mefistofeles@
Takich wyliczeń nie ma. Lód ogłupiony przez Totalnie Volne Nasze media kupuje większość tuskowych "reform" w ciemno. Inteligentny człowiek w mig połapie się o co tu chodzi. A chodzi o obronę ratingu a nie żadne przyszłe emerytury.
Wysysasz wszystko z palca. Nie ma obliczeń? Każda ustawa jest poprzedzana ekspertyzami. Nie masz pojęcia o czym mówisz.
Emerytury są teraz obliczane ze względu na osobiste konta, wydłużenie pracy równa się większym emeryturom. Ty możesz sobie wierzyć w żydowski spisek bankierów.
Myślałem, że unikniemy obracania się w kręgach fantasmagorii. Taka zależność jest niemożliwa przy pokoleniowym systemie emerytur. Nie mówiąc już o tym, że częścią tej kasy obraca się na giełdzie.
Ta zależność jest możliwa
tylko w pokoleniowym systemie emerytalnym, bo jest to uproszczony sposób jego działania. Popisałeś się.
Matematyka to dla Ciebie fantasmagoria? Teraz już wszystko rozumiem.
czy ktoś policzył jaka realna korzyść wpłynie z tego "wzięcia się"? Zrozum, że systemowo to "wzięcie się" nie zmienia niczego. Ty po prostu kupiłeś tę naiwną propagandę, ja natomiast takie pozorowane działania wyczuwam na odległość.
O co Ci chodzi? Reforma emerytalna dla mundurowych jest? Jest. Gdzie masz tu pozorowane działania? Ja tu widzę maniakalne szukanie dziury w całym. "Nic nie robią - źle, robią - też źle, bo ja bym lepiej".
A ja jeszcze raz napiszę, że płace zamraża się w pierwszej kolejności po to aby utrzymać status quo w zatrudnieniu. Co do zatrudnienia to niepełne dane, spadek w dwóch kwartałach o 2% wg GUS w kontekście wzrostu w tempie kilkunastu procent rocznie przez kilka ostatnich lat trwania zielonej wyspy (również wg GUS) jest dla Ciebie uwiarygodnieniem tezy, że ów Rząd walczy z biurokracją.
Istnieje coś takiego jak inflacja i ona powoduje że zamrażanie płac powoduje zmniejszenie zatrudnienia. Ludzie nie będą pracować za realnie coraz mniejsze pieniądze. Zwalnia się i daje podwyżki tym co zostali. I w administracji się zwalnia. Oczywiście Ty będziesz walczył z faktami i udowadniał mi najpierw że nie zwalniają (jak robiłeś), a jak Ci już wmusiłem do głowy informacje że jednak zwalniają, to będziesz mówił że to mało i zielona wyspa.
Zobaczymy jak będzie w tym roku. Może będą podawać jakieś dane półroczne.
Oczywiście, że się nie spotkasz, bo wszędzie używa się słowa "średnia". Wszędzie tam gdzie spotykasz się ze słowem "przeciętna" tam masz do czynienia z medianą. Wszelkie statystyki demograficzne wylicza się przy użyciu mediany. Jak np: przeciętny wiek w danej społeczności na danym terytorium (wg GUS):
Rainman Ci mniej więcej to przedstawił. Znowu gadasz od rzeczy Mefistofeles. Jak ja mam Cie traktować poważnie, skoro regularnie wysysasz argumenty z palców (zaraz Ci ich zabraknie).
przeciętna wypłata, niby przeciętna a liczona przez zwykłe dzielenie wynagrodzeń przez liczbę pracujących. Kupy się nie trzymają Twoje argumenty i to nie pierwszy raz. Mam nadzieję że robisz to specjalnie, a nie wierzysz w to co mówisz.
Nie, ludziom się daje złudzenia, że na emeryturze będą mogli godnie żyć, choć w tym systemie to nierealne. Część ( jak np Ty) łyka to jak pelikan wodę. Część ( jak np ja) puka się w czoło.
Wysokość przyszłej emerytury nie jest żadną tajemnicą, możesz sobie ją wyliczyć już dziś bez wielkich ceregieli.
Ale nie, wolisz się pukać w czoło i wymyślać te bzdury. Wciskasz ludziom kit bez żadnego poparcia, a najgorsze jest gdy wierzą.
Konradyn von Hohenstaufen@
No i dotrzymał słowa:
życzę powodzenia