My zrzędzący ciągle, że za dużo tych wszystkich Różańców i innych "imprez" w Kosciele w tygodniu, sami postanowilismy w tym tygodniu pójsć dobrowolnie - już nie względu na podpisy - 2 razy do Koscioła, plus rzecz jasna jeszcze Msza w niedziele.
WT, pomijając Twoją wiarę, którą jak wiesz szanuje, ale zupełnie się z nią nie zgadzam - nie uważasz, że przechodzisz w jakiś nie do końca sklasyfikowany mistycyzm ? Podobnie jak te wszelakie "zamknięte" ruchy "Odnowy w Duchu Świętym" ? Ogólnie to chr-janie są podzieleni na dwa obozy - pierwszy mówi o miłości i poświęceniu jako cnotach nadrzędnych (z czym też osobiście się nie zgadzam ale to już dyskusja nie na ten temat) drudzy mówią o dążeniu jednostki do świętości, wiem, że obydwa nurty wcale się nie wykluczają ale przecież nie da się nigdzie znaleźć złotego środka.
Idąc dalej moim tokiem rozumowania - czy nie lepiej zamiast oczekiwać kolejnego dowodu na istnienie Twojego Boga, zrobić coś dla innych ? Ostatnio miałem właśnie taką rozkminę z kumplem (też rodzimowierca), że nawet jeżeli po śmierci nie trafię na wieczne łąki Welesa (przenośnia), a spotkam Twojego Boga to on nie powie mi "Stary, zajebiście!" ? Bo ważne jest to jak żyjemy. Wybacz, że to wszystko tak chaotycznie ale mam niezły mętlik w głowie .
Jeszcze odniosę się do postu Alembika :
Na miejscach pogańskich chramów powstały kościoły, dawnych bogów zastąpili święci, dawne rytuały kościelne obrządki, ale ludzie ani trochę się nie zmienili. Być może mniej tylko patrzą w gwiazdy a więcej w ziemię.
Wydaje mi się, że nie w tym rzecz. Kiedyś ludzie tworzyli realne wspólnoty (dobrowolne wspólnoty czerwoni!) patrzyli na świat i życie zupełnie inaczej od nas. Nie było potrzeby budowania kościołów, miejsc świętych bo nie było potrzeby sankcjonowania władzy nadrzędnej. Naturę owszem czczono, ale w taki sam sposób jak dziecko okazuje szacunek rodzicom - ta ziemia ich żywiła i chroniła.
Jeszcze jeden edit :
Kniaź
Jestem indywidualistą i kolektywnym społeczeństwom religii mówię stanowcze niet.
Te słowa to miód na moje skołatane serce .
Użytkownik Shinji77 edytował ten post 18.04.2012 - 10:28