Napisano 11.07.2007 - 17:22
Napisano 13.07.2007 - 13:57
Napisano 13.07.2007 - 14:22
Napisano 13.07.2007 - 15:04
Napisano 13.07.2007 - 15:51
Napisano 13.07.2007 - 17:08
Napisano 16.07.2007 - 02:38
Napisano 16.07.2007 - 06:47
Dobra, zrób takie doświadczenie, ale wcześniej usuń z pokoju całe powietrze. Dopiero wtedy będziesz miał od biedy porównywalne warunki...Troszkę wyobraźni zróbcie proste doświadczenie na stole rozsypcie 10 kg mąki
Weźcie do łapy stary odkurzacz i potrzymajcie go przez kilka sekund wydechem do stołu.
Potem porównajcie zdjęcia gdzie stoi lądownik i pomyślcie że ma odrzut kilka tysięcy razy większy bo na spadochronie nie spadł. O tym ktoś z was pomyślał czy tylko o powiewających flagach ??
Napisano 16.07.2007 - 11:18
Napisano 16.07.2007 - 18:23
"Kwestia energetyczna" została przez Ciebie tak wysoce wydumana, że trudno w ogóle zrozumieć o co w ogóle Ci chodzi. Rozpiętość tonalna slajdów użytych w misjach Apollo była na tyle duża, by przy odpowiednich parametrach ekspozycji utrwalić bardzo kontrastowe detale bez znacznego prześwietlania/niedoświetlania klatki. Innymi słowy, kwestia, czy fotografowany obiekt miał albedo 0,1 czy 0,9 nie miała większego znaczenia.Ja już napisałem co o tym myślę - dopuki nie zostanie wyjaśniona kwestia "energetyczna" to dla mnie większość tych fotek jest podróbkami,albo... karmi się nas nieprawdziwymi danymi na temat naszego księżyca.
Napisano 17.07.2007 - 15:49
Napisano 17.07.2007 - 22:02
No popatrz, a ja widziałem tyle pięknych dziennych zdjęć zieloniutkich iglastych lasów w zimowej dziewiczej scenerii.Tak więc nadal twierdzę że nie da się utrwalić na jednym zdjęciu obiektów z albedo 0.1 i 0.9 a brak dowodów jedynie potwierdza moją tezę - nie mówiąc już o takej mozliwości w księżycowych warunkach.
Może w tym Twój kłopot.wiele stron o podobnej tematyce przejżałem,ale nikt nie podnosił tego typu kwestii więc dlatego nią się zająłem żeby nie dawać powodów do tych oskarżeń.
Napisano 18.07.2007 - 19:38
Przyznam, że zbiłeś mnie z tropu. Jeszcze niedawno twierdziłeś, że niemożliwe jest zrobienie zdjęcia pod słońce tak, żeby było widać zacienione szczegóły, a teraz odwacasz kota ogonem mówiąc, że właśnie wszystko powinno być widać. Mógłbyś się zdecydować. Być może pomoże Ci w tym to zdjęcie przedstawiające zacienione zbocze oglądane pod widoczne w kadrze słońce: http://images26.foto...16818729e24.jpg .Cieni "czrnych jak smoła" nie ma bo to nie plaża księżycowa a promienie odbite od wody na pewno nie mają takiej intensywności jak ich żródło
Ja bym powiedział, że żeby tak uważać, wręcz nie można mieć żadnego doświadczenia. Każdy, kto zapoznał się z podstawami warsztatu fotograficznego wie, że zrobienie takich zdjęć nie jest szczególnie skomplikowane.Nie trzeba posiadać dużego doświadczenia w fotografii żeby znać trudności wykonania zdięć pod światło lampy,a co dopiero słońca.
Chyba zapominasz, że parametry fotografii można dostosować do każdych warunków oświetleniowych - to tylko kwestia wiedzy i doświadczenia. Mimo to jestem bardzo ciekaw, skąd wzięło Ci się to 25%.Warunki ziemskie są nieporównywalnie odmienne od księżycowych,tak więc nawet gdyby udało się na ziemi wykonać fotkę ze słońcem i w miarę wyrażnym obiektem w kadrze,będzie to zaledwie 25% dowód na możliwość wykonania podobnej w księżycowych warunkach.
Mariush już w zasadzie zdążył na to pytanie odpowiedzieć. Wydumałeś sobie, że niemożliwe jest zrobienie zdjęcia o dużej rozpiętości tonalnej, mimo iż dowody na fałszywość takiego podejścia można znaleźć na wyciągnięcie ręki.Gdybyś choć troszkę konktetniej powiedział o co w tym "wydumaniu" chodzi
Tak się składa, że podczas jednej z misji przeprowadzono eksperyment potwierdzający, że wokół astronautów na Księżycu panuje próżnia. Z kolei krótki rzut oka na księżycowe filmy pozwala stwierdzić, że żadne manipulowanie prędkością nagrywania nie wchodziło w grę. Więcej szczegółów znajdziesz w tym poście i następnych.To akurat nie był problem bo jakości próżni nikt nie badał a wystarczy założyć maskę p.gaz żeby zasugerować widzom że atmosfera jest trująca.
Tego że aż sześciokrotnie mniejsze było przyciąganie nie było widać - jeśli już to tak ok.połowy tego i mogło być to zasługą ciężaru skafandrów a dodatkowy efekt lekkości mozna było uzyskać poprzez zwolnienie prędkości przesuwu filmu.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych