Napisano 09.05.2012 - 15:55
Napisano 09.05.2012 - 16:25
Napisano 09.05.2012 - 16:28
Tu powstaje jeden paradoks - piszesz o poszanowaniu prawa (człowieka), a w opozycji jest respektowanie prawa w sposób wybiórczy, niekonsekwentny, a to już niby jest OK ?
W porządku. Tylko w takim wypadku nie ma sensu mówić o sobie, że nie daje się ponosić skrajnościom, skoro wygląda to trochę inaczej. Fanatyzm (wracając do naszej rozmowy o fanatyzmie) nie jest domeną prawej strony. Po lewej jest to samo. Jeśli zmieniasz swoją pozycję na osi X z 5, na -5, to nie udawaj, że stoisz na 0
A czy tobie ściąganie z ulicy i dawanie do obozu odrazu jest złe?
Chcesz zamykać ludzi bo pytają się o Ciebie na ulicy o drobne? Może zamykajmy też za to że śmierdzą.No chyba że wolisz żeby tacy siedzieli na ławkach albo na ziemi albo łazili za tobą "Daj 3 złote"
Napisano 09.05.2012 - 16:35
Użytkownik Axote edytował ten post 09.05.2012 - 16:35
Napisano 09.05.2012 - 16:54
W takiej:W jakiej opozycji?
Nie mają kasy, więc prawo jest bezradne. Czyli mamy równych (zwykły obywatel) i równiejszych (bezdomny). Skoro prawo jest nieskuteczne, to należałoby je zmienić, nieprawdaż ?Bo nie mają dochodów by zapłacić za kary, więc będą wchodzić do autobusów i kanary mogą ich łapać dowolną ilość razy.
Oj mylo, w kilku kwestiach zrobiłeś, ale nie chcę robić OT, jak chcesz to na PW rozwinę.Nie robię takich zwrotów, nie wiem o czym mówisz.
Napisano 09.05.2012 - 17:29
Dla Ciebie KPP jest organizacją której członków należy wysyłać do kopalni, oni pewnie chętnie wysłaliby Ciebie.
To jest gra na zasadzie kto pierwszy zdoła wysłać przeciwnika do pierdla. A potem co? Przecież jakieś komuchy mogły się pochować, trzeba zacząć inwigilować społeczeństwo by ich znaleźć. A że czasem nawinie się ktoś niewinny? Cóż, na każdego się znajdzie paragraf... itp, itd.
Nie, to zawsze prowadziło do katastrofy.
Napisano 09.05.2012 - 17:55
Napisano 09.05.2012 - 18:10
Bez przesady. Jeżeli tak, to wypuśćmy więźniów: gwałcicieli, złodziei, morderców, oszustów et cetera na wolność. Nie są oni niekorzystnym elementem otoczenia? Usuńmy z tej listy Romów, niech pozostanie zlikwidowanie problemu nękającego żebractwa. Jeżeli ktoś jest chory w takim stopniu, że uniemożliwia mu to normalną pracę, to są od tego instytucje, żeby mu wypłacić pieniądze na życie (w prawdzie instytucje te są złodziejskie i plugawe, co też trzeba w Polsce zmienić, ale od tego są). Jeżeli nie jest chory, a jest zdolny do pracy, to nie widzę przeszkód, żeby zajął się normalną pracą (choćby sprzątaniem ulic) i zaprzestał żebractwa, bo to przeszkadza pieszym.Zasada jest taka sama. Eliminacja niekorzystnego elementu z otoczenia. Dla Ciebie będą to żebracy i Cyganie. Dla kogoś innego będzie to Żyd lub homoseksualista. Użyłem po prostu najbardziej modnego zbioru ludzi których się nie lubi. Wiesz, stereotypy łatwa rzecz.
Art. 58
§1. Kto, mając środki egzystencji lub będąc zdolny do pracy, żebrze w miejscu publicznym, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1500 zł albo karze nagany.
§2. Kto żebrze w miejscu publicznym w sposób natarczywy lub oszukańczy, podlega karze aresztu albo ograniczenia wolności.
Art. 104
Kto skłania do żebrania małoletniego lub osobę bezradną, albo pozostającą w stosunku zależności od niego lub oddaną pod jego opiekę, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
(Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń (Dz. U. z 1971 r. Nr 12, poz. 114)
Napisano 09.05.2012 - 20:14
Nie mają kasy, więc prawo jest bezradne. Czyli mamy równych (zwykły obywatel) i równiejszych (bezdomny). Skoro prawo jest nieskuteczne, to należałoby je zmienić, nieprawdaż ?
Masz rację, ale to nie ma żadnego znaczenia. Nie do pomyślenia jest, aby oddać władzę w ręce pedofilów, morderców czy gwałcicieli - ja stawiam czerwonych z nimi w jednym szeregu, ponieważ popełniają dokładnie takie same zbrodnie - zamach na moją czy Twoją godność i wolność osobistą.
Dla "normalnego" (w cudzysłowie ponieważ możesz mieć inne zdanie) człowieka, kolektywistyczne poglądy wywołują w najlepszym wypadku chęć sięgnięcia po broń w obronie siebie i swoich bliskich a w najgorszym strach i przerażenie - to czerwoni od zawsze tworzyli pojęcia "dobra ogółu" tudzież innego "społeczeństwa" narzucając swój "piękny i wspaniały świat" innym.
Patrząc na Chile jestem odmiennego zdania .
Napisano 09.05.2012 - 21:32
Jeśli łamią te przepisy to kara się należy. Pewnie każdy żebrak miał z tego tytułu nieprzyjemności. Ale jeśli nie widzi żadnego innego sposobu na życie. To są zwykle złamani ludzie, alkoholicy których więzienie może tylko przerobić na kryminalistów.
Użytkownik trele12 edytował ten post 09.05.2012 - 21:33
Napisano 09.05.2012 - 23:25
Napisano 10.05.2012 - 11:18
@stupidkid
Wreszcie post na temat.Ode mnie leci plus. Od siebie mógłbym dodać, że mam bardzo podobne zdanie co do tego, jak Ty @stupidkid. Wszystkim dogodzić się nie da, to prawda. Czasem tylko zastanawiamy się, czy chcemy tworzyć utopie (co jest niby.. celem ludzi, prawda?) czy żyć w ustroju w którym jednym jest gorzej, a drugim lepiej. Racjonalna wydaje się druga opcja, idealistyczna ta pierwsza. Jednakże jak wiemy z lekcjach języka polskiego (przynajmniej powinniśmy) oraz historii idealiści nigdy nie mieli racji. Haha, tak źle i tak niedobrze.
Niebawem skończy się to tak, że cofniemy się do czasów plemiennych i będziemy żyć sobie w małych samowystarczalnych osadach.
@Stupidkid
No pięknie. W jednej linijce mówisz o tym że nie ma narazie nic lepszego od demokracjii, a w następnej że potrzebny jest Wódź przez duże W.
Użytkownik stupidkid edytował ten post 10.05.2012 - 11:37
Napisano 10.05.2012 - 13:34
Napisano 10.05.2012 - 14:27
Pomyśl, Trelu - czy jeśli z czwórką przyjaciół wspólnie decyduje, który z nich pójdzie do sklepu po piwo, to tworzycie rząd? Nie a przecież jednak wybieracie swego przedstawiciela, który pozostając równy wam, udaje się do pewnej określonej struktury społecznej i wykonuje daną pracę.
Napisano 10.05.2012 - 15:18
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych