Skocz do zawartości

Zdjęcie

Deszcz po śmierci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

andar.
  • Tematów: 70
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Zauważyliście, że jak ktoś umiera (raczej z własnej woli), bez wzgledu na porę roku pogoda raptownie ulega pogorszeniu? Zazwyczaj leje deszcz. U mnie akurat w mieście trudno, by z autopsji to wiedziec, ale w większych myślę jest to zauważalne. Temat może wydawać się nieco dziwny, ale chciałbym wiedzieć czy też to zauważyliście.
  • 0

ThePrz.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Skoro statystycznie w takiej warszawce napewno umiera więcej niż jedna osoba dziennie to według tej teorii mielibyśmy codziennie deszczyk ;] A tak naszczęście nie jest :)
  • 3

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tylko Ci się tak wydaje. Niby w jaki sposób śmierć kogoś mogłaby wpłynąć na pogodę, przecież to niedorzeczne.
  • 0

Vinnie fzk.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Coś w tym jest. Dzisiaj np nikt nie umarł i cały dzień była ładna pogoda.
  • 2

Muhomorniczy.Cylon.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bo to zależy od liczby zgonów w dniu lub rangi denata. Dobry poeta sprowadza wiele dni niepogody, po tym go poznać.

Użytkownik Muhomorniczy.Cylon edytował ten post 12.05.2012 - 00:06

• 1

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

"Pułkownika będą chować to niebo płacze"
  • 1

PiXel.
  • Tematów: 3
Reputacja

Napisano

Myślę, że mamy tutaj do czynienia z klasycznym efektem ubocznym działania ludzkiego mózgu :)
Procesy ewolucyjne wykształciły w nim kilka bardzo przydatnych funkcji, między innymi: kojarzenie faktów, wnioskowanie, wyostrzenie zmysłów gdy mamy do czynienia z czymś dziwnym, umiejętności porozumiewania się w celu przekazywania ważnych informacji innym aby uchronić populację przed wyginięciem.
Najpierw ktoś dostrzega pewne związki miedzy jakimiś zdarzeniami które całkiem przypadkiem zbiegły się w czasie (prawdopodobieństwo, że nastąpi to kilka razy nie jest zerowe a więc kiedyś to nastąpi).
Następnie osoba której to się przytrafiło zaczyna zdawać sobie sprawę, że jest to coś jeszcze nie poznanego i warto się podzielić swoimi spostrzeżeniami.
Właśnie tak się rodzą różnego rodzaju zabobony.
  • 2

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Bo myślicie od złej strony. To nie deszcz pada, jak ktoś umiera, tylko ludzie częściej umierają jak zbiera się na deszcz. Zmiany ciśnienia atmosferycznego dla nas nieistotne, dla konającego mogą decydować o życiu i śmierci.
A jak deszcz spadnie to i powietrze jest zdrowsze i ludzie lepiej się czują, po deszczu żal umierać a przed deszczem jest zaduch i ogólnie nieprzyjemna aura.

Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 12.05.2012 - 02:13

• 4

Asmodean.
  • Tematów: 18
Reputacja

Napisano

Zdaje Ci się. Pogoda jest tak cholernie niezależna, choć pewnie niektóre wierzenia pochwaliły by Twoja teorie ale myślę że to cała atmosfera takiego dnia podsyca Twoją wyobraźnię (odchodzi człowiek - "niebo płacze"). jak kto woli.
  • 0

#10 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Różne błyskotliwe para-wnioski na tym forum czytałam, ale ten bije wszystkie na łeb na szyję. Stwierdziłeś to na podstawie...czego? Ktoś z otoczenia umarł i deszcz się rozpadał? Zdarza się.
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Gdyby to była prawda, to w Afryce nie mieliby problemów z deficytem wody.
Obalone. Dawaj następne.
  • 6

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

czytajcie ze zrozumieniem. 'raczej z własnej woli' czyli chodzi o samobójstwo?
raczej to mało prawdopodobne, chociaż nie chcę porównywać zalewu solińskiego gdzie ludzie popełniają samobójstwo, a pogoda się tam lubi szybko zmieniać.
z drugiej strony kiedyś jak w straży szukaliśmy zaginionego to padał deszcz 2 dni, gdy go odnaleziono był martwy, a pogoda następnego dnia uległa poprawie, bynajmniej nie nagle. (oczywiście popełnił samobójstwo).

Użytkownik dżekson edytował ten post 12.05.2012 - 09:49

• -1

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zauważyliście, że jak ktoś umiera (raczej z własnej woli), bez wzgledu na porę roku pogoda raptownie ulega pogorszeniu? Zazwyczaj leje deszcz. U mnie akurat w mieście trudno, by z autopsji to wiedziec, ale w większych myślę jest to zauważalne. Temat może wydawać się nieco dziwny, ale chciałbym wiedzieć czy też to zauważyliście.

Mhm. Wczoraj w Poznaniu zatem doszło do jakiejś autorzezi samobójców. Parę osób zgon zaliczyło :roll:

Użytkownik Ill edytował ten post 12.05.2012 - 19:16

• 0

Trala.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bezapelacyjnie jest jakiś związek pomiędzy przesileniami jesiennymi a zgonami w tym okresie. Na oddziale wewnętrznym ktoś zauważył, że dużo zgonów też występuje w okolicach daty urodzin, jakby życie zataczało koło.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych