Skocz do zawartości

Zdjęcie

Filmy, które zmieniły Twój sposób w jaki patrzysz na świat

• Please log in to reply
29 replies to this topic

Ankieta: Czy są jakieś filmy które zmieniły Twoje spojrzenie na świat? (43 użytkowników oddało głos)

Czy są jakieś filmy które zmieniły Twoje spojrzenie na świat?

1. Głosowano Tak (41 głosów [95.35%] - Zobacz)

Procent z głosów: 95.35%

2. Nie (2 głosów [4.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.65%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Witam

Tak mnie od pewnego czasu korciło założenie tego tematu. W Hydeparku jest już temat o filmach, ale mi chodzi o coś zupełnie innego. Można to potraktować jako dobrą zabawę. Jestem typowym kinomaniakiem, szczególnie lubię s-f.
Całkiem niedawno na Discovery Channel leciał program w Williamem Shatnerem o filmach, które zainspirowały wielu wynalazców.
Nasze postrzeganie świata jest kształtowane przez szkołę, telewizję, środowisko, a teraz również przez internet. Jeszcze sto lat temu telewizor mógłby być brany za jakąś diabelską sztuczkę. Teraz coraz mniej może nas zadziwić. Moje spojrzenie na świat zmienił stary film "Powrót do przyszłości" i nie za sprawą wehikułu czasu, tylko o tym jak można by się czuć jako podróżnik w czasie. Teraz najciekawszym i najlepiej zrobionym filmie/serialu o podróżach w czasie jest Doctor Who. W czasie oglądania pojmowanie "wczoraj" i "jutro" zanika chociaż Doctor nie skacze 10 min do tyłu, żeby napisać kartę ostrzegającą przed niebezpieczeństwem a jeśli tak robi to tylko w wyjątkowych sytuacjach. Kolejną ciekawostką w tym serialu jest to, że autorzy korzystają z najświeższych teorii dotyczących multiuniversum oraz podróży w czasie. Weźmy sobie chociażby TARDIS. Wiele razy w serialu budka lata w kosmosie, ale sam doktor tłumaczy że budka nie lata (poza kilkoma wyjątkowymi sytuacjami). TARDIS jest ogromy. Umieszczony musi być poza naszą czasoprzestrzenią. Budka stanowi pewnego rodzaju portal (coś jak stargate).
Gdy nieraz zastanawiam się czy będzie kiedyż możliwe podróżowanie po całym wszechświecie najprędzej przychodzi mi do głowy coś jak TARDIS, a nie jakieś superbajeranckie statki kosmiczne skaczące w nadprzestrzeń lub latające z prędkością światła.
SG było jednym z najfajnieszych seriali sf, pięknie zgrane z mitologią i historią, ale za to zawierające mnóstwo niedopowiedzeń, niekosekwencji i błędów. Pomine najbardziej oczywisty, że wszyscy mówili tam po angielsku, nawet w obcych galaktykach. Skupię się na samym systemie gwiezdnych wrót. Pomysł zacny, jednak gdy się trochę pokombinuje to zawierający mnóstwo błędów które w kolejnych sezonach scenarzyści starali się naprawić. Gwiezdne wrota tworzyły niby tunel podprzestrzenny czy nadprzestrzenny pomiędzy dwoma portalami. Gdy znalazłeś się cały w środku, następowała dematerializacja i materializacja w drugich wrotach. i wychodziłeś z tamtąd w ten sam sposób w jaki wszedłeś z tą samą prędkością. Nie pasuje mi to za diabła. Nie zaskoczyłaby mnie za to informacja, że w zamierzchłej przeszłości odwiedzali nas obcy.

Zastanawialiście się kiedyś w jaki sposób trafić na ziemię? Macie statek, duży statek, może skakać w nadprzestrzeń. Z jakiegoś powodu trafiacie w inną część galaktyki. Nasza galaktyka oceniana jest ogromna, ale są znacznie większe. Z księżyca ziemię można wypatrzyć gołym okiem ;). Z marsa to będzie już błękitna kropka. Nawet będąc w naszym układzie słonecznym znalezienie ziemii może być niemożliwe. W SG w sumie nigdy tego nie wytłumaczono. W Farscape znalezienie ziemii wogóle nie było możliwe. Bohater wrócił tam przez przypadkowy tunel czasoprzestrzenny. Podobało mi jedno znanie z tego serialu coś w stylu: "...jesteś z tej porzuconej planety na krańcu galaktyki?..."

Obcy - temat wielu filmów. Jestem ciekaw ilu z Was byłoby zaskoczonych gdyby jakiś statek kosmiczny wylądował na podwórku. Większość filmów straszy nas przed obcymi. Szczerze mówiąc nie wiem jakbym zareagował. Być może przeraziłbym się, być może nie. W każdym razie dzięki filmom łatwiej jest mi pojąć rozległość wszechświata oraz możliwość istnienia tam życia.

Jeśli chciało się komuś to przeczytać to zapraszam do dyskusji.

Zielona Małpa.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jestem ogromną fanką Doktora. Aktualnie z niecierpliwością czekam na nowe odcinki.

Ja akurat nie jestem ogromną fanką filmów i seriali... Nie widziałam wielu uznanych za klasyki i jakoś specjalnie mnie ten fakt nie rusza. Jednak oczywiście było kilka filmów, które mnie niejako ukształtowały. Nie będę wymieniać, które to, bo raczej są to mało znane i stare filmy. Z resztą chyba nie o to chodzi w tym temacie.

Co we mnie zmieniły? Nie wiem w sumie... Raczej dawały mi inspiracje i dawały świetną rozrywkę. Więcej chyba nauczyły mnie bajki w dzieciństwie. No wiecie, ukształtowały system wartości, dały pozytywną energię (nie wiem jak to inaczej określić).

trele12.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Obcy - temat wielu filmów. Jestem ciekaw ilu z Was byłoby zaskoczonych gdyby jakiś statek kosmiczny wylądował na podwórku. Większość filmów straszy nas przed obcymi. Szczerze mówiąc nie wiem jakbym zareagował. Być może przeraziłbym się, być może nie. W każdym razie dzięki filmom łatwiej jest mi pojąć rozległość wszechświata oraz możliwość istnienia tam życia.

Założenie że wszyscy obcy są źli jest tak samo błędne jak to że wszyscy są przyjaźni :P Dopóki my szarzy ludzie nie poznamy tajników "polityki galaktycznej" to takie filmy będą sci fi :P

Co do przenoszenia do koncepcja Mass effecta jest dobra, masz pierwiastek który przez przepuszczanie prądu może zmniejszać lub zwiększać masę obiektu.
Z filmów to na pewno Gwiezdne Wojny, może nie jako materiał z dowodami ale film z dobrym zamysłem. W końcu co ty chcesz, żeby film był w 100% oparty na faktach? To nie byłby to sci-fi :D

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

SG1 uwielbiam, właśnie postanowiłem oglądnąć Atlantis. ;)

Czy filmy zmienił moje życie. Nic takiego nie przychodzi mi do głowy. Niektóre mam w pamięci, nakierowały mój gust i upodobania. Czasem narzuciły estetykę. Ale jednak znacznie mocniej pamiętam książki i gry.

Spytacie się: Gry? Oszalał?

A ja powiem:

Planescape Torment, Arcanum, Vampire The Masquerade: Bloodlines. Pierwszy uwielbiam przez historię, dwie następne przez estetykę świat i historię.

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mylo, jeszcze bez wahania do Twojej listy dodałbym Beyond good & evil, chyba można powiedzieć, że doskonale pasuje do dzisiejszych czasów :)

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Doctor Who? Uwielbiałem oglądać w wakacje :) Będę musiał powrócić do tego, jak przyjdą wakacje ;)

Co do innych S-F, no to chyba jedynie moje ukochane Star Wars. Nie wiem czy o tym temat, ale pozwala mi wejść w ten piękny świat, gdzie problemy są ogromne, moje przy nich są maluczkie; sprawy duchowości - jasna i ciemna strona, czy aby na pewno białe jest białe, a czarne jest czarne? które typy rządów są lepsze, rządy korzystne dla obywateli, ale słabe, bo rządzący są bierni w działaniach (chociażby Rada Jedi za czasów Wojen Mandaloriańskich), czy rządy grozy, lecz stabilne i tak dalej. Choć w sumie o wiele lepsze są książki moim zdaniem ;)

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 08.04.2012 - 18:27

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Caluśki Zeitgeist (no może po drobnej redakcji) powinien stać się obowiązkową "lekturą", którą zamiast nacjonalistycznych "Dziadów" i kapitalistycznej "Lalki" puszczano by dziatwie w szkołach.

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mylo, jeszcze bez wahania do Twojej listy dodałbym Beyond good & evil, chyba można powiedzieć, że doskonale pasuje do dzisiejszych czasów

No jeszcze na szczęście trochę brakuje. :D

Axote.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeżeli chodzi o filmy, to tym, który najbardziej wpłynął na moje postrzeganie świata jest Into The Wild. Właściwie nie tyle co wpłynął, co je pogłębił. Bo sam przed obejrzeniem go, miałem takie same refleksje co główny bohater filmu. Mianowice: życie w świecie pełnym kłamstwa i ułudy, niemoralność i wszechobecna ciemnota - chęć wyrwania się z tej chorej społeczności... Jednakże to zakończenie najbardziej na mnie wpłynęło. Było bardzo dobre i zmusza do zastanowienia się nad własnym losem. (film jest dla osób "kumatych", chociaż osobiście twierdzę, że na tym forum większość do takich należy, także nie ma z tym problemu ;)) Szczerze polecam, recenzje można znaleźć w internecie, także have fun.

Woolf.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Matrix. Swoją drogą to mój ulubiony film ;) .

Uświadomił mnie, że świat nie musi być taki, na jaki wygląda i jakim go widzę.

EDIT: No i zapomniałem o jeszcze jednym filmie - V jak Vendetta. Myślę, że mogę polecić ten film każdemu, żeby sprawdził, w jakim stopniu społeczeństwo może być manipulowane przez władze i media :)

Użytkownik Woolf edytował ten post 09.04.2012 - 11:57

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

- 2001: Odyseja Kosmiczna (chociaż nie wiem czy bardziej film czy książka)
- Matrix
- X-Files (serial ofkorz)
- Miasteczko Twin Peaks (jak wyżej)
- Fanatyk
- Więzień nienawiści
- Ghost in the shell
- Salo: 120 dni sodomy
- Ojciec Chrzestny
- Dzień Świra

Pewnie jeszcze kilka by się znalazło :)

Użytkownik riseman edytował ten post 09.04.2012 - 14:18

Jarzyna475.
  • Tematów: 1
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Na mnie najbardziej wpłynoł film "Skazany na Bluesa". Film jest inspirowany życiem Ryszarda Riedla, po obejżeniu tego filmu zacząłem całkiem inaczej patrzeć na życie a Riedel jest moim największym idolem. Dzięki temu filmowi i muzyce Ryśka zrozumiałem jak życie jest kruche. Naprawde polecam film no i oczywiście muzykę Dżemu :) Pozdrawiam

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Siedem Dusz

Korowiow.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Dwunastu gniewnych ludzi -> Ukazanie siły mowy, siły perswazji, potęgi oddziaływania za pomocą słowa. Postrzegana rzeczywistość może być w tak dowolny sposób modyfikowana.

ZanuSsia.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Seria Harrego Pottera ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych