Pan Cejrowski wielokrotnie udowodnił, że jest potłuczonym fanatykiem katolickim, za którego sami katolicy się wstydzą, widziałam kilka odcinków jego programu i niestety jako osoba dobrze ucząca się, czytająca ksiazki i artykuły nie mogę sluchac tego mało mądrego Pana. Czułam naprawdę duży niesmak czytając, czy też słuchając to co on opowiada. Typowy krzykacz, który nie ma pojęcia o tym, o czym mówi.
Natomiast to, że Ziemia jest przeludniona, jest faktem, poczytaj prognozy naukowców czy też organizacji zajmującymi się ochroną srodowiska (są to organizacje pozarządowe, a zatem te czy inne raporty i dowody nie są stronnicze dla władzy, sama jestem wolontariuszką dwóch takich organizacji i wiem, że w te badania naukowe, poparte dowodami należy wierzyć). Ziemia już teraz jest eksploatowana o wiele za mocno, niż jest w stanie znieść, nie wiem czy słyszałeś, ale istniało 5 masowych wymierań. Oficjalnie uznaje się, że obecnie ma miejsce szóste masowe wymieranie, właśnie za sprawą człowieka, a świadczy o tym, fakt, że w ciagu ostatnich 500 lat przez człowieka wymarła bardzo duża ilość gatunków.
z wikipedii chociazby, choc z pewnoscia w necie znajdziesz wiecej na ten temat:
Szósta katastrofa to potoczna nazwa, rozgrywającego się właśnie, szóstego w dziejach Ziemi masowego wymierania.
Nazwa zjawiska została zaczerpnięta z tytułu książki: "Szósta Katastrofa: historia życia a przyszłość ludzkości".
Kontrowersje. Poprzez analizę liczebności gatunków, a jednocześnie spadek ich liczby w ostatnich kilkuset latach zaobserwowano istotne zmiany statystyczne. Na podstawie badań skamieniałości uczeni wyliczyli, że w naturalny sposób z powierzchni planety znikają mniej niż dwa gatunki ssaków w ciągu miliona lat. Tymczasem w ciągu ostatnich 500 lat wyginęło co najmniej 80 gatunków ssaków. Przybliżający wyniki badań prowadzonych od roku 2009 na University of California, Berkeley profesor Anthony D. Barnosky napisał:
Wygląda na to, że współczesne tempo znikania ssaków odpowiada temu, co widzimy podczas masowego wymierania, nawet jeśli przyjmiemy bardzo restrykcyjną definicję tego zjawiska.
Ponieważ brak jest takich czynników globalnych w środowisku przyrodniczym jak na przykład: regresje morskie, wzmożony wulkanizm, czy katastrofa kosmiczna, szósta fala masowego wymierania nie wpisuje się w paradygmat dotychczas opisujący zjawiska tego typu. Zwiększone tempo wymierania gatunków dokumentowane od kilkudziesięciu tysięcy lat, a zwłaszcza w okresie ostatnich kilkuset lat, tłumaczy się wpływem cywilizacji ludzkiej. Współcześnie, według różnych ocen, wymiera od 5 tysięcy do 500 tysięcy gatunków rocznie.
Świadomość, że "szósta katastrofa" może być dziełem człowieka budzi wśród ludzi wewnętrzny sprzeciw.
Jeśli jesteś fanem Cejrowskiego to pewnie i tak zaden dowod Cie nie przekona, ale jesli jestes chetny do dowiadywania sie faktów, to chetnie podam Ci linki do roznych artykułów
Przepraszam za dygresje, chcialam nieco wyjasnic.
Natomiast co do kwestii bogatych i biednych, mysle ze to naturalne iz ludzie zarabiajacy wiecej, powinni placic wiekszy podatek, ale to ze tyle zarabiaja, nie jest tez powodem do tego by sciągać z nich bodajze 70% dochodów by mieć kase na tych biedniejszych. Nie zgadzam sie tez z twierdzeniem, ze biedny zawsze bedzie biedny, chyba ze bedzie pracował 10 razy wiecej. Sama mam znajomego z biednej rodziny, a obecnie zarabia 18 tysiecy złotych miesiecznie, pracujac w niemieckiej firmie. I to nie jedyny taki przypadek jaki znam