koscioła i basta, a skoro tylu ludzi przystepuje do sakramentów to widzać nie maja takich problemów, jak autor tematu.

Nie? Nie chcą, lecz i tak muszą chodzić. Na przymus i na siłę. Duża część ludzi, która przystępuje do sakramentów robi to bezmyślnie, robi to, bo zrobić trzeba. Na przymus i siłę. Autor tematu się zastanowił nad sensem tego. I ma problem - nie może odejść, bo to wywoła wielką burzę.

1.kto nie byl u sakramentów niech rzuci tez kamieniem.

Podaj mi swoje dane osobowe, chętnie w ciebie rzucę.

2.Ale ksiedzu sa potrzebne, zreszta w czym problem jak ktos nie chce sakramentów, pogrzebów nie musi płacić, wiec odpowiedź znów jednoznaczna nikt nie zmusz ludzi do tego, a jak ktos sie boi opini społecznej to jego problem nie księdza.

Jeśli zmarły był katolikiem, to akurat musi. Jak lekarze biorą łapówki to wielka afera, jak robią to księżą to tak ma być, bo tak. Genialne rozumowanie. Ksiądz oprócz tych "łapówek" dostaje pensję(!) i ma opłacany ZUS(!).
Zresztą skoro jest tym rzekomym "pośrednikiem" Boga to powinien robić to za darmo.

trzy jak ktos nie chce sakramentu to nie płaci, w sklepie nie dostaniesz bułki dlatego ze jestes głodny.

Kolejne "trafne" przyrównanie. Sakramentem się nie najesz, tak samo jak bułką nie dostaniesz rozgrzeszenia itp.

zresztą kim ty jesteś zeby oceniac co ksiadz powinien a co nie?

A kim miałby być, aby to robić?

i zdecydujcie sie bo torek i autor tematu twierdzi ze ludzie sa zmuszni do chodzenia do koscioła i sakramentów, a ty piszesz ze kazdy powinien miec do nich dostep,

Bo my nie jesteśmy w trzech osobach i każdy z nas ma swoje poglądy. Na dodatek ja jestem ateistą...

ale po co skoro widac niektórzy załuja ze do nich przystapili, wiec nie widze powodu aby byly one darmowe.

A czemu miałby być płatne?

zreszta skoro pieniadze według ciebie sa takie brudne, to co za problem je wydac?

Bo jeśli pieniądze są brudne, to po co je rozszerzać?

@Aequitas

Inni przejmują się na wyrost.

Użytkownik Torek edytował ten post 25.03.2012 - 21:07

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Jedyne co akceptuję w chrzescijaństwie to dekalog.

Ja tego nie akceptuję, Jezus jako jedyne przykazania podaje przykazania miłości które odnoszą się do moralności oraz do szacunku do innych. Nic więcej, nawet nie odnosci się do dekalogu w żadnym momencie.

ale przecierz dekalog to tak naprawde przykazanie milosci, przecierz tak pisze zeby nie czynic drugiemó złych rzeczy wiec jest to to samo co mówił Jezus.
  • 0

Aequitas.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Torek

Inni przejmują się na wyrost.

Domena dzisiejszego świata ;) Nie robimy tego czego sami chcemy, lecz to co inni chcą byśmy robili, oczywiście ująłem to ogólnikowo
  • 0

spect.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

'Trwa pościg za kasą, pozycją, d.pami, gdzie ludzie rozminęli się z wartościami...'
Może teraz się nie zastanawiasz nad śmiercią, ale przychodzi kiedyś taki moment. Ciebie nikt nie zmusza, ale ja mówie o tych, na których jest pewien nacisk i bynajmniej nie są to małe grupki. Ja akceptuję dekalog, ty przykazanie miłości - rozumiem i nie mam zamiaru się tego czepiać.
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

1.kto nie byl u sakramentów niech rzuci tez kamieniem, a wierz mi ze sa tacy co nie byli u lekarza, może nie nigdy bo wiadomo kazdy musiał byc do szczepienia bo takie prawo, albo na badania potrzebne do pracy, ale chodzi mi o to ze wiele ludzi przez lata nie chodzi do lekarza bo albo nie choruja, albo sami sie lecza w inny sposób.

Ja już w sumie dawno u lekarza nie byłem, ale byłem mnóstwo razy i zapewne wiele razy jeszcze będę. Gdyby nie opieka społeczna moja babcia zmarłaby już w październiku, tak dożyła ostatniego poniedziałku, więc nie mów mi, że to nie jest potrzebne i wszystkie pieniądze z podatków są marnowane.

A mi nie są potrzebne? Ja się kształcę i ciężko pracuję nad sobą, aby każdy mógł odczuć efekty mojej pracy (być może medycyna), a księża tylko potrafię głównie z ambony gadać, nad zasadami moralnymi, który każdy normalny człowiek powinien znać i bez tego. Co prawda to było na zamówienie mszy, ale mogliby sobie darować zbieranie na tacę na mszy pogrzebowej mojej babci, prawda? No własnie, a latanie z tacą w takim momencie, zwłaszcza koło mojej zrozpaczonej matki i ciotek było delikatnie rzecz ujmując niesmaczne. Nie bój się, księża z głodu nie wymrą, nawet i bez datków, co najwyżej będą jeździć nieco gorszym samochodem. Czy ja powiedziałem, że nie chcę, aby mnie godnie pochowano? Nie znaczy to, że chcę, aby być może jeszcze rodzina dokładała ze swych pieniędzy, jesli nie starczy z zasiłku pogrzebowego.

4.tak, ale nie kazdemu nalezy sie zycie wieczne bo gdyby tak było to nie było by przykazan, bo kazdy miałby to zycie wieczne, zreszta kosciół troche sam sobie zaprzecza bo niby kazuje przestrzegac przykazac, a potem odprawia msze za różnych bezbożników byc moze wiec to jest nie logiczne akurat.

Nie rozumiem Cię. Każdemu należy się życie wieczne, przykazania są po to, aby ich przestrzegać, jesli ktos ich nie przestrzega, to już zależy w jakiej materii popełnia grzech, wtedy może zasługiwać na "zmartwychwstanie do potępienia". Bezbożnikiem to Ty być może jestes, nie wiem czemu smiesz oceniać kogokolwiek, nawet ogółem. Własnie po to jest spowiedź, aby oczyscić swe serce z grzechów, każdy z nas popełnia grzechy i jest nam potrzebna modlitwa naszych bliskich, abysmy mogli jak najszybciej Czysciec opuscić.

5.osoby opłacane przez pewne grupy którym zalezy na zniszczeniu kk, zreszta nie chodziło mi o to tylko, o to ilu tak naprawde jest tych niewierzacych bo np. na tym forum juz paru takich widziałem i stanowią znaczniejszy ( i to bardzo ) odłamek, niz w rzeczywistosci gdy bierze sie pod uwage całe społeczenstwo.

Wierzący opłacani, aby zniszczyć KK? ;) Myslisz, że rzekomi "niszczyciele" daliby radę zniszczyć KK, wypisując tu jakies rzeczy? Myslisz, że ludzie są tak głupi, aby uwierzyć takiej osobie na słowo? Osobiscie jest to dla mnie miejsce do wymiany poglądów i doswiadczeń, których nie zastosuję w swym życiu, chyba, że są logiczne i faktycznie należałoby się nad owymi rzeczami zastanowić.

moim zadnie jest miejsce na polemike bo raz ze nie sa to pieniadze dla Boga, ale dla ksiedza

A jak ja nie chcę płacić na papierosy dla mojego księdza? Oni się mną nie martwią, to czemu ja miałbym się martwić nimi?

lekarz nie leczy za darmo

No i słusznie, czemu miałby leczyć za darmo? Kto go wykarmi, tak jak parafianie i państwo księży?

trzy jak ktos nie chce sakramentu to nie płaci, w sklepie nie dostaniesz bułki dlatego ze jestes głodny.

Faktycznie super porównanie. Podajesz za przykład prymitywną bułkę i sakrament, duchowy dar.

zresztą kim ty jesteś zeby oceniac co ksiadz powinien a co nie?

Myslącym człowiekiem? Toć to nie Bóg.

i zdecydujcie sie bo torek i autor tematu twierdzi ze ludzie sa zmuszni do chodzenia do koscioła i sakramentów, a ty piszesz ze kazdy powinien miec do nich dostep, ale po co skoro widac niektórzy załuja ze do nich przystapili, wiec nie widze powodu aby byly one darmowe.

Jak powiedział Torek, czemu oceniasz wszystkich ludzi jednakowo. Ateiscie nie jest potrzebny, a wierzącemu tak. To znaczy, jeżeli nie miałbym pieniędzy, to nie mam prawa do slubu i mam żyć w grzechu, a potem według KK isć do Piekła, i jestem w ogóle cudzołożnik, nieczysty pomiot szatański? oO

zreszta skoro pieniadze według ciebie sa takie brudne, to co za problem je wydac?

Tym brudem chciałem okreslić rzecz antyduchową, materialną, cos co raczej oddala od Boga, niż przybliża. Nie mówię, że pieniądze są złe, są bardzo potrzebne nam do codziennego życia czy spełniania naszych potrzeb, ale nie powinny mieć nic wspólnego z Bogiem. Wróć, nie mają nic wspólnego z Bogiem. I jesli którys z księży odmówił slubu czy pochówku ze względu na pieniądze, mam nadzieję, że sprawiedliwosć Boga go na tamtym swiecie dotknie.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 25.03.2012 - 21:17

• 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

torke nie pisz mi takich bzdur ze sa zmusznie
Aequitas nie ma z tym problemów nikt go nie zmusza, ty tez nie poszłes do skramentów wiec moze problem jest w tych ludzach a nie w zmuszaniu?
  • 0

Aequitas.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli będzie post pod postem to przepraszam mam nadzieję że ktoś wryje się pode mnie.

ale przecierz dekalog to tak naprawde przykazanie milosci, przecierz tak pisze zeby nie czynic drugiemó złych rzeczy wiec jest to to samo co mówił Jezus.

Po pierwsze rzuciłbym Ci słownik ortograficzny, a po drugie dekalog to nie to samo co przykazania miłości. W "Drodze do nieba" fajnie rozpisany jest dekalog w rachunku sumienia, tak szczegółowo że wszystko wydaje się być grzechem, i teraz tak przykład jeszcze: Pamiętaj aby dzień świety święcić... przykazanie miłości? Yhy...
  • 0

leviatan.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Po pierwsze rzuciłbym Ci słownik ortograficzny, a po drugie dekalog to nie to samo co przykazania miłości. W "Drodze do nieba" fajnie rozpisany jest dekalog w rachunku sumienia, tak szczegółowo że wszystko wydaje się być grzechem, i teraz tak przykład jeszcze: Pamiętaj aby dzień świety święcić... przykazanie miłości? Yhy...

więc tak dekalog to to samo co przykazanie miłości tylko ze od 4 przykazanie, pierwsze 3 odnoszą się do Boga, pozostałe do ludzi.

Użytkownik leviatan edytował ten post 25.03.2012 - 21:11

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych