Napisano 09.04.2012 - 11:13
Napisano 09.04.2012 - 11:36
Trochę od tyłu ale i lekko w Twoim stylu (z innych dyskusji). Co za brednie. Już widzę masy zaczytujące się tym forum Żydów, którzy w zadowoleniu konstatują fakt płaszczenia się, uległości czy też innych form wierno-poddańczej postawy.Przestańcie wszyscy pisać na początku postów że nie czujecie jakiejś urazy to żydów, a to są tylko wasze przemyślenie w których ich krytykujecie, bo to jest zwykłe płaszczenie się przed nimi. Miejcie swój honor.
Trudne ale po męsku PaZi napisz na terenie jakiego to państwa Żydzi utworzyli swoje państwo. Konkretnie bez owijania w bawełnę. Podpowiem: na terenie żadnego, co więcej po likwidacji starożytnego Izraela nie istniało na tym terenie żadne państwo, jedynie okupanci rzymscy tudzież Imperium Osmańskie.Czy zgadzasz się że z powodu wojny i holocaustu, w którym ucierpiały miliony ludzi i nie tylko żydów, powinno tworzyć się nowe państwo NA TERENIE INNEGO?
Użytkownik NoMeansNo edytował ten post 09.04.2012 - 11:37
Napisano 09.04.2012 - 14:27
Napisano 09.04.2012 - 16:17
Znamy się w... realu?! Nie przypominam sobie, co najwyżej w Realu mogliśmy razem robić zakupy, więc co do moich zachowań w świecie pozaforumowym możesz najwyżej domniemywać.Nic nie wiesz o moim stylu bo nijak nie mogę doszukać się krzty logiki w tym co napisałeś. Wzorująć się na tobie mogę powiedzieć, że masz rozdwojenie jaźni skoro na forum piszesz co innego niż mówisz w realu.
Jednym słowem żadne państwo nie istniało. Choć istniało. Imperium Osmańskie, bo to czasów tego Imperium na tych ziemiach zaczynają pojawiać się kolejne grupy osadników żydowskich uciekających przed pogromami. Pojawiają się, by w zdecydowanej większości przypadków ratować swoje życie. Dlaczego pojawiają się w Palestynie? A dlatego, że w Palestynie mieszkali już Żydzi od wielu setek lat, a nawet tysięcy. Oczywiście, że stanowili (ci Żydzi mieszkający od wieków na tych terenach) niewielki odsetek w stosunku do ludności zamieszkującej te terytorium. Z tym, że ludność miejscowa nie stanowiła żadnej zorganizowanej grupy. Opierała się na więzach plemiennych w oparciu na istniejących już wioskach. Grupy, której choćby w przybliżeniu można byłoby nazwać narodem palestyńskim nie było.Faktycznie nie istniało tam żadne państwo uznawane przez ONZ i inne szajsy. Czy to coś zmienia? NIC. Wciąż nagle pojawili się tam żydzi i w dupie mieli czy komuś się to podoba czy nie. Szkoda że podczas ich walki o "niepodległość",a raczej dominację nie zostali zmieceni w drugim holokauście.
pozdrawiam
Napisano 09.04.2012 - 17:02
Ale ten lud tam był! Mało liczny, biedny, pozamykany ale był. Żydzi nigdy nie opuścili tych terenów.Czy lud po 2000 lat może powrócić na swoje dawne terytorium i tworzyć na nim państwowość
Napisano 09.04.2012 - 17:08
Czyli naród Niemiecki może zająć znowu np Pomorze? Przecież Niemcy tu są, jest ich mało, nie afiszują się ale są, nigdy nie opuścili tych terenów.Ale ten lud tam był! Mało liczny, biedny, pozamykany ale był. Żydzi nigdy nie opuścili tych terenów.Czy lud po 2000 lat może powrócić na swoje dawne terytorium i tworzyć na nim państwowość
Napisano 09.04.2012 - 17:17
Znamy się w... realu?! Nie przypominam sobie, co najwyżej w Realu mogliśmy razem robić zakupy, więc co do moich zachowań w świecie pozaforumowym możesz najwyżej domniemywać.
Ale ten lud tam był! Mało liczny, biedny, pozamykany ale był. Żydzi nigdy nie opuścili tych terenów.
Lepiej. To my powinniśmy zająć Irlandię i WB, a nas wszystkich azjaci.Czyli naród Niemiecki może zająć znowu np Pomorze? Przecież Niemcy tu są, jest ich mało, nie afiszują się ale są, nigdy nie opuścili tych terenów.
Napisano 09.04.2012 - 17:35
Nie. Prawo już uregulowało kwestię. A przynależność do Polski niektórych ziem jest równie mocna, co i w przypadku Izraela. Pewne analogie tutaj są widoczne. Czy Polacy mieli na to wpływ? Raczej niewielki.Czyli naród Niemiecki może zająć znowu np Pomorze? Przecież Niemcy tu są, jest ich mało, nie afiszują się ale są, nigdy nie opuścili tych terenów.
Ale ten lud tam był! Mało liczny, biedny, pozamykany ale był. Żydzi nigdy nie opuścili tych terenów.Czy lud po 2000 lat może powrócić na swoje dawne terytorium i tworzyć na nim państwowość
Czy obrażanie oponenta, który w żaden sposób "cię" nie tyka jest całkiem normalne w dyskusji? Jeżeli uważasz mnie za idiotę, to odpuść sobie dyskusję, bo chyba rozmowa z kimś na niższym poziomie intelektualnym nie poprawia samopoczucia? Mam wrażenie, że wręcz przeciwnie.Czy udawanie idioty to jedyne co potrafisz? Mogę tylko wnioskować po tym co piszesz i jak narazie potwierdzasz moje przypuszczenia o rozdwojenie jaźni. Ja nie wstydzę się tego co piszę w przeciwieńswie do ciebie i w realu mówię to samo. Żal skoro to forum jest jedynym miejsce w którym masz odwagę wyrazić własne zdanie.
A jaka jest moja narodowość?! Czy sygnatura już ku temu wystarcza?Na twój podpis zwróciłem uwagę dopiero kiedy nabrałem podejrzeń co do twojej narodowości.
Specjalnie nie chcesz merytorycznie dyskutować?Nie ważne że w Palestynie żyło trochę żydków.
Uzasadnienie zarówno historyczne, moralne jak i umocowane na poziomie prawa międzynarodowego. Co jeszcze?Gdyby było ich wystarczająco dużo to sami stworzyliby państwo. Fakty są takie że nie ma żadnego uzasadnienia dla istnienia państwa izrael.
Skoro nie potrafiliście dawniej przypilnować swojego państwa to teraz nie macie prawa domogać się ziem od innych. Właśnie naszło mnie takie przemyślenie że Ahmedineżad czy jak mu tam ma dużo racji tylko przez żydowską propagandę go nie słychać. Żydowska wojna o dominację wybuchła bo nikt nie chciał się kłaniać tym krętaczom na ich własnych ziemiach.
Jedni się asymilowali vide: Europa zachodnia, Stany Zjednoczone inni się nie asymilowali - Europa wschodnia. Z Żydami jak z ludźmi - każdy zachowuje się tak jak chce.A prawda jest taka że żydzi nigdy nie chcieli się zasymilować z innymi narodami gdy byli w diasporze co doprowadziło do niechęci i nienawiści do nich. Nawet dzisiaj gdy ukradliście już czyjeś ziemie nie potraficie żyć w pokoju.
Napisano 09.04.2012 - 18:39
Nie. Prawo już uregulowało kwestię. A przynależność do Polski niektórych ziem jest równie mocna, co i w przypadku Izraela. Pewne analogie tutaj są widoczne. Czy Polacy mieli na to wpływ? Raczej niewielki.
Czy obrażanie oponenta, który w żaden sposób "cię" nie tyka jest całkiem normalne w dyskusji? Jeżeli uważasz mnie za idiotę, to odpuść sobie dyskusję, bo chyba rozmowa z kimś na niższym poziomie intelektualnym nie poprawia samopoczucia? Mam wrażenie, że wręcz przeciwnie.
A jaka jest moja narodowość?! Czy sygnatura już ku temu wystarcza?
Specjalnie nie chcesz merytorycznie dyskutować?
Uzasadnienie zarówno historyczne, moralne jak i umocowane na poziomie prawa międzynarodowego. Co jeszcze?
Polska utraciła swoją państwowość na mocy porozumień trzech mocarstw ościennych. Czy w ten sposób rozumując, Polacy powinni się pogodzić z jej utratą (nie potrafiliśmy jej utrzymać). Izrael utracił ją wobec silniejszego przeciwnika, jak dziesiątki innych państw i jak dziesiątki innych ją odzyskał, aczkolwiek - chyba żaden po tak długim czasie. I to jest fenomen.
Jedni się asymilowali vide: Europa zachodnia, Stany Zjednoczone inni się nie asymilowali - Europa wschodnia. Z Żydami jak z ludźmi - każdy zachowuje się tak jak chce.
Napisano 09.04.2012 - 19:17
Ok. Możesz nie uznawać prawa międzynarodowego czy też krajowego (nie płacić podatków, nie zapinać pasów bezpieczeństwa w samochodzie itp.). Tyle, że to już bardziej twój problem. Sadzę też, że reperkusje międzynarodowe po twoim oświadczeniu o "podcieraniu" się nie będą zbyt dotkliwe.Nie prawo pisane pod dyktando nic nie zmieni. Jak przyjdzie co do czego to tymi kodeksami podetrę sobie tyłek. Polacy w przeciwieństwie do żydów cały czas stanowili znaczną o ile nie większościową część na ziemiach rozbiorowych. Żydzi jak sam zresztą piszesz byli w śladowych ilościach na ziemiach palestyny.
Jeżeli to w jakiś sposób podbudowuje twoje ego - cóż rzecz warta zastanowienia. Ale to już zagadnienie nie dla mnie.W takim wypadku lubie pośmiać się z ludzi. Takie moje hobby.
Ciekawe. Co więcej - sam napisałem, że stanowili zdecydowaną mniejszość - rdzennie żydowska ludność tych ziem. Więc czemu coś mam zmieniać?!Nie zmienisz faktu, że żydów tam prawie nie było i nie mogą rościć praw do tamtych ziem.
a) historyczne - ponieważ państwo Izrael odrodziło się na tych konkretnych ziemiach na których istniało. W jakimkolwiek innym miejscu byłoby to ahistoryczne. Jak np. w Ugandzie - a taka była jedna z licznych propozycji składana przez Wielka Brytanię. Na tym polega "historyczność" a nie na nawet obecności niewielkiej grupy "tubylczych" żydów - wtedy napisałbym: etniczny argument.Historycznie: izrael w różnych formach zniknał z map świata ponad 2000 lat temu. Od tamtego czasu ich populacja na ich byłych ziemiach była na granicy błęd statystycznego, a że byli biedni i nic nie znaczyli to tym bardziej nie ma co brać tego pod uwagę. Już lepiej żeby Rzym się odbudował niż jakiś tam izrael powstał. Moralnie: chamsko wepchneli się na czyjeś ziemie bo nie potrafili uszanować goszczących ich gospodarzy co doprowadziło do holokaustu. Prawnie: to że zbrodniarze i krętacze stanowią prawo niczego nie znaczy. Ludzie i tak będą wiedzieć lepiej, a w czasie wojny prawo nie zobowiązuje.
Zostali wypędzeni przez Rzymian? Równie dobrze można zarzucać ludności okupowanej Zamojszczyzny, że dawali się wysiedlać i uciekali ze strachu. Pewnie i ze strachu - człowiek już tak ma, że boi się śmierci. Nawet Żyd.My pozostaliśmy na tych ziemiach i przez wiele powstań pokazaliśmy że duch w narodzie nie zginął. Co zrobili żydzi? W strachu tak uciekali że po całym świecie się rozbiegli.
Co rozumiesz "się rozwinęli"? Asymilacja to nie rozwój. Tak samo jak akulturacja. W krajach protestanckich łatwiej było ludności żydowskiej zasymilować się.Po prostu na zachodzie za krętactwo nie dostali w mordę dlatego się rozwineli.
Napisano 09.04.2012 - 19:35
Napisano 09.04.2012 - 19:42
Dokładnie.No, cóż. Aby państwo Izrael się mogło odrodzić, trzeba było wypędzić choć część zamieszkałych tam od pokoleń Palestyńczyków.
Napisano 09.04.2012 - 19:43
0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych