mroowa
Podtrzymuje to co powiedzialam wczesniej, tylko zawisc i w dodatku jestes osoba o strasznie niskiej samoocenie. Przeciez to nie ja uwazam Ciebie za kogos gorszego od siebie, tylko Ty mnie za lepsza.
I tyle OT.
Wrocilam na chwile do filmu zamieszczonego w pierwszym poscie i chce sie podzielic spostrzezeniami.
W ok. 4,43 minucie filmu jest sekwencja o sposobie rozszyfrowywania kodu binarnego. Ale tam nie ma nic o tym, ze wiadomosc jest przekazana w jezyku angielskim, tylko ze informatyk uzyl tego jezyka do rozszyfrowywania kodu.
W zwiazku z tym przyszlo mi na mysl, ze przekladajac kod binarny na jakikolwiek inny jezyk, odczyt wiadomosci bedzie ten sam.
Jest mi trudno to wytlumaczyc, ale bede probowac.
Zalozmy , ze kazde pojecie we wszystkich jezykach swiata, ma jeden odpowiednik graficzny. Np. slowo "serce". Kazdy na calym swiecie narysuje je tak samo, bez wzgledu na jezyk, slowo "prezent" rowniez, tak samo "slonce" itp.
To jak kod kreskowy jeden dla wszystkich jezykow okreslajacy slowo" serce".
Jezeli teraz uzyje skanera, to bez wzgledu na to jakim jezykiem sie posluguje, to i tak to odczytam jako "serce".
Interesuje mnie co o tym sadzicie?
A propo's channeelingowanie w jezyku technologii znaczy rowniez rowkowanie, lub drazenie, a to juz mi sie kojarzy z zapisami na plytach CD i nie tylko. Wiec moze sa jednak powiazania naukowe z tym zagadnieniem, biorac pod uwage, ze piktogramy sa graficznym obrazem informacji, ktora mozna rowniez zapisac na plycie CD. A co do mozgow, nie tylko mojego( zjawisko stalo sie dosc powszechne), to napisalam o tworzeniu sie struktur(rowkow, kanalow) umozliwiajacych przeplyw fali elektromagnetycznej, ktora pozostawia po sobie slad w postaci zapisu informacyjnego.
Inna rzecza bedzie pytanie, co jest skanerem ulatwiajacym odczyt? Wiadoma rzecza jest, ze nasz mozg odbiera impulsy elektryczne i wysyla wlasne, wymieniajac informacje z otoczeniem jako ze jest to uklad otwarty. Ale rowniez to mozg przetwaza te sygnaly dajac nam obraz tego co odbiera w postaci mysli, dzwiekow, kolorow. Wiec wyglada na to, ze mozg jest tym urzadzeniem, ktore skupia w sobie wszystkie mozliwosci.
Nie wiele o nim wiemy, oprocz tego, ze wykorzystujemy jego mozliwosci w niewielkim stopniu. I znow dochodzimy do tego, ze przeciez mozna poszerzyc mozliwosci wlasnego mozgu (percepcja), poprzez gimnastyke tego narzadu.
Nawet zamiescilam temat o tym
tutaj
Użytkownik mag1-21 edytował ten post 22.04.2012 - 09:56