Trzymam kciuki za powodzenie operacji oczyszczania. Jeśli jednak nerwy Ci puszczą lub problem nie zniknie to polecam Ubuntu w wersji 11.04. Dla nieobeznanego w sam raz (zakładam, że takim jesteś jeśli siedzisz w Win

Napisano 01.04.2012 - 11:54
Napisano 01.04.2012 - 12:03
Napisano 01.04.2012 - 12:06
To w ogóle może nerwy stracić...Trzymam kciuki za powodzenie operacji oczyszczania. Jeśli jednak nerwy Ci puszczą lub problem nie zniknie to polecam Ubuntu w wersji 11.04. Dla nieobeznanego w sam raz (zakładam, że takim jesteś jeśli siedzisz w Win
).
Użytkownik Ill edytował ten post 01.04.2012 - 12:22
Napisano 01.04.2012 - 12:18
Zaktualizuj sterowniki do karty graficznej i dźwiękowej. Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc, zwłaszcza, jeżeli przyczyną problemów jest konflikt sprzętu bądź aktualizacji (nowe Simsy aktualizują się automatycznie o ile im się tego nie zabroni a któraś z aktualizacji z tego co wiem nie jest kompatybilna ze starymi sterownikami).
Zainstaluj CCleaner. Przeczyść nim komputer (zakładka "Cleaner": usunie pliki tymczasowe, ciasteczka, zrzuty pamięci i inne śmiecie spowalniające system). Przeskanuj też rejestr i napraw błędy (zakładka "Rejestr"). Następnie przejdź do zakładki "Narzędzia", wejdź w "Autostart" i "Wyłącz" te pozycje które rozpoznajesz i które wiesz, że nie muszą uruchamiać się razem z systemem. Później metodą prób i błędów możesz odznaczyć kilka innych pozycji.
Problem z dźwiękiem można naprawić przez wpisanie w Start/Uruchom (jak nie ma: http://windows.micro...the-Run-command ) polecenia "dxdiag", przejście w zakładkę "Dźwięk" i zmiana ustawień przyspieszenia sprzętowego. Ostatnio miałam identyczny problem z dźwiękiem (przycinanie co 5 sekund) i okazało się, że było ustawione "Brak przyspieszenia" (kiedyś wyłączyłam bo jedna gra nie chciała mi działać a ludzie powiedzieli, że wyłączenie przyspieszenia może pomóc i faktycznie pomogło chociaż dźwięk stał się paskudny). Ustawiłam na "Pełne" i dźwięk działa jak marzenie.
A, jeszcze jeżeli o Simsy chodzi usuń z "Moje Dokumenty" folder "Electronic Arts"/ "The Sims 3" (możesz też zmienić jego nazwę) - być może pobrałeś kiedyś z internetu dodatek np. przedmiot który nie jest kompatybilny z aktualizacją gry. Usunięcie folderu (lub zmiana nazwy) sprawi, że gra stworzy sobie identyczny folder tyle, że bez zmian wprowadzonych przez użytkownika. A, i jeszcze po uruchomieniu startera gry każdorazowo wejdź do folderu "Electronic Arts"/ "The Sims 3" w moich dokumentach i sprawdź czy gra nie zrobiła sobie tam folderu "FeaturedItems" jak jest ale pusty to w porządku. Ale jeżeli są w nim pliki (głównie jpg-i) - usuń je. Jeden z tych plików jest zepsuty i powoduje crashe gry przy wchodzeniu do trybu tworzenia rodziny lub trybu kupowania.
Jeżeli chodzi o parametry sprzętu lapek nie jest taki zły. 3GB RAMu to trochę mało dla 64 bitowej Win7 ale nie powinno powodować przycinania. Widzę tu właściwie tylko jeden problem - trochę mało wolnego miejsca na dysku C. Nie jest to jeszcze wartość krytyczna ale osobiście staram się utrzymywać partycję systemową tak by zajęte było maksymalnie 75% miejsca (u ciebie zajęte jest 81%). 19GB wolnej przestrzeni to może dużo ale taki Win7 z tego co słyszałam potrzebuje 12GB wolnego miejsca na dysku do sprawnego funkcjonowania. Twój komputer zbliża się do tej granicy. No i trzeba pamiętać, że defragmentacja nie jest tak skuteczna na zapchanym dysku a powyżej pewnej granicy jest wręcz niemożliwa. Usuń kilka plików, odinstaluj niepotrzebne programy lub przenieś jakieś pliki na drugi dysk. To może pomóc.
bo Simsy i inne gry tak sobie chodzą
To w ogóle może nerwy stracić
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 01.04.2012 - 12:31
Napisano 01.04.2012 - 12:33
Może masz problem z dyskiem albo systemem plików? Jakiś czas temu miałem podobny problem do tego:Ogólnie na te Simy to tak mnie z nudów wzięło, tak o nie gram zbyt często - ale mrożenie występuje przy każdej sytuacji. Choćby teraz, włączam lapka, ok. Klikam ikonkę Chroma - dwie minuty z życia uciekło. Próbuję wpisać paranormalne - znów. Loguję się na paranormalne - znów. Tylko czekać na kolejny "atak" -.-
bo pewien program bardzo mocno mielił dyskiem, przez co system się haczył.Wczoraj także, gdy w nocy słuchałem muzyki w winampie ciął mi się niemiłosiernie, co 5 sekund było słychać takie zgrzytanie, nie wiem jak to można nazwać, tak jakby się zawiesił na chwilę.
To prawie nic nie robiEDIT: Sądzicie, że scrobll, czy jak to się tam nazywa - to urządzenie z LastFm`bardzo obciąża kompa? W sumie nie wiem co mógłbym jeszcze powyłączać, pousuwać.
Użytkownik Ill edytował ten post 01.04.2012 - 12:37
Napisano 01.04.2012 - 12:45
To w ogóle może nerwy stracić...Trzymam kciuki za powodzenie operacji oczyszczania. Jeśli jednak nerwy Ci puszczą lub problem nie zniknie to polecam Ubuntu w wersji 11.04. Dla nieobeznanego w sam raz (zakładam, że takim jesteś jeśli siedzisz w Win
).
bo wifi nie zadziała, bo się będzie grzało i zjadało baterię w pół godziny, bo Simsy i inne gry tak sobie chodzą... źle mu życzysz
Żeby nie było, ja nielota używam od jakichś 3 lat i doskonale wiem jakie niespodzianki lubi sprawiać
Napisano 01.04.2012 - 12:53
bo pewien program bardzo mocno mielił dyskiem, przez co system się haczył.
Jak chcesz powyłączać różne różniste usługi i inne takie, to http://netsquirrel.c...onfig_win7.html
Interesuje Cię zakładka Services i Startup
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 01.04.2012 - 13:32
Napisano 01.04.2012 - 17:00
Ciągle w grze zacina się w sumie prawie w tym samym momencie oO
Użytkownik Ana Mert edytował ten post 01.04.2012 - 17:03
Napisano 01.04.2012 - 21:01
Napisano 01.04.2012 - 21:49
Polecam. Mi się nie tyle "zamrażał", co najzwyczajniej resetował po 5 minutach (dosłownie) grania. Przeczyściłem i problem zupełnie znikł - lapek wrócił do "formy", z czasów, gdy był świeżo po zakupie. Ja mam taką niedogodność, że nie mogę rozkręcić lapka (nie będę wdawał się w szczegóły). Ale natknąłem się na takie cudo jak sprężone powietrze - gdybyś nie mógł się dostać do jakichś komponentów, to polecam sprężone powietrze wdmuchać we wszystkie otworyW sumie to tylko powierzchownie, gdy w środę już nie będę miał żadnych obowiązków to rozkręcę go całego.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych