Nie wiem, czy zrozumiałeś to, co tutaj napisałes, ale stwierdziłeś, że religia, którą wam wpychają jest manipulacją.To już jego problem, jeżeli daje się manipulować sobą dalej jako dojrzaly czlowiek.
Uwielbiam, jak ludzie piszą o "przejściu" i łamaniu się, że to łatwa rzecz. Nie, tego nie da się zrobić ot tak, a przynajmniej dla większości ludzi. Wiesz, jak czasami trudno jest zerwać z przyzwyczajeniami i resztą(w skrócie mogłem napisać z przeszłością)?Tak to można do nastolatków, ale do starego?
W szkole średniej jest lepiej niż w "niższych" szkołach, bo ich to tam mało obchodzi.Zresztą ja jak mówię bym nie mial żadnych oporów spolecznych raczej. Popatrz w drugą stronę?
Interesujące, że to ci sami gimazjaliści i dzieci z podstawówki(katolicy) wyzywają ateistów.Popatrz w drugą stronę? To jest jeszcze niby teraz takie "nowoczesne". Co czlowiek wierzący ma powiedzieć? Teraz akurat mlodzi (to raczej podstawówka późniejsza, gimnazjum) mają ciężko.
To już problem dzieci. Chcą się zatruwać - ich problem. Najwyższe ich wyznawane wartości.Odmówić picia? Fajka? Dla Boga? Co swięty jestes? Co się żegnasz pod Kosciolem? Co tak często latasz jak jakis wariat do tego Kosciola? Jeszcze w srodku tygodnia, z wlasnej woli?
A zachowujesz się tam tak samo, jak tutaj?ale widać już po zachowaniu samej koleżanki, która nie pojechala. Traktuje te kilkanascie osób jak wariatów; tylko za to, że w naszym życiu zmienilo się cos na lepsze, poglębila się nasza wiara w Boga,
I tu jest urok twojej "dziecięcej wiary".(...) w którego ona też teoretycznie rzecz biorąc wierzy. Wydaje mi się, że wlasnie w ludziach brak tej gorliwosci; idę do Niego, bo chcę, a nie że trzeba. Odwalić niedzielę, ewentualnie jakies swięta, czy jest Msza za bliską osobę, i git, jest okej. Obowiązek spelniony. Wlasnie obowiązek.
Ale przecież Bóg traktuje wszystkich równo.Tylko, że to nie obowiązek, a przywilej spotkać Boga.
Człowiek z takim żałosnym ciałem i niewykształconym mózgiem miałby być doskonały? No proszę cie.Tia, Bóg sklamal. Umarli wlasnie. Umarla ich czystosć, bezwzględna doskonalosć. A później tak jak normalni ludzie zmarli zresztą.
Bzdura, po zjedzeniu jabłka będą mogli rozróżniać dobro i zło jak Bóg, a nie być jak on. Zresztą nie widzę tu żadnej pychy, ani żadnego złego czynu, bo oni nie rozróżniali dobra i zła i pewnie nie wiedzieli nawet co to pycha, a przy tym nie wiedzieli, że to jest złe.Natomiast wąż obiecal im, że staną się niczym Bóg. Lecz, gdy otworzyli oczy, zamiast być tacy jak Bóg, nadzy, zawstydzeni.
@Autarchos
Tak, już widzę tą nieomylność. Masz jeden powód, dla którego twierdzę, że sobory to cyrk.Zgodnie z teologią ortodoksyjną, Kościół jako całość, czyli wierni i hierarchia, jest nieomylny gdyż jest przedłużeniem woli Chrystusa, jego tzw. mistycznym ciałem.
Napisz mi po co.To znaczy? Poczytaj sobie o kanonie Muratoriego, kanonie aleksandryjskim, kanonie watykańskim, kanonie palestyńskim, kontrowersji tzw. pięćdziesięciu Biblii cesarza Konstantyna w 331 roku etc
Wskaż mi te fakty historyczne.Najlepsze i najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to, że Ty oczekujesz ode mnie dowodów na potwierdzone latami nauki fakty historyczne
Nie obchodzą mnie wywody KK i innych religii.W teologii Trójcy Świętej Ojciec jest pierwszą zasadą Trójcy, zrodził Syna i tchnął Ducha, przed wszystkimi czasami (anachronizując - wiekami), czyli przed czasem i przestrzenią. Syn, poza byciem Bogiem o jednej istocie z resztą Osób, stał się też człowiekiem. Obecnie katolicyzm, protestantyzm i prawosławie wyznają diofizytyzm, czyli obecność dwóch natur w Jezusie - w pełni ludzkiej i w pełni boskiej, o jednej woli i zamierzeniu. Inaczej, na chłopski rozum, nie mogłoby być ofiary na krzyżu. Generalnie przyjmuje się, że to właśnie człowieczeństwo Jezusa zostało poddane próbie w czasie kuszenia na pustyni, w Ogrójcu czy w czasie męk krzyżowych.
Wytłumacz mi, jak Biblia spisywana ręcznie, nie mogła zawierać żadnych przekształceń.Najstarsze kanony kompletne z V wieku odpowiadają obecnemu Pismu, fragmenty z I i II wieku - też.
Autorze tematu, naprawdę chcesz, aby temat podążął w tym kierunku?
Użytkownik Torek edytował ten post 24.04.2012 - 04:32