Napisano 09.06.2006 - 15:08
Napisano 09.06.2006 - 19:12
Napisano 21.06.2006 - 16:45
Prawie spadłem z fotela jak to przeczytałem=]I co astronauci podchodzili i "Oooo ślady ... trzeba je zadeptać"
Napisano 23.07.2006 - 11:26
Prawie spadłem z fotela jak to przeczytałem=]I co astronauci podchodzili i "Oooo ślady ... trzeba je zadeptać"
![]()
Jeśli chodzi o zasypywanie śladów pyłem uważam to za wręcz niemożliwe. Co prawda są błotniki i nie ma tam atmosfery-> nie ma wiatru-> nie przemieści się tak jak na Ziemi.
Ale zasypanie tego w sposób niedający się rozróżnić jest po prostu niemożliwe.
Napisano 11.09.2006 - 14:09
Muszę niestety stwierdzić że kompletnego laika, ponieważ na Księżycu nie ma powietrza.a i nawet unosić się jakiś czas w powietrzu ze względu na swą gęstość i masę?-to pytanie laika, który ma watpliwości:)))
I nie wygląda... obejrzyj ciągłe ujęcie kiedy selenonauta skacze a potem robi jakąkolwiek czynność manualną. Przy skakaniu w przyspieszonym tempie wygląda to dość ciekawie, ale kiedy jużprzyjdzoe do np wkładania próbek do woreczka cała teroia "2x szybciej" się sypie. Ruchy są wyraźnie sztuczne i zbyt szybkie.Poza tym po przyspieszeniu materiałów filmowych z astronautami czy łazikami do prędkości x2 wwszystko wygląda jak kręcone na ziemi a nie powinno...
Byłeś tam? Albo masz wiedzę z fizyki i astronomii na tyle dużą żeby mieć pewność?Ale zasypanie tego w sposób niedający się rozróżnić jest po prostu niemożliwe.
Napisano 11.09.2006 - 16:50
NieByłeś tam?
NieAlbo masz wiedzę z fizyki i astronomii na tyle dużą żeby mieć pewność?
Napisano 11.09.2006 - 17:21
Oczywiście, że mam.A czy Ty masz pewność, że takie coś ma miejsce się zdarzyć?
Napisano 11.09.2006 - 17:39
Napisano 11.09.2006 - 17:44
Napisano 11.09.2006 - 18:02
Często sceny skakania i czynności manualnych są na jednym ujęciu. Dość ciężko byłoby zmontować astronautę tak, by w zwolnionym tempie poruszał się tylko od pasa w dół ;->Skoro przyspieszone sceny skakania nie pasują do ujęć, na których astronauta wykonuje czynności manualne nie wzięliście pod uwagę możliwości montażu?
Przede wszystkim Księżyc nie ma atmosfery, w której pył mógłby się unosić.Po za tym- czemu na zdjęciach kurz nie jest wzniecony? Księżyc ma słabą grawitację i nie ma wiatru, który mógłby rozwiać pył.
Napisano 11.09.2006 - 18:30
Napisano 11.09.2006 - 19:28
Napisano 11.09.2006 - 20:06
Napisano 11.09.2006 - 20:17
Ja zrozumiałem to tak, że chodzi o gazy stanowiące atmosferę. Rozumiem na czym polega błąd, bo sam niedawno napisałem o szybowaniu selenonautów w powietrzu, ale zmieniłem to od razu, żeby nie dać pożywki różnym przeciwnikom. Wszystko zależy od tego, w jakim sensie użyłeś tego stwierdzenia a Ty sam najlepiej wiesz w jakim. Skoro nie chodziło o taki sens jaki ja użyłem wswojej wypowiedzi, to równie dobrze możesz uznać tamte moje słowa za niebyłe.Może tylko gwoli formalności dodam, iz użyłem słowa "powietrze" w charakterze synonimu przestrzeni, w której unosi się cokolwiek.
Coś w tym jest, bo wielu ma mnie za takiego (mimo że chęci mam zawsze szczere...) ale zapewniam, że zemsta jest mi raczej obca.przypuszczam, że to rodzaj pomsty za to, iż publicznie określiłem Cię mianem aroganckiego i buńczucznego młodzieńca
Siły działają takie same jak na Ziemii, jest grawitacja, jest ciężar itp. Piasek jest zupełnie inny w budowie niż pył księżycowy, akurat tutaj Automasz bodajże ma większą wiedzę ode mnie, ale chodzi chyba o to, że cząstki pyłu są jak popiół. Sypkie, łatwo unoszące się w powietrzu (w przypadku Księżyca- łatwo unoszące siędo góry w razie "wybicia") ale kiedy posypać grubą warstwą popiołu ziemię, ślady będą wyraźne.jakie siły działają na Księżycu, czyniąc ślady tak wyraźnymi? Posłużę się analogią-jeśli idziemy po rozgrzanej, bałtyckiej plaży, w butach o profilowanej podeszfie, nasze ślady są bezkształtne i nieostre, ponieważ sypki piasek od razu zsypuje się do śladu. Na zdjęciach widać ślady o bardzo ostrych wyraźnych krawędziach i odciskach podeszf(najlepiej to widać na stronce podanej przez Automasza) tak, jakby pył był wilgotny albo działały jakieś inne siły scalające(coś w stylu siły kapilarnej? jakieś napięcie elektrostatyczne?
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych