Napisano 16.04.2012 - 20:40
Napisano 16.04.2012 - 20:48
Teraz to zajechało herezją. Przypominam pierwsze przykazanie dekalogu. Nie bez powodu jest pierwsze.
Tak samo może sobie pomyśleć zamachowiec terrorysta, który umiera rozrywany C4 z okrzykiem Allah Akbar na ustach.
populistyczny populizm populizmem poganiany. Wyznawca każdej religii może tak powiedzieć.
Pamiętaj, to nie JHWH ustalał skład PŚ tylko ludzie - czyli pismo samo w sobie jest kłamstwem, ponieważ są tam tylko wygodne dla kościoła relacje.
Pamiętasz, że dekalog dostał Żyd, i te prawa byłe przeznaczone dla żydów - "ludzi wyższych, naród wybrany (hahaha)"
.Same przykazania są niewolnictwem - masz z góry określone zasady, których musisz przestrzegać, aby mieć NADZIEJĘ na życie wieczne
Wolność polega na tym, że SAM sobie ustalam życie i zasady moralne.
Faktycznie musieliście mieć niezłych księży na tych rekolekcjach że tak ładnie podziałali wam na emocje, ciekawe gdzie tak pięknie nauczyli się technik manipulacji.
Raczej nie niepokoiłbym się o zdrowie dziewczyny jak ktoś z przedmówców. Skoro jak mówi WT jest bardzo religijna to pewnie słuchała z dużą uwagą i tak na nią to podziałało, że podświadomie wywołała u siebie zapowiadany przez księdza stan.
Też byłeś bliski omdlenia, bo pozazdrościłeś koleżance i bardzo tego chciałeś, twój mózg przygotowywał się do tego czego się spodziewałeś.
No i? Ja tak się wychowywałem. Coś złego od tego mi się stało? Nie.
17 lat? A co to jest? Wiek dzieciństwa dla większości.
Wybacz, ale jeśli tak twierdzisz, to sam zaprzeczasz jego istnienia.
Bóg powinien nawracać niezależnie od tego, czy ktoś wierzy czy nie. Tylko, że to wtedy nie byłaby wiara.
W żadnym wypadku nie nazwałeś nas bezwartościowymi, tylko zaślepionymi.
Wytłumacz mi, w jaki sposób myślenie, że ktoś jest nad nami i wszystkim steruje ma związek z ujrzeniem prawdziwego sensu?
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 16.04.2012 - 21:00
Napisano 16.04.2012 - 20:50
że chyba jest w j. angielskim i mogę nie wszystko jak nie większości zrozumieć
Użytkownik Arctur V. edytował ten post 16.04.2012 - 20:54
Napisano 16.04.2012 - 20:53
Napisano 16.04.2012 - 20:59
Skład ewangelii był ustalany na soborze nicejskim. Tak samo jak zagadnienie boskości Jezusa. Kto wie, gdyby Dżidża miał mniej szczęścia mesyjaszerm byłby Szymon MagTutaj występuje calkowita sprzecznosć, bo PS pisane bylo pod natchnieniem Boga, ludzie byli tylko "narzędziami w Jego dloniach."
W jaki niby sposób?Ale czy rzekoma wolnosc z czasem(a może i od razu) nie może stać się zniewoleniem?
Napisano 16.04.2012 - 21:01
Napisano 16.04.2012 - 21:03
Popularny
Napisano 16.04.2012 - 21:04
To nic nie znaczy.Ja akurat czulem się zawsze dojrzalszy od moich rówiesników i bardziej odpowiedzialny.
Dawanie znaku o sobie nie jest naruszeniem wolnej woli.Bóg nie chce naruszać Twojej wolnej woli, bo to jest Twój wybór. Z tego co widzę to nie chcesz tego, prawda? W takim razie Bóg nie chce dzialać wbrew Tobie.
Z mojego punktu widzenia nic mnie nie ominęło, a nawet lepiej czuję się na myśl, że tak się stało.Z mojego punktu widzenia zostales pozbawiony (przynajmniej jak na razie) czegos wielkiego, chyba już nie ma sensu drążyć tego dalej, bo nic z tego nie wyniknie.
Powtarzasz to jak mantrę.(przynajmniej jak na razie)
Użytkownik Torek edytował ten post 16.04.2012 - 21:08
Napisano 16.04.2012 - 21:14
Napisano 16.04.2012 - 21:18
No to radzę się pouczyć, książki poczytać zamiast godziny marnować na obrzędach narkomańsko - sekciarskich.
Po prostu gul mi skacze, kiedy czytam wypowiedzi młodego człowieka, który nie jest w stanie obejrzeć filmu wymagającego bardzo podstawowej znajomości najpopularniejszego obecnie na planecie języka, ale prawi jak filozof uczony o metafizyce już drugi dzień te same bezsensa.
Jest to piękny przykład destruktywnego wpływu religi chrześcijańskiej, z całym jej otępiającym umysł współcierpieniem, dogmatyzmem, na ludzką umysłowość.
Z mojego punktu widzenia nic mnie nie ominęło, a nawet lepiej czuję się na myśl, że tak się stało.
W jaki niby sposób?
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 16.04.2012 - 21:42
Napisano 16.04.2012 - 21:39
Napisano 16.04.2012 - 21:40
Napisano 16.04.2012 - 21:44
Pamiętaj, to nie JHWH ustalał skład PŚ tylko ludzie - czyli pismo samo w sobie jest kłamstwem, ponieważ są tam tylko wygodne dla kościoła relacje.
Tutaj występuje calkowita sprzecznosć, bo PS pisane bylo pod natchnieniem Boga, ludzie byli tylko "narzędziami w Jego dloniach."
Napisano 16.04.2012 - 21:53
to jest dość popularne.. ale nigdy nie zrozumiałe jak dla mnie. czemu ludzie obwiniają Boga za to, że np zachorowali na coś, lub że brak im dobrobytu itd. może jest to wina tego, że Bogu przypisuje się ludzkie cechy - a wg mnie on nie ingeruje w życie ludzi. jeżeli Bóg jest wszechświatem, to jest po prostu energią jakaś... może jest tym do czego wracamy po śmierci - ale w to, że ma ludzkie cechy, jest władcą absolutnym jak faraon jakoś trudno mi uwierzyć - te przypisywane cechy są raczej po to, aby straszyć ludzi i zarabiać na nich pieniądze + zdobycie władzy nad ludźmi poprzez "jego gniew". tak ja to widzęAle cóż, minęły od tego momentu blisko dwa lata, z posługi w kościele się wypisałem, wiarę i Boga odrzuciłem. Nie wiem co miało na to większy wpływ: moje ciągłe problemy ze zdrowiem (...)
Bóg nie chce naruszać Twojej wolnej woli, bo to jest Twój wybór. Z tego co widzę to nie chcesz tego, prawda? W takim razie Bóg nie chce dzialać wbrew Tobie.
Napisano 16.04.2012 - 21:54
Oburzę się teraz tak jak ty - skąd wiesz co robię, co wiesz o moich zasadach, jak korzystam ze swojej wolności, że sugerujesz że jestem sam własnym więźniem?Wierzysz, że jestes wolny, a tak naprawdę masz kajdany na rękach. Ja znam obydwie możliwosci, Ty patrzysz tylko ze swojej perspektywy, bo nigdy nie patrzyles na to jak katolik.
Użytkownik Kniaź edytował ten post 16.04.2012 - 21:59
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych