Napisano 24.01.2007 - 01:50
Napisano 24.01.2007 - 07:47
Szczerze mówiąc, a raczej pisząc - nie wiem, co to ma wspólnego z tym tematem - ale nie wiem jakie mają znaczenie Żydzi we współczesnym świecie w kontekście wzmiankowanego "spisku".NoMeansNo... to ty chyba nie wiesz jakie znaczenie mają Żydzi w globalnym świecie
Napisano 25.01.2007 - 13:05
Nie ma mowy o zadnym interesie, bo USA nie moglo chodzic o rope z kilku prostych wzgledow.
1) Wydobycie i sprzedaz ropy kontroluje OPEC, nawet przy kontroli pol naftowych w Iraku przez Stany, to i tak OPEC decydowalby (od strony podazy) o cenie ropy.
2) Twoje myslenie nie ma zupelnie pokrycia w faktach - w przypadku gdy nie ma wojny, to dostawy ropy sa pewniejsze i ropa jest tansza. Tak wiec akurat patrzac na rope, to ze wzgledu na rope Stany nie powinny decydowac sie na ta wojne, bo drozsza ropa to wyzsze koszty produkcji i transportu i cisnienie inflacyjne na inne galezie gospodarki.
3) Na inne kraje Ameryki Lacinskiej to Stany nie musza liczyc, bo jedynie Wenezuela i Meksyk posiadaja jakies znaczace zloza - pisanie o "innych krajach Ameryki Lacinskiej" swiadczy tylko o Twojej niewiedzy w temacie
4) Tak przedstawia sie swiatowe wydobycie ropy i udzial w nim OPEC-u
http://www.opec.org/.....PEC share.htm
Czy ktos bylby racjonalnie w stanie wytlumaczyc, w jaki sposob Stany mialyby zarobic na ropie w tej wojnie?
Prawda jest taka, ze OPEC nie moze sobie pozwolic na niesprzedawanie ropy do Stanow i Europy. Chavez moze tupac nozka, ale rope tak czy siak Stanom sprzedaje. Gdyby OPEC przestal sprzedawac rope, to Arabowie po tygodniu wpierdalaliby piasek, a Rosjanie skakaliby po niebiosa ze szczescia ze ich ropa znajdzie zbyt za niemal kazda cene.
Po drugie - o ile Zachod bolesnie odczul kryzys naftowy w latach 70tych, to teraz sytuacja jest nieco inna. W Stanach jezdzi juz spora liczba samochodow hybrydowych, duzo bardziej oszczedzajacych paliwo, a kolejny kryzys naftowy pewnie by przyspieszyl tylko wprowadzenie alternatywnych paliw. Jedynym powodem dla ktorego Stany i Europa nie uzywaja innych paliw jest to ze sa one nieoplacalne, OPEC moglby to zmienic i sie mocno na tym przejechac
Reasumujac - o ile odciecie ropy byloby dla Ameryki, Chin, i Europy niezwykle bolesne, to by to przetrwali, Arabowie po prostu nie moga sobie na to pozwolic.
Argument "10 razy tyle" swiadczy o Twojej zupelnej niewiedzy i lykaniu jakis sloganow.
http://www.gpoaccess...et/overview.pdf
Strona 3, wplywy budrzetu Amerykanskiego w 2005 roku - nieco ponad 2 biliony, czyli mniej wiecej tyle co szacowane laczne bezposrednie i posrednie koszty wojny... twierdzisz ze Amerykanie byliby w stanie wydac 10 razy tyle? I po co, bo nie widze zwiazku pomiedzy inwazja w Iraku a jakimis mega zyskami i wielkim dobrodziejstwem
Ropa bogactwa wcale nie daje - Arabia Saudyjska ma zblizone PKB per capita do Polski, uwaza ktos nas za mega bogaty kraj ?
1) Wojna o rope - slogan nie majacy pokrycia w faktach
2) Zjednoczyc? Juz widze Arabie Saudyjska zjednoczona z Irakiem, Irak z Iranem, male panstwa z zatoki z wyzej wymienionymi, szczegolnie jaskrawie to pokazuje jak sie teraz Szyici z Sunnitami biora za lby w Iraku
3) Nawet gdyby sie zjednoczyli... to co?? Co oni moga Stanom zrobic?
4) Na jakiej podstawie to co Amerykanie tam wyprawiaja odbierasz jako "zwykla, lupiezcza napasc".
Wiesz, tak sie sklada, ze Saddam ta bron mial, ba jej uzywal, przeciwko swoim i obcym obywatelom W ktorym momencie sie jej pozbyl i dlaczego blefowal ze ja dalej moze posiadac to inna sprawa, aczkolwiek nie zmieniajaca powyzszych faktow.
Korea jak dotad takiej broni przeciwko nikomu nie uzyla, a nawet jakby byla zagrozeniem, to Amerykanie maja nieco zwiazane rece jesli o to chodzi - bliskosc Chin sprawia ze sytuacja nieco sie komplikuje...
Nawiasem mowiac - smieszy mnie argument przeciwnikow interwencji w Iraku, "a dlaczego nie Korea?" - zdecydujcie sie, albo jestescie przeciw albo nie, a nie sie czepiacie doboru celow
Nikt przy zdrowych zmyslach nie zaprzeczy, ze zbrojeniowka na tym zarobi, ale moglbys szerzej o "mocnym naciskaniu", czy tak tylko rzucasz sloganami?
No i ulubiony argument - Ci wstretni Zydzi Nie twierdze wcale ze lubia Arabow, ale do ciezkiej jasnej, jak im Irak naprawde przeszkadzal (budowa reaktora), to zalatwili to sami... W jaki sposob interwencja w Iraku mialaby pomoc Izraelowi? Ja to raczej widze jako podwyzszone nastroje antyzydowskie i wieksza grozba zamachow...Podobnie z Iranem Ach, ten biedny Iran, ach Ci wstretni Zydzi... aj waj, gdyby nie mieli prezydenta, ktory gada jak potluczony, nie byloby niepotrzebnych napiec i tyle.
Napisano 15.02.2007 - 21:57
Napisano 15.02.2007 - 22:11
Ooooo....Nie jestem specem od montażu filmów, ale uważam, że film był autentyczny i otwór zrobiony w Pentagonie i straty w budynku dokladnie wskazywały i idealnie pasowały do bezzałogowego BlackHowka.
Napisano 24.05.2007 - 14:54
Napisano 19.06.2007 - 16:34
Napisano 21.06.2007 - 17:02
Napisano 22.06.2007 - 18:22
Napisano 28.06.2007 - 17:08
Napisano 28.06.2007 - 17:34
Moje zdanie: wojna o rope ? amerykanom już nie trzeba ropy...
a co do zawaleń: http://www.youtube.c...=active_sharing ten filmik mówi sam za siebie.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych