Nie. Nie może. Światło rozproszone jest nierozerwalnie związane z innym niż próżnia ośrodkiem, przez który przechodzą promienie świetlne. Na Księżycu takiego ośrodka nie ma, więc występuje tylko światło odbite.Już wspominałem że światłem rozproszonym na Księzycu może być te odbijane we wszystkich kierunkach od powierzchni
Tak jest. I świetnie widać to na zdjęciach z misji Apollo. Przypominam, że rozmawiamy o możliwości doświetlenia zacienionych powierzchni fotografowanych na tle jasnej ziemskiej atmosfery i ciemnego księżycowego nieba.Słońca wraz z gwiazdami nie powinno dać się uchwycić
A skąd nagle wzięła Ci się noc? Przeczytałeś gdzieś, że któraś z misji Apollo lądowała na ciemnej stronie Księżyca, czy jak? ;-> Mogę powtórzyć jeszcze raz: ilość światła nie ma wpływu na jasność wykonywanych zdjęć - różnice w natężeniu światła koryguje się parametrami ekspozycji.Nie bardzo wiem jak to ma się do fotek księżycowych,a fotograf nie wyczaruje światła w nocy bez dodatkowego oświetlenia - dlatego czym mniej światła,tym mniej widać.
Jasność powierzchni na zdjęciu zależy od parametrów ekspozycji. Przy długim czasie naświetlania można by ją całkowicie przepalić uzyskując jednolicie białe podłoże. Parametry zdjęć na Księżycu były dobrane tak, żeby oświetlony Słońcem księżycowy grunt był prawidłowo naświetlony, lub - w przypadku zdjęć robionych w cieniu - minimalnie prześwietlony.nie zapominaj o albedo powierzcni księżyca,która powinna być dużo ciemniejsza.
Sam wklejałeś i analizowałeś te zdjęcia parę dni temu i już o tym nie pamiętasz? Ręce opadają. Na szczęście nikt nie usuwa naszych wypowiedzi i linki do tych zdjęć znajdziesz parę postów wyżej.Jedna prośba - jeśli piszesz o konkretnych fotografiach(misje Apollo 11,12) to pewnie masz je przed oczami,więc wpisuj linki,bo ja aż tak ich ne pamietam więc trudno mi się odnosić.
Kolejny raz powtrzę - a co tam - że za jasność plecaków i księżycowego podłoża odpowiadają w tym przypadku parametry ekspozycji, a więc czas naświetlania i wartość przeslony. Może tym razem to do Ciebie dotrze. A może powinienem użyć większej czcionki? ;->Bez dodatkowego światła nie można wytłumaczyć aż tak różnych intensywności światła na plecakach.
Nie? A czym będzie w takim razie?strumień gazów nie będzie tym samym co otworzenie na Księżycu szczelnego pudełka zamkniętego na powierzchni ziemi.
Zapomniałeś o ogromnych ilościach rozdrobnionego materiału wyrzucanego w przestrzeń podczas uderzenia. Jego objętość jest wielokrotnie większa niż objętość materiału stopionego. To właśnie on tworzy powierzchniową warstwę regolitu.Meteoryty podczas wbijania się w grunt wytwarzają temperaturę powodującą jego topnienie - stygnąc tworzy się lita skała.
Możesz to sprawdzić na własną rękę. Tutaj znajdziesz pełne katalogi próbek pobranych na Księżycu przez kolejne misje Apollo.Czy poza próbkami gruntu astronauci przywieżli jakieś meteoryty?