Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spojrzenie sceptyka na 9/11

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
609 odpowiedzi w tym temacie

Sadhu.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Lynx...rozbroiłeś mnie, po prostu mi połamałes nadgarstki....
Ok, przyznaj się-to napisałeś dla żartu? Albo żeby sprowokować jakieś przepychanki?...
...ekhm...
24 Lipiec, 2001r.
Larry A. Silverstein, który jest już właścicielem budynku World Trade Center 7,
podpisuje wartą 3.2 miliarda dolarów, 99 letnią dzierżawę całego kompleksu World Trade Center, na sześć tygodni przed 11 września.
Umowa dzierżawy obejmuje 3.5 miliardowe ubezpieczenie | pokrywające w szczególności akty terroryzmu.
Po 11 września, Silverstein żądał $7.2 miliarda dolarów od ubezpieczycieli,
twierdząc że, każdy samolot liczy się jako oddzielny akt terroryzmu.
Jednak, 6 grudnia 2004, sąd przyznał mu tylko $2.2 miliarda.

...
6 Września, 2001r.
Akcje United Airlines uzyskują 3,150 "opcji sprzedaży".
"Opcja sprzedaży" jest zakładem, że wartość akcji spadnie.
Tego dnia, "opcji sprzedaży" było przeszło 4 razy więcej niż dzienna średnia.
Psy wykrywające bomby zostają usunięte z World Trade Center,|a pracownicy ochrony kończą 2-tygodniowe 12 godzinne zmiany.
7 Września, 2001r.
Akcje Boeinga zyskują 4,516 "opcji sprzedaży", ponad 5 razy dzienną średnią.
10 Września, 2001r.
27,294 "opcji sprzedaży" akcji United Airlines, prawie 11 razy przeciętna średnia.

...

Reuter doniósł, że Convar, |niemiecka firma komputerowa,
była odpowiedzialna za pomoc nowojorskim firmom, w przywracaniu danych z ponad 400 dysków twardych, odnalezionych w ruinach World Trade Center.
Convar odzyskał dane z 32 różnych komputerów. Sugerowały one, że 9-11 miały miejsce poufne transakcje.
Richard Wagner, ekspert z Convar:
podejrzane jest, że niektórzy ludzie wiedzieli o przybliżonym czasie ataków, "
w związku z czym przenosili kwoty przewyższające 100 milionów dolarów. "
Myśleli, że zapisy ich transakcji nie zostaną odkryte| po zburzeniu budynków."
Po analizie danych, Convar wręczył wyniki badań FBI.
Choć FBI miało obowiązek zbadać sprawę, do dziś nic nie zrobiono.

...

Zgodnie z Wikipedią, Jeden z największych depozytów złota na świecie zgromadzony był pod World Trade Center. "
W 1993 wartość złota została oszacowana na miliard dolarów, jak mówi pogłoska, należące do Kuwejtczyków.
Kiedy World Trade Center zostało zniszczone, ilość złota "daleko przekraczała ilości z roku 1993."Złoto zostało w końcu odzyskane w całości, pod koniec 2001 roku. "
Czy na pewno?
Dnia 1 listopada, 2001 roku, TimesOnline donosił, że duże ilości złota zostały odkryte w zgliszczach WTC.
Burmistrz Rudolph Guiliani ogłosił, że ponad $230 milionów dolarów odzyskano ze Strefy Zero. Jednak Comex przedsiębiorstwo handlu metalami, |które przechowywało sztaby złota Banku Nowej Szkocji i Chase Manhattan Bank, Bank of New York, Hongkongu, i Szanghaj Banking, sumowane są na $950 milionów dolarów.
A to tylko jedna firma.
Plotka mówi, że pod WTC składowane było ponad $160 miliardów dolarów w złocie.
Gdzie więc się podziało?

Lynx, powiedz, proszę, ile czasu dziennie zajęłoby Ci sporządenie dajmy na to 50-ciu blogów, w których pisałbyś z przekonaniem o cudach, które zobaczyłeś?
Wyobraźmy sobie, że ktoś proponuje Ci 100 tysięcy dolarów..a tam-nawet i 500 tysięcy za stworzenie wiarygodnych relacji czegokolwiek, dałby Ci sprzęt i ludzi-czy podjąłbyś się tego zadania?
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja

Napisano

Jakoś nie znalazłem przekonującego powodu dla którego rząd USA miałby zabić kilka tysięcy swoich obywateli i zniszczyć najbardziej reprezentacyjne budynki w kraju.

Bo nie rozumiesz co się dzieje i co jest najważniejsze w polityce...

Sadhu, istotne jest też wywołanie konfliktów zbrojnych... Nic tak nie napędzi gospodarki jak wojna.. Ropa naftowa też jest bardzo istotna.
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

24 Lipiec, 2001r.  
Larry A. Silverstein, który jest już właścicielem  budynku World Trade Center 7,
podpisuje wartą 3.2 miliarda dolarów, 99 letnią dzierżawę całego  kompleksu World Trade Center, na sześć tygodni przed 11 września
.

Tak to już bywa, że kiedy kończy się jeden okres dzierżawy, to podpisuje się następny... A jeśli jest się człowiekiem myślącym i bierze pod uwagę analizy z połowy lat 90. przewidujące wzrost zagrożenia terroryzmem w XXI w., to wykupuje się ubezpieczenie od zamachów.

6 Września, 2001r.  
Akcje United Airlines uzyskują 3,150 "opcji sprzedaży"
.

Te dane należałoby porównać z ogólnoświatowymi trendami w branży lotów pasażerskich na początku września 2001. Czy inne linie nie odnotowały wtedy spadków?

Convar odzyskał dane z 32 różnych komputerów. Sugerowały one, że 9-11 miały miejsce poufne transakcje.

Dużo bardziej zaskakujące byłoby, gdyby w Światowym Centrum Handlu w ciągu dwóch dni nie przeprowadzono żadnych poufnych transakcji...

Plotka mówi, że pod WTC składowane było ponad $160 miliardów dolarów w złocie.

Zawsze bardziej niż plotki ceniłem rzetelne informacje. Masz może jakieś?

Sugerujesz, że o spisku wiedziało wiele osób, może nawet więcej niż było ofiar zamachów... Potrafisz sobie wyobrazić, że nikt nikt by się nie wygadał? Przekręty na znacznie niejszą skalę wychodziły na jaw po kilku miesiącach. Jakim cudem taka armia osób potrafiłaby dochować tajemnicy w dzisiejszym świecie?

Nic tak nie napędzi gospodarki jak wojna

To prawda, ale są dużo prostsze sposoby wywoływania wojny niż megaspisek z fałszywymi zamachami na niespotykaną skalę.
  • 0

Sadhu.
Reputacja

Napisano

No i cóż po armii tych, którzy wiedzą? W Stanach wyrocznią sa media, a jeśli jesteś przeciw prezydenckiemu słowu...to może jesteś terrorystą?...a co do plotek...
Lynx, zadałem Ci pytanie na koniec.
Wcześniej powiedziałeś o tysiącach opinii, które znalazłeś na BLOGACH(!!!)...sugerujesz więc, że to dla Ciebie rzetelne źródło informacji?
Co do dzierżawy-widzisz, WTC były własnością rządu z tego, co mi wiadomo-i ta dzierżawa była w pewnym sensie precedensem.
Pomyśl spokojnie, jak mógłbyś zmanipulowac opinię publiczną w Polsce mając miliard dolarów i wiedząc że zarobisz dajmy na to kolejne pięć? Nie udałoby Ci się?
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sadhu, no właśnie, wyrocznią są media. To właśnie reporterzy najczęściej wykrywają różnego kalibru spiski i przekręty (banalnym przykładem jest Watergate). Myślisz, że ataki na WTC nie były prześwietlane przez rzesze reporterów? Nawet przyjmując absurdalne założenie, że wszystkie media amerykańskie są pod "opieką" rządu, nie da się uciec od argumentu dziennikarskiego dążenia do sensacji. Są przecież wydawnictwa antyamerykańskie w krajach, w których USA nie mają nic do powiedzenia. A dotarcie do odpowiednich osób w dzisiejszych czasach nie stanowi najmniejszego problemu.

Pod wieloma względami blogi są źródłem rzetelnych i bardzo cennych informacji. Zdziwiłbyś się, gdybyś wiedział jaką rolę odgrywają w białym wywiadzie.

Opinii publiczej nawet w Polsce nie da się zmanipulować w taki sposób, o jakim piszesz. Zbyt wiele jest zwalczających się stacji medialnych, by przekręt na dużą skalę miał szanse się utrzymać.

Zaś co do Twojego pytania - można bloga podrobić. Można się podawać za kogoś innego. Ale nakłady środków z tym związane są znaczne. Czy byłbyś w stanie stworzyć sobie 50 (tak jak sugerujesz) różnych tożsamości z odpowiednią dokumentacją zdjęciową, opisami rodziny, hobby, pracy i w ogóle całego życia? I jeszcze zadbać, żeby się nie myliły i sprawiały wrażenie prawdziwych? Bo przecież praktycznie w każdym blogu z rodzaju tych opisujących osobiste przeżycia można te informacje znaleźć. Nie sądzę, żeby Ci się to udało choćby z 10 tożsamościami. Proponujesz jeszcze dodać ludzi do pomocy. A przecież to zwiększa liczbę wiedzących o spisku i tym samym powiększa ryzyko wpadki. Nie, Sadhu, przygotowany w ten sposób spisek zostałby wykryty już na starcie.
  • 0

Sadhu.
Reputacja

Napisano

Lynx-to, co mówisz jest przepuszczone przez Twój filtr i załozenia, że pewnych rzeczy nie dałoby sie ukryć. Nie twierdzę, że da sie ukryć wszystko-bo właśnie o tym rozmawiamy. WŁAŚNIE O TYM, czego rząd nie ukrył albo spaprał(rząd lub inna organizacja podszywająca się pod terrorystów). Przecież te wszystkie podejrzenia, pytania, wątpliwosci to sa właśnie próby wydobycia na światło dzienne prawdy. jednak zauważ, że rząd USA nie dementuje tych wszystkich pytań, używając logicznych i rzetelnych odpowiedzi ale stosuje taktyke socjologicznego piętna, ośmieszania, dyskredytowania, podważania wiarygodności itp. To sie o wiele bardziej opłaca i jest połykane przez ogół. Przecież to banalne techniki manipulacji...ech...
Powiedz, proszę, dlaczego wg Ciebie nie ujawniono do tej pory nagrań ze stacji benzynowej obok Pentagonu, z hotelu Sheraton i automatów monitorujących autostradę nad którą rzekomo przeleciał Boening? Przecież to rozwiałoby wszelkie wątpliwości i zamknełoby usta spiskowcom, czyż nie?
Mam nadzieję, że nie zasłonisz się absurdalnie wyświechtanym argumentem, że to ze względów "bezpieczeństwa narodowego"...
  • 0

#112 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Lynx ogladnij sobie film oparty na faktach z Nicolasem Cage`m "Pan Życia i śmierci".

zobaczysz w jaki sposob wszystko funkcjonuje i na jaka skale.Zobaczysz jak mozna wszystko zalatwic, zatuszowac i co napedza gospodarke.Zobaczysz jacy ludzie rzadza swiatem.WOJNA - to jest odpowiedz ogolnie. Jesli zaciekawilem Cie chociaz troszke to moze obejzysz.Polecam bo film jest naprawde dobry i szczerze mowiac - przygnebiajacy.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Ja dodatkowo polecam film Farenheit 9/11- Nagrodzony dokument. Wgląd w rzeczywistość troszke w inny sposób :)
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

zauważ, że rząd USA nie dementuje tych wszystkich pytań, używając logicznych i rzetelnych odpowiedzi

Bo trudno utrzymać powagę, gdy ktoś twierdzi, że widoczne na filmach z WTC samoloty zostały wklejone komputerowo, a tysiące naocznych świadków zahipnotyzowano, lub też że są oni spiskowcami...
Ktoś kiedyś mądrze powiedział, że spisek może przetrwać tylko wtedy, jeśli wiedzą o nim nie więcej niż dwie osoby. A i to pod warunkiem, że jedna z nich jest martwa.

Brak nagrania z Pentagonu jest jedynym mocnym argumentem wyznawców teorii spiskowej. Trzeba jednak pamiętać, że Pentagon jest obiektem militarnym, a wojskowi mają specyficzne poglądy na otaczający ich świat. Za przykład wystarczy podać obowiązujący u nas zakaz fotografowania mostów, budynków kolejowych i innych "obiektów o znaczeniu strategicznym". A być może wspomniane taśmy oprócz tego, że przedstawiają Pentagon, zarejestrowały majora X palącego cygaro na stacji benzynowej, samochód pułkownika Y poruszający się po pasie awaryjnym autostrady i generała Z zabawiającego się w hotelu z żoną szeregowca Ź.

Lynx ogladnij sobie film oparty na faktach z Nicolasem Cage`m "Pan Życia i śmierci".

Widziałem. Możesz mi wyjaśnić jego powiązania z zamachami na WTC?

Ja dodatkowo polecam film Farenheit 9/11

Też widziałem.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Widziałem. Możesz mi wyjaśnić jego powiązania z zamachami na WTC?

Odpowiedź:

zobaczysz w jaki sposob wszystko funkcjonuje i na jaka skale.Zobaczysz jak mozna wszystko zalatwic, zatuszowac i co napedza gospodarke.Zobaczysz jacy ludzie rzadza swiatem.WOJNA - to jest odpowiedz ogolnie

• 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chyba rozmawiamy o różnych filmach...
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Ja tylko przytoczyłem odp. na pytanie ale widocznie jest to za bardzo skomplikowane...
  • 0

#118 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Lynx, nie ...chcialem Ci uzmyslowic w jaki sposob dziala caly system wielkich cwaniaczkow, ktorzy trzymaja cala wladze w reku. Jestes inteligenty wiec sam powinienes wyciagnac wnioski z filmu ktory przeciez obejzales....Pamietaj, ze wszystko mozna zatuszowac i wszystkimi mozna manipulowac...Tak dziala nasza cywilizacja od 2000 tys. lat...Pamietaj ze wojna napedza gospodarke ...Usa ropa powoli sie konczy...
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pamietaj, ze wszystko mozna zatuszowac i wszystkimi mozna manipulowac...

Właśnie z tym się nie zgadzam. Żywot wielkich spisków jest odwrotnie proporcjonalny do ich kalibru. Manipulować można jednostkami, ewentualnie niewielkimi grupami, ale nigdy nie całym społeczeństwem i w długim przedziale czasowym.
  • 0

Sadhu.
Reputacja

Napisano

Lynx-zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości-i właśnie dlatego powstają takie filmy jak "Loose Change", "9/11 in plane side" itp. Niestety, ciężko się udowadnia cokolwiek, skoro niszczone są dowody(chyba nie podważysz informacji o tym, że cały gruz z WTC szybciutko wysłano za granice do utylizacji a stal przetopiono i było to niezgodne z prawem?) i dyskredytowani są nawet ludzie związani z polityką, jeśli tylko próbują coś zbadać.
Twój komentarz o majorach i generałach x, y, z puszczę mimo uszu ze względu na szacunek jaki mam dla Twojej wiedzy...
Powiem tylko, że Sheraton monitoruje swój teren ze znacznej odległości od Pentagonu więc nie ma mowy o naruszeniu tajemnicy skoro i tak mamy setki zdjęć do dyspozycji. Podobnie kamery Departmentu Transportu Wirginii nagrywają ruch na autostradzie a nie sam Pentagon i NA PEWNO nagrałyby boeninga...
...i pomijam już banał przyłapania majorów tudzież generałów na czymkolwiek-nie miałoby to przecież znaczenia w konfrontacji z dobrem i bezpieczeństwem narodowym.
Lynx, czy Ty jesteś jednym z tych co nie widzi lasu , bo mu drzewa zasłaniają?

Chciałbym też poznać Twoją opinie na temat tych dwóch filmów:
http://video.google....227146744255189
http://video.google....480328346224247

(wiem, że podawałem, ale tak łatwiej będzie )
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych