Napisano 10.04.2012 - 11:17
Użytkownik PaZi edytował ten post 10.04.2012 - 11:42
Napisano 11.04.2012 - 18:09
Popularny
Napisano 12.04.2012 - 07:28
Użytkownik mag1-21 edytował ten post 12.04.2012 - 07:34
Napisano 12.04.2012 - 15:39
Użytkownik PaZi edytował ten post 12.04.2012 - 17:48
Napisano 01.05.2012 - 15:19
To już kwestia szacunku do drugiego człowieka jako takiego. Można lubić tylko tych z którymi się zgadzamy, są do nas podobni itp. Można, bo czemu nie? Ale liberalizm jest to wybiórczy. O samej już polszczyźnie i zasadach nią kierujących nie wspomnę.Wymaga szacunku a ja takiego nie posiadam.
Kłamstwo. Żydzi - jako tacy nigdy nie opuścili Palestyny. Nigdy. Stali się natomiast mniejszością i to raptem kilkuprocentową.Narodowości żydowskiej w Palestynie nie było.
Jeżeli to był jedyny sposób zachowania narodu, a więcej życia - to czemu nie. To pogromy w carskiej Rosji stały się impulsem, który popchnął Herzla do "odkopania" idei powrotu do Palestyny.Całe to państwo izrael powstało z ludzi którzy zeszli się z całego świata po 2500 latach błąkania się. Nie wmówisz mi że to normalne.
No napisałem, a i ty robisz to samo. Żydzi jak w sumie żaden inny naród utożsamiają się z religią. I to jest ta tradycja, która przez wieki sprawiała, że istniała, bez względu na miejsce zamieszkania, poczucie wspólnoty.W którym miejscu historia jest wspólna? W żadnym.
no wiesz, obiektywnie się nie wypowiesz.Twoje argumenty są dosyć słabe choć próbowałeś.
Co to jest "moralne prawo do stworzenia Izraela". Co to za twór? Stworzyli państwo, bo taka była ich wola, stworzyli państwo, bo takie prawo dała im wspólnota państw. A, że stworzyli państwo na krzywdzie drugiej strony - to chyba truizm. Co jednocześnie nie odbiera prawa do samostanowienia.W większości wyjaśniałeś przyczyny obecnego stanu rzeczy i rozumiem je ale nie wpływa to na prawo moralne do stworzenia izraela.
Ale osadnictwo żydowskie to XIX wiek! I rozwiązania na długo przed wybuchem II wojny światowej. Czynisz w tym miejscu nieuprawniony skrót. Po drugie, co mocarstwa miały zrobić po zakończeniu wojny z Żydami?Nie mam naprawdę poważnego powodu by powstało państwo żydowskie oprócz tłumaczenia że po holokauście trzeba im zapewnić schronienie.
Użytkownik NoMeansNo edytował ten post 01.05.2012 - 15:20
Napisano 01.05.2012 - 19:37
Stworzyli państwo, bo taka była ich wola, stworzyli państwo, bo takie prawo dała im wspólnota państw.
Napisano 01.05.2012 - 21:01
Użytkownik Strike back edytował ten post 01.05.2012 - 21:05
Napisano 01.05.2012 - 21:24
Teraz mają kompleks i w razie zagrożenia reagują jak zgwałcona kobieta z nożem na zaloty pijanego obcego faceta.
Kochają Polskę ale boja się przyznać, że maja inną wiarę niż my, bo boja się, że stracą przyjaciół, będa poniżani itd...
Napisano 02.05.2012 - 07:08
Jeżeli chodzi o IIWŚ na przykładzie Polskim. Wielu naszych żołnierzy kampanii wrześniowej było wiary mojrzeszowej ale narodowości Polskiej. To, że Ci nieliczni, którzy przeżyli wyjechali do Izraela to tylko wynik polityki ZSSR po latach wojennych, który ich do tego zachęcał. W Polsce przed wojną, żydzi to byli w większości patrioci Polscy, a teraz pozostała jakaś głupia legenda o niedobrych żydach, wypromowana przez propagandę komunistyczną, która jest tak samo prawdziwa jak to, że Polska kawaleria z szablami atakowała niemieckie czołgi. Najgorsze, że dzieci Polaków wychowane w Izraelu też są szkolone przez debili, żeby nie lubić Polski.
Napisano 02.05.2012 - 07:46
Usiłujesz zasugerować, że Polscy patrioci są nazistami? Takiej głupoty dawno nie czytałem. Obracam się w takim towarzystwie i nie spotkałem się z przypadkiem aby ktoś zachwycał się mein kampf czy hitlerem ani żeby ktoś nosił nazistowskie swastyki.A co do tych naszych narodowców Patriotów co tak najeźdzają na Żydów - jeśli, ktoś czyta Mein Kampf, widzi wizjonera w Adolfie, nosi swastyki i inne debilne symbole to jest dla mnie zwykłym zdrajcom Polski i jak dla mnie można taką osobę skazać za zdradę ojczyzny.
Użytkownik kuba9449 edytował ten post 02.05.2012 - 07:50
Napisano 02.05.2012 - 09:00
To taka roznica pomiedzy nazizmem, a faszyzmem dla zainteresowanych.W faszyzmie włoskim kwestie dotyczące rasy są pomijane, natomiast w nazizmie stanowią ważną składową ideologii, zwłaszcza w postaci obsesyjnego antysemityzmu. Nazizm także próbował się osadzić w tradycji ludowej, co się nie udawało faszyzmowi. Różne także było podejście do przemocy i terroru - we Włoszech nie wprowadzono obozów zagłady, a sama liczba aresztowań na tle politycznym była o wiele mniejsza. Nazizm był antyreligijny, natomiast faszyzm szukał oparcia w Kościele.
Napisano 02.05.2012 - 17:37
nie przesadzajmy, taka postawa niesie za sobą też określone profity. Tłum kocha uciśnionych i solidaryzuje się z nimi często ponad zdrowy rozsądek.Kochają Polskę ale boja się przyznać, że maja inną wiarę niż my, bo boja się, że stracą przyjaciół, będa poniżani itd...
To nie tylko propaganda. Moja dalsza rodzina miała pewno nie przyjemność związaną z żydami tzn. jak trzeba było ukryć żydówka to jej pomogli ale w drugą stronę gdy oni potrzebowali pomocy to jej nie dostali od tej samej żydówki. Jak przyjechałem ich odwiedzić to byłem jeszcze mały i też się dziwiłem o co chodzi z tym całym antysemityzmem i nie rozumiałem czemu tak strasznie nadają na żydów, aż mi opowiedzieli tą historyjkę. Oczywiście nie ukształtowało to całego mojego poglądu ale było pierwszą cegiełką która go zbudowała.
Co więcej to nie propaganda komunistyczna mówiła o szarży na czołki, a niemiecka i to na dodatek prawdziwa. Oczywiście niemcy zmienili historyjkę bo tak naprawdę Polacy zaatakowali dywizję pancerną gdy ta akurat nie brała udziału w walca i żołnierze robili sobie grilla. Strat było sporo i szabelki wystarczyły. Co więcej w bitwie pod Mokrą kawaleria uzbrojona w broń oprzeciwpancerną zniszczyła około 100 czołgów niemiecki. Gdy jakikolwiek zagraniczny lub nawet polski cymbał zacznie coś gadać o kawalerii to mu przedstaw te dwa fakty.
Wracając do tematu o patriotach żydowskich w Polsce przed wojną 10% społeczeństwa to byli żydzi czyli 3,5 mln osób. Podczas kampanii wrześniowej nasza armia składała się w 18% z żydów. Możecie sobie interpretować to jak chcecie ale podczas wojny z Bolszewikami i tzw. Cudu nad Wisła żydzi także walczyli.
Usiłujesz zasugerować, że Polscy patrioci są nazistami? Takiej głupoty dawno nie czytałem. Obracam się w takim towarzystwie i nie spotkałem się z przypadkiem aby ktoś zachwycał się mein kampf czy hitlerem ani żeby ktoś nosił nazistowskie swastyki.
Oczywiście są w Polsce neonaziści (chyba najwięcej tego syfu jest na Podlasiu), ale nie można ich łączyć w żaden sposób z narodowcami.
Użytkownik Strike back edytował ten post 02.05.2012 - 17:40
Napisano 23.04.2020 - 21:07
0 użytkowników, 7 gości oraz 0 użytkowników anonimowych