Napisano 16.11.2012 - 11:47
Napisano 16.11.2012 - 13:38
Trolle mają czasami zwyczaj wstawiania fałszywego iimienia i nazwiska w nick zeby się uwiarygodnić. Od razu wiedziałem że coś tu nie gra.
Napisano 16.11.2012 - 16:15
Po kolei : ząbki to jest cecha kodowania w formacie jpg. Dlatego istotne było by przeskanowanie na jakims lepszym sprzęcie , najlepiej przefotografowanie filmu w zestawie do kopiowania slajdów z podpieta lustrzanką o matrycy z 14 bitowa głebią odwzorowania kontrastu lub zeskanowanie w skanerze bebnowym. Po tym zapisujemy do formatu tiff.Wtedy mozna badać na obecność nieciagłości materiału zdjeciowego.
Do weryfikacji zdjęcia tak naprawdę potrzeba :
skan filmu zwojowego i paru parametrów aparatu( rzeczywisty typ aparatu , obiektywu lub zamiennie nr seryjny ).
Napisano 10.12.2012 - 06:41
Przyznam, że się pomyliłem i przeproszę, ale nie po powrocie autora tylko po dowodach na autentyczność fotografii. Na chłopski rozum, masz zdjęcie ufo, co do jego źródła jesteś pewny i co wciąż masz problemy z wiarą w ufoludki? szukasz innego wyjaśnienia? Gdyby naziści mieli takie zabawki w tych czasach to dziś mówilibyśmy wszyscy po niemiecku.Ciekawe, czy wszyscy, którzy "od zawsze" wiedzieli, że to fejk, po ewentualnym powrocie autora tematu "do życia" (bo wypadki chodzą po ludziach, poza tym jest milion spraw ważniejszych od jakiegoś tam internetowego forum) publicznie wyrażą swoją skruchę czy też "czmychną" z podkulonym ogonkiem?
Użytkownik hummin edytował ten post 10.12.2012 - 06:42
Napisano 11.12.2012 - 11:08
Bo zamierzam przeprowadzić kilka istotnych testów wymagajacych dość dokładnych danych których nie dostarczy "zabawkowy przystawek" do skanera płaskiego.Skanowanie negatywów formatu 120 wykonje większosc labolatoriów fotograficznych, któe jeszcze robią odbitki z negatywów, większość skanerów łyka filmy 120, polecam laby z maszyną Noritsu.
Nie potrzeba tu skanera bębnowego, czy jakiś cudów do kopiowania slajdów i aparatów z 14bit głębią koloru, nie ma czegos takiego jak: "14 bitowa głebią odwzorowania kontrastu".
Poza tym, filmy te mogę zeskanować na moim skanerze, wcale nie bębnowym, bo i po co - wiecej z nim roboty aniżeli zysku. Wystarczy mi je wysłać.
Skąd przekonanie apriori że układ latjacy dysku był lepszy niż klasyczny śmigłowiec czy samolot? Nie mamy jakichkolwiek realnych wyników pomiarów poza opowieściami ludzi których wiarygodność mozna określić jako okołozerową i którzy nie znali sie na lotnictwie.Gdyby naziści mieli takie zabawki w tych czasach to dziś mówilibyśmy wszyscy po niemiecku.
Napisano 12.12.2012 - 00:46
Użytkownik hummin edytował ten post 12.12.2012 - 00:48
Napisano 22.12.2012 - 16:14
Bo zamierzam przeprowadzić kilka istotnych testów wymagajacych dość dokładnych danych których nie dostarczy "zabawkowy przystawek" do skanera płaskiego.
14bit głębią koloru oznacza że kazdy ze składowych (czerwony , zielony żółty) jest zapisywany jako cyfra z zakresu 0-214. Ponieważ materiał skanowany jest czarnobiały wiec dla uproszczenia napisłem kontrastu bez wnikania w szczególy.
Użytkownik ciasteczkowypotwor edytował ten post 22.12.2012 - 16:14
Napisano 22.12.2012 - 16:50
Bo zamierzam przeprowadzić kilka istotnych testów wymagajacych dość dokładnych danych których nie dostarczy "zabawkowy przystawek" do skanera płaskiego.
14bit głębią koloru oznacza że kazdy ze składowych (czerwony , zielony żółty) jest zapisywany jako cyfra z zakresu 0-214. Ponieważ materiał skanowany jest czarnobiały wiec dla uproszczenia napisłem kontrastu bez wnikania w szczególy.
Jaki zabawkowy przystawek? Zabyawką to są obecnie skanery bębnowe, dużo roboty, marne rezulataty, niebotyczne koszty. Nie znam w polsce nowego bębna, który nei miałby przebiegi okrążającego ziemię sześć razy. To są głównie zabytki z lat 90', które wycofano z poligrafii. Zdecydowanie lepsze rezulataty otrzymujesz z płaskiego skanera, 16bit na kolor, przy 3000-3600dpi, to nie problem. Daj to zeskanuję.
Napisano 28.12.2012 - 15:57
Dać to bedę mógł (za pozwoleniem właściciela) gdy to do mnie dotrze.Uściślijmy dane: masz dostęp do skanerów skanujących negatywy/slajdy/materiały transparentne??
Napisano 06.01.2013 - 19:54
Napisano 18.01.2013 - 20:46
Napisano 20.01.2013 - 18:46
Napisano 20.01.2013 - 19:49
Na pierwszym zdjęciu zdjęcia, jak ktoś słusznie zauważył, widać że jest wydrukowane na kartce z drukarki.
Napisano 20.01.2013 - 20:09
Napisano 20.01.2013 - 20:53
Ja nie twierdzę że to kategorycznie fake, ale należałoby jednak nałożyć jakieś rozsądne ograniczenie czasowe (ostateczne), w porozumieniu z autorem tematu. W przeciwnym razie będzie się to ciągnęło "w nieskończoność", a temat umrze. Zwłaszcza, że "go to az tak nie rusza". To tylko moje zdanie.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych