Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak wczoraj poznałem Boga

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
564 odpowiedzi w tym temacie

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak to wszystko czytam, to po prostu wydaje mi się że kościół gubi się w tym czego naucza i nie ma to wcale odzwierciedlenia w nauczaniach Jezusa.
  • 1

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Aequitas

Może specjalnie tak jest, żeby połapać się nie można było.

Ale czy my nie za bardzo rozbiegliśmy się z tematem?
  • 0

Aequitas.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Może specjalnie tak jest, żeby połapać się nie można było.

Ale czy my nie za bardzo rozbiegliśmy się z tematem?

Dobra, to już Ci na to nie odpisze :D
Czekamy na resztę żeby do tematu wrócić, a ja teraz lecę wziąć prysznic.
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przenieście ten offrtop do odpowiedniego tematu i kontynuujcie, proszę :) Dobrze się to czyta.
  • 0

Autarchos.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@Aequitas

Tak nawiązując do soborów. Zasady kościoła katolickiego ustalają biskupi, dlaczego akurat oni?

Anachronizm - zasady Kościoła rzymskiego ustala papież mocą wypowiedzi ex cathedra, która zgodnie z teologią katolicką pochodzi od Ducha Świętego i jest nieomylna. Pogląd o tym, że zgromadzenia biskupów (sobory, synody) mają zwierzchność nad głową Kościoła rzymskiego nazywa się koncyliaryzmem i przegrał z innym, przeciwnym poglądem w XV wieku podczas poprzedzających reformację kontrowersji husyckich (sobór w Konstancji 1414-1418 był ostatnim wielkim zwycięstwem koncyliarystów, wśród nich wybitnego polskiego prawnika Pawła Włodkowica).

Powiedzmy że to tak nazwę, wiara w Boga jest sprawą życia i śmierci, to dlaczego bezgranicznie takie rzesze osób ufają tym "na górze" hierarchii kościoła i przyjmują to co oni wymyślają, czy nie należało by się nad tym zastanowić?

Zgodnie z teologią ortodoksyjną, Kościół jako całość, czyli wierni i hierarchia, jest nieomylny gdyż jest przedłużeniem woli Chrystusa, jego tzw. mistycznym ciałem. Dlatego też jeśli sobory coś ogłaszają, a potem następuje recepcja tego wśród wiernych, to wtedy można uznać, że dane zgromadzenie działało pod Bożym natchnieniem i jest to ważne i nieomylne. Jeśli zaś sobór coś postanowi, a wierni tego nie przyjmą, to wtedy jest to tzw. sobór nieważny. Patrz - casus soboru efeskiego drugiego, zwanego soborem zbójeckim, w 449 roku, oraz sobory ikonoklastyczne w VII wieku. Kościół rzymski zaś i jego teologia scedowały nieomylność całego Kościoła na barki jednego człowieka, czyli papieża - patrz wyżej.

Jak to wszystko czytam, to po prostu wydaje mi się że kościół gubi się w tym czego naucza i nie ma to wcale odzwierciedlenia w nauczaniach Jezusa.

Zależy który Kościół...

@Torek

Masz dowód na poparcie swoich słów?

To znaczy? Poczytaj sobie o kanonie Muratoriego, kanonie aleksandryjskim, kanonie watykańskim, kanonie palestyńskim, kontrowersji tzw. pięćdziesięciu Biblii cesarza Konstantyna w 331 roku etc. Najlepsze i najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to, że Ty oczekujesz ode mnie dowodów na potwierdzone latami nauki fakty historyczne po to, żeby bronić teorię spisku dziejów, na którą nie ma absolutnie żadnego potwierdzenia 8) ...

Gdzieś tu na forum czytałem, jak jakiś user się wypowiadał, że widział różnice w Biblii z 1993 1990 i 2009( o ile mnie pamięć nie myli).

Oczywiście, że są różnice, różnice są między wydaniami Biblii Tysiąclecia I i V edycji, różnice są między Nową a Starą Biblią Gdańską, różnice w końcu są między Biblią Paulistów z 2005 czy 2008 roku. Powiem więcej, jakbyś wziął do ręki Księgę Rodzaju z najstarszej zachowanej po polsku Biblii, którą maglują studenci polonistyki na pierwszym roku, czyli Biblii królowej Zofii (tłumaczona w latach 1453-1461), to pewnie nie zrozumiałbyś wiele ze względu na całkowity archaizm użytego języka. Oto próbka Księgi Rodzaju z tamtej Biblii:

Na początce Bog stworzył niebo i ziemię. Ale ziemia była nieużyteczna a prozna, a ćmy byli na twarzy przepaści, a duch Boży na świecie nad wodami. I rzekł Bog: Bądź światło, i stworzono światłość. A uźrzał Bog światłość, iże jest dobra, i rozdzielił światłość ode ćmy. I nazwał światłość dniem, a ćmy nocą. - Rdz 1:1-5
Czy to oznacza, że to są jakieś inne Pisma Święte? W żadnym wypadku nie, są to po prostu mniej albo więcej dokładne translacje oryginalnego tekstu greckiego - teraz już Nowy Testament tłumaczy się bowiem z greki, nie drogą okrężną z łaciny świętego Hieronima, który też swoje do błędów translacji dołożył na przestrzeni wieków. Także nie mówisz niczego nowego, twierdząc, że są różnice w Bibliach z 1993, 1990 czy 2009, a nawet 1500 roku. Tylko, że to nie ma żadnego znaczenia, kiedy mamy pod ręką oryginały, są do kupienia przekłady intertekstualne, a każdy może się nauczyć greki koine i czytać sobie Pismo pierwotne jeśli mu się będzie chciało.

Źródło może nie przednie, ale prawdę pisze.

W teologii Trójcy Świętej Ojciec jest pierwszą zasadą Trójcy, zrodził Syna i tchnął Ducha, przed wszystkimi czasami (anachronizując - wiekami), czyli przed czasem i przestrzenią. Syn, poza byciem Bogiem o jednej istocie z resztą Osób, stał się też człowiekiem. Obecnie katolicyzm, protestantyzm i prawosławie wyznają diofizytyzm, czyli obecność dwóch natur w Jezusie - w pełni ludzkiej i w pełni boskiej, o jednej woli i zamierzeniu. Inaczej, na chłopski rozum, nie mogłoby być ofiary na krzyżu. Generalnie przyjmuje się, że to właśnie człowieczeństwo Jezusa zostało poddane próbie w czasie kuszenia na pustyni, w Ogrójcu czy w czasie męk krzyżowych.

Chcę tylko zaznaczyć, że sam koncept Boga jest niesłychanie złożonym metafizycznym pomysłem, który z samej zasady transcenduje zasady logiki obowiązujące w tej przestrzeni czaso-rzeczywistości. Można sobie uważać to za absurdy, ale niestety, takie są filozoficzne założenia religii.

@Romczyn

Przenieście ten offrtop do odpowiedniego tematu i kontynuujcie, proszę :) Dobrze się to czyta.

Moderatorze ;) ?

Użytkownik Autarchos edytował ten post 23.04.2012 - 07:49

• 1

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wyraźnie wymiana zdań mija się na poziomie dowodów które jedna ze stron zastępuje wiarą i objawieniami.
Każdą próbę konkretyzowania postaci czy też wydarzenia traktuje jako atak na siebie lub rozciąga tężę imaginację na cały zbór wyznawców.

Uważam taka dyskusja jest celem samym - biciem piany - i prowadzi do ...

Użytkownik Aidil edytował ten post 23.04.2012 - 08:09

• -1

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Polsce już w XVIw rozprawiano na ten temat i dowodzono z Pisma niezgodność nauczania KK z nauką biblijną. Wyjątkowo cennym źródłem wiedzy na ten temat są słynne "Rozmowy Chrystjańskie" Marcina Czechowica, spisane w 1575r w Lublinie. Jej współczesne opracowanie można jeszcze nabyć poprzez sieć. Polecam!

Dołączona grafika
  • 0

Aequitas.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Dager
Dzięki za informacje, myślisz że taka książka znajdzie się w jakieś bibliotece? :)
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W bibliotekach uniwersyteckich na pewno, jednak warto mieć ją na własność, więc szukaj na allegro, bo do niedawna była osiągalna.
  • 0

Aequitas.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na allegro nie znalazłem, ale za to znalazłem na innej stronie, oczywiście pomogło Google, teraz mam sporo wydatków ale myślę że nie długo nabędę tą książkę :)
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dodam tylko, że oryginalna staropolska budowa zdań i słownictwo zostały zachowane, więc będziesz miał trudny orzech do zgryzienia. Ale zapewniam, że warto. Całość dzieli się na cztery główne części i trzynaście rozdziałów.

Przepraszam autora tematu za mały OT.
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przepraszam autora tematu za mały OT

Spoko, ja już się nie orientuję szczerze powiedziawszy, ile stron temu już się skończyla dyskusja na wlasciwy temat i w ogóle nawet nie próbuję już się w tym polapać :) Jakby dyskusja wrócila na wlasciwy tor, i ktos chcialby mojej opinii to odpowiem :)
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jakby dyskusja wrócila na wlasciwy tor, i ktos chcialby mojej opinii to odpowiem :)

Jak myślisz, dlaczego Bóg nie chce się nam pokazać albo chociaż przemówić swoim głosem?
  • 0

Aequitas.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@WT
Mam pytanie odnośnie Twej opinii, wiem że wszystkie utworki są fajne, ale który Ci się najbardziej podoba? :D

Nie no dobra, to już całkowity off top

Dodam tylko, że oryginalna staropolska budowa zdań i słownictwo zostały zachowane, więc będziesz miał trudny orzech do zgryzienia. Ale zapewniam, że warto. Całość dzieli się na cztery główne części i trzynaście rozdziałów.

Polonistka ostatnio nam rzucała wiele utworów ze staropolskim słownictwem, co prawda niektóre wyrazy kilka razy trzeba czytać ale myślę że można dojść do wprawy ;)
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ak myślisz, dlaczego Bóg nie chce się nam pokazać albo chociaż przemówić swoim głosem?

Co do ukazania się do jest sprawa akurat prosta; powiem krótko, piękno Boga by nas zabilo :) Kiedys będziemy mieli okazję się przekonać o tym :)

Co do przemówienia; To jest w pewnym sensie ciężkie do zrozumienia i szczerze powiedziawszy nie znam na to pytanie odpowiedzi. Odnosnie tego i tego ukazania się - tych przeżyć mistycznych, tak szczerze powiedziawszy wystarczy mi tyle co przeżylem tydzień temu; niewykluczone jednak, że będzie okazja, może nawet niedlugo to powtórzyć :) Wyobraź sobie to co ja tam przeżylem; dal częsci osób to nie bylo nic nowego, (kurde, naprawdę ciężko mi bylo uwierzyć, że niektórzy po powrocie później do szkoly, zachowywali się tak jakby nic się nie stalo oO), częsć wyła, natomiast u mnie wystąpiło cos takiego w sumie niesamowitego, bo gdy odszedlem od tej Monstrancji (co ja gadam, Boga :) ) normalnie czulem się jak pijany, ledwo co do ławki dolazłem, jeszcze się z godzinę po tym wydarzeniu trząsłem cały, aż musiałem się mięty napić, a z drugiej strony akurat tej nocy na tej twardej podłodze usnąłem jak dziecko. To wydarzenie, jesli gdy nie widziałem Go, ale jednak czułem jego ciepło, jak przenika moją duszę, ten spokój wywołał u mnie takie cos, to co dopiero powiedzieć, o tym żeby Go zobaczyć? Reasumując, nie wnikam dlaczego nie chce nam się ukazać, choć stawiam na to, ale ważne jest to, że potrafi ukazać swą obecnosć w naszym życiu :) Hmm, może to zabrzmi dla Was smiesznie, ale jedna uwaga - szatan potrafi przybierać różne formy, więc taka mala przestroga, gdyby nagle komus się ukazalo cos niezwyklego i np. oswiadczylo o tym, że cos co wierzymy, że jest dobre, jest tak naprawdę zle, albo to że zlo jest dobre (w sensie ogólnym), żeby nigdy nie być do końca przekonanym; czasem dochodzi jednak do prawdziwych objawień prywatnych (i nie wiem czy w naszym przypadku nie można tak tego nazwać, choć pewien nie jestem), ale ogólnie są to przypadki, gdy Bóg chce przekazać cos konkretnej osobie, bądź umocnić tego czlowieka w wierze.

Mam pytanie odnośnie Twej opinii, wiem że wszystkie utworki są fajne, ale który Ci się najbardziej podoba?

Jakie utworki? :D

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 23.04.2012 - 20:17

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych