Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak wczoraj poznałem Boga

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
564 odpowiedzi w tym temacie

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Aleś się chłopie pięknie zaprogramował. Tak na sam dobry początek powiem ci coś nie do wiary. Mając prawie 17 lat żaden z ciebie dorosły, tylko teraz ci się tak wydaje.

Faktycznie musieliście mieć niezłych księży na tych rekolekcjach że tak ładnie podziałali wam na emocje, ciekawe gdzie tak pięknie nauczyli się technik manipulacji. Raczej nie niepokoiłbym się o zdrowie dziewczyny jak ktoś z przedmówców. Skoro jak mówi WT jest bardzo religijna to pewnie słuchała z dużą uwagą i tak na nią to podziałało, że podświadomie wywołała u siebie zapowiadany przez księdza stan. Cała reszta już podkręcona przez księdza założyła że sam bóg jej dotknął (no bo cóż innego mogło się stać) i nakręciła się tym jeszcze bardziej, zwłaszcza Ty. Też byłeś bliski omdlenia, bo pozazdrościłeś koleżance i bardzo tego chciałeś, twój mózg przygotowywał się do tego czego się spodziewałeś. Najgorsze w tym jest to że nie podchodzisz do tego z dystansem (co bardzo cię cieszy z jakiegoś powodu) i nie chcesz na chłodno tego przeanalizować, mimo że mnóstwo ludzi już tutaj próbowało zrobić to za ciebie, z tym że nie przyjmujesz niczego co się nie zgadza z twoją wersją. Ja też zapewne dostanę odpowiedź typu "nie analizuje się boskich znaków", ale trudno napisałem ci to o czym sobie myślałem. Ciekawe ilu takich jak Ty przekonanych że obcowali ze swoim bogiem jest w każdej innej religii.
  • 3

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Teraz to zajechało herezją. Przypominam pierwsze przykazanie dekalogu. Nie bez powodu jest pierwsze.

Dobrze, ale faktem, jest, że nie każdy ma możliwosć poznać Boga, tzn. praktycznie, bo teoretycznie jak najbardziej. Z tym, że na pewno są inne warunku osądzania wierzących, a tych którzy nigdy nie poznali Boga. I to nie chodzi mi chociażby o Was, którzy czasem znają PS nic nie jeden katolik, ale o wiarę, bo bez niej tak naprawdę Go nie znacie.

Tak samo może sobie pomyśleć zamachowiec terrorysta, który umiera rozrywany C4 z okrzykiem Allah Akbar na ustach.

Tyle że to nie to samo. Szkoda, że porównujecie mordercę z czlowiekiem, który spotkal Boga.

populistyczny populizm populizmem poganiany. Wyznawca każdej religii może tak powiedzieć.

Oczywiscie powiedzieć może każdy, ja mogę powiedzieć, że przy mnie teraz siedzi den Adel. Jednak czy cos takiego przeżyli?

Pamiętaj, to nie JHWH ustalał skład PŚ tylko ludzie - czyli pismo samo w sobie jest kłamstwem, ponieważ są tam tylko wygodne dla kościoła relacje.

Tutaj występuje calkowita sprzecznosć, bo PS pisane bylo pod natchnieniem Boga, ludzie byli tylko "narzędziami w Jego dloniach."

Pamiętasz, że dekalog dostał Żyd, i te prawa byłe przeznaczone dla żydów - "ludzi wyższych, naród wybrany (hahaha)"

Żydzi byli początkiem, tak jak Jezus byl jeden i Jego nauki przekazywali dalej ludzie. Utracili Przymierze z Bogiem, teraz Izraelem nie są oni, a wszyscy wyznawcy Chrystusa.

Same przykazania są niewolnictwem - masz z góry określone zasady, których musisz przestrzegać, aby mieć NADZIEJĘ na życie wieczne

.

Wręcz przeciwnie, dostajesz zasady, z którymi jest tak jak z BHP np. na lekcjach chemii. Nie po to, zakazują Ci dotykać samemu pewnych rzeczy, bo TAK, tylko dlatego, abys sobie nie zrobil krzywdy; identycznie jest z dekalogiem. Z tym, że nie jest on przepustką tylko do Nieba, a możliwoscią szczęsliwego życia tu i teraz.

Wolność polega na tym, że SAM sobie ustalam życie i zasady moralne.

To jest wolna wola. Ale czy rzekoma wolnosc z czasem(a może i od razu) nie może stać się zniewoleniem?

Faktycznie musieliście mieć niezłych księży na tych rekolekcjach że tak ładnie podziałali wam na emocje, ciekawe gdzie tak pięknie nauczyli się technik manipulacji.

Bzdura, raz, że przed tym, każdy po naszym prowadzącym bierzmowanie jechal jaki on glupi, wymagający, tylko każe do Kosciola latać, i tak od października. A na rekolekcjach również chyba ani razu z żadnym osobiscie nie gadalem, chyba tylko raz, kiedy niedobrze mi się zrobilo.

Raczej nie niepokoiłbym się o zdrowie dziewczyny jak ktoś z przedmówców. Skoro jak mówi WT jest bardzo religijna to pewnie słuchała z dużą uwagą i tak na nią to podziałało, że podświadomie wywołała u siebie zapowiadany przez księdza stan.

Male sprostowanie - nic przed tym nam nie mówili. Ja nawet nie wiedzialem o Co w tym będzie chodzić, bylem przekonany, jak osoby, z którymi rozmawialem, że będę to dwie nudne godziny spiewu, klęczenia i tak dalej, nic niezwyklego - o jaka wielka pomylka.

Też byłeś bliski omdlenia, bo pozazdrościłeś koleżance i bardzo tego chciałeś, twój mózg przygotowywał się do tego czego się spodziewałeś.

Bzdura numer dwa, jak napisalem bylem tym strasznie przerażony, malo co abym tam nie poszedl;

No i? Ja tak się wychowywałem. Coś złego od tego mi się stało? Nie.

Z mojego punktu widzenia zostales pozbawiony (przynajmniej jak na razie) czegos wielkiego, chyba już nie ma sensu drążyć tego dalej, bo nic z tego nie wyniknie.

17 lat? A co to jest? Wiek dzieciństwa dla większości.

Ja akurat czulem się zawsze dojrzalszy od moich rówiesników i bardziej odpowiedzialny.

Wybacz, ale jeśli tak twierdzisz, to sam zaprzeczasz jego istnienia.
Bóg powinien nawracać niezależnie od tego, czy ktoś wierzy czy nie. Tylko, że to wtedy nie byłaby wiara.

Bóg nie chce naruszać Twojej wolnej woli, bo to jest Twój wybór. Z tego co widzę to nie chcesz tego, prawda? W takim razie Bóg nie chce dzialać wbrew Tobie.

W żadnym wypadku nie nazwałeś nas bezwartościowymi, tylko zaślepionymi.
Wytłumacz mi, w jaki sposób myślenie, że ktoś jest nad nami i wszystkim steruje ma związek z ujrzeniem prawdziwego sensu?

To, że sensem życia ziemskiego jest odkryć Boga i szczerze pokochać.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 16.04.2012 - 21:00

• 0

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

że chyba jest w j. angielskim i mogę nie wszystko jak nie większości zrozumieć

No to radzę się pouczyć, książki poczytać zamiast godziny marnować na obrzędach narkomańsko - sekciarskich.

Użytkownik Arctur V. edytował ten post 16.04.2012 - 20:54

• -2

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Arctur V.
Nie przesadzaj.
  • 0

#80 Gość_Kniaź

Gość_Kniaź.
  • Tematów: 0

Napisano

Tutaj występuje calkowita sprzecznosć, bo PS pisane bylo pod natchnieniem Boga, ludzie byli tylko "narzędziami w Jego dloniach."

Skład ewangelii był ustalany na soborze nicejskim. Tak samo jak zagadnienie boskości Jezusa. Kto wie, gdyby Dżidża miał mniej szczęścia mesyjaszerm byłby Szymon Mag

Ale czy rzekoma wolnosc z czasem(a może i od razu) nie może stać się zniewoleniem?

W jaki niby sposób?
  • 0

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Po prostu gul mi skacze, kiedy czytam wypowiedzi młodego człowieka, który nie jest w stanie obejrzeć filmu wymagającego bardzo podstawowej znajomości najpopularniejszego obecnie na planecie języka, ale prawi jak filozof uczony o metafizyce już drugi dzień te same bezsensa.

Jest to piękny przykład destruktywnego wpływu religi chrześcijańskiej, z całym jej otępiającym umysł współcierpieniem, dogmatyzmem, na ludzką umysłowość.
  • 4

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

To co się wydarzyło na tych spotkaniach jest efektem zbiorowej sugestii, a wręcz hipnozy. Przypomina to stany ekstatyczne wywoływane w niektórych wierzeniach szamańskich. To wygląda trochę jak doznania transowe, rytualne. Trans rytualny jest głównym punktem ceremonii obrzędowych wielu religii i kultów afrykańskich, azjatyckich i afroamerykańskich np. kult Zar (Sudan, Etiopia), kult Rab (Senegal, Ghana), kult Oriso (Afryka zachodnia), kult Umbanda (Brazylia), kult Voodoo (Haiti), kult Cargo (Nowa Gwinea). W takich okolicznościach jak w opisanym przypadku ludzie zachowują się inaczej niż pojedyncze jednostki. Żeby powstał efekt zbiorowej sugestii, nie jest wcale potrzebna jakaś wyrafinowana technika hipnozy. najprostszym przypadkiem takiej sugestii jest zasłabnięcie jednej osoby z tłumu, co może wywołać efekt domina, czyli doprowadzić do sytuacji, że inne osoby również czują słabość.
Istnieją odmiany hipnozy gdzie uzyskuje się natychmiastowe wprowadzenie w trans. Spójrzcie na ten filmik:

Co prawda zrobienie tego efektu bez żadnego doświadczenia w hipnozie nie jest takie proste. Ale to pokazuje siłę sugestii.
Więc gdyby takie zjawiska działy się tylko w kościele katolickim uznałbym że jest to coś wyjątkowego i rzeczywiście spotkałeś jedynego prawdziwego i żywego Boga, duch świętego itp. Ale tak nie jest.
  • 7

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie zapominajmy także, że te PŚ, które teraz mamy pewnie bardzo różni się od samych oryginałów poprzez zmiany na soborach.

@WT

Ja akurat czulem się zawsze dojrzalszy od moich rówiesników i bardziej odpowiedzialny.

To nic nie znaczy.

Bóg nie chce naruszać Twojej wolnej woli, bo to jest Twój wybór. Z tego co widzę to nie chcesz tego, prawda? W takim razie Bóg nie chce dzialać wbrew Tobie.

Dawanie znaku o sobie nie jest naruszeniem wolnej woli.

Z mojego punktu widzenia zostales pozbawiony (przynajmniej jak na razie) czegos wielkiego, chyba już nie ma sensu drążyć tego dalej, bo nic z tego nie wyniknie.

Z mojego punktu widzenia nic mnie nie ominęło, a nawet lepiej czuję się na myśl, że tak się stało.

(przynajmniej jak na razie)

Powtarzasz to jak mantrę.

Użytkownik Torek edytował ten post 16.04.2012 - 21:08

• 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Jedyna zasada panująca w temacie

"Kto chce ten szuka sposobów.
Kto nie chce, ten szuka powodów. "

Proste i logiczne.
...tylko skąd ta pewność siebie?

• 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No to radzę się pouczyć, książki poczytać zamiast godziny marnować na obrzędach narkomańsko - sekciarskich.

Po prostu gul mi skacze, kiedy czytam wypowiedzi młodego człowieka, który nie jest w stanie obejrzeć filmu wymagającego bardzo podstawowej znajomości najpopularniejszego obecnie na planecie języka, ale prawi jak filozof uczony o metafizyce już drugi dzień te same bezsensa.

Akurat nie jest moją winą, że idzie mi slabo sluchanie, o wiele lepiej jest z czytaniem. Poza tym fascynujące jest to, że każdy pretekst jest dobry, aby tylko ukąsić w sprawach wiary. Poza tym proszę nie nazywać mnie narkomanem - nie życzę sobie. Zapewne, gdybym uczestniczyl w rytuale szamańskim to pewnie byscie mi jeszcze przyklasneli.

Jest to piękny przykład destruktywnego wpływu religi chrześcijańskiej, z całym jej otępiającym umysł współcierpieniem, dogmatyzmem, na ludzką umysłowość.

Jakim prawem mnie oceniasz? Nie wiesz nic o mnie, o tym jak wygląda moja nauka. Tak się sklada, że uczę się w najlepszym liceum w miescie i Bóg nie zmusza do stania się analfabetą, więc proszę jesli nie jestes dobrze poinformowany to nie obrażaj ludzi.

Z mojego punktu widzenia nic mnie nie ominęło, a nawet lepiej czuję się na myśl, że tak się stało.

No wlasnie, z Twojego punktu widzenia.. Brak Tobie i nie tylko Tobie daru mądrosci; i proszę zanim mnie zjedziesz za obrażanie Cię, sprawdź czym on jest, bo nie tym co sobie pomyslisz.

W jaki niby sposób?

Wierzysz, że jestes wolny, a tak naprawdę masz kajdany na rękach. Ja znam obydwie możliwosci, Ty patrzysz tylko ze swojej perspektywy, bo nigdy nie patrzyles na to jak katolik.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 16.04.2012 - 21:42

• 0

Korowiow.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Młody człowiek, podatny na sugestie, chłonie kwas jak gąbka. Widząc już twe tematy zastanawiam się jaki element swego życia tym razem wszyłeś w to forum. To nie pamiętnik w którym musisz relacjonować nam swe przeżycia.
Czujesz się dojrzalszy i wyjątkowy? Nie ty jeden. Naucz się pokory.
Poznałeś Boga? Świetnie, pozdrów go. Tuż po tym spotkaniu, jeszcze gorący, natchniony wpadasz tutaj by zalać nas mozaiką swych odczuć. Ochłoń, przemyśl. Jeszcze pewien swych racji gryziesz ręce tych którzy mają czelność wątpić w to, że Bóg musnął Cię swym boskim światłem.
I, że niby człowiek wychowany bez Boga jest niepełny, niewartościowy? Moim Bogiem jest moralność, godne postępowanie. Moje myślenie nie jest spaczone pryzmatem religii. Kościół nie narzuca mi jarzma dogmatami. Nie oceniam człowieka po tym w co wierzy tylko jak postępuje.
Tak, nie znamy cię osobiście ale na podstawie tego co piszesz kształtujemy twój obraz. Brzmisz coraz bardziej fanatycznie i przemawia przez ciebie zbyt duża pewność siebie.
God bless you!
  • 3

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Wszystko
Bardzo dobra konkretna wypowiedź, nareszcie dobrze wytłumaczone i podparte to co tutaj zaszło i co wielu pisało tylko w inny sposób. Ode mnie plus zasłużony.

Poza wymienionymi przez ciebie wierzeniami również w chrześcijańskich odłamach w USA dzieją się takie obrzędy. Większość na pewno widziała to w jakimś filmie, bo reżyserzy z jakiegoś powodu lubią ten motyw.
  • 2

buba.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pamiętaj, to nie JHWH ustalał skład PŚ tylko ludzie - czyli pismo samo w sobie jest kłamstwem, ponieważ są tam tylko wygodne dla kościoła relacje.

W takim razie skąd sprzeczności?
Skąd błędy/nieścisłości w tłumaczeniach i kopiach ?
I dlaczego brak jednego , sensownego , zrozumiałego dla wszystkich przekazu?
To wszystko też Bóg?
Bóg natchnął ludzi do napisania pierwszych wersji, a o tych , którzy przepisywali i tłumaczyli zapomniał?
  • 0

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale cóż, minęły od tego momentu blisko dwa lata, z posługi w kościele się wypisałem, wiarę i Boga odrzuciłem. Nie wiem co miało na to większy wpływ: moje ciągłe problemy ze zdrowiem (...)

to jest dość popularne.. ale nigdy nie zrozumiałe jak dla mnie. czemu ludzie obwiniają Boga za to, że np zachorowali na coś, lub że brak im dobrobytu itd. może jest to wina tego, że Bogu przypisuje się ludzkie cechy - a wg mnie on nie ingeruje w życie ludzi. jeżeli Bóg jest wszechświatem, to jest po prostu energią jakaś... może jest tym do czego wracamy po śmierci - ale w to, że ma ludzkie cechy, jest władcą absolutnym jak faraon jakoś trudno mi uwierzyć - te przypisywane cechy są raczej po to, aby straszyć ludzi i zarabiać na nich pieniądze + zdobycie władzy nad ludźmi poprzez "jego gniew". tak ja to widzę

nie chce naruszać wolnej woli ? ale księża i ludzie, którzy spisywali Biblię raczej chcieli - bo jak inaczej można nazwać to, że ktoś rozkazuje wierzyć ? wolna wola była by wtedy, gdy by nie było słowa o piekle, o tym że niewierni zostaną ukarani itd. tylko kwestia - wierzysz lub nie, bez tego całego zastraszania. co to za wiara skoro jest oparta na strachu
  • 0

#90 Gość_Kniaź

Gość_Kniaź.

Napisano

Wierzysz, że jestes wolny, a tak naprawdę masz kajdany na rękach. Ja znam obydwie możliwosci, Ty patrzysz tylko ze swojej perspektywy, bo nigdy nie patrzyles na to jak katolik.

Oburzę się teraz tak jak ty - skąd wiesz co robię, co wiesz o moich zasadach, jak korzystam ze swojej wolności, że sugerujesz że jestem sam własnym więźniem?
Nigdy nie patrzyłem na to jak katolik, ponieważ nie ma czegoś takiego jak obiektywny punkt widzenia, zawsze będę patrzył tylko ze swojej perspektywy.

Użytkownik Kniaź edytował ten post 16.04.2012 - 21:59

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości oraz 0 użytkowników anonimowych