Napisano 15.08.2012 - 20:40
Napisano 15.08.2012 - 20:46
Napisano 15.08.2012 - 21:00
Dla każdego spośród nas naturalnym wydaje się posiadanie takiej wyjątkowej drugiej osoby, którą zawsze moglibyśmy obdarzyć swą czułością i uwagą; zwierzyć się jej ze swoich problemów, przytulić i pocałować; zostać przezeń obdarzonym czułością, pieszczotą fizyczną, a także, co jest najzupełniej naturalne - zaspokoić zeń swe potrzeby seksualne, przynależne przecież każdemu zdrowemu człowiekowi
Napisano 15.08.2012 - 21:03
Napisano 15.08.2012 - 21:24
Dla każdego spośród nas naturalnym wydaje się posiadanie takiej wyjątkowej drugiej osoby, którą zawsze moglibyśmy obdarzyć swą czułością i uwagą; zwierzyć się jej ze swoich problemów, przytulić i pocałować; zostać przezeń obdarzonym czułością, pieszczotą fizyczną, a także, co jest najzupełniej naturalne - zaspokoić zeń swe potrzeby seksualne, przynależne przecież każdemu zdrowemu człowiekowi.
Tu także pragnę się nie zgodzić - bez pożywienia człowiek umiera po miesiącu, bez wody po tygodniu, oficjalnie rekord niespania to 11 dni, co bardzo zagraża życiu... a z powodu samotności? Wcale. Wiem, są osoby, które naprawdę potrzebują tego, by ktoś się nimi interesował, kochał itepe, ale są również osoby, które po prostu wolą samotność niż emocjonalne uzależnienie od kogoś. Jedźmy dalej:Zrozumienie tego prostego faktu prowadzi nas bezpośrednio ku konkluzji - potrzeba posiadania partnera jest potrzebą równą innym podstawowym fizjologicznym potrzebom człowieka - pożywienia i napoju, odpoczynku etc.
Pytanie, które chcę wam teraz zadać, wydać się może niektórym absurdalne, jednak, jak zostało wyłożone, stanowi ono logiczny wniosek poprzedzającego go ciągu rozumowania: czyż nie jest pożałowania godną tragedią, że wysoko rozwinięte i ucywilizowane społeczeństwa zaspokajają dziś wszystkie podstawowe potrzeby wszystkich obywateli - nie pozwalając nikomu umierać z głodu, pragnienia, zimna lub chorób - jednocześnie całkowicie ignorując równą przecież wymienionym przed chwilą potrzebę bliskośći partnerskiej, która niezaspokojoną pozostaje u ogromnej ilości członków społeczeństwa?
Brak regularnych kontaktów fizyczno - erotycznych u jednostek ludzkich obojga płci skutkuje poważnymi, niejednokrotnie nieodwracalnymi zmianami patologicznymi w ich ciałach i psychice. Z własnego doświadczenia wymienić mogę kilka tylko najpoważniejszych: depresja, zaburzenia psychotyczne, nerwica, poczucie osamotnienia i wyalienowania społecznego, myśli samobójcze, a także bóle reumatyczne oraz spaczenia seksualności, między innymi - poważny nałóg (a nie nawyk już!) masturbacji.
Z tego więc stanowiska pytam was - czy uważacie, że porządek społeczny, który dopuszcza do podobnych zjawisk, nazwać można sprawiedliwym, nowoczesnym, postępowym lub chociażby tylko - ludzkim?
Niecierpliwie czekam . Autorze, nie bierz tego wszystkiego do siebie. Pamiętaj, że oceniam esej, nie Ciebie.Zachęcam serdecznie wszystkich Użytkowników do dyskusji. Dalsze części mojego eseju pojawiać się będą w tymże temacie cyklicznie, zawsze po wyczerpaniu już wszystkich zagadnień części poprzedniej.
Napisano 15.08.2012 - 22:22
Zrozumienie tego prostego faktu prowadzi nas bezpośrednio ku konkluzji - potrzeba posiadania partnera jest potrzebą równą innym podstawowym fizjologicznym potrzebom człowieka
Użytkownik coś_innego edytował ten post 15.08.2012 - 22:23
Napisano 15.08.2012 - 22:23
Skoro powiedziało A, i mamy służbę zdrowia, to niech powie B. To logiczne. Dlaczego usługi biur matrymonialnych nie maja być refundowane.Czekaj, uważasz, że państwo powinno zająć się poszukiwaniem "drugiej połówki" dla ludzi samotnych?
Napisano 15.08.2012 - 23:11
Czyli leżąc w szpitalu przyjdą ludzie i zaczna mi wybierać dziwczyne? LoL, gorzej niż komunizmSkoro powiedziało A
Napisano 15.08.2012 - 23:32
Napisano 15.08.2012 - 23:36
Napisano 16.08.2012 - 01:51
Popularny
Gumowa lala refundowana przez NFZ ?czyż nie jest pożałowania godną tragedią, że wysoko rozwinięte i ucywilizowane społeczeństwa zaspokajają dziś wszystkie podstawowe potrzeby wszystkich obywateli - nie pozwalając nikomu umierać z głodu, pragnienia, zimna lub chorób - jednocześnie całkowicie ignorując równą przecież wymienionym przed chwilą potrzebę bliskośći partnerskiej, która niezaspokojoną pozostaje u ogromnej ilości członków społeczeństwa?
Napisano 16.08.2012 - 08:41
nie zależy mi na posiadaniu drugiej osoby, nie lubię się zwierzać, nie cierpię przytulania i całowania, a potrzeb seksualnych dotychczas nie miałam.
Napisano 16.08.2012 - 08:48
Skoro powiedziało A, i mamy służbę zdrowia, to niech powie B. To logiczne. Dlaczego usługi biur matrymonialnych nie maja być refundowane.
Z tego więc stanowiska pytam was - czy uważacie, że porządek społeczny, który dopuszcza do podobnych zjawisk, nazwać można sprawiedliwym, nowoczesnym, postępowym lub chociażby tylko - ludzkim?
Użytkownik RuudJolie edytował ten post 16.08.2012 - 08:54
Napisano 16.08.2012 - 08:55
Napisano 16.08.2012 - 09:10
W przenośni lub dosłownieJednostki, które odczuwają niepohamowaną chęć zawsze mogą działać na własną rękę
Użytkownik PiXel edytował ten post 16.08.2012 - 09:19
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych