Napisano 26.05.2012 - 09:29
Popularny
Napisano 26.05.2012 - 10:28
Użytkownik Aequitas edytował ten post 26.05.2012 - 10:28
Napisano 26.05.2012 - 10:37
Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 26.05.2012 - 10:41
Napisano 26.05.2012 - 10:52
Rozmawiając z kimś w rzeczywistości, mamy ograniczony zasób wiedzy tylko i wyłącznie do tego co wiemy sami, często zdarza nam się czegoś zapominać, lecz rozmawiając możemy przekazać więcej emocji oraz dokładniej treść którą chcemy przekazać niż w wypowiedziach na forum, chociażby przez tonację bądź gestykulację, natomiast na forum mamy ten "+", że możemy korzystać z Internetu, możemy znaleźć informacje na potwierdzenie naszego zdania, zasób argumentów się zwiększa, lecz tutaj nie możemy wyrażać dokładnie tego co mamy zamiar przekazać i często pojawiają się przez to nieporozumienia. Drugą sprawą na korzyść forum jest słownictwo, pisząc z innymi rozwijamy je i poznajemy wiele nowych słów niż podczas rozmowy z drugim człowiekiem, myślę że oba sposoby prowadzenia dyskusji są bardzo dobre, myślę także że jeśli komuś bardziej odpowiada forum do dyskusji to nie jest jakiś aspołeczny, możemy w wirtualnym świecie tworzyć kogoś kim nie jesteśmy, lecz w takim miejscu jak to, po co?
Napisano 26.05.2012 - 21:24
Mylo za dużo myślisz wg mnie. dopowiadasz sobie rzeczy, które raczej mają miejsce w skarjnych przypadkach, a Ty to generalizaujesz... co do tego, że każdy zgrywa kogoś innego niż jest w rzeczywitości- nie wiem skąd masz takie podejżenia ? może sam taki po prostu jesteś co ? tutaj ludzie się wypowiedzieli po prostu, że lepiej jest wyrazic opinię na tematy merytoryczne na forum - i to jest prawda. nie rozumiem po co zgrywać wielce "niewirtualnego" hehe... czytając Ciebie widze, że chcesz coś koniecznie na siłe udowodnić - to jaki jesteś właśnie "niewirtualny", nie aspołeczny i wógle zajebisty, lepszy od innych tutaj netowych snobów ja tego nie kupuje i nie rozumiem po co chcesz takie rzeczy udowadniać na forum internetowym
więcej dystansu bym proponował
...więcej dystansu bym proponował
Napisano 27.05.2012 - 21:57
tutaj ludzie się wypowiedzieli po prostu, że lepiej jest wyrazić opinię na tematy merytoryczne na forum - i to jest prawda.
Przesadzacie z postrzeganiem forum, jako coś mającego większe znaczenie niż życie realne
Napisano 27.05.2012 - 22:28
60% - mowa ciała
30% - "jak" mówimy
i tylko 10% - "co" mówimy
Dla mnie, po laaaatach doświadczeń konkluzja jest taka:
Jeśli mam mówić (coś przekazać, do czegoś przekonać) lub słuchać (uzyskać wiedzę a pamiętać należy, że rozpoznanie kłamstwa to też jest wiedza) to absolutnie twarzą w twarz.
To co czytamy na forum to właściwie owo 10% (tylko) tego co byśmy się dowiedzieli słysząc tę samą wypowiedź ale na żywo. Nawet studiując poprzednie wypowiedzi autora na forum nie przekroczymy granicy 20%
- wartości procentowe użyto rzecz jasna jedynie do ukazania dysproporcji.
Napisano 27.05.2012 - 22:31
60% - mowa ciała
30% - "jak" mówimy
i tylko 10% - "co" mówimy
Użytkownik exio edytował ten post 27.05.2012 - 22:36
Napisano 27.05.2012 - 22:54
Użytkownik rainman edytował ten post 27.05.2012 - 22:54
Napisano 27.05.2012 - 23:01
Napisano 27.05.2012 - 23:16
To forum jest życiem nierealnym? My nie istniejemy? Bardzo ciekawa teoria, rozwiń proszę. Kupę mam śmiechu z ludzi którzy twierdzą że internet jest czymś nierealnym, czymś oderwanym od życia realnego. Internet jak i laptok i komputr istnieją w świecie rzeczywistym a więc są realne. My rozmawiamy ze sobą za pomocą tekstu, podobnie jak wymiana poprzez listy, czy może według światłego Mylo listy też są nierealne i z innego świata?p.s.Przesadzacie z postrzeganiem forum, jako coś mającego większe znaczenie niż życie realne,
Napisano 28.05.2012 - 23:13
Napisano 28.05.2012 - 23:22
Napisano 29.05.2012 - 13:23
Wszystko pięknie opisałeś ale według mnie wyciągasz błędne wnioski. Słowo pisane pozwala skupić uwagę na czysto merytorycznej wartości wypowiedzi, która stanowi 100% przekazu. Dzięki temu można wyeliminować skojarzenie treści z autorem co pomaga w obiektywnej ocenie.
Napisano 02.06.2012 - 14:49
To forum jest życiem nierealnym? My nie istniejemy? Bardzo ciekawa teoria, rozwiń proszę. Kupę mam śmiechu z ludzi którzy twierdzą że internet jest czymś nierealnym, czymś oderwanym od życia realnego. Internet jak i laptok i komputr istnieją w świecie rzeczywistym.p.s.Przesadzacie z postrzeganiem forum, jako coś mającego większe znaczenie niż życie realne,
My nie istniejemy? Bardzo ciekawa teoria
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych