Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Pierwsze próby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ostanio w porywach wolnego czasu zaczynam bawić się w nowy dla mnie dział fotografii czyli fotografie w podczerwieni.
Jak ja to robie ? Narazie najprościej jak się da czyli filtr przepuszczajacy tylko fragment podczerwieni w okolicy 700nm ,zwykła cyfrowa lustrzanka + statyw . Dalaczego statyw ? Filtr wydaje się totalnie czarny , nasze oczy wogóle nie rejestrują tego promieniowania. Lustrzanka rejestruje ledwo - ledwo ,wiec musze naświetlac po 10 -20s jedno zdjęcie.Przy takim czasie statyw jest niezbędny, bo inaczej porusze fotkę.

Efekty tego są takie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Mój ogród.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Fajne. Mnie się podobają. Podobny efekt miałem, kiedy skończył mi się jeden z kolorów w drukarce. Letnie zdjęcia wyszły tak, jakbym je zrobił w środku zimy. Tylko te krótkie rękawy w T-shirtach nie pasowały...

erebeuzet.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Rewelacja...

okusiek.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dalo by sie wstawic pierwsze 3 foty w wyzszej rozdzielczosci ? Super wygladaja chce sobie wstawic trzecie foto na tapete.

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Nie bardzo wiem, co chcecie osiągnąć pisząc te pochlebstwa he he,
ale nie o to tu chodzi, bo zapewne jesteście pod wpływem pierwszego wrażenia. Podobnie i ja miałem, lecz wracając raz kolejny mam zgoła inny punkt widzenia na te nienormalne pejzaże.
Wsio było by oki, lecz kolory mimo wszystko budzą we mnie jednak większą grozę niźli podziw. Niestety dla autora, ale właśnie tak to widzę.
Nic przeciw gustom nie mam, lecz polecam na przyszłość te same widoki podać nam ocenie również w realistycznych barwach i to dopiero pozwoli (mym zdaniem) wyrazić się obiektywnie.

Uznany zapewne zostanę za cynika, lub coś gorszego, lecz podziw większy budzi we mnie szczerość, niż próżne lizusostwo.
...żeby nie było, autor ma ikrę. :roll:

Ale żeby zaraz tam bezwarunkowo "popapraną" przyrodą tak się zachwycać jest z lekka przesadą.

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Link do pełnych klatek. kliknij na gwiazdkę w rogu zdjęcia i wybierz download full resolution.
Mylo ale z ciebie maruda :mrgreen: .Nienormalność jest tylko pozorna - tak widzi krajobraz sporo drapieżników: biała trawa i zarośla a za to czarne i brazowe ofiary lub konkurencja oraz pniaki za którymi mozna sie schować lub ktoś moze na nas czatować. Taki ogląd jest idealny dla drapiezcy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Ale jestem ciemnyyy, dziękować :mrgreen:

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

biała trawa i zarośla a za to czarne i brazowe ofiary lub konkurencja oraz pniaki za którymi mozna sie schować lub ktoś moze na nas czatować. Taki ogląd jest idealny dla drapiezcy.

Spróbuj zrobić w ten sposób zdjęcie jakiegoś zwierzęcia. Np. śpiącego kota (mała szansa, że się poruszy). Skoro mowa o drapieżcy przydałaby się też ofiara. 8)

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Negocjuje właśnie zakup starej kamery VHS z funkcją full spektrum . Tam po zastosowaniu filtra widać "na żywo' dany efekt.Jak sie uda to załaduje zdjęcia czarnego i białego kota na trawie.

Mischakel.

Ataman

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na fotografii się nie znam, ale ładne to. Szczególnie zdjęcia z białą roślinnością. Jakby jakiś baśniowy świat.

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak na pierwsze próby to myślę, że całkiem na poziomie. Powinieneś mocniej zaakcentować biel w postprocessie, pomanewruj levelami aby biel była śnieżnobiała, jaką z reguły widuje się na pracach w IR prezentowanych w pismach lub w necie. Mówiąc krótko, powinno być jaśniej. Myślę, że z pewnością zaprezentowane klatki zyskają na atrakcyjności.

GuardAngel.
  • Tematów: 37
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo ciekawy efekt ( szronu ) .

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na pierwszym i trzecim zdjęciu w lewym górnym rogu kosmici albo bród na obiektywie.

Vanilia.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

o jaaaaa .... śliczne..... dla mnie bomba

SzyszyMontkacz.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Brakuje mi tu bohaterów tych zdjęć, miały by fajne tło. Tymczasem zdjęcia są niczym nie zapisane tła dla mnie.

Edycja: Dziki Kurak

Dołączona grafika

Multikonto

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych