Pisząc zwięźle, żeby przypadkiem nie popaść w manierę rozwlekłego rozpisywania się na temat okólne - co sądzicie o tej filozofii?
Moja opinia jest następująca - nigdy w historii nie było piękniejszego, bardziej ludzkiego systemu filozoficznego niż stoicyzm w jego późnej, rzymskiej postaci, kiedy to już myśl stoicka była już na tyle zaawansowana, żeby w czambuł nie potępiać wszystkich emocji (jak to było za Zenona z Kition), tylko wypracowała subtelną, złożoną etykę moralną. Cytat otwierający księgę piątą Rozmyślań Marka Aureliusza, cesarza-filozofa, jest według mnie jednym z najpiękniejszych zdań, jakie wypowiedziano w historii ludzkości. Nawet zrobiłem okolicznościowy obrazek, który wrzuciłem powyżej .
Ciekawą, nowoczesną recepcję stoicyzmu (tzw. post-stoicyzm, z którym nie w każdej kwestii się zgadzam) prezentuje na swoim blogu pan Tomasz Mazur, wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego.
Kilka mądrości stoickich:
Pojedyncze dni uważaj za osobne żywoty - Seneka Młodszy
Chwalebnie jest czynić to, co należy, a nie to, co wolno - Seneka Młodszy
Każdy lud może żyć i rozwijać się tylko dotąd, dokąd zna i miłuje swoją przeszłość, ginie, gdy traci dla niej szacunek - Seneka Młodszy
Jedno tylko bardzo jest cenne, a to: pędzić życie w prawdzie i sprawiedliwości, w życzliwości nawet dla kłamców i niesprawiedliwych - Marek Aureliusz
Długość życia ludzkiego – to punkcik, istota – płynna, spostrzeganie – niejasne, zespół całego ciała – to zgnilizna, dusza – wir, los – to zagadka, sława – rzecz niepewna - Marek Aureliusz
Ludzie, którzy pragną się jeden nad drugim wywyższyć, przed sobą wzajem się poniżają - Marek Aureliusz
Nie sądż, że żyć będziesz lat dziesięć tysięcy. Dopóki żyjesz, dopóki można - bądź dobry - Marek Aureliusz
Nie może kochać ludzi, kto kocha pieniądze, rozkosz i władzę. Ten kocha ludzi prawdziwie, kto kocha cnotę - Epiktet
Zło to nie zdarzenie, które cię spotyka, lecz to, co robisz z tym zdarzeniem - Epiktet
Natura dała nam jeden język, a dwoje uszu po to, ażebyśmy słuchali dwa razy więcej, niż mówimy - Zenon z Kition
Użytkownik Autarchos edytował ten post 30.04.2012 - 11:39