Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dowody na to, że Szatan jest dobry a Bóg zły

• Please log in to reply
146 replies to this topic

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

znam wielu ateistów , którzy wierzą w Boga :D btw sam do nich należę :D

Przecież to jest bez sensu.
  • 5

boogee.
  • Tematów: 1
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

znam wielu ateistów , którzy wierzą w Boga :D btw sam do nich należę :D

Przecież to jest bez sensu.

pozornie :mrgreen: ateizm to nazwa przypisywana obecnie tym którzy nie zgadzają się z naukami kościoła aczkolwiek opierając się na autopsji nie ma astronoma który nie wierzy w boga 8) owszem to nie jest kolo z semickich opowiastek. bardziej programista lub modder :mrgreen: kwestia jak szybko mu się znudzi....

co by wyjaśnić. ordnung muss sein :D albo jakoś tak tak
hmmm wiem że większość pokemonów z tego "forum" nie ma pojęcia o czym pisze ale niewiele mnie to obchodzi. jestem tu po to że LUDZIE wiedzieli o co chodzi a pokemony dosyaną info o gaciach dody :D

Użytkownik boogee edytował ten post 06.04.2012 - 20:06

• -8

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

boogee, zanim zaczniesz się wypowiadać na takie tematy, to zapoznaj się może ze znaczeniem słów:
- ateizm
- antyklerykalizm
bo bzdury opowiadasz (delikatnie mówiąc).
  • 0

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ateiści wierzący w Boga to tego chyba jeszcze nie było.

boogee, zanim zaczniesz się wypowiadać na takie tematy, to zapoznaj się może ze znaczeniem słów:
- ateizm
- antyklerykalizm
bo bzdury opowiadasz (delikatnie mówiąc).

I tutaj się pojawia nieznajomość pojęć, ale to już Yawgmoth nakierowuje na dobry trop. :)
  • 0

sharpMarv.
  • Tematów: 14
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

I z pojęciem agnostyk
  • 0

restek.
  • Tematów: 52
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dobro widziane ludzkim okiem nie jest koniecznie dobrem absolutnym, tyle wniosę do tematu.
  • 1

trust.hope.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam ...A wiec ja to widzę tak ; To taki przykład który nawiazuje do dalszeg
o tematu ;D
16 lat temu wynaleziono bombę, która miała zniszczyć cały nasz doczesny świat . Cudo czekało tylko na 18 urodziny syna jednego z przywódców, który to w ten dzień miał odpalić działo . Jednak dowiadując się w wieku 10 lat o niej pojął przez kolejne 8 lat niebywała wiedzę , chcąc uratować świat razem z jego profesorem uczył się rozbrajać bomby itp . Razem z nauczycielem, chcieli ocalić świat, jednak profesorek zmienił swoje zdanie i wraz z ojcem młodzieńca starali się przeszkodzić mu w dotarciu do bomby<bo rozbrajać już umiał .Po wielu trudach których nie będę opisywać rozbroił bombę profesora zabito i i nikt nie pojął jeszcze jak można zrobić tak straszna bombę .
<<<<<<<<<<<<<<< beznadziejne, ale patrzcie
syn ;
16 lat temu wynaleziono bombę, która miała zniszczyć cały nasz doczesny świat .Cudo czekało tylko na 18 urodziny syna jednego z przywódców, który to w ten dzień miał odpalić bombę...jednak profesorek zmienił swoje zdanie i wraz z ojcem młodzieńca starali się przeszkodzić mu w dotarciu do bomby.
profesora zabito .

Ta historia jest straszna ale wysiliłam ją teraz ... chodzi o to że nie można wyrywać zdań z kontekstu .

1.Bóg zabiera Adamowi i Ewie życie wieczne przez co popełnia pierwsze morderstwo(sprawia, że to przez niego oni umrą), kara ta przechodzi również na wszystkie ich dzieci.

Trzeba tutaj zastanowić się DLACZEGO Bóg im zabiera życie wieczne . <pierwsze morderstwo itp. to tylko konsekwencje >Tutaj musimy odwołać sie do historii którą mam nadzieje wszyscy znają trzeba otworzyć Pismo Święte Księgę Rodzaju rozdział 3 . Zaczyna to się tak ; "A wąż był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe , które Pan Bóg stworzył " "Pan Bóg stworzył" . Nie wiem jak wam ale mi się bije paradoksalna sytuacja
Jak Bóg który rzekomo jest zły mógł stworzyć coś dobrego ?? Bo według mnie jest szatan zły . I nie ma rzeczy która jest dobra, a od niego pochodzi . Bynajmniej na stałe , bo fakt początkowo może być pięknie , ale co potem ?? Życie w lenku i "śmierć druga " , czyli wieczne potępienie o czym Jezus mówi w Apokalipsie . Ale jak mówię :Stawiając zdanie twierdzące trzeba mieć poparcie w Piśmie Świetym .
Ale jedzmy dalej
2.Bóg niszczy całe życie na ziemi wielką powodzią oprócz pijaka Noe i jego rodziny za nie oddanie mu pokłonu.
Zobaczmy co Pismo na to Rdz.6.5-8 Zobaczcie Pan mówi "żal mi , że ich stworzyłem " On mówi to z miłosnym politowaniem . Ale widzi Bóg Noego , człowieka prawego . Kto powiedział , że Noe był pijakiem ?? A choć by nawet , przeczytajcie sobie od 6 rozdziału , wszyscy tam pili i cudzołożyli , robili co im się żywnie podoba ,a Noe miał rodzinę . Nawet jeśli by był pijakiem .(choć wątpię ) to był najbardziej prawy z nich wszystkich .
3Bóg zabija wszystkich synów pierworodnych w Egipcie włączając w to małe dzieci i noworodki.
Odwołujemy się do Biblii Wj rozdział 7 od 14 wersu do końca plag egipskich . Co widzimy ?? Że faraon był uparty jak osiołek ."Serce faraona jest twarde " . Jeśli Bóg robi tyle cudów, a on nic , to Bóg kiedyś musi się "zdenerwować " . Ale Bóg kocha ludzi ;) Dlatego też tak naprawdę stóżcie przez kogo Egipcjanie cierpieli ?? Czy przez Boga czy może faraona ?? ....

3.Zanim Bóg zesłał plagi na Egipcjan "zatwardził serce faraona" więc nie mógł on pozwolić pójść Izraelitom. Bóg w ten sposób stworzył sobie argument za tym, by zesłać plagi na Egipcjan.(Wyjścia 4:21)
I ponownie powyżej wymieniony fragment biblij . I teraz trzeba odpowiedzieć na pytanie Czy każdy człowiek ma wolną wole ?? TAK !! OD ADAMA I EWY każdy robi to co uważa za "najlepsze ". Przepraszam , że to powiem , ale jak by mi ktoś wodę w krew zamienił to nawet jak bym miała serce jak głaz to by mi dało do myślenia . Choć moje serducho jest twarde

4.Bóg nakazał Lewitom zabić każde mężczyznę i sąsiada wierzącego w innego Boga. Zabił w ten sposób 3000 ludzi.(Wyjścia 32:27)

No to patrze w biblii jest, ale patrze wyżej nagłówek Kult złotego cielca , nie wiem jak wam ale ja mam czerwona lampkę . Patrze ii ???? Widzę jak wszyscy zwątpili w Boga , widzę żal ludzi . Nienawiść , egoizm . Nie chce mi się już tego komentować , przeczytanie całego fragmentu wyjaśnia wszystko . Bo po co Bóg miał by prowadzić do ziemi obiecanej osoby które w niego nie wierzą ?

5.Bóg zesłał plagę na Izraelitów, sądząc, że masowa rzeź nie była wystarczającą karą.(Wyjścia 32:35)
Tutaj po przeczytaniu całego rozdziału 32 samo się wyjaśnia . :)

Jeśli będziecie chcieli więcej opisze wam wszystko jednak wiem że wielu nawet tego nie przeczyta .... Wiec jak coś z chęcią opisze o Bogu Dalej, ale teraz kilka o szatanie

1 Szatan, jak Prometeusz dał ludziom wiedzę przez danie Ewie owocu z zakazanego drzewa. Dzięki szatanowi ludzkość otrzymała świadomość dobra i zła. Skoro wcześniej nie rozróżnialiśmy tych rzeczy to Adam i Ewa nie mogli wiedzieć, że jedzenie owocu z zakazanego drzewa było złe. Wydaje się to niestosowne karać ich tak jak to zrobił Bóg. Szatan dał ludziom prawdziwą umiejętność podejmowania moralnych osądów w przeciwieństwie do Boga, który chciał by każdy bezmyślnie wykonywał jego rozkazy.

Umieszczam to w jednym podpunkcie bo TO JEST TO SAMO np
Tomek był dzisiaj niegrzeczny wiec dostał klapsa od mamy. Chłopczyk został uderzony za nieposłuszeństwo . Mama uderzyła dziecko gdyż jej nie słuchało itp itd .

Chodzi o to że SZATAN TO UPADŁY ANIOŁ . Czyli chciał robic na złośc . Jak małe dziecko chce na złość zrobić mamie to robi na przekór , nie słucha jej . Widzicie ... gdyby nie drzewo "poznania " ludzie nie mieli by wolnej woli . Bóg nie mógł by ich sprawdzic . Bo sami widzicie lubicie cały czas brac , ale czy tak łatwo jak brac jest dawac ?????

2. W biblii nie ma nigdzie napisane, że Szatan był winien mordom bądź torturom ludzi w przeciwieństwie do Boga który popełnił zbrodnie przeciw ludzkości.
Szatan nie mordował , szatan nakłaniał do mordu
.
Nie podam ci przykładów teraz . Mam 16 lat nie wiem dużo . Ale wiele razy słyszałam , że szatan w Piśmie Świętym wyrządzał dużo zła , ale musiała bym poszukać . Bóg popełniał zbrodnie .A teraz wróćmy do samego początku "na początku Bóg stworzył niebo i ziemie " itd . Czyli on miał na nas plan . Ale nie wszystko idzie tak jak chciał . Ale chciał żeby była wolna wola . Dlatego dał TYLKO 10 przykazań . ALe ludzie nawet to nie umieli uszanować , wiec ??

3Szatan nie powróci na ziemie podczas krwawej ceremonii pełnej krwi i śmierci. W przeciwieństwie do Boga.
Tego nie rozumiem . Bo jeśli chodzi tu o paruzje to chyba autor tego zdania nie widział na oczy Apokalipsy !!!!!!!! Przecież tam jest napisane ... Ale to już polecam Apokalipsę Świętego Jana

Użytkownik trust.hope edytował ten post 08.04.2012 - 23:56

• -1

Phiaas De'Sarlan.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@Amontillado

Piszesz, że:

Bez wątpienia Drzewo Poznania Dobra i Zła niczym nie różniło się od pozostałych drzew ogrodu. (...) Mało tego: nie miało ono żadnych magicznych, mistycznych właściwości - cały akt 'otwierania się oczu' Adama i Ewy odbywał się w ich głowach.

Jednak, jak możemy zaobserwować we fragmencie podanym przez bubę:

"Po czym Pan Bóg rzekł: "Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki"." Genesis 3 ,22

w Edenie istnieć miało także drugie ciekawe (magiczne/niemagiczne?) drzewo - drzewo życia. Czy zatem w myśl Twojej interpretacji fragmentu odnoszącego się do drzewa poznania dobra i zła, jako jedynie symbolu, powodującego przemianę wewnętrzną Adama i Ewy, mogę powiedzieć, że uważasz, jakoby zjedzenie owocu z drzewa życia sprawiło jedynie zmianę postrzegania przez ludzi życia, a nie fizycznie wydłużyłoby ich żywot do nieskończoności? Jeśli tak, to dlaczego tak bardzo miał się tego obawiał bóg, że aż

(...) postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia.

Tym bardziej, że jak sam piszesz:

(...) zdaje się wyrażać aprobatę wobec nowych /w pełni własnych/ wniosków Adam i Ewy, dając im odzienie.

Zatem spożycie owocu z drzewa życia jedynie "otworzyłoby im oczy", co doprowadziłoby (analogicznie) do wyciągnięcia wniosków podobnych do boskich/podobających się bogu.

Użytkownik Phiaas De'Sarlan edytował ten post 09.04.2012 - 18:49

• 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Szatan
Szatan, jak Prometeusz dał ludziom wiedzę przez danie Ewie owocu z zakazanego drzewa. Dzięki szatanowi ludzkość otrzymała świadomość dobra i zła. Skoro wcześniej nie rozróżnialiśmy tych rzeczy to Adam i Ewa nie mogli wiedzieć, że jedzenie owocu z zakazanego drzewa było złe. Wydaje się to niestosowne karać ich tak jak to zrobił Bóg. Szatan dał ludziom prawdziwą umiejętność podejmowania moralnych osądów w przeciwieństwie do Boga, który chciał by każdy bezmyślnie wykonywał jego rozkazy.
W biblii nie ma nigdzie napisane, że Szatan był winien mordom bądź torturom ludzi w przeciwieństwie do Boga który popełnił zbrodnie przeciw ludzkości.
W biblii nie ma nawet napisane, żeby szatan komuś kazał kogoś zabić w przeciwieństwie do Boga, który chciał śmierci nawet za najmniejszą obrazę.
Szatan nie powróci na ziemie podczas krwawej ceremonii pełnej krwi i śmierci. W przeciwieństwie do Boga.

Nie czytałem całego tematu, przepraszam, ale wtrącę coś od siebie.
1. Ekhem, gdyby Szatan nie podpuścił Ewy, ziemska para żyłaby sobie w błogiej niewiedzy razem z resztą ludzkości w rajskim ogrodzie do końca bez końca.
2. A co z Księgą Hioba? Szatan zabija dużo istot z życia Hioba (począwszy od zwierząt po jego rodzinę).
3. Nie orientuję się, ale chyba rzeczywiście nie nakłaniał nikogo do mordów.

Żeby zrozumieć sens istnienia Szatana, trzeba się zastanowić nad jego dziejami. Szatan jako postać został stworzony dla przeciwwag Jahwe. Jahwe jest kreowany na sprawiedliwego i wszystko naj, Szatan, żeby podkreślić sprawiedliwość i uczciwość Jah jest krętaczem, oszustem i kłamcą (wielokrotnie mąci, chociażby "zjedz ten owoc, nic ci się nie stanie"). Nie jest natomiast wszelkim złem i mhrokiem samym w sobie. Ludzkość na przestrzeni wieków potrzebowała czegoś, na co mogłaby zwalić winę za wszystkie złe uczynki, (zresztą ludzie zwykle mają w nawyku zrzucania winy na innych / "to Szatan mnie do tego podpuścił"), a poza tym, idea wymieszała się z uosobieniem zła. Szatan, jako antagonista biblijny, szybko wchłonął łatkę wszelkiego zła i mroku.
  • 0

Connor.

Kings Never Die

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Też nie czytałem wszystkich postów ale zadam wam pytanie. Aby porównywać dobroć Boga i dobroć Szatana najpierw musimy odpowiedzieć sobie na pytanie: Kto stworzył Szatana? ;]

Bóg. A zatem skoro Bóg jest wszechwiedzący to wiedział co zrobi Szatan.

I druga rzecz. Hiob. Bóg założył się z Szatanem o wiarę człowieka. Czysty hazard, co jest grzechem. Z drugiej strony powiadają, że gdy wiesz, że wygrasz to to nie jest hazard, no ale: Bóg wiedział, że wygra (jest wszechwiedzący) a zatem można powiedzieć, że w pewien sposób grał nieuczciwie wobec diabła (który nie wiadomo czy jest wszechwiedzący).
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Żeby zrozumieć sens historii Hioba, trzeba zobaczyć jak wyglądał wizerunek szatana w judaizmie. W Starym Testamencie pojęcie Szatana pojawia się w znaczeniu przeciwnik, nieprzyjaciel, przeszkoda na drodze. Szatan występuje też jako oskarżyciel przed Bogiem. Nie jest przeciwnikiem Jahwe. Szatan jest czymś w rodzaju niebiańskiego prokuratora. W greckim przekładzie słowo "szatan" oddawane zostało przez diabolos, co oznacza „oskarżyciel, oszczerca".
Czyli w takim pojmowaniu szatan nie działał przeciwko woli Boga.
  • 0

luk1407.
  • Tematów: 11
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Szatan nienawidzi ludzi, od wieków zwodzi ich namawia do złego, żeby jak najwięcej ludzi trafiło do piekła gdzie może się pastwić nad ich duszami przez wieczność

Jaki szatan jest dobry najlepiej można zobaczyć na przykładzie opętań, jak pastwi się nad niewinnymi ludźmi

Przez szatana są wojny, ludzie się mordują,

Gdyby nie Bóg to na ziemi było by tylko piekło

Gdyby nie było szatana ludzie żyli by w pokoju w zgodzie z Bogiem

Przez szatana jest całe zło na świecie, więc jak można mówić że szatan jest dobry, to największy morderca i psychopata jaki mogł kiedykolwiek istnieć, takie wypowiedzi to przykład właśnie jego wpływu na ludzi, takich ludzi któży wierzą w te bzdury on zwodzi, a później pastwi się nad nimi w piekle

Użytkownik luk1407 edytował ten post 13.04.2012 - 21:12

• 0

Connor.

Kings Never Die

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powtarzam: Szatana stworzył Bóg.
  • 0

#119 Gość_Kniaź

Gość_Kniaź.
  • Tematów: 0

Napisano

Przez szatana jest całe zło na świecie

Myśląc logicznie, to szatana stworzył bóg, więc przez boga jest całe zło na świecie hue hue hue

od wieków zwodzi ich namawia do złego, żeby jak najwięcej ludzi trafiło do piekła gdzie może się pastwić nad ich duszami przez wieczność

Tu też kierując się logiką: jeśli byłeś fiutem całe życie, to szatan będzie cię wielbił, a nie karał

Jaki szatan jest dobry najlepiej można zobaczyć na przykładzie opętań, jak pastwi się nad niewinnymi ludźmi

Arabów opętują bliskowschodnie demony, w chrześcijaństwie i judaizmie antychrysty; a, co ciekawe, w buddyzmie mnisi poddają się opętaniom, aby sprowadzać dusze na dobrą drogę. Tyle w kwestii mitów. Zastanów się - czemu opętania nie dosięgają pastafarian, ateistów i innych dziwnych grup?

Gdybać każdy może - tak na prawdę to nie ma ŻADNEJ pewności, co do twoich słów.

to największy morderca i psychopata jaki mogł kiedykolwiek istnieć

Na pewno nie większy niż JHWH. Ale i tak polecam Pismo Święte postawić obok "Mitologii" Parandowskiego.
  • 0

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Szatan nienawidzi ludzi, od wieków zwodzi ich namawia do złego, żeby jak najwięcej ludzi trafiło do piekła gdzie może się pastwić nad ich duszami przez wieczność

Przez szatana są wojny, ludzie się mordują,

Przez szatana jest całe zło na świecie, więc jak można mówić że szatan jest dobry, to największy morderca i psychopata jaki mogł kiedykolwiek istnieć, takie wypowiedzi to przykład właśnie jego wpływu na ludzi, takich ludzi któży wierzą w te bzdury on zwodzi, a później pastwi się nad nimi w piekle

Dziwnie sobie to wszystko wyobrażasz. Ludzie mordują się przez własne słabości, już prawie jest tu tylko piekło. Szatan to po prostu istota wymyślona przez ludzi by zwalić na kogoś winę za nasze słabości z którymi nie chce nam się walczyć. Tutaj dorzucę ciekawy filmik, godny uwagi.

http://www.youtube.com/watch?v=MlyaAcesDng&list=UU5LIijk4IBEeDQ-eesPg8IQ&index=2&feature=plcp
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych