Napisano 24.06.2012 - 23:58
Napisano 25.06.2012 - 00:14
Ale herezje Sprzedaż alkoholu i związane z tym wpływy z akcyzy należą do sfery finansowej a nie żadnej obyczajowej człowieku Do sfery obyczajowej należy spożycie alkoholu. To, że spożycie powiązane jest ze sprzedażą absolutnie nie uprawnia do tego, aby łączyć te dwie sprawy i sferę obyczajową mieszać z finansową. Są one wyraźnie rozgraniczone. Tam gdzie jest pieniądz jest rachunek ekonomiczny, obyczajowość to ogół przyjetych norm i zwyczajów postępowania dla danej społeczności. Nie kompromituj się człowieku
Chcesz powiedzieć, że ilość urzędników pracujących w ZUS i KRUS byłaby konieczna do zatrudnienia w sektorze państwowym do wypłaty emerytur? Skąd Ty czerpiesz takie dane? Jest to jeden z podstawowych postulató wysuwanych przez Centrum im. Adama Smitha właśnie z tego względu, że jest tańszy w utrzymaniu. Nie potrzeba tylu delegatur, tylu siedzib placówek, samochodów służbowych, funduszy reprezentacyjnych.
jest herezją, gdyż zakłada , że całą skłądkę, którą odkładaliśmy w miesiącach pracy wypłacimy przez Y czasu pobytu na emeryturze. Jest to bzdura w systemie pokoleniowym, gdyż nasza składka w znacznej części idzie na wypłatę świadczeń bierzącym emerytom.
jest również herezją bo nie w kwocie "a", ale w kwocie wielokrotnie mniejszej.
Hahaha, człowieku, obudź się, ten system BANKRUTUJE Pieniądze bogatych są rozdysponowane na dzisiejszych emerytów, a tylko niewielka ich część ulokowana na ich kontach. W systemie pokoleniowym są oni uzależnieni od przyszłych pracujących. Oczywiście, że patrzy na słupki poparcia, dlatego mając do czynienia z tak katastrofalną sytuacją zamiast użyć skalpela i raz na zawsze wyciąć co trzeba grabi maluczkich oszczędzając wpływowe grupy interesu.
Napisano 26.06.2012 - 17:47
Napisano 08.07.2012 - 18:05
Napisano 08.07.2012 - 18:20
linkGdyby popatrzeć na statystyki roku 2000 wynika z nich, że jeśli kobieta w tym roku osiągnęła wiek lat 60, to średnia długość życia sześćdziesięciolatki wynosi 81,5 lat. Dla mężczyzny, który dożył 65 lat, średnia długość życia wynosi 78,6 lat.
Napisano 08.07.2012 - 18:39
Ale wlicza się je do statystyk nie tylko przy obliczaniu śr. długości życia Polaków. Średnią długość życia mężczyzn innych narodowości liczy się przecież tak samo. Więc tak czy siak będziemy w ogonku.Fajne, tylko należy pamiętać o jednej rzeczy - do średniej długości życia wlicza się także zmarłe dzieci
Napisano 08.07.2012 - 19:02
Napisano 08.07.2012 - 23:22
Napisano 09.07.2012 - 08:28
Napisano 09.07.2012 - 11:42
Cytat z http://forsal.pl/art...opejczykow.html :Co to oznacza? Że nie jest za to w głównej mierze odpowiedzialna zła opieka zdrowotna - ale wysoka śmiertelność mężczyzn w młodym i średnim wieku.
Więc nie masz racji z tą opieką zdrowotną. Gdyby była ona lepsza, to średnia długość życia w Polsce byłaby taka jak w Portugalii czy Finlandii, a długość emerytury zwiększyłaby się dwukrotnie. Więc opieka zdrowotna jest głównym czynnikiem skracającym naszą średnią długość życia.Za te fatalne wyniki demograficzne odpowiadają zbyt niskie nakłady na zdrowie, złe warunki ekonomicznie i uwarunkowania kulturowe. Według raportu 7 proc. PKB nakładów na służbę zdrowia plasuje nas na szarym końcu państw członkowskich OECD. – Z moich badań dotyczących mężczyzn w wieku 0 – 75 lat wynika, że gdyby zapewnić im efektywną ochronę zdrowia, czyli odpowiednie leczenie z zastosowaniem interwencji medycznej, można by przedłużyć ich życie aż o 4 lata – mówi dr Wiktoria Wróblewska, demograf ze Szkoły Głównej Handlowej. Chodzi przede wszystkim o choroby nowotworowe, ale także cukrzycę i nadciśnienie.
A tu akurat masz po części rację. Nie pomyślałem o tym. Wspominają też o tym w podlinkowanym przeze mnie artykule - zły stan dróg, złe żarcie, za dużo papierosów i alkoholu - to też nam skraca średnią długość życia. Ale nie są to główne czynniki.Można to zrzucić na karb:
- narodowej tradycji: nieprzestrzegania zasad BHP
- złemu stanowi używanych samochodów + częsta jazda po pijaku + w wielu miejscach zły stan dróg
- brawurze młodych chłopaków po alkoholu
- praca po pijaku
Głównie: fantazja i alkohol.
Użytkownik Kajman edytował ten post 09.07.2012 - 11:53
Napisano 09.07.2012 - 12:00
Kajman
A tu akurat masz po części rację. Nie pomyślałem o tym. Wspominają też o tym w podlinkowanym przeze mnie artykule - zły stan dróg, złe żarcie, za dużo papierosów i alkoholu - to też nam skraca średnią długość życia. Ale nie są to główne czynniki.
Napisano 09.07.2012 - 12:36
To są Pańskie przypuszczenia i nie wiem, co ma Pan na myśli pisząc "my". Nie pamiętam, bym opowiadał się za jakąś zorganizowaną grupą, ale może pamięć mnie oszukuje. "Wydaje mi sie", że przytoczone wyżej statystyki nie mają na celu obiążania kogokolwiek, ale porównania pewnych zależności i dostępnych danych. Wyciągane wnioski i interpretacje - jak widzimy zresztą - są bardzo różne. Ja ze swojej strony chciałbym mieć tylko prośbę o podawanie źródeł, w przypadku, gdy operujemy konkretnymi danymi.Wydaje mi się czy chcecie zrzucić całą odpowiedzialność na państwo, jakby obywatele nie byli wcale winni swojej sytuacji zdrowotnej.
Napisano 09.07.2012 - 12:50
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych