Skocz do zawartości

Zdjęcie

Duch/postać - Wilczy Szaniec - bunkry

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

Gladiola.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

z tego co kojarzę, jedna z forumowiczek była tam, tylko nie znalazła tego bunkra. chociaż na prawdę dobrym pomysłem byłoby się zebrać w którąś sobotę i wybrać się na przejażdżkę, nie jest to bardzo daleko, jednak gadać każdy może. :)

No to trzeba skończyć z gadaniem i zabrać się do działania ;)
Proponuję założyć osobny temat do organizacji takich wypraw. Te bunkry to jednak materiał na poważniejszą wyprawę ze sprzętem i pozwoleniami, narazie zacznijmy od małych lokalnych wycieczek typu słynne "nawiedzone" domy w Gdańsku, Warszawie, Krakowie.

Dlaczego myślisz, że to poważniejsza wyprawa? Znaleźć interesujący nasz bunkier i miejsce w którym pojawia sie obraz żołnierza i sprawdzić czy jest tam nadal albo... :)

To na pewno poważniejsza sprawa niż spotkanie się na przystanku w centrum Krakowa ;)
Bunkry byłyby super ze zorganizowaną już ekipą, z dobrym sprzętem i załatwionym dojazdem/noclegiem, zaplanowaną trasą i zebranymi od historyków i pracowników tego miejsca materiałami. Chociaż zanim coś takiego się zorganizuje pewnie miejscowi zdążą nam dowieść że to zwykła ściema...
Prosiłabym kogoś poważniejszego i z dłuższym stażem na forum o założenie odpowiedniego tematu do kontynuowania snucia takich planów, ja jako osoba znikąd nie wzbudzę zaufania i zainteresowania.
  • 0

Jeż Jerzy.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Poszukałem mundurów żołnierzy hitlerowskich i jest pewna rzecz, na którą nikt wcześniej nie zwrócił uwagi. Tutaj stopklatka z lipca, którą wrzucił Gość:
Dołączona grafika
A tutaj zdjęcie repliki munduru żołnierza Wehrmachtu
Dołączona grafika
Nie wiem, czy to moja wyobraźnia, czy rzeczywiście coś jest na rzeczy, ale ja tutaj widzę dwa ewidentnie podobne, jeżeli nie identyczne, mundury. Rzecz charakterystyczna to jasne wstawki na kołnierzu i pierwszy guzik tuż pod kołnierzem, który widać zarówno na stop klatce u tej postaci, jak i na zdjęciu repliki. Jeżeli dla kogoś zdjęcie repliki nie jest żadnym dowodem, to tutaj zdjęcie żołnierzy niemieckich z czasów II WŚ:
Dołączona grafika

Co by to nie było to sprawa jest bardzo ciekawa i szkoda by było żeby się zakurzyła bez wyjaśnienia.
  • 3

Dulce.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I jak się sprawy miewają? Wybrał się tam ktoś?
  • 0

#124 Gość_kaerc

Gość_kaerc.

Napisano

Poszukałem mundurów żołnierzy hitlerowskich i jest pewna rzecz, na którą nikt wcześniej nie zwrócił uwagi. Tutaj stopklatka z lipca, którą wrzucił Gość:
Dołączona grafika
A tutaj zdjęcie repliki munduru żołnierza Wehrmachtu
Dołączona grafika
Nie wiem, czy to moja wyobraźnia, czy rzeczywiście coś jest na rzeczy, ale ja tutaj widzę dwa ewidentnie podobne, jeżeli nie identyczne, mundury. Rzecz charakterystyczna to jasne wstawki na kołnierzu i pierwszy guzik tuż pod kołnierzem, który widać zarówno na stop klatce u tej postaci, jak i na zdjęciu repliki. Jeżeli dla kogoś zdjęcie repliki nie jest żadnym dowodem, to tutaj zdjęcie żołnierzy niemieckich z czasów II WŚ:
Dołączona grafika

Co by to nie było to sprawa jest bardzo ciekawa i szkoda by było żeby się zakurzyła bez wyjaśnienia.

Ewidentnie postać na stopklatce to żołnierz wermachtu!

Co konkretnie może to być:

1. Fejk - jeśli tak to zaiste mistrzowska robota ktoś musiałby sobie bardzo wiele trudu zadać żeby nagrać ten film znając teren i mając na myśli miejsce w którym zrobi szwenk potem wmontować soldżera.... pytanie też o motywy? jak widać furorę zrobił umiarkowaną.... :hm: Za tą hipotezą przemawiać może jednak brak skonkretyzowania lokalizacji przez autora

2. niezauważone malowidło - moim zdaniem gdyby to było malowidło To wątpliwość rodzi jego pochodzenie... Jeśli stworzone miałoby być w "latach wojny" to dziś nie powinno mieć takiej jakości spodziewałbym się raczej jakoś odpryskó tynku rozmazań itp itd. Jeśli powstało dziś hmmm nie jestem specjalistą od malunku ALE WIZERUNEK TEN NIE MA KONTURÓW! czyli GRAFFITI (spray) ODPADA!! wydaje mi się że niezłym artystą musiałby być autor tak po za tym kim mógłby być? Utalentowanym plastycznie fascynatem militariów? A może potomkiem, którego dziadek zginął na przykład w tym miejscu? "Satanistą"??

Może jeszcze kilka słów na temat czapki ktoś doda? Dla mnie jakaś dziwna ta czapeczka nie znam się na militariach nie wypowiadam się.....

3. duch - no ale przecież duchy nie istnieją prawda? ;) Nie wiem jakich argumentów użyć aby nie być banalnym... Z braku możliwości głębszej analizy ciężko też zadać pytania w stylu: Jaka jednostka tam stacjonowała? Co mieściło się w TYM pomieszczeniu...? Czy niemcy mieli w zwyczaju traumatyzować przystojnych "szeregowych" w zaciszu bunkra że jeden z nich pokazuje się ziomkom na taśmie np. "wołając o pomoc"?
  • 0

Dulce.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I ja nie mam większych wątpliwości, że to żołnierz Wehrmachtu. Mundury wyglądają identycznie. Znalazłam zdjęcie żołnierzy Wehrmachtu wziętych do niewoli w Akwizgranie.

Dołączona grafika

Jak widać, niektórzy z nich mieli berety ( nie wiem czy to są berety, nie znam się na tym) podobne do tego uwiecznionego na stopklatce.
Ciekawi mnie, czy ktoś już wybrał się może do bunkru nr 30?

Użytkownik Dulce edytował ten post 28.12.2012 - 20:33

• 2

OOBE.
  • Tematów: 8
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

to z pewnością duch, jestem pewien panie boze
  • 0

Nerubis.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy można absolutnie wykluczyć, że obraz pojawiający sie w filmie nie został do niego tylko "wmontowany"? Jesli nie ma mozliwosci, ze film zostal podrobiony, to jest to albo duch, albo wyjatkowo udane (dziwnie "przezroczyste") graffiti.
  • 0

#128 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Jak widać, niektórzy z nich mieli berety ( nie wiem czy to są berety, nie znam się na tym) podobne do tego uwiecznionego na stopklatce.

Furażerka
  • 1

Dawid99.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, to Furażerka. A wg. mnie oglądając ten film, miałem wrażenie że postać po naświeceniu latarką, zaczyna znikac.

P.S Graffiti to to na pewno nie jest. Znam się na tym, oglądałem i oglądam wiele prac prosów, ale bez przesady. Poza tym, kto by wchodził do bunkru malować graffiti? Na zewnątrz, z tego co pamietam to widziałem, no ale bez przesady.
  • 0

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Na samym początku tematu kilka osób deklarowało się, że pojedzie sprawdzić - był to okres wakacyjny. Tylko jednej osobie się udało (prawie)... Dołączona grafika Po co te dalsze 6-7 stron gdybania? Bo przez pół roku - pomimo deklaracji - nikt się tam nie pokwapił? Lepiej dyskutować czy to duch, czy graffiti, czy jeszcze coś innego? I żeby ta dyskusja jeszcze była na jakimś poziomie, ale znajdą się zawsze osobniki, którym brak kultury i szacunku.

Jestem akurat z Gdańska, sama bałabym się tam zejść, ale gdyby mieszkała gdzieś blisko, to bym zgarnęła kolegów i z nimi tam zeszła - dla świętego spokoju.
  • 0

zakrwd.
  • Tematów: 3
Reputacja

Napisano

Tu autor tematu:
Powiem krótko - był ogólnopolski zlot fanów nissanów 200sx (i podobnych) - chłopaki, jako, że lubią adrenalinę poszli w nocy zwiedzać bunkry, niczego dziwnego tam nie zobaczyli, nagrali filmik. Później na forum trafiły różne foty i filmy ze zlotu i jeden z userów zauważył to, co przedstawiłem w pierwszym poście. Ja osobiście nie pojadę tam tego sprawdzić, bo jestem z południa polski, ale widzę, że to forum to rak i szkoda, że Eurycide go komuś oddał (sprzedał) i nie zostało zamknięte 21.12.2012 jak było zapowiedziane, bo jedyne co można tu teraz poczytać to dyskusje o polityce, medycynie i snach, a jak przedstawiłem tak ciekawy materiał z pierwszej ręki, gdzie mam 100% pewności, że film jest czysty to z tegoż wielkiego vortalu nikt nie podjedzie (jeśli mieszka w okolicy) by sprawdzić jedyną racjonalną tezę, że to jakieś graffiti tam było. Od wielu lat siedzę na tym forum od czasu do czasu i po prostu jak widzę poziom raka jaki jest w tej chwili to po prostu nie mogę. Kiedyś było inaczej, jeszcze za Eurycide.
Zaraz jakiś mod mnie zbanuje po raz 50, dostane warna, minusy, usuną temat albo tego posta, bo mówi prawdę, a później wrócicie do dyskusji o polityce.

Użytkownik zakrwd edytował ten post 03.01.2013 - 18:23

• 4

erebeuzet.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jestem akurat z Gdańska, sama bałabym się tam zejść, ale gdyby mieszkała gdzieś blisko, to bym zgarnęła kolegów i z nimi tam zeszła - dla świętego spokoju.

Tym zdaniem wpasowałaś się idealnie w tę jałową dyskusję nie dodając do niej złamanego grosza.

Jestem z lubuskiego. Wkurza mnie też bezowocne zaangażowanie użytkowników, więc namówiłem znajomego by tam jechać (jest to człowiek działający na zasadzie: "Co jutro robisz? Jedziemy w góry?" i jedziemy). Kwestia najbliższych dwóch tygodni.

Proszę bardzo o precyzyjniejsze nakreślenie miejsca z tego nagrania.
O ile dobrze pamiętam był to bunkier nr 3.
Jaki on duży? Gdzie się kierować? Itp.
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Nie chcę jechać na darmo.
Ktoś będzie chętny zabrać się po drodze to nie ma sprawy, dwa miejsca będą.
Termin wyjazdu będzie mi znany do 11 stycznia.
  • 2

Dulce.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Proszę bardzo o precyzyjniejsze nakreślenie miejsca z tego nagrania.
O ile dobrze pamiętam był to bunkier nr 3.
Jaki on duży? Gdzie się kierować? Itp.
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Nie chcę jechać na darmo.
Ktoś będzie chętny zabrać się po drodze to nie ma sprawy, dwa miejsca będą.
Termin wyjazdu będzie mi znany do 11 stycznia.

Na początku tematu jest napisane, że są to bunkry nr 29, 30 i jakiś z początku.
Więcej nie pomogę. Może wreszcie dowiemy się, co tam tak naprawdę jest na tym filmiku.

Użytkownik Dulce edytował ten post 03.01.2013 - 19:56

• 0

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja

Napisano

Tym zdaniem wpasowałaś się idealnie w tę jałową dyskusję nie dodając do niej złamanego grosza.

Jestem z lubuskiego. Wkurza mnie też bezowocne zaangażowanie użytkowników, więc namówiłem znajomego by tam jechać (jest to człowiek działający na zasadzie: "Co jutro robisz? Jedziemy w góry?" i jedziemy). Kwestia najbliższych dwóch tygodni.

No nie rozśmieszaj mnie - to ja przez 6 stron gdybam co to może być, ja czynię tę dyskusję jałową? Dołączona grafika Weź nie wyolbrzymiaj. Wyraziłam swoje zdanie, że większość woli dyskutować i przypuszczać niż zrobić coś konkretnego pomimo wielu deklaracji! Mnie również irytuje co to napisał w poście wyżej autor tematu - że większość woli siedzieć na tyłku i rozmawiać na portalu paranormalnym o polityce i dupie Maryny (wybaczcie za określenie) - dlatego przestałam się tu wypowiadać i rzadziej wchodzę. Poziom kultury spadł niesamowicie, co można zauważyć w wielu tematach.

Mam nadzieję, że ta sprawa się wkrótce wyjaśni, choćby to było graffiti. Ja się nie teleportuję, nie rzucę swojego życia, by przejechać pół Polski i coś sprawdzić - bo nie jest to dla mnie sprawa życia i śmierci. Jednak skoro jest zainteresowanie i skoro ludzie się DEKLAROWALI, że pojadą w te rejony, to zwrócenie na to uwagi nie jest bez sensu po kilku stronach dyskusji.
  • 0

mysza200sx.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A tu autor filmu:
Widzę, że muszę zająć stanowisko w tym temacie (jest to również mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich ;) )

Po pierwsze na forum oryginalnym gdzie film się pojawił każdy zainteresowany tematem został powiadomiony o jego pochodzeniu już na kolejnym zlocie, wszyscy się nieźle ubawili i zapomnieli o temacie... (to tak odnośnie informacji z pierwszej ręki :) )

Po drugie niejaki maximus (+cyferki w nicku) napisał do mnie na YT, powołując się na bycie specjalistą w efektach specjalnych w Łódzkiej szkole filmowej, że chce ten filmik wysłać do USA do laboratorium w celach analizy...nie wiem czy się ubawił moją odpowiedzią, czy nie, ale jak widać nie poinformował was o rezultatach - może nie jest z tego forum? Sam nigdzie poza swoim forum nie zamieszczałem linka do filmu (swoją drogą niepublicznego), więc nie wiem gdzie to się porozłaziło, a jedyne o czym mi wiadomo to dyskusja tutaj...

Tak czy siak - filmik to robota w programie do obróbki filmowej - tyle w temacie. Każdy co interesował się tym tematem i zajął sobie choć minutę trudu, dowiedział się tego w ten czy inny sposób ode mnie (czy to na zlocie, czy na forum oryginalnym). Filmik powstał, żeby pożartować sobie z kolegów (ba - już w trakcie łażenia po bunkrach rozmawiałem z nimi, że teraz trzeba będzie wkleić ducha i co niektórzy od razu to wiedzieli), a nie wkręcać jakąś masę ludzi w sieci (tym bardziej, że jest on niepubliczny - to że ktoś go porozsyłał dalej to już nie moja sprawa, jeśli nawet nie pytał się mnie o zdanie, albo czy to na pewno oryginał - bo dowiedziałby się, że tak nie jest).

Swoją drogą maximus był jedyną osobą, która napisała na YT prośbę o informacje o tym filmiku i dostała odpowiedź, że to fake... Może zamiast dyskutować o wyjazdach, wypadałoby następnym razem napisać czasami do autora, który nawet nie ma pojęcia, że jego 'dzieła' trafiają na takie fora ;) Ja nie jestem duchem świętym, żeby wiedzieć gdzie ktoś wkręcony to poudostępniał znajomym, ale jeśli już chcecie coś badać to chyba ktoś tutaj ma konto na YT?? Zwykły priv na YT by rozwiał wątpliwości, więc dyskusja o wyjeździe na 9 stron jest co najmniej nie na miejscu/dziwna/niepotrzebna. A barierą językową nie ma się co zasłaniać w tym wypadku bo jak widać mówię po naszemu ;)

Tak czy siak - filmik to fake, żołnierzyk jak ktoś nie wierzy jest do odnalezienia w grafice googla pod hasłem "soldier ww2" - ot tyle wystarczy do zdemaskowania ;)

Koledzy uczestniczący w zlocie zostali najpierw wkręceni a potem uświadomieni, że to fake już na następnym spotkaniu - jeśli to gdzieś poszło dalej i do tej pory nie zostało sprostowane to nie moja sprawka. Także po tych wyjaśnieniach nie polecam tam jeździć bo żadnego ducha nie było.

Jak ktoś chce wiedzieć jak to powstało, ewentualnie efekt zrobił na nim wrażenie to zapraszam na priv'a ;)

Użytkownik mysza200sx edytował ten post 03.01.2013 - 22:41

• 4

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych