Skocz do zawartości

Zdjęcie

Reforma emerytalna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
195 odpowiedzi w tym temacie

Patryk.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Głównym winnym tego, co teraz w Polsce jest to polityka rządu, nic więcej.

Aby gospodarka się rozwijała, rządzący powinni uatrakcyjniać rynek. Gdy jest kryzys, koszty rosną to podatki również powinny być niższe, głownie dla pracodawców, by Ci mogli utrzymać miejsca pracy i jakoś przeczekać zły okres z mniejszymi zyskami, lecz nadal nad kreską.

Niestety, rząd wydaje się nie wybiegać myślą poza najbliższe 5 minut. Gdy firma prosperuje coraz gorzej, a podatki rosną jeszcze bardziej, to jak gospodarka ma się rozwijać ?

Rząd, zamiast zwiększać swoje zyski poprzez rozwój gospodarki, co daje najlepsze efekty, jak zwykle idzie na łatwiznę i wybiera najgorszą opcje.

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale herezje Sprzedaż alkoholu i związane z tym wpływy z akcyzy należą do sfery finansowej a nie żadnej obyczajowej człowieku Do sfery obyczajowej należy spożycie alkoholu. To, że spożycie powiązane jest ze sprzedażą absolutnie nie uprawnia do tego, aby łączyć te dwie sprawy i sferę obyczajową mieszać z finansową. Są one wyraźnie rozgraniczone. Tam gdzie jest pieniądz jest rachunek ekonomiczny, obyczajowość to ogół przyjetych norm i zwyczajów postępowania dla danej społeczności. Nie kompromituj się człowieku

To Twoje zdanie. Emerytura (renty, zasiłki) to wszystko istnieje z powodów obyczajowych, nie ekonomicznych.
Dbanie o starych, chorych i poszkodowanych nie wiąże się z rachunkiem ekonomicznym.

Chcesz powiedzieć, że ilość urzędników pracujących w ZUS i KRUS byłaby konieczna do zatrudnienia w sektorze państwowym do wypłaty emerytur? Skąd Ty czerpiesz takie dane? Jest to jeden z podstawowych postulató wysuwanych przez Centrum im. Adama Smitha właśnie z tego względu, że jest tańszy w utrzymaniu. Nie potrzeba tylu delegatur, tylu siedzib placówek, samochodów służbowych, funduszy reprezentacyjnych.

Zapominasz że ZUS ma jeszcze dużo większe obowiązki niż tylko wypłata emerytur. Znam propozycję Centrum A. Smitha, jest całkiem sensowna ale żeby ją zastosować należałoby gruntownie przebudować cały system socjalny. To by była największa reforma po wprowadzeniu wolnego rynku.

Jednak na początek proponowałbym połączenie ZUS i KRUS.

jest herezją, gdyż zakłada , że całą skłądkę, którą odkładaliśmy w miesiącach pracy wypłacimy przez Y czasu pobytu na emeryturze. Jest to bzdura w systemie pokoleniowym, gdyż nasza składka w znacznej części idzie na wypłatę świadczeń bierzącym emerytom.

Ale na tej podstawie wylicza się przyszłą emeryturę. Nie dyskutowałem kto fizycznie płaci na naszą emeryturę, tylko co możemy dostać do ręki.

jest również herezją bo nie w kwocie "a", ale w kwocie wielokrotnie mniejszej.

a/1000 ? :) "a" to zmienna niewiadoma, jak możesz wiedzieć że jest mniejsza?

Hahaha, człowieku, obudź się, ten system BANKRUTUJE Pieniądze bogatych są rozdysponowane na dzisiejszych emerytów, a tylko niewielka ich część ulokowana na ich kontach. W systemie pokoleniowym są oni uzależnieni od przyszłych pracujących. Oczywiście, że patrzy na słupki poparcia, dlatego mając do czynienia z tak katastrofalną sytuacją zamiast użyć skalpela i raz na zawsze wyciąć co trzeba grabi maluczkich oszczędzając wpływowe grupy interesu.

Mi się wydaję że tną równo. Po emeryturach, po mundurowych, po urzędnikach, rozwalili kartele adwokackie. Jeszcze nauczyciele z takich mocniej uprzywilejowanych.

#123 Gość_overdose

Gość_overdose.

Napisano

Panowie Mylo i Mefistoles prowadzicie bardzo ciekawą dyskusję, którą śledzi duża grupa ludzi. Dlatego proponuje, żebyście baczniej zwracali uwagę na słowa jakimi obdarzacie swoich adwersarzy i raczej starali się pomijać zwroty, które mogą być odczytywane jako obraźliwe, ja wiem że czasami w ferworze wypowiedzi zapomina się o wyłączeniu opcji: "uszczypliwości" ale jeśli można przestawcie się na tryb: podwójnego ich sprawdzania

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

Fajne, tylko należy pamiętać o jednej rzeczy - do średniej długości życia wlicza się także zmarłe dzieci oraz ogólnie rzecz biorąc ludzi młodych. W takiej infografice powinno się ująć średnią długość życia ludzi, którzy już tego wieku emerytalnego dożyli - ta będzie z pewnością nieco dłuższa.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dokładnie. Dla mężczyzn którzy dożywają 65 lat przewiduje się:

Gdyby popatrzeć na statystyki roku 2000 wynika z nich, że jeśli kobieta w tym roku osiągnęła wiek lat 60, to średnia długość życia sześćdziesięciolatki wynosi 81,5 lat. Dla mężczyzny, który dożył 65 lat, średnia długość życia wynosi 78,6 lat.

link

Jakby nie patrzeć to wychodzi z tego średnio 13 lat emerytury dla mężczyzny. (bo przez ostatnie 10 lat długość życia wydłużyła się o ok 2 lata, więc podwyższenie wieku emerytalnego się niweluje). Jeśli weźmiemy pod uwagę że pracuje się w dzisiejszych czasach ok 35 lat (wydłużona edukacja), to wyważony stosunek 3 części pracy do 1 części emerytury jest zachowany.

Dlaczego średni wiek życia mężczyzn jest tak zastraszająco niższy niż kobiet? Ponieważ śmiertelność mężczyzn przed 40 rokiem życia diametralnie przewyższa śmiertelność kobiet w tym samym wieku.
Po pierwsze noworodki męskie umierają częściej. Po drugie młodzi mężczyźni ulegają wypadkom częściej, a Ci dojrzalsi pracują często w bardziej niebezpiecznych warunkach niż kobiety.

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Fajne, tylko należy pamiętać o jednej rzeczy - do średniej długości życia wlicza się także zmarłe dzieci

Ale wlicza się je do statystyk nie tylko przy obliczaniu śr. długości życia Polaków. Średnią długość życia mężczyzn innych narodowości liczy się przecież tak samo. Więc tak czy siak będziemy w ogonku.
Gdyby policzono to tak, jak mówisz, to wyszłoby, że średnia długość życia rzeczywiście jest większa - ale większa nie tylko w Polsce, ale też w pozostałych państwach UE. Więc nadal będziemy na szarym końcu.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kajman@

Jednak jeśli zauważysz średnia długość życia kobiet w Polsce nie odbiega zbyt wyraźnie od średniej długości życia kobiet w Europie. Natomiast długość życia mężczyzn odbiega bardzo wyraźnie.

Co to oznacza? Że nie jest za to w głównej mierze odpowiedzialna zła opieka zdrowotna - ale wysoka śmiertelność mężczyzn w młodym i średnim wieku. Można to zrzucić na karb:

- narodowej tradycji: nieprzestrzegania zasad BHP
- złemu stanowi używanych samochodów + częsta jazda po pijaku + w wielu miejscach zły stan dróg
- brawurze młodych chłopaków po alkoholu
- praca po pijaku

Głównie: fantazja i alkohol.

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Równie dobrze można by przyjąć że polscy mężczyźni zacharowywują się na śmierć żeby utrzymać swoje kobiety i dzieci. Ale ze zrozumiałych względów Mylo z pewnością wybierze swoją cacy-wersję.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Avenarius@

Jesteś tendencyjny. Co jest cacy w tym że Polscy mężczyźni tak często umierają w młodym wieku?

#131 Gość_Konradyn von Hohenstaufen

Gość_Konradyn von Hohenstaufen.

Napisano

Panu Avenarius chodzi raczej o to, że wybiera Pan najbardziej pasującą do Pańskiej wersji interpretację faktów.

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co to oznacza? Że nie jest za to w głównej mierze odpowiedzialna zła opieka zdrowotna - ale wysoka śmiertelność mężczyzn w młodym i średnim wieku.

Cytat z http://forsal.pl/art...opejczykow.html :

Za te fatalne wyniki demograficzne odpowiadają zbyt niskie nakłady na zdrowie, złe warunki ekonomicznie i uwarunkowania kulturowe. Według raportu 7 proc. PKB nakładów na służbę zdrowia plasuje nas na szarym końcu państw członkowskich OECD. – Z moich badań dotyczących mężczyzn w wieku 0 – 75 lat wynika, że gdyby zapewnić im efektywną ochronę zdrowia, czyli odpowiednie leczenie z zastosowaniem interwencji medycznej, można by przedłużyć ich życie aż o 4 lata – mówi dr Wiktoria Wróblewska, demograf ze Szkoły Głównej Handlowej. Chodzi przede wszystkim o choroby nowotworowe, ale także cukrzycę i nadciśnienie.

Więc nie masz racji z tą opieką zdrowotną. Gdyby była ona lepsza, to średnia długość życia w Polsce byłaby taka jak w Portugalii czy Finlandii, a długość emerytury zwiększyłaby się dwukrotnie. Więc opieka zdrowotna jest głównym czynnikiem skracającym naszą średnią długość życia.

Można to zrzucić na karb:

- narodowej tradycji: nieprzestrzegania zasad BHP
- złemu stanowi używanych samochodów + częsta jazda po pijaku + w wielu miejscach zły stan dróg
- brawurze młodych chłopaków po alkoholu
- praca po pijaku

Głównie: fantazja i alkohol.

A tu akurat masz po części rację. Nie pomyślałem o tym. Wspominają też o tym w podlinkowanym przeze mnie artykule - zły stan dróg, złe żarcie, za dużo papierosów i alkoholu - to też nam skraca średnią długość życia. Ale nie są to główne czynniki.

Użytkownik Kajman edytował ten post 09.07.2012 - 11:53

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Konradyn von Hohenstaufen@

Wyraźnie napisałem:

- Kobiety żyją nieco krócej (3-4 lata) niż europejki. Za to w domyśle odpowiedzialna jest służba zdrowia.
- Mężczyźni żyją od 6 do 10 lat krócej. Tutaj już nie chodzi tylko o służbę zdrowia która u kobiet odpowiada za te 3 lata krócej, ale czynniki stylu życia. Jeśli facet chleje, pali i zachowuje się nieodpowiedzialnie to śmierć nastąpi szybko - nie ważne jak dobrą będziemy mieć służbę zdrowia.

Wydaje mi się czy chcecie zrzucić całą odpowiedzialność na państwo, jakby obywatele nie byli wcale winni swojej sytuacji zdrowotnej.

Kajman

A tu akurat masz po części rację. Nie pomyślałem o tym. Wspominają też o tym w podlinkowanym przeze mnie artykule - zły stan dróg, złe żarcie, za dużo papierosów i alkoholu - to też nam skraca średnią długość życia. Ale nie są to główne czynniki.

Ależ to są główne czynniki jeśli mamy patrzeć na różnice wieku kobiet vs europa i analogicznie mężczyzn. 3 lata u kobiet vs nawet 10 lat krócej u mężczyzn? Takiej przepaści nie tłumaczy służba zdrowia - bo kobiety nie mają pierwszeństwa w kolejkach do lekarzy.
Po za tym pisałeś o nowotworach: papierosy
problemach krwionośnych: alkohol i papierosy.

Stopień nadużywania używek rośnie geometrycznie na wschód od Odry. W Rosji dysproporcja między długością życia mężczyzn i kobiet jest jeszcze większa - właśnie z powodu uzależnień od alkoholu i papierosów.
To jest taki nasz kulturowy ogranicznik długości życia mężczyzn i służba zdrowia tu nic nie pomoże. Jeśli się ją poprawi, to możemy wydłużyć życie o jeszcze kilka (3-4 lata), ale pozostałe 6 lat zabierają nam codzienne piątkowe i przyjemności i brawura. ;)

#134 Gość_Konradyn von Hohenstaufen

Gość_Konradyn von Hohenstaufen.

Napisano

Wydaje mi się czy chcecie zrzucić całą odpowiedzialność na państwo, jakby obywatele nie byli wcale winni swojej sytuacji zdrowotnej.

To są Pańskie przypuszczenia i nie wiem, co ma Pan na myśli pisząc "my". Nie pamiętam, bym opowiadał się za jakąś zorganizowaną grupą, ale może pamięć mnie oszukuje. "Wydaje mi sie", że przytoczone wyżej statystyki nie mają na celu obiążania kogokolwiek, ale porównania pewnych zależności i dostępnych danych. Wyciągane wnioski i interpretacje - jak widzimy zresztą - są bardzo różne. Ja ze swojej strony chciałbym mieć tylko prośbę o podawanie źródeł, w przypadku, gdy operujemy konkretnymi danymi.

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Konradyn von Hohenstaufen@

To może powiedz o danych jeszcze Avenariusowi, żebyś nie wyszedł na stronniczego? ;) Bo obstajesz przy jego wersji, a danych tam nie ma żadnych. Czekam w takim razie na dane o zaharowywaniu się na śmierć Polskich mężczyzn.

Podawałem źródła o realnej długości życia mężczyzn którzy dożyli 65 roku życia - co udowadnia mój pogląd o wpływie dużej śmiertelności w młodym wieku, na niską średnią długość życia mężczyzn. Nikt się do tego nie odniósł.

Opiszę sytuację żeby było klarownie:

mylo: "dane o długości życia mężczyzn którzy osiągnęli 65 lat życia" + wnioski z nich wyciągnięte
Avenarius: Zaprzeczenie na ślepo i wysnucie swojej tezy która nie ma w niczym poparcia. Brak danych i źródeł
Konradyn von Hohenstaufen: Poparcie tezy Avenarius. Brak danych.
Kajman: Dane potwierdzające duży wpływ stylu życia mężczyzn na długość życia. (inne wnioski)
Konradyn von Hohenstaufen: "Proszę podawać dane".

Widzisz wygląda to na razie nieco śmiesznie i mam nadzieję że sytuacja ulegnie zmianie. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych