Nie robaczku to ty nie rozumiesz. żeby mieć coś do zaoferowania, trzeba coś wiedzieć umieć, od mistrza stolarskiego możesz nauczyc się tylko i wyłacznie wiedzy jaką on posiada aby wiedzieć coś więcej choćby z podstaw obróbki drewna potrzebne są uczelnie a one bez SYSTEMU same w sobie nie przetrwają.
Rozumiem, że TOP 10 uczelni, jest finansowanych przez system ?
A każdy system generuje władzę zreszta sama nawa system coś mówi o ile jesteś w stanie to zrozumieć (ale szczerze w to wątpię).
Pomijając Twoje jakże cięte wycieczki personalne...
Traktujesz ludzi jak bezmyślne bydło - system jako "oświeconego arbitra", który wie lepiej - zapominając o tym, że system tworzą ludzie - to oni wykładają na niego swoje ciężko zarobione pieniądze.
W modelu stricte anarchistycznym nikt się wiedzą dzielił nie będzie bo po co (oczywiście jako idealista możesz twierzdić że będzie inaczej ale to Twój błąd) tworzyć sobie konkurencję?
Błędem z mojej strony było rozpoczęcie dyskusji z Tobą. Konkurencja jest podstawą wymiany między sobą różnych "praw własności" - to nie jest, żadne idealizowanie tylko logiczne spojrzenie na świat. I od kiedy piszemy o anarchizmie ? To Ty postawiłeś karkołomną teorię, jakoby dbanie o własne interesy doprowadziło nas do średniowiecza

.
Odnośnie "handlowca" wyłuszczyłem to łopatologicznie ale jak widać nie skumałeś.
Niczego nie wytłumaczyłeś, bo Twoja opowiastka była zupełnie nie na miejscu w odniesieniu do mojego poprzedniego postu.
No cóż, od dzisiejszych pryszczersów zbyt wiele wymagać nie można

@
myloAle ktoś musi zapewnić środki na ich działalność. Gdyby nie instytucja państwa to wielkie, zasobnochłonne przedwsięwzięcia nie miałyby racji bytu. Nie wylądowalibyśmy na Księżycu, nie powstałby tunel pod kanałem La Manche, wspomniany CERN etc etc.
Przecież to oczywiste, że do takowych działań potrzebny jest sponsor - jednak nadal to my sponsorujemy państwo a nie na odwrót. Jestem w stanie posunąć się z tą tezą nawet dalej i stwierdzić, że gdyby państwo było biedniejsze to nakłady na naukę były by coraz większe.
@edit
przez krasnoludki
Przecież wszyscy wiedzą, że przez...
Użytkownik Shinji77 edytował ten post 12.05.2012 - 17:33