Napisano 09.04.2012 - 20:05
Napisano 09.04.2012 - 20:08
A tutaj się wtrącę i jednocześnie się niezgodę. Pogromy ludności cywilnej (nie zamachy terrorystyczne!) zapoczątkowała strona palestyńska na długo przed wybuchem II wojny światowej.Niecodzienny, a jak myślisz, kto zapoczątkował akcje terrorystyczne na terenie Palestyny ? Arabowie ?
Jeśli tak myślisz, to muszę Cię rozczarować. Mordowanie niewinnych cywili rozpoczęła żydowska organizacja zbrojna Irgun.
Napisano 09.04.2012 - 20:24
No... czytałem.A czyja to była wina ? Czytałeś o deklaracji Balfoura ?
Napisano 09.04.2012 - 20:24
Ok. Możesz nie uznawać prawa międzynarodowego czy też krajowego (nie płacić podatków, nie zapinać pasów bezpieczeństwa w samochodzie itp.). Tyle, że to już bardziej twój problem. Sadzę też, że reperkusje międzynarodowe po twoim oświadczeniu o "podcieraniu" się nie będą zbyt dotkliwe.
A jeżeli chodzi o ziemie - to polskość Szczecina, Wrocławia itp. szeroko rozumianych ziem zachodnich jest podobna w skali do ich "niemieckości". Tutaj postanowienie mocarstw zadecydowały, że otrzymaliśmy nie zawsze te ziemie, których polskość nie pozostawia wątpliwości. Tak potoczyła się historia i tutaj dyskusja jest równie ciekawa co bezproduktywna. Nie Polska decydowała o wypędzeniu ludności niemieckiej. Co nie znaczy, że na tym nie skorzystała.
Jeżeli to w jakiś sposób podbudowuje twoje ego - cóż rzecz warta zastanowienia. Ale to już zagadnienie nie dla mnie.
Resztę osobistych wycieczek pominę, bo i z tobą ślubu brać nie zamierzam, więc nasze charaktery nie muszą się zsynchronizować.
a) historyczne - ponieważ państwo Izrael odrodziło się na tych konkretnych ziemiach na których istniało. W jakimkolwiek innym miejscu byłoby to ahistoryczne. Jak np. w Ugandzie - a taka była jedna z licznych propozycji składana przez Wielka Brytanię. Na tym polega "historyczność" a nie na nawet obecności niewielkiej grupy "tubylczych" żydów - wtedy napisałbym: etniczny argument.
Kim byli gospodarze tych ziem? Albo Imperium albo Wielka Brytania. A holokaust wynika z tego, że pojawili się w Palestynie?! To karkołomna teza jakoby Hitler był obrońca Palestyny i narodu palestyńskiego.
można też równie udowodnić:
Zostali wypędzeni przez Rzymian? Równie dobrze można zarzucać ludności okupowanej Zamojszczyzny, że dawali się wysiedlać i uciekali ze strachu. Pewnie i ze strachu - człowiek już tak ma, że boi się śmierci. Nawet Żyd.
Co rozumiesz "się rozwinęli"? Asymilacja to nie rozwój. Tak samo jak akulturacja. W krajach protestanckich łatwiej było ludności żydowskiej zasymilować się.
Napisano 09.04.2012 - 20:43
Zawsze można stosować prawidłową formę "Żydzi" nie wymaga to wysiłku.(...) Powiedz mi na jakiej zasadzie porównujesz odzyskanie przez Polski ziem po II WŚ w wyniki kompromisu przy kreśleniu granic do stworzenia nowego państwa? Żydy stworzyły swoje państweko na ziemiach z których wywodzi się ich religia, bo żadne inne więzi nie łączą ich z tymi ziemiami.
Religia, tradycja, historia poczucie wspólnoty. To jest właśnie specyfika narodu żydowskiego, że religia tak silnie wpływa na poczucie wspólnoty. Żaden inny naród nie posiada "własnej" religii. Co łączy jeszcze więcej Żydów z XX wieku z tymi "starożytnymi": pochodzenie etniczne. A ziemię odzyskali nie na podstawie "zap[isków historycznych" a określonych rozwiązań na forum międzynarodowym. Prawa uznawanego przez większość państw.Co łączy żydów sprzed 2,5 tysiąca lat z żydami żyjącymi podczas II WŚ? Tylko i wyłącznie religia. Niewiadomo nawet w jakim stopniu, bo przecież pismo święte zmieniało się wiele razy. Nie mają więc oni absolutnie żadnych praw do tych ziem. Jakoś nie widzę by inne narody odzyskiwały swoje ziemie na podstawie zapisów historycznych podczas gdy na tych ziemiach nie ma żadnych ich członków ani kultury ich spajającej.
Nigdzie.Gdzie pisałem coś o wypędzaniu przez Rzymian? Fakt jest taki że żydzi z tego czy innego powodu zdecydowali o życiu w diasporze i to już świadczy o tchórzostwie. To tak jakbyśmy my w czasie drugiej WŚ robiegli się na cały świat. Przeczekali wojnę i potem dano by nam kraj w prezencie.
A co to ma do asymilacji? Można być zasymilowanym Żydem i zajmować wysokie stanowiska a można pozostać w tradycyjnej wierze narodu i... robić to samo.Rozwineli się po wiele ich przedstawicieli piastuje wysokie stanowiska i mogą działać jak chcą.
Tutaj mam największy problem, bo poza tym, że razi mnie stosowanie kolokwializmów i trochę knajackich form określających Żydów np. "Żydy" nie zarzucam, że piszesz o Żydach jako zwierzętach.Czy ja gdzieś piszę o żydach jak o zwierzętach? Nie, więc przestań już pisać te dopiski. Ja tylko nie toleruję tego jak się zachowują a nie ich samych jako ludzi.
Użytkownik NoMeansNo edytował ten post 09.04.2012 - 20:44
Napisano 09.04.2012 - 20:44
Użytkownik kpiarz edytował ten post 09.04.2012 - 20:54
Napisano 09.04.2012 - 21:00
Deklaracja Balfoura spowodowała, że Arabowie poczuli się zagrożeni na swojej ziemi i zaczęły się rozruchy zwane potocznie pogromami. Jeśli ktoś broni swego kraju, który zamieszkuje od pokoleń, zawsze jest mniej winny.
Jest to jeden z głosów, natomiast inne źródła, łacznie z wykopaliskami mówią o tym fakcie.I jeszcze jedno. Nie zostało nigdzie udowodnione, że Rzymianie wypędzili Żydów z Palestyny. Pisze o tym wyraźnie Szlomo Sand, profesor historii z prestiżowego Uniwersytetu Telawiwskiego.
Napisano 09.04.2012 - 21:19
Napisano 09.04.2012 - 21:33
Około 70 tysięcy Żydów - to dwie pierwsze fale osadnictwa do wybuchu I wojny światowej.NoMeansNo, masowe osadnictwo ? Ileż to dziesiątek tysiecy żydów osiedliło sie na palestyńskiej ziemi ? Nie przesadzaj. Prawdziwy powód do zamieszek była to deklaracja Balfoura.
Jak stwierdzono żydowskość DNA? Jeżeli DNA Palestyńczyków jest bardziej żydowskie niż obecnych obywateli Izraela to do czego się odnoszono?Jeśli sądzisz,że było inaczej, to wytłumacz mi, dlaczego, DNA Palestyńczyków jest bardziej żydowskie niż DNA późniejszych obywateli Izraela ?
Napisano 09.04.2012 - 22:06
Napisano 09.04.2012 - 22:16
Napisano 09.04.2012 - 23:34
Zawsze można stosować prawidłową formę "Żydzi" nie wymaga to wysiłku.
Piszę o międzynarodowych decyzjach, które przyznają jednemu państwu ziemie. Czy są to akurat "odzyskane" to problematyczne. Na ile i kiedykolwiek należały do Polski. W przypadku Palestyny podział polegała na przyznaniu każdej z narodowości określonego procenta ziem.
Religia, tradycja, historia poczucie wspólnoty. To jest właśnie specyfika narodu żydowskiego, że religia tak silnie wpływa na poczucie wspólnoty. Żaden inny naród nie posiada "własnej" religii. Co łączy jeszcze więcej Żydów z XX wieku z tymi "starożytnymi": pochodzenie etniczne. A ziemię odzyskali nie na podstawie "zap[isków historycznych" a określonych rozwiązań na forum międzynarodowym. Prawa uznawanego przez większość państw.
Nigdzie.
Żydzi zostali wysiedleni z tych ziem przez Rzymian a dokładniej wypędzeni, a nie wymordowani. Stad też z natury rzeczy gdzieś musieli się udać czyli w diasporę. W ten sposób gminy żydowskie uległy znacznemu poszerzeniu.
A co to ma do asymilacji? Można być zasymilowanym Żydem i zajmować wysokie stanowiska a można pozostać w tradycyjnej wierze narodu i... robić to samo.
Tutaj mam największy problem, bo poza tym, że razi mnie stosowanie kolokwializmów i trochę knajackich form określających Żydów np. "Żydy" nie zarzucam, że piszesz o Żydach jako zwierzętach.
Ja poprostu oczom i uszom nie wierze! Przeciez Ty Jak nic tworzysz nowa teorie spiskowa!
A poza tym nie podoba mi sie, ze:
Przez caly czas piszesz obrazliwie "zydki", ne mowiac nic o tym ze jest to narodowosc i wyksztalconemu Polakowi wypada wiedziec z jakiej litery piszemy.
Moj swiat jest prosty i kazdy w nim ma prawo zyc i sie rozwijac, narodowosc mnie nie interesuje, moze to byc kosmita tez.
Gdyby to ode mnie zalezala dyplomacja i poprawnosc polityczna w sytuacji narastajacego konfliktu, juz nie tylko religijnego, to znalazlabym sposob, zeby o Zydach wypowiadac sie z nalezytym szacunkiem, poniewaz sytuacja konfliktowa nas do tego zmusza. Madry czlowiek nie pcha sie do wojny z przeciwnikiem, ktory zmiecie go z powierzchni Ziemi, tylko dlatego ze ma kaprys i ne lubi Zydow. Kazdy Polak powinien zajac sie robieniem porzadkow na swoim podworku, a nie pchac nosa i wlasnych zolnierzy do obcego kraju.
Zydzi maja takie samo prawo zyc i mieszkac w Polsce, oraz prowadzic wlasne interesy, jak Polacy w Angli! Tak samo Polacy prowadza interesy, kupuja domy, biora zasilki i korzystaja ze sluzby zdrowia, oraz wysylaja wlasne dzieci do angielskich szkol.
Prawda jest taka, ze pracowalam i u Polakow i u Zydow, wiec znam ich na codzien. Przez Polakow zostalam oszukana niejeden raz, ale zydowskie rodziny wyplacaly mi co do pena, choc liczyli czas pracy co do minuty.
Pazi siejesz wroga propagande, a rece swiezbia Cie do bitki, bo taki pewnie masz charakter i jak braknie Zydow to znajdziesz ostatniego Mohikanina i tez go poczestujesz olowiem, bo sie pcha do Polski, a to jest przeciz twoj ten kawalek podlogi i tylko twoj.
Nie tylko rasista i antysemita ale i nacjonalista. Jaki tam liberal, nie badz smieszny, jestes jawnym zaprzeczeniem slowa "liberalny", czyli w etymologi slowa znaczy "tolerancyjny".
Powiedzialabym raczej ze jestes libertynem. Libertynów charakteryzuje laicyzm, wolnomyślicielstwo i sceptycyzm.
Napisano 10.04.2012 - 00:03
Napisano 10.04.2012 - 10:58
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych