Napisano 28.05.2012 - 13:32
Napisano 28.05.2012 - 21:43
Napisano 29.05.2012 - 08:24
Napisano 29.05.2012 - 09:32
Napisano 29.05.2012 - 09:53
Trzeba też zadać pytanie, czy jest podział na ewolucję pozytywną i negatywną. Moim zdaniem nie ma. Ewolucja dostosowuje organizmy możliwie najlepiej do środowiska, w którym żyją. Więc na śmietnisku życie też by się odrodziło i tak dostosowało, że organizmy tam żyjące kochałyby odpady a gardziłyby lasami i łąkami.
Życie jest pod lodami Arktyki i Antarktyki, w podwodnych gejzerach itp. Przy tym wysypisko to raj. Choć przyznam, że wolę Ziemię jako błękitno-zieloną planetę, a nie wysypisko, bo do tego dostosowała mnie ewolucja
Napisano 29.05.2012 - 09:57
Trzeba też zadać pytanie, czy jest podział na ewolucję pozytywną i negatywną. Moim zdaniem nie ma. Ewolucja dostosowuje organizmy możliwie najlepiej do środowiska, w którym żyją. Więc na śmietnisku życie też by się odrodziło i tak dostosowało, że organizmy tam żyjące kochałyby odpady a gardziłyby lasami i łąkami.
Życie jest pod lodami Arktyki i Antarktyki, w podwodnych gejzerach itp. Przy tym wysypisko to raj. Choć przyznam, że wolę Ziemię jako błękitno-zieloną planetę, a nie wysypisko, bo do tego dostosowała mnie ewolucja
Masz w stu procentach rację, natomiast to jak wyniszczyliśmy naszą planetę w ciągu ostatnich stu lat to chyba ewenement w całej jej historii (pomijając kataklizmy naturalne). Żeby ewolucja pozwoliła na przystosowanie się życia do nowych warunków minie bardzo wielllle czasu. Oczywiście prędzej czy później życie się odrodzi, ale czy o to nam chodzi ? Sensem egzystencji każdej żyjącej formy jest potomstwo, czyli utrzymanie gatunku, a przy takiej degradacji jaka mamy dzisiaj… co będziemy mogli zaoferować naszemu potomstwu ?
Oczywiście dbamy coraz bardziej o środowisko, ale iventy dotyczące ochrony środowiska ze wiele nie pomogą naszej planecie, dzisiaj w większości to dobry sposób na robienie pieniędzy, wszystko "eko" ma swoją cenę.
Niestety my jako "szaraczki" nie mamy zbyt wielkiego wpływu na korporacje które nami rządzą, ale każdy z nas osobna może codziennym postepowaniem pomóc w różny sposób naszej planecie, i nie chodzi mi tutaj o kupowanie produktów ekologicznych, odpisywanie procenta z podatków dla jakiś organizacji… po prostu nie dokładajmy się sami do niszczenia naszego otoczenia.
Napisano 29.05.2012 - 10:25
Masz w stu procentach rację, natomiast to jak wyniszczyliśmy naszą planetę w ciągu ostatnich stu lat to chyba ewenement w całej jej historii (pomijając kataklizmy naturalne). Żeby ewolucja pozwoliła na przystosowanie się życia do nowych warunków minie bardzo wielllle czasu. Oczywiście prędzej czy później życie się odrodzi, ale czy o to nam chodzi ? Sensem egzystencji każdej żyjącej formy jest potomstwo, czyli utrzymanie gatunku, a przy takiej degradacji jaka mamy dzisiaj… co będziemy mogli zaoferować naszemu potomstwu ?
Oczywiście dbamy coraz bardziej o środowisko, ale iventy dotyczące ochrony środowiska ze wiele nie pomogą naszej planecie, dzisiaj w większości to dobry sposób na robienie pieniędzy, wszystko "eko" ma swoją cenę.
Niestety my jako "szaraczki" nie mamy zbyt wielkiego wpływu na korporacje które nami rządzą, ale każdy z nas osobna może codziennym postepowaniem pomóc w różny sposób naszej planecie, i nie chodzi mi tutaj o kupowanie produktów ekologicznych, odpisywanie procenta z podatków dla jakiś organizacji… po prostu nie dokładajmy się sami do niszczenia naszego otoczenia.
Twoja wypowiedz, z którą sie zresztą zgadzam (stąd plusik ), skłoniła mnie do zapytania się tu na forum, czy ktokolwiek skorzystał z 'ekologicznego dekalogu', do którego link podawałam na pierwszej stronie? Hm ?
Użytkownik ultimate2000 edytował ten post 29.05.2012 - 10:28
Napisano 29.05.2012 - 11:20
Użytkownik RekaThora edytował ten post 29.05.2012 - 11:30
Napisano 29.05.2012 - 11:24
Napisano 29.05.2012 - 12:01
Poczytaj o organizacji WWF, a zobaczysz, ze ona faktycznie robi pozytywne akcje, nie tylko zbiera pieniądze by rozdawać pracownikom. Przykładem może być ów serial SOS dla świata SOS dla świata który z pewnością po obejrzeniu motywuje ludzi do zdrowszego dla siebie i planety trybu życia, w Polsce również mają inne działania, np. od niedawna reintrodukują rysie na Mazurach wwf dla rysi , o czym też od czasu do czasu mówią w telewizji, zarybiali również rzeki bodajże pstrągami WWF zarybianie , pieniądze z WWF idą również, jesli chodzi o Polskę na reintrodukcje fok szarych(wwf do tego programu, realizowanego w Polsce od bodajze 20paru lat dolączyla sie jakos 2 lata temu), wwf wraz z dolączeniem do reintrodukcji fok stworzyl rowniez tak zwany blękitny patrol wwf błękitny patrol , ktory mozna wezwac kiedy zauwazysz martą bądz tez chorą, oslabioną fokę czy morswina, bedac nad morzem widzialam ich jednostke, akurat byli na miescie i mieli edukacyjne stoisko, sa jeszcze inne akcje WWF w Polsce, o ktorych mozna przeczytac, takze nie martw sie, nawet jesli Twoja rejestracja będzie jakimś źródłem pieniędzy, to zostaną one wykorzystane w celach ochrony środowiska, a nie karmienia dyrektorków organizacji itp.
Ultimate, ja też się z Tobą zgodzę, bo jak już pisałem, mnie podoba się Ziemia taka jaka jest a jeszcze bardziej podoba mi się taka, jaka była przed ingerencją człowieka. Dla ludzi natura powinna się liczyć. Dla życia to nie ma różnicy, jest tak silne, że poradzi sobie nawet z nami. A przynajmniej w to wierzę
Napisano 29.05.2012 - 13:14
Użytkownik RekaThora edytował ten post 29.05.2012 - 13:15
Napisano 29.05.2012 - 22:05
Napisano 30.05.2012 - 07:57
Napisano 01.06.2012 - 17:02
W takim wypadku uświadom kolegów i koleżanki z WWE aby nie pisały bzdur o "zielonych płucach", że oddychamy dzięki drzewom, jaki to ma wpływ na "globcia".Cóż, zdawałam rozszerzoną biologię na maturze, także fotosynteze mam przerobioną bardzo dobrze i doskonale wiem na czym ona polega, jakie ma fazy, jakie produkty, co potrzeba do jej zajscia, w jakich okolicznosciach zachodzi i w jakich strukturach, faza jasna, potem faza ciemna itd
Na tyle ile znam angielski:Natomiast co do filmików o recyklingu, mógłby ktoś w skrócie napisać jaki jest ich przekaz?
Napisano 02.06.2012 - 20:34
Użytkownik RekaThora edytował ten post 02.06.2012 - 20:37
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych