Napisano 25.03.2012 - 21:13
Napisano 25.03.2012 - 21:16
Uzasadnij.torke nie pisz mi takich bzdur ze sa zmusznie
Widać nie zrozumiałeś, że ja w nigdy nie byłem katolikiem.Aequitas nie ma z tym problemów nikt go nie zmusza, ty tez nie poszłes do skramentów wiec moze problem jest w tych ludzach a nie w zmuszaniu?
Użytkownik Torek edytował ten post 25.03.2012 - 21:22
Napisano 25.03.2012 - 21:22
@leviatan
Uzasadnij.torke nie pisz mi takich bzdur ze sa zmusznie
Widać nie zrozumiałeś, że ja nigdy nie byłem katolikiem.Aequitas nie ma z tym problemów nikt go nie zmusza, ty tez nie poszłes do skramentów wiec moze problem jest w tych ludzach a nie w zmuszaniu?
Czekam na twoje dane osobowe, bym mógł rzucić kamieniem.
Leviatan, wiesz, że jak jeszcze 1 warna załapiesz, to dostaniesz bana? Za ortografię możesz dostać w każdej chwili.
Napisano 25.03.2012 - 21:24
W której?1.masz uzasadnienie w swojej wypowiedzi,
Nie zaprzeczam sobie, bo w żadnym poście nie pisałem o sobie.2 części, nigdy nie byłeś katolikiem, więc nie zostałeś zmuszony przez "społeczeństwo", aby chodzic do koscioła. swoją drogą dziwne ze sam nie dostrzegasz jak sobie zaprzeczasz.
Aequitas napisał, że jego nie zmuszają, a nie wszystkich.zreszta nie ty jeden jestes przykladem ze nikogo sie nie zmusza Aequitas napisał to samo.
Przecież to są teraz najważniejsze wartości.'Trwa pościg za kasą, pozycją, d.pami, gdzie ludzie rozminęli się z wartościami...'
Użytkownik Torek edytował ten post 25.03.2012 - 21:27
Napisano 25.03.2012 - 21:26
Napisano 25.03.2012 - 21:28
Jeśli się nie mylę to Torek pisał też ogółem bo co prawda znam sporo osób które chodzą do kościoła ze względu na rozkazy rodziców bądź dlatego że "inni chodzą to ja też pójde bo co o mnie pomyślą jak mnie nie będzie"
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 25.03.2012 - 21:29
Napisano 25.03.2012 - 21:32
nie no teraz to juz sie chyba zgrywasz bo nie wierze zebys nie widział takiej oczywistości, ale niech bedzie napisze:@leviatan
W której?1.masz uzasadnienie w swojej wypowiedzi,
Nie zaprzeczam sobie, bo w żadnym poście nie pisałem o sobie.2 części, nigdy nie byłeś katolikiem, więc nie zostałeś zmuszony przez "społeczeństwo", aby chodzic do koscioła. swoją drogą dziwne ze sam nie dostrzegasz jak sobie zaprzeczasz.
Aequitas napisał, że jego nie zmuszają, a nie wszystkich.zreszta nie ty jeden jestes przykladem ze nikogo sie nie zmusza Aequitas napisał to samo.
Napisano 25.03.2012 - 21:33
Też znam osoby, którym np. co niektóre rzeczy związane z bierzmowaniem nie pasują. Mi w sumie też nie; np. spędzić 3 dni odcięty od cywilizacji w jakiejs szkole, z wieloma ludźmi, których nie lubię, bo są niezbyt ciekawi - w sensie taka łobuzerka wredna.
Napisano 25.03.2012 - 21:39
Ja takiej akcji nie miałem że 3 dni izolowany byłem, ale jak sobie przypomnę ludzi z bierzmowania na próbie to wyglądali na takich którzy w ogóle nie wiedzieli o co chodzi, napewno nie oddawało tego ich zachowanie. Po postu dzisiaj sporo ludzi działa jak automaty: 'pójdę bo inni idą', 'pójdę bo mi każą', w tym wszystkim chodzi o to by się odnaleść i wyłapać własne zdanie
Napisano 25.03.2012 - 21:40
Napisano 25.03.2012 - 21:44
Nie zmuszano mnie, bo nie jestem z katolickiej rodziny...Skoro Ty, Aequitas, nie zostaliscie zmuszeni to znaczy ze sie nie zmusza.
Mylisz pojęcia. Opowiedzialnośc to dbanie o dobro dziecka, bezpieczeństwo, godne życie, wychowanie, zajmowanie się nim, pomaganiem mu. Mógłbym wymieniać długo.Pozatym nawej jezeli rodzic zaprowadzi dziecko do koscioła to robi dobrze, bo jest odpowiedzialny za nie
W jaki niby sposób jest dobre? A co jeśli dusza nie istnieje?bo jest odpowiedzialny za nie więc raz że jest to dobre dla duszy tego dziecka,
Wytłumacz mi, co to znaczy ta "bajka", bo to może mieć różne znaczenie.a dla niewierzących mam taki argument, że lepeij chyba posłuchać "bajek", niż posiedzieć na jakichś stronach internetowych ( popatrze ile zagrozeń niesie ze sobą internet ), czy oglądać głupoty w tv.
To wtedy problem jest w oprawcach, a nie w ofierze. Zresztą taka sytacja pokazuje, jak bardzo "wychowani" i "tolerancyjni" są katolicy.Krzywdy nikt tym dziecią nie wyrządza, natomiast może być tak, że dziecko które nie chodzi do kościoła, może mieć nie przyjemności np. w szkole. (uprzedzam odrazu zarzut który może sie pojawić, że w takim razie jest nacisk na tych ludzi, owsze jest nacisk w niektórych środowiskach, regionach itp,
Jest przymusem. W wielu rodzinach zmuszają do chodzenia do kościoła, uczy się tego od dziecka. To, że nie wszyscy nie chodzą, nie znaczy, że nie ma przymusu.ale nie jest to zadne zmuszanie, pozatym jak widać nie wszyscy chodzą do koscioła czyli nie ma przymusu,
Poczytaj sobie co to celibat, bo ty nawet tego nie wiesz.już nie mówie o jakiejś izolacji to chyba nie było bierzmowanie, a celibat :-)
Użytkownik Torek edytował ten post 25.03.2012 - 21:45
Napisano 25.03.2012 - 21:46
gdzie wy do tego bierzmowania chodziliście :-) ja tam spotykałem sie z ludźmi z mojej wioski, a nie z jakimiś obcymi. już nie mówie o jakiejś izolacji to chyba nie było bierzmowanie, a celibat :-)
Leviatan, lub jak wolisz, ignorancie.
Idąc twoim tokiem myślenia, jeśli 1. osoba nie jest zmuszana to reszte też nie jest. To właśnie wynika z twojej wypowiedzi. Na jej początku stwierdzasz, że nacisku nie ma po czym czary mary nacisk jest.
Napisano 25.03.2012 - 21:46
gdzie wy do tego bierzmowania chodziliście :-) ja tam spotykałem sie z ludźmi z mojej wioski, a nie z jakimiś obcymi. już nie mówie o jakiejś izolacji to chyba nie było bierzmowanie, a celibat :-)
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 25.03.2012 - 21:48
Napisano 25.03.2012 - 21:50
Jest przymusem. W wielu rodzinach zmuszają do chodzenia do kościoła, uczy się tego od dziecka. To, że nie wszyscy nie chodzą, nie znaczy, że nie ma przymusu.ale nie jest to zadne zmuszanie, pozatym jak widać nie wszyscy chodzą do koscioła czyli nie ma przymusu,
Poczytaj sobie co to celibat, bo ty nawet tego nie wiesz.już nie mówie o jakiejś izolacji to chyba nie było bierzmowanie, a celibat :-)
Użytkownik leviatan edytował ten post 25.03.2012 - 21:52
Napisano 25.03.2012 - 21:53
spędzimy? To znaczy że jeszcze tam nie byłeś czy użyłeś złego czasu, bo rocznik ten sam a ja już po bierzmowaniu.tamtejszej szkole spędzimy 3 dni
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych